ΠΑΟΚ (θα) είσαι, μόνον στους «32» και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ

ΠΑΟΚ (θα) είσαι, μόνον στους «32» και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ

ΠΑΟΚ (θα) είσαι, μόνον στους «32» και στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης αναρωτιέται πόσο δίκιο πρέπει να είχε ο Χοσέ Κάνιας, όταν κατάμουτρα, μετά το 0-3 της Τιφλίδας, του’ πε το αυτονόητο: «να περάσουμε και από τη φάση των ομίλων».

Καμία πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι επιτυχία για τον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» είναι… χορτάτος -με 6 στις 8 παρουσίες τα τελευταία χρόνια- γι’ αυτό αν θέλει να αλλάξει «στάτους κβο» οφείλει να τον βρει ο ερχόμενος Μάρτιος και Απρίλιος να «παίζει μπάλα» στην Ευρώπη!

Ο Χοσέ Κάνιας, μετά το 0-3 της Τιφλίδας, που βάζει με το… ενάμιση πόδι τον ΠΑΟΚ στους Ομίλους, το’ πε αυθόρμητα και στα… ίσια: «Δε θα έχουμε πρόβλημα στο δεύτερο ματς αρκεί να είμαστε σοβαροί και φυσικά ο επόμενος μας στόχος στην Ευρώπη είναι να μπορέσουμε να περάσουμε και από τη φάση των ομίλων».

Ευτυχώς, ο Ανδαλουσιάνος μέσος, δεν έχει προλάβει να «ποτιστεί» από τη νοοτροπία της Θεσσαλονίκης. Το’ πε τόσο απλά, τόσο κατανοητά: «να περάσουμε και από τη φάση των ομίλων». Αν, λοιπόν, θέλεις να λογίζεσαι -και να σε βλέπουν οι αντίπαλοι- ως μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη, αυτός πρέπει να είναι ο προορισμός και ο στόχος σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι μετριότητες.

Μόνο έτσι δε θα ακούει τύπους, όπως ο προπονητής της Ντιναμό Τιφλίδας, να του λένε κατάμουτρα, ότι έρχονται για να πετύχουν τρία γκολ μέσα στο σπίτι του.

Ο Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, εκπροσωπώντας την ΠΑΕ, θα είναι το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μονακό, για την κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, όσο κι αν ο Γιουράικ Γιάραμπεκ, μιλώντας με περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος, επιμένει να υποστηρίζει ότι η ομάδα του ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να πετύχει τρία γκολ και να πάει το ματς στην παράταση. Και μετά, ξυπνήσαμε…

Τρία γκολ σε ευρωπαϊκό ματς στην Τούμπα δεν έχει πετύχει η Μπαρτσελόνα του αείμνηστου – αξεπέραστου, Γιόχαν Κρόιφ, η Μπάγερν Μονάχου του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, η Άρσεναλ του Ντένις Μπέργκαμπ και πάει λέγοντας… Θα πετύχει η Ντινάμο Τιφλίδας του Χαντουρισβίλι, του Παρουνασβίλι και του… Παπουνασβίλι; ΟΚ, το ακούσαμε κι αυτό!

Οι τελευταίες ομάδες, που πέτυχαν τρία γκολ στην Τούμπα, ήταν η Ουντινέζε, σε νοκ άουτ φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ, και η Σάλκε στο προ τριετίας γκραν γκινιόλ ματς (2-3), όταν ο ΠΑΟΚ έφτασε πιο κοντά από ποτέ απ’το να κουνήσει σεντόνι στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «Δικέφαλος» όσο συνεπής εμφανίζεται να είναι στις προκρίσεις (απόψε θα μετρήσει 6/8) για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, άλλο τόσο ασυνεπής είναι όταν ακούει τις λέξεις «Τσάμπιονς Λιγκ»: «0 στους 4» αποκλεισμούς!

Για να ξύσουμε λίγο τις… πληγές, εξαιτίας του τσάμπα αποκλεισμού από αυτόν τον Άγιαξ (την ίδια ώρα που η Ροστόφ του Νομπόα κάνοντας πλάκα του έριξε «τέσσερα» και πέρασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ), η ομάδα του Άμστερνταμ πέτυχε κι αυτή τρία γκολ μέσα στην Τούμπα, στο 3-3 της σεζόν 2010-11 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Άγιαξ του Λουίς Σουάρες, όμως, όχι ο Άγιαξ του Ντόλμπεργκ…

Πάμε παρακάτω. Η ζωή συνεχίζεται, αρκεί στην Τούμπα να έμαθαν από το φετινό πάθημά τους.

Για τον ΠΑΟΚ η παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι επιτυχία. Μπορεί να πει κάποιος, ότι ήταν το 2010, όταν απέκλεισε μέσα στην Πόλη την Φενέρμπαχτσε, όντας ακόμη «αδύναμος» στη διοργάνωση. Ήταν ένα χρόνο αργότερα, όταν η πρόκριση επί της Καρπάτι μέσα στο Λβιβ έμοιαζε και με (οικονομική) λύτρωση. Όπως, ήταν αποτυχία οι αποκλεισμοί το 2009 από τις… καρδούλες της Χέρενφεν και το 2012 από τη Ραπίντ Βιέννης.

Στόχος του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι η παρουσία στους «16», στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Ξορκίζοντας, επιτέλους, την κατάρα της φάσης των «32», όπου μετράει 0/3 αποκλεισμούς. Τότε, ναι θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία στην Ευρώπη.

Με βασική προϋπόθεση ο Ίβιτς να μη βάλει την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα, όπως έκαναν τα δύο τελευταία χρόνια Αναστασιάδης και Τούντορ, που πίστευαν και ήλπιζαν ότι με μια καλή πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα θα έμεναν «αιώνια» στην Τούμπα. Τον Σαββίδη δεν ρώτησαν…

Αμφότεροι οι δύο πρώην προπονητές διαψεύστηκαν οικτρά (ας μη θυμίσουμε καλύτερα τι έγινε και τι ειπώθηκε πριν και μετά τα ματς με την Γκινγκάμπ και την Κράσνονταρ) και οσονούπω ο «Δικέφαλος» θα απωλέσει τις (τελευταίες) καλές χρονιές του στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Αν μάλιστα φέτος δεν συγκεντρώσει βαθμούς στην Ευρώπη, απ’ του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ΠΑΟΚ έχει 37.440 βαθμούς (γι' αυτό θα είναι στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας) ενώ ο Παναθηναϊκός αν σφραγίσει στην Κοπεγχάγη το εισιτήριο για τους ομίλους, με μόλις 14.940 βαθμούς, θα είναι στο 4ο και τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Παρασκευής.

Βλέπετε, όλα παίζουν το ρόλο τους…

ΥΓ: Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η απουσία του… SOLD OUT απόψε στην Τούμπα. Η λογική που έχει επικρατήσει στις τάξεις του, «εντός των τειχών», κόσμου του ΠΑΟΚ είναι γνωστή και άκρως… πανηγυρτζίδικη τα τελευταία, ειδικά, χρόνια.

Ραντεβού, ξανά, στις 15 του Σεπτέμβρη αν η κλήρωση φέρει καμιά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μακριά από δω…) ή καμία Ίντερ την 1η αγωνιστική των Ομίλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.