Η ακτίνα της Αρόουκα και το αίνιγμα

Η ακτίνα της Αρόουκα και το αίνιγμα

Η ακτίνα της Αρόουκα και το αίνιγμα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος ακτινογραφεί στο blog του στο gazzetta την αντίπαλο του Ολυμπιακού.

Είδα εκτεταμένα στιγμιότυπα από τα δύο παιχνίδια της Αρόουκα με την ολλανδική Έρακλες, από τον προηγούμενο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, ώστε να έχω μία γεύση της αντιπάλου του Ολυμπιακού.

Στο πρώτο παιχνίδι, στην Ολλανδία (1-1), το σκορ έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3-0! Οι γηπεδούχοι είχαν κυριαρχήσει στο κέντρο κι έβγαζαν τη μία πάσα μετά την άλλη στην πλάτη της άμυνας των Πορτογάλων. Τελικά μπόρεσαν και σκόραραν μόλις μία φορά και χρειάστηκε γι΄ αυτό το μοναδικό γκολ να δουλέψουν μία πραγματικά υπέροχη φάση. Κι όχι μόνο αυτό, ότι οι Ολλανδοί σκόραραν μόλις μία φορά, αλλά στο 90’ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν κιόλας.

Ήρωας της Αρόουκα ήταν ο γκολκίπερ Μπρακάλι, με τουλάχιστον πέντε σωτήριες επεμβάσεις! Πρόκειται για τον πρώην του Παναιτωλικού, που είχε βγάλει μάτια δύο σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά καμία «ξύπνια» ομάδα μας δεν έσπευσε να τον πάρει. Να θυμίσω ότι στα τρία ματς που είχε παίξει ο Βραζιλιάνος κατά του Ολυμπιακού, τα αποτελέσματα ήταν Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-0, Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 2-1 με πέναλτι στο 71’ και Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 1-1.

Η ρεβάνς στην Πορτογαλία ήταν ένα άλλο ματς. Ο προπονητής της Αρόουκα, ο Λίτο, που μου μοιάζει για ξύπνιος, βρήκε τη λύση κι έκανε τρεις αλλαγές στην 11άδα του, εκ των οποίων οι δύο στη μεσαία γραμμή. Κι η ομάδα του μεταμορφώθηκε! «Έδεσε» πολύ, δεν έφαγε καμία φάση και, αντίθετα, ήταν πολύ επικίνδυνη και το 0-0 την αδικεί. Μάλιστα οι Ολλανδοί, που προφανώς λόγω της τεράστιας διαφοράς των δύο ομάδων στο πρώτο παιχνίδι είχαν πιστέψει στην πρόκριση μέσα στην Πορτογαλία, έμοιαζαν να μην πιστεύουν στον αποκλεισμό τους στο τέλος του ματς. Κι αυτοί που ήταν ακόμη πιο «πεθαμένοι» ήταν οι πολλοί Ολλανδοί οπαδοί, που είχαν πάει προφανώς και για τουρισμό στην Πορτογαλία (μόνο 2.750 τα εισιτήρια του αγώνα στο χωρητικότητας 5.000 θέσεων γηπεδάκι).

Ομολογώ ότι η Αρόουκα μου έκανε εντύπωση. Γιατί ήταν αφενός μεν αυτό που είπε χθες ο Πάουλο Μπέντο στους Πορτογάλους, δηλαδή μία ομάδα aggressive και με δυνατότητα να κερδίζει τις προσωπικές μονομαχίες, αφετέρου δε ήταν μία ομάδα που έπαιζε γρήγορα και που έχτιζε ωραίες επιθέσεις κι ειδικά από τα πλάγια (νομίζω η πιο δυνατή πλευρά της είναι η δεξιά), με τελικό προορισμό τον Παραγουάνο φορ της, που ξεμαρκάρεται εύκολα κι αρέσκεται να εκτελεί με τη μία και με δύναμη.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν την περίμενα τόσο καλή. Στα πέντε πρώτα λεπτά έκανε ασφυχτικό πρέσινγκ. Ξεκινούσε επίθεση η Έρακλες κι 7 παίκτες της Αρόουκα πρέσαραν στο μισό γήπεδο των Ολλανδών, χωρίς να τους αφήνουν να πάρουν ανάσα! Κι όταν έκαναν επίθεση οι Πορτογάλοι, είχαν 8 παίκτες από τη σέντρα και κάτω-μόνο οι στόπερ έμεναν πίσω. Με ένα τέτοιο πρεσάρισμα προηγήθηκαν πέρσι 1-0 της Μπενφίκα μόλις στο 2’ και το κράτησαν ως το τέλος!

Σιγά σιγά, βέβαια, ήταν πιο «ήρεμο» το παιχνίδι τους. Έδιναν και πρωτοβουλία στον αντίπαλο, αλλά περισσότερο για να βρουν χώρο και να «κτυπήσουν». Και στο β΄ ημίχρονο, που οι Ολλανδοί αναγκαστικά έβγαιναν όλο και πιο πολύ μπροστά, οι Πορτογάλοι ήταν φωτιά και λαύρα στις αντεπιθέσεις. Μπορεί σε ταλέντο να μην είναι σούπερ, αλλά είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Σε μία τέτοια καλοκουρδισμένη μηχανή, έδειχναν μια χαρά παίκτες, ο χαφ Νούνο Κοέλιο κι ο αριστερός εξτρέμ Ζεκίνια, που είχαν περάσει από Άρη και Πανθρακικό.

Μακάρι να μην εκπλαγεί…δυσάρεστα απόψε κι ο κόσμος που θα δει την Αρόουκα, όπως εξεπλάγην εγώ. Μακάρι δηλαδή ο Ολυμπιακός, που σίγουρα έχει άλλη δυναμική και ποιότητα από την Έρακλες, να ανταποκριθεί σε δύναμη, αποφασιστικότητα και ταχύτητα και με ένα καλό πλάνο να πάρει αποτέλεσμα, που για εμένα θα είναι καλό μόνο αν σκοράρει.

Γιατί η Αρόουκα απόψε πιστεύω θα είναι πάνω κάτω όπως την είδα. Το ερώτημα είναι πως θα παίξει ο Ολυμπιακός. Πόσο θα μπορέσει να έχει συνεφέρει μέσα σε μία μόνο εβδομάδα ο νέος προπονητής μία ομάδα που είχε τόσο κακή εικόνα στα δύο αμέσως προηγούμενα παιχνίδια της, τα πρώτα φετινά. Είναι αίνιγμα.

Κατά τα άλλα: Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για την πολύ κακή εντύπωση που σχηματίστηκε για τον Ολυμπιακό μετά το Σέλτικ-Χάποελ 5-2. Ό,τι και να πεις, το σκορ μετράει. Απλά, ας έχουμε υπόψιν μας ότι για τη Σέλτικ το χθεσινό ήταν το 9ο φετινό επίσημο παιχνίδι της, ενώ του Ολυμπιακού, τα δύο πρώτα κόντρα στους Ισραηλινούς. Ακόμη ότι χθες έλειπε από τη Χάποελ ο Μιγκέλ Βίτορ, ο καλύτερός της αμυντικός, που μία ακόμη φορά δεν είχε παίξει κι η Χάποελ είχε φάει δύο γκολ από τη Σέριφ Μολδαβίας (3-2).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.