Ο MVΤ Λεντέσμα και οι άλλες μεταγραφικές εντυπώσεις

Ο MVΤ Λεντέσμα και οι άλλες μεταγραφικές εντυπώσεις

bet365

Μετά τα πρώτα φιλικά και πριν από τα πρώτα επίσημα και σοβαρά παιχνίδια ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις αλλαγές στον κυβισμό της μηχανής σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, δηλαδή για τις πρώτες εντυπώσεις που δίνουν οι θερινές μεταγραφές.

Δεν θυμάμαι ποια είναι η προηγούμενη φορά που η εκκίνηση της σεζόν έβρισκε τις τέσσερις μεγάλες ομάδες με γνώριμους προπονητές, δηλαδή με προπονητές που δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Πιθανόν να αποδειχθεί ότι ήταν και γέννημα της τύχης αυτό. Στην λήψη της απόφασης που έλαβαν, στην πλειονότητά τους, οι διοικήσεις όμως υπήρχε μια κοινή παράμετρος, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική. Δεν ήταν μόνο λόγοι κόστους αυτοί που έφεραν αυτή την εξέλιξη. Ηταν και η ανάγκη να εμφανιστούν κατακαλόκαιρο οι ομάδες όσο το δυνατόν πιο έτοιμες και προετοιμασμένες για αγώνες που δεν καθορίζουν μόνο την αγωνιστική πορεία των ομάδων αλλά και την οικονομία των ΠΑΕ στη σεζόν 2016-'17. Αυτό το κριτήριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Διότι η εποχή που οι ομάδες είχαν περιθώριο χρόνου τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Αυγούστου για να ωριμάσουν στην διαδικασία του team building έχει περάσει, για τους ελληνικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του πρωταθλητή που δοκιμάζεται στην προκριματική φάση του Champions League.

Με τις παραστάσεις της πλειοψηφίας των “τηλεοπτικών” φιλικών της κάθε ομάδας και τα ακούσματα των ρεπόρτερ του gazzetta που παρακολούθησαν από κοντά την προετοιμασία των τεσσάρων, επιχειρώ να καταγράψω στη σημερινή στιγμή την εντύπωσή μου σχετικά με το ποια ομάδα έχει ενισχυθεί περισσότερο, δηλαδή έχει βαρύνει περισσότερο τον κυβισμό και έχει αυξήσει την ιπποδύναμη της μηχανής της. Κρατώ μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις αφού είναι αρκετοί οι νεοαποκτηθέντες από τους οποίους έχουμε λίγες παραστάσεις και δείγματα τόσο μικρά που δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που, με τα όσα παρουσιάζει μέχρι ώρας, πείθει ότι έχει μεγαλώσει περισσότερο τον κυβισμό της συγκριτικά με αυτόν της περσινής μηχανής. Ο Λεντέσμα, η πιο λαμπερή και συγχρόνως ουσιαστική ποδοσφαιρικά άφιξη μέχρι στιγμής στο ελληνικό ποδόσφαιρο δίνει στον Παναθηναϊκό κάτι που δεν είχε εδώ και χρόνια: έναν πλέι μέικερ που ξεκινά να χτίζει επιθέσεις από τα όρια της μεγάλης περιοχής της άμυνάς του. Για τον Αργεντινό η μόνη ερώτηση είναι η σχετική με την χωρητικότητα της μπαταρίας του. Στα περίπου 34 του και με περίπου έναν χρόνο απραξίας, το ερώτημα είναι πόσα λεπτά καλού ποδοσφαίρου έχει μέσα του. Αν έχει περισσότερα από 65' ανά αγώνα, ο φετινός Παναθηναϊκός θα φέρει την υπογραφή του και θα βγει ευεργετημένος από την παρουσία του. Μπροστά στα υπόλοιπα χαφ που έχει φέτος και αυτά που είχε πέρσι, ο Λεντέσμα μοιάζει με Πίρλο.

Ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει ενισχυμένος μόνο λόγω Λεντέσμα, αλλά και λόγω Χουλτ, Ιμπάρμπο (το δείγμα για τον Ουακάσο είναι ακόμη πολύ μικρό). Αντίθετα ο Ιβάνοφ ως στιγμής δεν πείθει ότι θα θεραπεύσει τα προβλήματα του Παναθηναϊκού στο κέντρο της άμυνας, αφού δείχνει βαρύς και αργός στην αλλαγή κατεύθυνσης με συνέπεια να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Κανείς όμως οφείλει να περιμένει τα δει τα πόδια του Βούλγαρου διεθνούς αμυντικού να απαλλάσσονται από το βάρος της προετοιμασίας προτού κρίνει. Δεν χρειάζεται πάντως να περιμένεις να δεις τα πόδια του Στιλ να ελαφρύνουν για να εκτιμήσεις ότι ο Παναθηναϊκός λαθεύει που δεν αποκτά ακόμη έναν τερματοφύλακα με προδιαγραφές βασικού.

Ο Παναθηναϊκός είναι πιο πλήρης από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Δεν δείχνει ακόμη να έχει λύσει όλα τα αγωνιστικά προβλήματα και να έχει καλύψει όλες τις αδυναμίες που φανέρωνε πέρσι, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει μεγαλύτερο κυβισμό σε ποιότητα και προσωπικότητα συγκριτικά με την περσινή έκδοσή του.

Ενισχυμένος δείχνει στην πρώτη ματιά και ο ΠΑΟΚ. Αριθμητικά η ενίσχυση είναι εντυπωσιακή. Με βάση τα πρώτα δείγματα, ο παρατηρητής οδηγείται στην εντύπωση ότι ο Βλάνταν Ιβιτς θα μεγαλώσει, συγκριτικά με πέρσι, τον κορμό της ενδεκάδας. Είναι όμως πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι έχει αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ παίκτης που θα κάνει μεγάλη διαφορά στη νέα έκδοση της ομάδας συγκριτικά με την περσινή. Ο Μάτος, ο Τζάλμα Κάμπος, ο Σαχόφ και ο Μπίσεσβαρ είχαν καλές στιγμές, αλλά όχι τόσες που θα έπειθαν κάποιον να ποντάρει πάνω τους. Ο ΠΑΟΚ δίνει την εντύπωση ότι θα αποδειχθεί ενισχυμένος ποιοτικά, αλλά υπάρχουν δύο βασικές ερωτήσεις: αν ο Κρέσπο είναι αυτός που μέχρι σήμερα δείχνει, ποιος θα βελτιώσει το κέντρο της άμυνας; Πιθανόν ο Φερνάντο Βαρέλα, αλλά δεν είναι ακόμη παίκτης του ΠΑΟΚ. Αν δεν αποκτηθεί επιθετικός, και με δεδομένη την αποχώρηση του Μακ, ποιος θα βάλει τα γκολ του και σε ποιον μπορεί κανείς να στηρίξει την προσδοκία αύξησης των γκολ που θα παράξει η επιθετική γραμμή;

Ο ΠΑΟΚ είναι ενισχυμένος, έχει ανεβάσει τα αγωνιστικά κυβικά του. Δεν έχει προσθέσει όμως μια μεγάλη προσωπικότητα σε ένα ρόστερ που είχε τέτοιο έλλειμμα, και δεν έχει σιγουρευτεί ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί στο κέντρο της άμυνας και της επίθεσής του.

Ενισχυμένη δείχνει ως στιγμής και η ΑΕΚ, παρ' όλο που αντιμετώπισε μόνο ελαφριές φανέλες σε φιλικά που δεν της έβαλαν την αντίσταση που θα έπρεπε να βάλει απέναντί της για να δοκιμαστεί επαρκώς. Η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει ότι θεράπευσε βασικές περσινές ασθένειές της: έχει πολύ καλύτερο στόπερ και έναν καλύτερο τερματοφύλακα από αυτόν που είχε πέρσι. Και επειδή έχει διατηρήσει τον περσινό κορμό και έχει προσθέσει σε αυτόν τον Μπακασέτα, είναι βέβαιο ότι έχει αυξήσει τα αγωνιστικά κυβικά της. Για να αποδειχθεί ότι έχει βαρύνει τον κυβισμό της όσο χρειάζεται προκειμένου να αναπτύξει ταχύτητα πρωταθλητισμού θα πρέπει να συμβούν αρκετά: να ξαναγίνει ο Αλμέιδα ο φορ που ήταν, να ξαναγίνει ο Πατίτο Ροντρίγκεζ αυτός που ήταν και να αποκτηθεί ακόμη ένας κεντρικός αμυντικός με προδιαγραφές να αποδειχθεί καλύτερος των περσινών. Η ΑΕΚ δείχνει ως στιγμής ότι δυσκολεύεται στο γκολ, και δεν έχει πειστεί ότι έχει επάρκεια λύσεων πίσω από τους Σιμόες και Γιόχανσον, αν και ο Γαλανόπουλος βάζει καλά δείγματα το ένα δίπλα στο άλλο. Εχει μεγαλύτερο κυβισμό συγκριτικά με πέρσι, αλλά αν δεν της βγουν οι Αλμέιδα (κυρίως αυτός) και Πατίτο το γκολ θα παραμείνει δύσκολη δουλειά.

Ο Ολυμπιακός στη δεδομένη στιγμή δίνει την εντύπωση αποδυναμωμένου. Είναι λίγο εικονική αυτή η εντύπωση, επειδή δεν χρησιμοποιούνται αρκετά μέλη του κορμού της περσινής έκδοσης παρ' όλο που δεν έχουν αποχωρήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην 5αδα της άμυνας. Και επειδή δεν υπάρχει ο Ρομπέρτο, και επειδή οι δύο νεόφερτοι ακραίοι δεν βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο των περσινών. Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι η απουσία ενός γρήγορου κεντρικού αμυντικού υψηλών προδιαγραφών. Ως σήμερα τα κυβικά του Ολυμπιακού έχουν επηρεαστεί μόνο από την αποχώρηση του Ρομπέρτο. Η κύρια ερώτηση για τον Ολυμπιακό όμως, αυτή στην οποία θα απαντήσει στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, τα οποία καθορίζουν την ευρωπαϊκή μοίρα του, είναι η σχετική με το αν θα παραμείνουν ή όχι όλοι οι βασικοί της περσινής έκδοσης και με το από ποιους θα αντικατασταθεί/θουν όποιος/οι αποχωρήσει/ουν.

Αν η σεζόν έληγε στα φιλικά, ο Λεντέσμα, που σήμερα μοιάζει Most Valuable Transfer θα ήταν MVP και ο Παναθηναϊκός η ομάδα με την μεγαλύτερη βελτίωση. Αυτό το κείμενο όμως καταγράφει μόνο τη στιγμή και δίνει τροφή για την αγαπημένη θερινή κουβέντα όλων των ποδοσφαιρόφιλων περί της ενίσχυσης των ομάδων τους από τις μεταγραφές που παραδοσιακά δημιουργούν προσδοκίες και παραμυθιάζουν. Είναι το κείμενο της πρώτης εντύπωσης, και μόνον αυτής.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.