Στην Ολλανδία με Άλκμααρ ο ΠΑΣ Γιάννινα

Θοδωρής Βασίλης
Στην Ολλανδία με Άλκμααρ ο ΠΑΣ Γιάννινα

bet365

Μία από τις πιο γνωστές ομάδες της Ολλανδίας, η Άλκμααρ, θα είναι ο επόμενος αντίπαλος του ΠΑΣ Γιάννινα εφόσον οι Ηπειρώτες δεν αυτοκτονήσουν στη Νορβηγία.

Εδρα: AFAS Stadion
Έτος Ίδρυσης: 1967
Τίτλοι: 2 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ

Μπορεί να μετράει 49 χρόνια ζωής αλλά αυτό δεν την έχει εμποδίσει ώστε να γράψει την δική της ιστορία στο ολλανδικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε δεν είναι λίγο δύο πρωταθλήματα (τελευταίο την σεζόν 2008-09 με τον Λουίς Φαν Γκάαλ στον πάγκο της), τέσσερα Κύπελλα αλλά κι ένας τελικός του Κυπέλλου UEFA.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η AZ δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα και είναι μία από τις ομάδες οι οποίες μπορεί να μην φοβίζουν, αλλά σίγουρα κερδίζουν τον σεβασμό σου. Την προηγούμενη σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος κερδίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και στο παρελθόν έχει βρει στο δρόμο της ελληνικές ομάδες, τον ΠΑΟΚ αλλά και τον Ατρόμητο.

Πριν λίγες ημέρες παραχώρησε έναντι 20 εκατ. ευρώ το μεγάλο της αστέρι, Βίνσεντ Γιάνσεν στην Τότεναμ κι ελπίζει ότι θα καταφέρει να τον αντικαταστήσει-όπως έχει κάνει άπειρες φορές στο παρελθόν-με ποδοσφαιριστές που φορώντας την φανέλα της μετατρέπονται σε σπουδαία αστέρια.

(+) Είναι ομάδα του προπονητή της. Όπως κάθε ολλανδική ομάδα έτσι και η Άλκμααρ είναι πρώτη στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών τους οποίους στη συνέχεια μοσχοπουλάει γεμίζοντας τα ταμεία της. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο χάνει από ένα αστέρι, καταφέρνει να δημιουργεί ομάδα η οποία μπορεί μεν να μην απειλεί το δίδυμο Άγιαξ-Αϊτχόφεν, αλλά είναι σταθερά στις ευρωπαϊκές θέσεις. Επίσης, είναι από τις πλέον έμπειρες ομάδες στην Ευρώπη με αξιοπρόσεκτες πορείες κατά καιρό.

(-): Η απώλεια του Βίνσεντ Γιάνσεν. Ο Ολλανδός διεθνής άσος αποτελούσε το βαρόμετρο της Άλκμααρ και η αποχώρησή του με προορισμό την Πρέμιερ Λιγκ και την Τότεναμ αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επίθεση της ομάδας με τον Φαν Ντεν Μπρομ να ελπίζει ότι ο διεθνής με την K21, Βουτ Φέργκοστ θα καταφέρει να γεμίσει τα παπούτσια του.

Προπονητής: Γιόν Φαν Ντεν Μπρομ. Ο 49χρονος τεχνικός ανέλαβε την AZ το Σεπτέμβριο του 2014 αντικαθιστώντας τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και στα δύο χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας την έχει οδηγήσει σε δύο εξόδους στο Γιουρόπα Λιγκ (3η πέρυσι, 4η φέτος). Πριν την Άλκμααρ ήταν στον πάγκο της Άντερλεχτ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Βελγίου το 2013, ενώ κουβαλάει μια αξιοσέβαστη καριέρα στους ολλανδικούς πάγκους. Όπως κάθε Ολλανδός που σέβεται τον εαυτό του οι ομάδες του αγωνίζονται με σύστημα 4-3-3.

Aστέρι: Το πραγματικά μεγάλο αστέρι της ομάδας ήταν ο Βίνσεντ Γιάνσεν ο οποίος πριν από λίγες ημέρες παραχωρήθηκε στην Τότεναμ έναντι 20 εκατ. ευρώ. Ήδη η Άλκμααρ είχε βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Βουτ Βέργκοστ ο οποίος έβγαλε μάτια πέρυσι με την Χέρακλες. Σημαντικές μονάδες αποτελούν και ο διεθνής κεντρικός αμυντικός Ρον Φλάαρ ο οποίος μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στην Άστον Βίλα επέστρεψε στην πατρίδα του και δείχνει να έχει αφήσει πίσω του οριστικά τις άσχημες εποχές.

Μεταγραφές

Ήρθαν: Φέγκορστ (Χέρακλες), Σεουντγιενς (Μπρέντα), Φαν Έιντεν (Ναϊμέγκεν)

Έφυγαν: Γιάνσεν (Τότεναμ), Ορτίς (Μοντερέι)

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα