Τζαβέλλας, «on fire»! Για όλους και για όλα… (vids)

Τζαβέλλας, «on fire»! Για όλους και για όλα… (vids)

Τζαβέλλας, «on fire»! Για όλους και για όλα… (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ, ο κόσμος του, η ανανέωση, τα στόπερ, ο Ίβιτς, η Ευρώπη, ο ίδιος του ο εαυτός. Αυτά κι άλλα πολλά σε μια απολαυστική κουβέντα του Γιώργου Τζαβέλλα στο Gazzetta.gr. ΟΣΤΕΡΜΠΕΚ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Ο Γιώργος Τζαβέλλας δεν κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του. Ότι έχει να πει, θα το πει δίχως να υπολογίσει το κόστος. Άλλωστε, τι άλλο μπορεί να του συμβεί μετά από όλα όσα έζησε στην Τούμπα; «Μέσα σε δυο χρόνια, πέρασα στον ΠΑΟΚ όσα δεν είχα περάσει σε όλη μου τη ζωή», λέει και το εννοεί.

Πάντως, ο ΠΑΟΚ, η Τούμπα, ο κόσμος της ομάδας είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον Ελληνα διεθνή αμυντικό. «Κεντρικό αμυντικό», όπως ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά, καθώς σ’ αυτή την «πονεμένη» και χιλιοσυζητημένη θέση θέλει να αγωνίζεται. Κι όμως, όλη αυτή η κουβέντα για τα στόπερ του ΠΑΟΚ δεν τον ενοχλεί καθόλου. Το αντίθετο, μάλιστα, του αρέσει και δείχνει να τον «φτιάχνει» με την καλή έννοια.

Δεν μίλησε, όμως, μόνο για τον ίδιο τον εαυτό. Αναφέρθηκε στον «παλιό» και στον «νέο» ΠΑΟΚ. Τις διαφορές, τις προοπτικές. Κρατώντας ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους.

-Με όλα όσα έχεις δει και έχεις ζήσει στον ΠΑΟΚ και στην Ελλάδα, ποιος είναι ο φετινός στόχος της ομάδας;

«Θα μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει κλείσει η μεταγραφική περίοδος και θα έχουμε δώσει τα παιχνίδια στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, δεν θα είναι εύκολο για μας, αν καταφέρουμε να μπούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, να έχουμε και τις άλλες δυο εγχώριες διοργανώσεις, όπως θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αν είμαστε εκτός Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο…»

-Η περσινή σεζόν ήταν η καλύτερη για σένα. Πως συνέβη αυτό;

«Σας το έχω ξαναπεί. Νιώθω διαφορετικά πλέον, ηρέμησα… Η προπέρσινη σεζόν ήταν ένα σοκ για μένα, ένα μεγάλο μάθημα. Δεν θέλω πλέον τίποτε άλλο από το να έχω υγεία για να δουλεύω και να είμαι όσο περισσότερο μπορώ στο γήπεδο».

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα η ομάδα, αγωνιστικά;

«Δεν θέλω να σχολιάσω τις μεταγραφές. Είναι όμως η πρώτη σεζόν που έχουμε απίστευτη οργάνωση. Έχουμε αλλάξει επίπεδο δε θέματα εσωτερικής λειτουργίας. Αγωνιστικά, είναι δεδομένο πως υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι ό,τι χειρότερο για ένα παίκτη να ξέρει πως θα παίζει αυτός και δεν υπάρχει κανένας άλλος. Έχει αποδειχθεί πως παίζει πάντα ο καλύτερος εντός ομάδας».

-Μπαίνεις στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου σου, και πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Ολλανδία ο μάνατζέρ σου. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

«Λοιπόν, ώρα να το ξεκαθαρίσουμε. Έχω άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ και είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό. Αν έρθει πρόταση από ομάδα για μένα, θα το μάθετε. Αν έρθει πρόταση από τον ΠΑΟΚ, πάλι θα το μάθετε. Δεν πρόκειται να σας κρύψω κάτι».

-Ας το πάμε αλλιώς τότε… Τι προτεραιότητες βάζεις στη καριέρα σου, πλέον;

«Τις τελευταίες ημέρες, ο μάνατζέρ μου δέχθηκε κάποια τηλεφωνήματα που αφορούσαν τα χρήματα… Είμαι σε μια ηλικία που θέλω και έχω ακόμα να προσφέρω. Θέλω να παίξω μπάλα… Μου λείπουν πράγματα από την παρουσία μου στον ΠΑΟΚ, δεν μπορώ να πω πως γέμισα. Τώρα, δεν θέλω να σας πως κανένα “μου λείπει ένας τίτλος” ή “μου λείπει το πρωτάθλημα” και να το κάνετε τίτλο…. Αυτό που νιώθω είναι πως στο διάστημα που είμαι στην ομάδα δεν έχουμε πετύχει ένα μεγάλο στόχο. Και επειδή βλέπω πως ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει σύντομα να πετύχει κάτι, θέλω να είμαι εδώ».

-Ωραία… Αν ερχόταν ένας φίλος του ΠΑΟΚ που σου έλεγε “πέρυσι ρε Γιώργο ήμασταν 40 βαθμούς πίσω από τον πρώτο... ” τι θα του απαντούσες;

«Μη λες “αν”…. Έχει γίνει αυτή η κουβέντα. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Πιστεύω όμως πως, αργά ή γρήγορα, θα φτιάξουν τα πράγματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει αυτό, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή».

-Και, πως θα γίνει αυτό; Τι πρέπει να αλλάξει στον ΠΑΟΚ;

«Πολλά πρέπει να γίνουν. Να αλλάξει το ποδόσφαιρό μας, να αλλάξουμε νοοτροπία εμείς, εσείς οι δημοσιογράφοι, να αλλάξει η νοοτροπία της πόλης. Να βρούμε κάποια στιγμή ηρεμία. Να μας αγαπήσουν και να μας στηρίξουν. Με ενοχλεί όταν οι φίλαθλοι δεν αγαπάνε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Και δεν το λέω για μένα. Κάποιοι δεν το αντέχουν με αποτέλεσμα να μην παίρνει η ομάδα αυτά που αυτοί οι παίκτες μπορούν να δώσουν».

-Υπάρχουν φορές που ο τρόπος που παίζεις, αυτό που δείχνεις μέσα στο γήπεδο είναι πως τρέφεσαι από το μίσος που σου δείχνει σε πολλά γήπεδα η κερκίδα, η οποία ασχολείται μαζί σου…

«Πέρυσι, υπήρχαν γήπεδα στα οποία πήγα και δεν με έβρισαν, να τα λέμε και αυτό… Λοιπόν, θα σου πω. Δεν έχω πρόβλημα με το τι γίνεται στην κερκίδα. Πολλές φορές παίρνω ενέργεια και δύναμη όταν με βρίζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το επιδιώκω. Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και νομίζω πως πλέον αυτό φαίνεται. Δεν έχω ανάγκη να με βρίσει κάποιος για να γίνω καλύτερος».

-Μήπως όμως αδικείς τον εαυτό σου στο κομμάτι των αντιδράσεων, των αψιμαχιών μέσα στο γήπεδο; Μιας… μαγκιάς που ίσως δεν χρειάζεται;

«Αν μου δείξεις παιχνίδια από τη πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΟΚ, θα συμφωνήσω πως έχασα τη διαχείριση καταστάσεων Έκανα παραπάνω πράγματα από αυτό που είμαι. Τότε, νόμιζα ότι κάνουν καλό στην ομάδα. Τώρα, στο επίπεδο που είμαι, νομίζω ότι δεν χρειάζεται ούτε κάτι περισσότερο ούτε κάτι λιγότερο Μερικές φορές το κάνω και για την ομάδα, άλλες φορές το κάνω για μένα…».

-Σε φτιάχνει αυτό;

«Ναι. Μερικές φορές και εμένα και την ομάδα. Δε πρέπει να είσαι πάντα λάιτ και ήρεμος. Μετά θα σου πούνε ότι δεν υπάρχει, δεν έχεις πάθος, δεν έχει ζήλο. Δε σου είπα να πας στο άλλο άκρο διότι εκεί θα το μεταφράσουν ως οπαδιλίκι. Δεν είναι οπαδιλίκι. Απλά δε θέλω να είμαι σε μια ομάδα λάιτ. Και στο λέω ξανά, πως τη πρώτη χρονιά, όντως έκανα μεγαλύτερη ένταση από όση έπρεπε”

-Τι τίτλο θα έβαζες στην περσινή σεζόν;

“Πέρυσι πέρασα πολλά, άκουσα πολλά, έμαθα πολλά. Ήταν μια χρήσιμη σεζόν για μένα. Όλα αυτά, μου τα έμαθε ο ΠΑΟΚ...”

-Τι εννοείς;

«Μέσα σε δυο χρόνια, πέρασα στον ΠΑΟΚ όσα δεν είχα περάσει σε όλη μου τη ζωή».

-Έχεις ήδη τοποθετηθεί για τον Βλάνταν Ίβιτς με την ατάκα για την απορρόφηση των κραδασμών. Δεν είναι ρίσκο η εκ νέου παρουσία ενός άπειρου προπονητή από την αρχή της σεζόν;

«Όχι, διότι δεν έχει δείξει ότι του λείπει κάτι, ότι υστερεί στο παραμικρό...».

-Πέρυσι, η ομάδα είναι σκαμπανεβάσματα και ίσως αυτό οφειλόταν και στη παρουσία πολλών νεαρών παικτών. Φέτος έχουν έρθει πιο έμπειροι αλλά είναι πολλοί…

«Τώρα όμως υπάρχει ηρεμία, και μακάρι να υπάρχει και υγεία. Πιστεύω πως δεν θα υπάρχουν διακυμάνσεις. θα είμαστε μια ομάδα ήρεμη, σοβαρή, που θα χάνει δύσκολα».

-Όχι μόνο εσύ αλλά και σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες σου μιλάτε για μια πιο οργανωμένη ομάδα. Μάλλον το λέτε κάθε χρόνο…

“Πρόσεξε, δε μιλάμε για το αγωνιστικό, εγώ τουλάχιστον. Μιλάω για θέματα που αφορούν την ομάδα. Στο αγωνιστικό κομμάτι πάντως, βλέπω πως υπάρχουν δυο παίκτες για κάθε θέση και αυτό θα μας κάνει καλό».

-Ένα θέμα που έχει ο ΠΑΟΚ είναι πως η αναστάτωση έρχεται εύκολα...

«Οι μεγάλες ομάδες έχουν πίεση. Θα είχαμε αναστάτωση αν δεν ερχόταν το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τη Μπριζ. Με την Στεάουα ξέραμε ότι τα πόδια μας θα ήταν βαριά, μας το είχε πει ο προπονητής, το περιμέναμε…».

-Και πάλι όμως, δεν είναι θέμα προβληματισμού να δέχεσαι τρία γκολ σε εννιά λεπτά;

«Ναι πρέπει να σε προβληματίσει αλλά να το φιλτράρεις κιόλας. Ήταν μια ενδεκάδα που έπαιξε πρώτη φορά μαζί, και ήταν καταπονημένη...».

-Ενόψει των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχει άγχος ή προσμονή;

«Άγχος υπάρχει αλλά πρέπει να γίνει δημιουργικό. Υπάρχει όμως και προσμονή».

-Προτίμηση σε αντίπαλο, υπάρχει;

“Μπα, όχι… Είναι πέντε καλές ομάδες. Μπορούμε να αποκλείσουμε όλες τις πιθανές αντιπάλους μας, μπορούμε και να αποκλειστούμε από αυτές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα. Για μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό να περάσουμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ».

-Ας πάμε τώρα και στη θέση που αγωνίζεσαι, και δεν είσαι πλέον αριστερό μπακ…

«Όντως. Το αριστερό μπακ, ξεχάστε το, πάει...»

-Γίνεται αρκετή κουβέντα για τη θέση του κεντρικού αμυντικού, και αυτό διότι υπήρχε η εκτίμηση, η σκέψη ότι ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει έναν παίκτη πιο… γεμάτο σε αυτή τη θέση. Σε αγχώνει όλη αυτή η κουβέντα; Είναι καλυμμένος ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη θέση;

«Εμένα να με αγχώσει; Όχι, κανένα άγχος. Μηδέν. Και δεν έχω άγχος διότι προσπαθώ και συνεχίζω από εκεί που άφησα πέρυσι τη σεζόν. Δεν ψηλώνω τη μύτη μου. Αν τα κάνω όλα αυτά, τότε θα μπορώ να γίνω καλύτερος από πέρυσι. Το αν αυτό είναι αρκετό θα το κρίνει η ομάδα. Στο ρόστερ υπάρχουν πέντε στόπερ. Ο Κρέπσο δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Άλλαξε χώρα. Έχω πάει και εγώ στο εξωτερικό και καθυστέρησα να μπω στο κλίμα της ομάδας και της χώρας. Υπάρχουν ακόμα άλλα δυο παιδιά που αν τα προσέξουμε θα παίξουν τα επόμενα χρόνια. Είναι ο Χατζηισαΐας και ο Πούγγουρας. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους, χρειάζονται βοήθεια. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι εύκολη ομάδα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να το διαχειριστούν. Αυτά που σου λέω τώρα είναι καθαρά ποδοσφαιρικές σκέψεις. Το πλάνο το ορίζει η ομάδα. Σιγά - σιγά, αλλάζουμε. Φτάσαμε στο μηδέν, κάναμε κάποια βήματα, ανεβήκαμε και τώρα συνεχίζουμε…»

-Πολλές φορές μέσα στην περσινή σεζόν, ακούσαμε το παράπονο του κόσμου για την ομάδα. Εσείς είχατε κάποιο παράπονο από το κόσμο;

«Ο κόσμος δε φταίει σε τίποτα. Απαντά σε ότι βλέπει. Όταν λοιπόν εμείς οι ίδιοι αλλά και εσείς δεν προστατεύετε την ομάδα και δεν βγάζουμε προς τα έξω υγεία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν εσείς δεν δίνεται στο κόσμο αυτό που πραγματικά συμβαίνει αλλά του δίνεται κάτι παραπάνω, ο κόσμος το ακολουθεί. Ακολουθεί εσάς τους δημοσιογράφους Θα πρέπει και εσείς να κάνετε αυτό που πρέπει. Να γράφετε από που συμβαίνει, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα