Ποιος θα κλέψει τη δόξα;

Gazzetta team
Ποιος θα κλέψει τη δόξα;

bet365

Από τη Μονακό του Ντεσάμπ, στον στόχο των Γάλλων να γίνουν οι καλύτεροι της Ευρώπης. Και από τους χαμένους ημιτελικούς του Λεβ, μέχρι την ταπείνωση της Βραζιλίας. Ενα ματς που καθηλώνει και …μόνο στη σκέψη!

Γράφει ο Χρήστος Στεργίου

Ηταν Μάιος του 2004 όταν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, στην πρώτη του απόπειρα ως προπονητής, πήγαινε με τη Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενα αουτσάιντερ που κανείς δεν πίστευε πως θα καταφέρει να φτάσει τόσο ψηλά. Με αντίπαλο τον ανερχόμενο τότε Ζοζέ Μουρίνιο έχασε την κούπα από την Πόρτο. Εκτοτε ο δρόμος των δύο ήταν διαφορετικός. Ο Πορτογάλος προπόνησε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο, έγινε το πρώτο όνομα στον χώρο, με πολλούς τίτλους. Ο Ντεσάμπ αντίθετα δεν τράβηξε τα φώτα πάνω του. Πήγε στη Γιουβέντους, στη μοναδική της σεζόν στη Serie B, και μετά από έναν χρόνο στην Ιταλία πέρασε άλλα τρία στη Μασσαλία ως τεχνικός της Μαρσέιγ. Και εκεί η πορεία του μόνο άσχημη δεν ήταν. Ενα πρωτάθλημα Γαλλίας και τρία Λιγκ καπ μέτρησε στα χρόνια του στη νότια πλευρά της χώρας, πριν έρθει η πρόταση για την Εθνική ομάδα.

Μπορεί στο άκουσμα του ονόματός του, σαν προπονητής, να μην εντυπωσιάζεται κανένας, αλλά δεν πέτυχε λίγα πράγματα στην καριέρα του, καθώς παντού μέτρησε επιτυχίες. Αυτός ήταν ο λόγος που τον εμπιστεύτηκαν από την ομοσπονδία της χώρας του.

Ο στόχος που τέθηκε ήταν ένας. Να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό που θα διεξαχθεί στη χώρα του το 2016. Αφού πρώτα στήσει τη νέα Εθνική.

Δοκίμασε πολλά, εμπιστεύτηκε πολλούς, είχε στο ενδιάμεσο και μια μεγάλη διοργάνωση, το μουντιάλ της Βραζιλίας. Τότε που τον δρόμο του έφραξε η Γερμανία. Στη φάση των «8», ένα γκολ του Χούμελς έστελνε τους Γάλλους σπίτι τους. Τους έστειλε να συνεχίσουν την προσπάθεια. Να βελτιωθούν. Να γίνουν οι καλύτεροι της Ευρώπης. Και να το αποδείξουν δύο χρόνια μετά. Τώρα!

Τώρα που για να το κάνουν πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Από τη Γερμανία. Τα εμπόδια τόσο στους ομίλους, όσο και στα νοκ άουτ, δεν ήταν υψηλά. Δεν είχαν το ειδικό βάρος των Γερμανών. Το πραγματικό τεστ είναι τώρα. Ενα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό οι Γάλλοι δεν θέλουν απλά να προκριθούν, αλλά να αποδείξουν πως είναι οι καλύτεροι. Και για να το κάνουν αυτό πρέπει, πριν την Πορτογαλία, να περάσουν το εμπόδιο που τους σταμάτησε δύο χρόνια πριν, τους Γερμανούς.

Απέναντί τους δεν θα υπάρχει ο Χούμελς. Και μαζί με τον κεντρικό αμυντικό, θα λείψουν ακόμη ο Γκόμεζ και ο Κεντίρα. Τρία πολύτιμα γρανάζια της ομάδας του Λεβ.

Μιας ομάδας που βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο εδώ και χρόνια. Από τον ταπεινωτικό αποκλεισμό του 2004, στους ομίλους του Ευρωπαϊκού, πήρε την ανηφόρα. Τρίτη στο μουντιάλ που διοργάνωσε το 2006, φιναλίστ στο Euro 2008, ξανά τρίτη στο μουντιάλ του 2010, νέος αποκλεισμός στα ημιτελικά του 2012, για να φτάσει στην κορυφή πριν δύο χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας. Πέντε σπουδαίες πορείες στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις. Οι τέσσερις πρόσφατες με τον Λεβ στον πάγκο.

Και επειδή το ποδόσφαιρο δημιουργεί πάντα όμορφες ιστορίες. Η μοναδική φορά που κατάφεραν οι Γερμανοί να φτάσουν στην κορυφή ήταν το 2014, όταν στα ημιτελικά βρήκαν τους διοργανωτές. Ταπείνωσαν τη Βραζιλία με 7-1 στο «σπίτι» της, σε μια από τις πιο μυθικές βραδιές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Αν θέλουν να προσθέσουν στη συλλογή τους άλλη μια κούπα, πρέπει να τα καταφέρουν ξανά απέναντι στον πεινασμένο οικοδεσπότη. Να τον αφήσουν κι αυτόν εκτός μεγάλου τελικού. Και μετά να βρούνε την παρέα του Ρονάλντο, όπως δύο χρόνια πριν είχαν βρει εκείνη του Μέσι. Τις ομάδες των δυο κορυφαίων στον κόσμο ποδοσφαιριστών.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η δίψα και το …γυαλισμένο μάτι του 2014 δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό. Οι απουσίες είναι σημαντικότατες, αλλά ο Λεβ είναι εδώ, κι αυτός, για να αποδείξει πράγματα.

Το έκανε με την Ιταλία. Δεν έπεσε στην παγίδα που έπεσε ο Ντελ Μπόσκε, προσαρμόστηκε στην Ιταλία. Συμφώνησε με κάτι που έλεγε ο Μπιέλσα όταν προπονούσε τη Μαρσέιγ «η άμυνά μας θα έχει πάντα έναν στόπερ παραπάνω από τους αντίπαλους επιθετικούς». Επαιξε με 3 πίσω, και τα κατάφερε. Εστω κι αν έκανε το πρώτο σουτ στο 41’, έστω κι χρειάστηκε τα πέναλτι.

Ενα μεγάλο ματς απόψε το βράδυ, ανάμεσα σε δύο προπονητές που έχουν όλα τα πειστήρια πως είναι σπουδαίοι, αλλά δεν έχουν την καθολική αποδοχή του ευρωπαϊκού κοινού. Αν ο Λεβ φτάσει και πάλι στην κορυφή θα την αποκτήσει. Αν ο Ντεσάμπ πετύχει να κάνει τη Γαλλία τη νούμερο ένα ομάδα της Ευρώπης θα «κλέψει» τη δόξα.

Σίγουρα και οι δύο μπορούν. Ενα ματς που οι προβλέψεις είναι επίφοβες. Με την απουσία των Κεντίρα-Χούμελς από τη μια, και το …εύθραυστο αμυντικό δίδυμο των Γάλλων από την άλλη νομίζω πάντως πως θα δούμε φάσεις. Ισως δούμε και γκολ. Και το αμφίτερμα, για να μιλήσουμε και καθαρά στοιχηματικά, πληρώνει καλά (1.80 στον ΟΠΑΠ)!

 

EURO Τελευταία Νέα