Η κάθοδος των «βίκινγκς»

Gazzetta team
Η κάθοδος των «βίκινγκς»

bet365

Ο Γιάννης Αλυσανδράτος κάνει μια σύντομη αναδρομή στο Euro 2004 και συνδέει την εποποιία της Εθνικής Ελλάδος, με εκείνη που γράφει η Ισλανδία στα γήπεδα της Γαλλίας.

Ο «άγραφος νόμος» του ποδοσφαίρου συνήθως τιμωρεί τους υπερόπτες. Αυτός μας έχει διδάξει η ιστορία, με τα παραδείγματα να είναι πολλά (Αγγλία, Πορτογαλία κ.ά). Οι Γάλλοι εμφανίζουν παρόμοια ψήγματα από τη στιγμή που έγινε γνωστός το βράδυ της Δευτέρας ο αντίπαλός τους στην «8άδα»...

12 Ιουνίου 2004. Περίπου εννιά και κάτι, καρφωμένοι στους δέκτες που εκείνο το καλοκαίρι έδωσαν διαφορετικό χρώμα στη ζωή μας. Ισως οι ώρες που προβάλλεται ποδόσφαιρο ή κάποιο αθλητικό γεγονός να είναι οι μοναδικές που αξίζουν πια να παρακολουθεί κανείς τηλεόραση, αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο αγαπημένος μας, Πιερλουίτζι Κολίνα, έχει σφυρίξει τη λήξη του Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2, βγάζοντας μας όλους στους δρόμους.

Το ίδιο συνέβη στις 20 Ιουνίου όταν το σύνολο του Οτο Ρεχάγκελ εξασφάλισε την πρόκριση στα νοκ άουτ, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ξανά στις 25 του μηνός μετά το «au revoir» στην παρέα του Ζιζεντίν Ζιντάν με την κεφαλιά του Αγγελου Χαριστέα. Ακολούθησε το χιτσκοκικό φινάλε απέναντι στην Τσεχία, με το «ασημένιο» γκολ του Δέλλα να κάνει ένα ακόμα τρελό όνειρο πραγματικότητα: Η Ελλάδα στον τελικό του Euro! Εκεί πλέον τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί, κανείς δεν μπορούσε να μας κερδίσει, ούτε η οικοδέσποινα Πορτογαλία, παρότι ήδη την είχε «πατήσει» στην πρεμιέρα. Μπασινάς στο κόρνερ', Χαριστέας και... ενιαίο γκολ από 10.000.000 ανθρώπους! Έκσταση...

Συναίσθημα που ένιωσαν -και νιώθουν ακόμα- οι 330.000 Ισλανδοί! Ναι, εκείνοι οι «κοκκινογέννηδες», που πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οι περισσότεροι αγνοούσαν την ποδοσφαιρική ύπαρξή τους, παρά τις προειδοποιητικές βολές των προκριματικών (νίκησαν Ολλανδία δις, Τουρκία κ.ά). Πλέον, όλη η Γηραιά Ηπειρος συζητάει γι' αυτούς και την παρουσία τους στην «8άδα» της διοργάνωσης. Το επόμενο εμπόδιο είναι ακόμα πιο υψηλό. Η διοργανώτρια Γαλλία, μπορεί να μην έχει πείσει έως τώρα, όμως παραμένει το ακλόνητο φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο στον τελικό της 10ης Ιουλίου. Θα το πράξει;

To Eυρωπαϊκό το ζεις καλύτερα σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ

Αγωνιστικά, οι «τρικολόρ» μόνο για βόλτα στο… πάρκο δεν ετοιμάζονται, αφού για να κάμψουν την αντίσταση των παικτών του Λάγκερμπακ, ο οποίος δίνει την τελευταία μεγάλη παράσταση της καριέρας του (αποσύρεται μετά το τουρνουά), πρέπει να δώσουν πολλά παραπάνω από τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Δεν ξέρω αν το σύνολο του Σουηδού μάνατζερ θα φτάσει έως το τέλος της διαδρομής, πιστεύω όμως πως θα παλέψει μέχρις εσχάτων κόντρα στους οικοδεσπότες.

Στοιχηματικά, το σετ αποδόσεων μοιράστηκε σύμφωνα με την ποιότητα των ρόστερ, το «βάρος» της φανέλας και τα «πρέπει» των ομάδων. Εχοντας κατά νου την αποτελεσματικότητα των Ισλανδών στην επίθεση -και τη ρέντα τους- θωρώ ότι θα βρουν γκολ απέναντι στην ασταθή γαλλική άμυνα, γι' αυτό επιλέγω το goal/goal που τιμάται στο 2.35 στον ΟΠΑΠ. Αλλωστε, και τα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν οι «βίκινγκς» στην τελική φάση επαλήθευσαν το εν λόγω σημείο.

Οσον αφορά το αποψινό, Πολωνία – Πορτογαλία, ξεκινάει από μηδενική βάση. Αμφότερες προέρχονται από 120 λεπτά στους «16», το αγωνιστικό τους μοτίβο ταυτίζεται σε αρκετά σημεία, ενώ δεν πρόκειται να ρισκάρουν, ακόμα και αν το ματς στραβώσει. Στα δικά μου μάτια είναι πολύ ισορροπημένο, σενάριο που με οδηγεί στην ισοπαλία (2.75 η απόδοση στον ΟΠΑΠ). Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω τη σκέψη, μου προκαλεί εντύπωση το υψηλό 4.75 στο συνδυαστικό Χ+goal/goal (1-1 δηλαδή...).

 

EURO Τελευταία Νέα