Οι εκπλήξεις του Euro 2016

Οι εκπλήξεις του Euro 2016

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κάνει ποδοσφαιρικό ταμείο πριν από την έναρξη της προημιτελικής φάσης και καταγράφει τις ομάδες που εξέπληξαν, θετικά ή αρνητικά, με την μέχρι σήμερα πορεία τους.

Παραμονή της έναρξης της σειράς των αγώνων της προημιτελικής φάσης, ώρα για ακόμη ένα ποδοσφαιρικό ταμείο, δηλαδή τον απολογισμό των πεπραγμένων στο Euro 2016.

Με βάση το ποδόσφαιρο που παρουσίασαν στα γήπεδα της Γαλλίας οι 16 ομάδες που είχαν περάσει τη φάση των ομίλων, θα μας λείψει μόνο η Ισπανία. Δικαίως λείπει, αφού έπεσε θύμα της καλύτερης έκδοσης της Ιταλίας που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο Αντόνιο Κόντε, μιας έκδοσης που δικαιώνει τον 47χρονο προπονητή για το ρίσκο που πήρε δύο καλοκαίρια πίσω, όταν ανέλαβε την Εθνική και τον κίνδυνο απόσυρσής του από την βιτρίνα των premium προπονητών για το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ακόμη και αν δεν είχε ήδη εξασφαλίσει πάγκο, μετά από αυτό που δείχνει σε αυτό το τουρνουά με την Ιταλία ο Κόντε δεν θα δυσκολευόταν να βρει άμεσα, δηλαδή τώρα ή το φθινόπωρο, μια Τσέλσι που θα του παρέδιδε εν λευκώ το ποδοσφαιρικό μάνατζμεντ. Διότι ήδη έχει οδηγήσει αυτή τη φουρνιά παικτών της Ιταλίας σε πορεία υπερβατική.

Για την Αγγλία δεν θα κλάψει κανείς απ' όσους προσμένουν να παρακολουθούν οργανωμένο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο που καταφέρνει να ψυχαγωγεί είτε με την ποιότητα του θεάματος είτε λόγω των εκπλήξεων που υπενθυμίζουν το απρόβλεπτο της φύσης του αθλήματος. Στην παρτίδα με την Ισλανδία η έκπληξη ήταν διπλή: διότι αφενός η Ισλανδία διαχειρίστηκε με top class ψυχραιμία και συγκέντρωση ένα ματς πολύ υψηλών απαιτήσεων και αφετέρου τόσο – κυρίως αυτός – ο Χόντγκσον όσο και οι ποδοσφαιριστές προσπάθησαν πολύ για να περάσουν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η πορεία τους στην προκριματική φάση. Ακουγα έναν Αγγλο προπονητή να σχολιάζει ότι αυτή τη βραδιά ο 69χρονος Χόντγκσον δεν θα την ξεπεράσει ποτέ και έπιανα τον εαυτό μου να μένει με την “τα 'κανε και τα 'παθε” διαπίστωση, διότι φέρει την κύρια ευθύνη για όσα παρουσίασε και δεν παρουσίασε η Αγγλία σε αυτό το τουρνουά και ειδικά στο παιχνίδι με τους Ισλανδούς. Κράτησε στην ενδεκάδα παίκτες που είχαν χάσει για οποιονδήποτε λόγο τη φόρμα τους, χρησιμοποίησε παίκτες σε θέσεις που δεν αποδίδουν, έκανε λάθος διαχείριση του ρόστερ και – κυρίως αυτό – παρουσίασε στο ματς με την Ισλανδία μια εντελώς απροετοίμαστη ομάδα ψυχοπνευματικά.

Στην πρώτη ανάγνωση υπάρχουν τρεις εκπλήξεις στην 8αδα. Η μεγαλύτερη μοιάζει να είναι η Ισλανδία, επειδή απέκλεισε την Αγγλία, αλλά η εικόνα των αγώνων τόσο της προκριματικής φάσης όσο και της τελικής αποδεικνύει ότι οι Ισλανδοί βρίσκονται με το σπαθί τους στην προημιτελική φάση και όχι επειδή “έκλεψαν” την θέση. Η πορεία τους είναι ιστορικά υπερβατική, αλλά όχι αγωνιστικά. Είναι μια ομάδα, η οποία παρουσιάζει με συνέπεια μια θαυμαστή πρόοδο στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ναι, ουδείς πόνταρε στην παρουσία της στην 8αδα, αλλά η παρουσία της δεν είναι ουρανοκατέβατη, ούτε γέννημα της τύχης. Στα δικά μου μάτια είναι μεγαλύτερη έκπληξη η παρουσία της Ουαλίας στην 8αδα. Διότι δεν μας είχε προετοιμάσει για μια τόσο μεγάλη επιτυχία με την εικόνα της στην προκριματική φάση. Η Ουαλία κάνει στην τελική φάση πράγματα που δεν είχε δείξει ότι μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Εκτός όμως από την συνοχή, το μαχητικό πνεύμα και την τακτική πειθαρχία της, δεν έχει τίποτα να της ζηλέψεις μέχρι εδώ, εξαιρουμένου βεβαίως του Μπέιλ.

Εκπληξη δεν είναι η Πολωνία. Διότι η πορεία της στην τελική φάση είναι μια συνέχεια αυτής που διέγραψε στην προκριματική. Στην πραγματικότητα έκπληξη ήταν η δυσκολία που συνάντησε απέναντι στην Ελβετία, ακριβώς επειδή η πλειονότητα των αναλυτών του εθνικού ποδοσφαίρου αντιλαμβανόταν ως βέβαιη την παρουσία της στην 8αδα και της έδινε πολλές πιθανότητες να αποδειχθεί η μεγάλη έκπληξη του Euro 2016 επειδή θα φτάσει στις τελευταίες πίστες της διοργάνωσης.

Αν κανείς ρίξει μια ματιά στις πιο μεγάλου κυβισμού ομάδες από αυτές που έφτασαν στην 8αδα, στέκεται κυρίως στην έκπληξη της Ιταλίας. Οχι της παρουσίας της, αλλά του τρόπου χάρη στον οποίο έφτασε ως εδώ, διότι η εικόνα της είναι πολύ καλύτερη αυτής που παρουσίασε στην προκριματική φάση αλλά και αυτής που ανέμεναν ακόμη και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της. Εκπληξη είναι η Πορτογαλία, επίσης λόγω του τρόπου που έφτασε ως εδώ, αλλά με την αρνητική χροιά. Εφτασε με ισοπαλίες στους 16, και για να φτάσει στους 8 απέκλεισε μια πολύ αξιόλογη ομάδα, την Κροατία, η οποία στα προηγούμενα παιχνίδια της είχε έως και ενθουσιάσει, κυρίως επειδή αμύνθηκε αποτελεσματικά. Της Πορτογαλίας ουδείς μπορεί να της πει ότι δεν προκρίθηκε δίκαια, κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας του προπονητή της. Με έναν κακό Ρονάλντο, χωρίς άλλον “difference player”, με έλλειμμα ποιότητας μεσοεπιθετικά, η Πορτογαλία αξιοποίησε το προτέρημά της στην αποτελεσματική άμυνα και, χάρη στην βοήθεια που πήρε από τον πάγκο με τις αλλαγές και κυρίως αυτή του Ρενάτο Σάντσες, σκόραρε και πανηγύρισε.

Μια κάποια έκπληξη προκαλεί μέχρι εδώ και το Βέλγιο, όχι επειδή πραγματοποιεί μια ουσιαστική επιστροφή σε τελική φάση Euro, ούτε επειδή δείχνει συνέπεια σε αυτό που έδειξε στο περασμένο Μουντιάλ, αλλά επειδή έβγαλε πολύ καλή αντίδραση μετά την ήττα από την Ιταλία και επειδή στα τελευταία ματς μοιάζει πιο ομάδα από όσο ήταν ποτέ στον καιρό του Μαρκ Βίλμοτς και έχει παρουσιάσει το καλύτερο θέαμα δημιουργικού ποδοσφαίρου. Η Ουγγαρία όμως δεν κατάφερε να μας δείξει πόση πρόοδο και εξέλιξη παρουσίασε το παιχνίδι του Βελγίου, αφού δεν κατάφερε να της βάλει σοβαρή αντίσταση. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε μέχρι τον προημιτελικό με την Ουαλία για να διαπιστώσουμε αν από τα χέρια του Βίλμοτς θα δούμε μια ομάδα εφάμιλλη των υψηλών προδιαγραφών που βάζει η ατομική ποιότητα της πλειονότητας των ποδοσφαιριστών που έχει στο ρόστερ του.

Στη μεγάλη εικόνα έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι η Γερμανία δείχνει να ξαναβρίσκει τον World Cup 2014 εαυτό της. Στα μάτια όμως αυτού που παρακολούθησε το σύνολο των αγώνων της στο τουρνουά, αυτό που έδειξε η Γερμανία απέναντι στη Σλοβακία δεν φαντάζει έκπληξη αλλά αποτέλεσμα της προόδου και της ωρίμανσης της ομάδας χάρη στις διορθωτικές κινήσεις που έκανε στο βασικό της σχήμα ο Γιόακιμ Λεβ.

Τέλος, στην παρουσία της Γαλλίας στην 8αδα δεν υπάρχει καμιά διάσταση που να προκαλεί έκπληξη στο ομαδικό επίπεδο. Για εκπλήξεις πρέπει να κοιτάξει κανείς στο ρόστερ της. Για να βρει ευχάριστες (Παγέ, γι' αυτούς που δεν τον παρακολουθούσαν στην Premier League), αναμενόμενα θετικές (Γκριεσμάν), αλλά και ελαφρώς αρνητικές, σαν τα λίγα γκολ του – εκ των φαβορί για πρώτος σκόρερ προτού αρχίσει το τουρνουά – Ζιρού και την αδυναμία του Πογκμπά να αποδείξει ότι είναι game changer στο Euro και να λάμψει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.