Το πιο σημαντικό καλοκαίρι της πενταετίας!

Το πιο σημαντικό καλοκαίρι της πενταετίας!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Το πιο σημαντικό καλοκαίρι της πενταετίας!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει καθ' οδόν προς το Τέγκελεν για το «καυτό» καλοκαίρι του Παναθηναϊκού και όσα περιμένει να δει στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του «τριφυλλιού».

Όντας καθ' οδόν για το Τέγκελεν της Ολλανδίας για την έκτη συνεχόμενη παρουσία σε προετοιμασία του Παναθηναϊκού(ένα ανεκτίμητης αξίας ετήσιο ποδοσφαιρικό σεμινάριο, καθώς αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία να γίνεσαι κοινωνός του ''χτισίματος'' μίας ομάδας υψηλού επίπεδου) στο μυαλό έρχονται οι ίδιες σκέψεις. Σκέψεις που βρίσκονται στο μυαλό όλων όσοι παρακολουθούν από κοντά με οποιοδήποτε τρόπο το «τριφύλλι». Σκέψεις που σε οδηγούν στο εξής απλό συμπέρασμα: Αυτό το καλοκαίρι είναι το πιο σημαντικό της τελευταίας πενταετίας.

Ο Παναθηναϊκός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνει δύο προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League, να επιστρέψει στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή και να αφήσει πίσω του την μεγάλη, σχεδόν αγιάτρευτη πληγή που του άνοιξε ο αποκλεισμός από την Καμπάλα. Αυτό το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός παίζει σε παιχνίδια μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, την προοπτική των επόμενων ετών, την οικονομική του βιωσιμότητα(θα ήτα... πυρηνική βόμβα στα ταμεία του συλλόγου μία νέα αποτυχία) και εν πολλοίς το πως θα κυλήσει η νέα αγωνιστική περίοδος. Περιθώρια, πάντως, δεν υπάρχουν και αυτό φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές στους ποδοσφαιριστές τόσο ο Αντρέα Στραματσόνι όσο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Η υπομονή του κόσμου και η ανοχή τελείωσε εκείνο το βράδυ του Αυγούστου στην Λεωφόρο και η παρουσία στους ομίλους του Europa League είναι μονόδρομος που αν δεν τον ακολουθήσεις, οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια προς τα βράχια. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού ενισχύθηκε τον Ιανουάριο με μια... ντουζίνα ποδοσφαιριστές. Δεδομένα θα ήταν απίθανο να του «βγουν» όλοι, ωστόσο, στο έμψυχο δυναμικό του «τριφυλλιού» προστέθηκαν παίκτες που μπορούν να τον ανεβάσουν επίπεδο.

Ο Μολέδο, ο Λέτο και ο Βιγιαφάνιες έδωσαν στοιχεία ανωτερότητας που δεν υπήρχαν ενώ ο Μέστο στο δεξί άκρο της άμυνας έδωσε μια σταθερότητα και ασφάλεια χωρίς να κάνει το κάτι παραπάνω. Η φιλοσοφία του καλοκαιριού όπως έχει εκφραστεί από τον Αντρέα Στραματσόνι- και αποτυπώνεται στα μεταγραφικά «θέλω»- είναι ξεκάθαρη και προς την σωστή κατεύθυνση. Μεταγραφές ΜΟΝΟ ποδοσφαιριστών πρώτης γραμμής. Όχι «στοιχήματα», όχι μεγάλα ρίσκα, όχι «λαβράκια», αλλά κινήσεις με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Αρκετά δύσκολο εγχείρημα, όταν το μπάτζετ που έχει να διαχειριστεί δεν του δίνει την δυνατότητα να πάρει πάντα την πρώτη του επιλογή και άμεσα.

Η υπέρβαση έγινε με τον Ιμπάρμπο που αποτελεί πολυτέλεια και παίκτη top class, ο Ιβάνοφ είναι διεθνής ποδοσφαιριστής με παραστάσεις που αναζητά το restart μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, ο Γουακάσο είναι και εκείνος διεθνής και παίκτης της La Liga ενώ και ο Χουλτ έχει παίξει για την Εθνική Σουηδίας και θέλει να επιστρέψει στην ομάδα του Ζλάταν και του Μπεργκ μέσα από τον Παναθηναϊκό. Φυσικά, όπως έχουμε αναφέρει τόσες και τόσες φορές, τα βιογραφικά δεν παίζουν μπάλα και καθρέφτης είναι το χορτάρι.

Από κει και πέρα, και αφού το παζλ δείχνει να συμπληρώνεται έγκαιρα, μεγάλη συζήτηση γίνεται για την θέση του αμυντικού χαφ που έμοιαζε να αποτελεί προτεραιότητα στην έναρξη του καλοκαιριού. Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, ο Παναθηναϊκός ψάχνει στην αγορά για «κόφτη» επιπέδου. Δεν βιάζεται όμως. Θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια για την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Ο Ιταλός κόουτς υπολογίζει τον Ζέκα για «εξάρι» και η αναζήτηση δύο εσωτερικών αρχικά (Γουακάσο που έρχεται και Κονέ που ''στράβωσε''), δείχνουν πως προτεραιότητα ήταν τα «8άρια». Εδώ που τα λέμε το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν ακριβώς εκεί. Στην έλλειψη δημιουργίας, προσωπικότητας, ηγετικών μορφών στην μεσαία του γραμμή. Με την έλευση του Γουακάσο, την... μετάθεση του Ζέκα(ιδανικός για τον ρόλο του anchorman) και την απόκτηση ενός ακόμη εσωτερικού μέσου, Οπότε αν το καλό πράγμα αργεί να γίνει, ας αργήσει αλλά να γίνει. Θα ήταν λάθος αν δεν ενισχυθεί ΚΑΙ εκεί ο Παναθηναϊκός...

Στα της προετοιμασίας και επειδή είναι η πρώτη με τον Ιταλό στον πάγκο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πάνω σε ποιο σύστημα θα δουλέψει, τι φιλοσοφία θα θέλει να περάσει σε μία ομάδα που φτιάχνει από την αρχή και όχι μεσούσης της σεζόν, πως θέλει να αγωνίζεται ο δικός του Παναθηναϊκός και ποιες είναι οι αγωνιστικές του προτεραιότητες. Τα λέμε από το Τέγκελεν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.