Ο Λεβ αλλάζει παίκτες και η Γερμανία ξαναγίνεται φαβορί

Ο Λεβ αλλάζει παίκτες και η Γερμανία ξαναγίνεται φαβορί

Ο Λεβ αλλάζει παίκτες και η Γερμανία ξαναγίνεται φαβορί

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος βλέπει την θαυμαστή ευελιξία που επιδεικνύει ο Γερμανός προπονητής, χάρη στην οποία βρήκε την πιο λειτουργική 11αδα, και αρχίζει να υπολογίζει την Γερμανία πολύ περισσότερο από πριν για την κατάκτηση του Euro.

Πριν από την έναρξη της τελικής φάσης, η Γερμανία δεν έμοιαζε φαβορί στα μάτια των Ευρωπαίων αναλυτών του ποδοσφαίρου. Κάτι το γεγονός ότι δεν έβγαλε στην προκριματική φάση τον αέρα της υπεροχής για να σκορπίσει τρόμο, κάτι o κορεσμός μιας γενιάς που έφτασε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι η έλλειψη ενός μεγάλου σέντερ φορ, αλλά και κάτι η έντονη αμφισβήτηση σχετικά με το αν ο Γιόακιμ Λεβ μπορεί να παραμένει, μετά από μια 10ετία στον πάγκο της, αποτελεσματικός και ικανός να βρίσκει και να δημιουργεί κίνητρα προκειμένου να παρακινεί και να εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του, το άθροισμα δεν έδειχνε δυναμική κατάκτησης του τροπαίου. Σήμερα, μετά και από το τελευταίο δείγμα κόντρα στην Σλοβακία, και παρά το γεγονός ότι θα βρει στους “8” τον νικητή του Ιταλία – Ισπανία, η Γερμανία έχει αρχίσει να πείθει πολλούς ότι οφείλουν να την κρατούν στην κουβέντα για την κατάκτηση του Euro. Και ο Λεβ πείθει ακόμη περισσότερους για την ικανότητά του να παραμένει αποτελεσματικός, κυρίως λόγω του χαρίσματος του ανοιχτού κεφαλιού του.

Του χρειάστηκε να δει πολλά στα φιλικά της προετοιμασίας και στα παιχνίδια της πρώτης φάσης μέχρι να βρει το πιο λειτουργικό σχήμα. Το βρήκε ή το βρίσκει όμως, ακριβώς επειδή δεν είναι δογματικός, επειδή δίνει στους ποδοσφαιριστές το δικαίωμα να αμφισβητήσουν με την απόδοσή τους τις αρχικές επιλογές του, τις οποίες παιχνίδι με το παιχνίδι αναθεωρεί.

Πριν από το τουρνουά η Γερμανία “φώναζε” ότι δεν έχει τον ιδανικό σέντερ φορ. Στην φάση των ομίλων ο Λεβ κατάλαβε ότι δεν πρέπει να επιμείνει στον Γκέτσε και τη γενικότερη τακτική επιλογή του false 9. Και από τη στιγμή που μπήκε στην κορυφή η κατά τεκμήριο καλύτερη και πιο ορθόδοξη επιλογή για τη θέση του φορ, ο Μάριο Γκόμεζ, η Γερμανία άρχισε να λειτουργεί. Πιθανόν η παρουσία του Γκόμεζ να μην ήταν από μόνη της αρκετή για να κάνει τόσο λειτουργική τη Γερμανία. Μάλλον δεν θα ήταν αν ο Λεβ δεν προτιμούσε τον Ντράξλερ αντί του Γκέτσε στην μεσοεπιθετική γραμμή. Σίγουρα δεν θα ήταν αν ο Λεβ δεν ενθάρρυνε τον Μπόατενγκ να αναλάβει ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που είχε στο πλάνο του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν για την ανάπτυξη του παιχνιδιού από την άμυνα χάρη στις αδιανόητης ακρίβειας μακρινές μεταβιβάσεις του. Πιθανότατα δεν θα άρχιζε να εντυπωσιάζει η Γερμανία αν ο Λεβ δεν άφηνε στην άκρη τον Χέβεντες για χάρη του Κίμιχ, τον οποίο αντιλήφθηκε ως ιδανικό δεξιό μπακ για την Εθνική παρ' όλο που το 21χρονο wonder boy της Μπάγερν δεν είχε διεθνείς συμμετοχές και δεν είχε πάρει, με την Μπάγερν, πολλές παραστάσεις σε αυτή τη θέση.

Στη στιγμή που βρίσκεται η τελική φάση του Euro 2016 η Γερμανία είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο κατοχής της μπάλας, είναι 2η στην ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, είναι 2η στον μέσο όρο των σουτ ανά αγώνα. Και οι στατιστικές επιδόσεις δεν ομολογούν αυτό που συνέβη στα δύο τελευταία της παιχνίδια, δεν απεικονίζουν τον αέρα υπεροχής που έβγαλε στο τερέν. Ο Λεβ βρήκε το πιο λειτουργικό σχήμα, έστω και αν δηλώνει ότι οι αλλαγές στην 11αδα συνέβησαν κυρίως για χάρη του rotation, προκειμένου να κρατήσει όσο πιο γεμάτη την ομαδική μπαταρία ενόψει της συνέχειας, και η Γερμανία έχει αρχίσει να νιώθει καλά με τον εαυτό της και να βγάζει υπεροχή. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Κρος, Κεντίρα, Ντράξλερ, Οζίλ, Μίλερ, με την ομαδική λειτουργία που έδειξαν κόντρα στην Σλοβακία και την τακτική ευελιξία που δείχνει ο Λεβ, η Γερμανία δείχνει ότι νιώθει φαβορί, όσο δύσβατη κι αν μοιάζει η διαδρομή μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Διότι εκτός των άλλων, οι ποδοσφαιριστές λειτουργούν με τη συνείδηση ότι τους πρέπει να βελτιώσουν την ομαδική λειτουργία αν θέλουν να φτάσουν μέχρι τον τελικό. Ακούς τον Νόιερ να δηλώνει λεπτά μετά τον περίπατο επί της Σλοβακίας ότι “δεν είμαστε φόβητρο, δεν έχουμε γίνει, πρέπει να βελτιωθούμε πολύ για να γίνουμε” και καταλαβαίνεις ότι στη διάρκεια του πρώτου μέρους της τελικής φάσης η Γερμανία πήρε μαθήματα, τα διάβασε και γίνεται, παιχνίδι με το παιχνίδι, πιο έτοιμη για τις τελικές εξετάσεις. Και συγχρόνως αντιλαμβάνεσαι ότι δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι της κάνει καλό της Γερμανίας που ξέρει ότι μπροστά της πλέον θα ορθώνονται εμπόδια που είναι το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, διότι αυτή η συνείδηση τους βάζει σε εγρήγορση και τους προκαλεί για να γίνουν καλύτεροι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.