«Γαλλία συγνώμη...»

«Γαλλία συγνώμη...»

Η απίστευτη ιστορία του Ντανιέλ Νιβέλ, ο οποίος είχε πέσει σε κώμα από Γερμανούς χούλιγκαν το 1998 στο Μουντιάλ της Γαλλίας. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΟΥΛΗΣ.

Το ματς των Γερμανών μόλις είχε τελειώσει κόντρα στην (πρώην) Γιουγκοσλαβία. To 2-2 έδειχνε βολικό και για τις δύο ομάδες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν μετά στους δρόμους στη Λανς. Γερμανοί χούλιγκαν άρχισαν τα επεισόδια με την γαλλική αστυνομία με αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν.

Σε τέτοιο βαθμό που έξι από τους χούλιγκαν έστειλαν στο νοσοκομείο έναν Γάλλο αστυνομικό. Το όνομά του; Ντανιέλ Νιβέλ. Ο τότε 43χρονος αστυνομικός έπεσε σε κώμα για έξι εβδομάδες και όταν ξύπνησε από αυτό (4 Αυγούστου) είχε μόνιμο πρόβλημα στο ένα του μάτι, αλλά και στην κίνησή του και στην ομιλία του.

Από τους έξι χούλιγκαν ο ένας συνελήφθη στην Γαλλία και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και οι άλλοι τρεις στη Γερμανία οι οποίοι καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 18 χρόνια από εκείνη την δολοφονική επίθεση οι Γερμανοί δεν έχουν ξεχάσει τον Ντανιέλ Νιβέλ.

Φυσικά δεν περίμεναν το Euro στη Γαλλία για να το καλέσουν σε επίσημο αγώνα της Εθνικής Γερμανίας. To 2000 (δύο χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκε ο άτυχος αστυνομικός) η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δημιούργησε το Ιδρυμα Ντανιέλ Νιβέλ το οποίο είχε να κάνει με τον χουλιγκανισμό στο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα να στηρίζει τα θύματα από αυτόν.

Δεν έμειναν μόνο στη δημιουργία του ιδρύματος. Το 2006 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, ο Ντανιέλ Νιβέλ ήταν επίσημος προσκεκλημένος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των πάντσερ για να παρακολουθήσει από κοντά το ματς με την Πολωνία. Ο Νιβέλ έκανε δεκτή τη πρόσκληση και έκατσε δίπλα στην Ανγκελα Μέρκελ!

Με την επιστροφή της Εθνικής Γερμανίας στη Γαλλία για τα τελικά του Euro ήταν μια ακόμα καλή ευκαιρία να τον καλέσουν για να παρακολουθήσει από κοντά ένα ματς της Εθνικής Γερμανίας. «Ελπίζουμε να του επιτρέψει η υγεία του να έρθει να δει το παιχνίδι με την Ουκρανία από κοντά», είχε πει ο εκπρόσωπος Τύπου των Γερμανών.

Ηταν ακόμα μία κίνηση από τους Γερμανούς για να συγχωρεθούν για τις πράξεις βίας των έξι χούλιγκαν. Ακόμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Νιβέλ και την Γαλλία. Φώναξαν δυνατά: «Γαλλία, συγνώμη...»