Ενας Έλληνας μέσα στην... τρέλα των Ισλανδών (vids&pics)

Ενας Έλληνας μέσα στην... τρέλα των Ισλανδών (vids&pics)

Ενας Έλληνας μέσα στην... τρέλα των Ισλανδών (vids&pics)

bet365

Η τρέλα των Ισλανδών μέσα από τον φακό και τις μαρτυρίες ενός αναγνώστη του gazzetta.gr που ζει και εργάζεται στο Ρέκιαβικ!

Ο πληθυσμός της Ισλανδίας δεν ξεπερνά τους 335.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Αντώνης Σικαλιάς, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται στο Ρέικιαβικ, στην καρδιά των πανηγυρισμών των «βίκινγκ» για την πρόκριση στους «16» του Euro της Γαλλίας.

Ο Αντώνης, μιλώντας στο gazzetta.gr μεταφέρει τον ενθουσιασμό, τις αντιδράσεις και τις εικόνες που βίωσε αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης με την Αυστρία.

Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας ένα τεράστιο μάτριξ είχε στηθεί και περίπου 3.000 κόσμος είχε στηθεί, για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της παρέας του Φινμπόγκασον.

Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Τράουστασον, σκοράρει, η Ισλανδία νικάει 2-1 και περνάει στην επόμενη φάση, αφήνοντας 3η την Πορτογαλία.

Χορός, τραγούδια, ξέφρενοι πανηγυρισμοί και πάρτι μέχρι αποτελούν τις... νότες στη δική τους «μελωδία της ευτυχίας».

Μια μελωδία, βέβαια, που τραγουδιέται και από το περίπου 10% του πληθυσμού, που υπολογίζεται ότι έχει μετακομίσει στη Γαλλία!

«Οι Ισλανδοί μου θυμίζουν λίγο εμάς, στις αρχές του Euro. Είναι πολύ περήφανος λαός, ατόφιοι βίκνγκς, έχουν ψυχή. Αγαπούν πολύ την χώρα τους και είναι περήφανοι που είναι Ισλανδοί», περιγράφει ο Αντώνης θέλοντας να σκιαγραφήσει το προφίλ ενός λαού που μαθαίνει τους τελευταίους μήνες.

«Ο αρχηγός της ομάδας, Άρον Γκούναρσον, ζει για την εθνική ομάδα. Φανταστείτε ότι έχασε τη γέννηση του παιδιού του γιατί ήταν σε αποστολή με την ομάδα. Δουλεύω μαζί με τον αδερφό του Αρνορ Τραούστασον, που έβαλε το νικητήριο γκολ με την Αυστρία και με έχει κάνει να καταλάβω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι γι αυτούς η εθνική ομάδα.

Είναι η πρώτη φορά που η αντρική ομάδα ποδοσφαίρου τους πηγαίνει σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Οπότε καταλαβαίνεται πως νιώθουν, που προχωρούν κιόλας. Είναι πρωτόγνωρη γι αυτούς η επιτυχία στους άντρες σε αντίθεση με τις γυναίκες που σχεδόν κάθε χρόνο συμμετέχουν στις κορυφαίες διοργανώσεις».

Τι σου έχει κάνει εντύπωση απ' όσα βλέπεις: «Όλοι οι παίκτες είναι ξάδερφοι κάποιου, όλοι τους παιδιά της διπλανής πόρτας. Τα μαγαζιά έκλεισαν για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί αυτή την πρόκριση. Πλέον, δεν υπάρχουν εισιτήρια μετ' επιστροφής για τη Γαλλία. Το πάρτι θα κρατήσει μέχρι το πρωί, με ντόπιους και τουρίστες. Όλοι είμαστε ένα σ' αυτή τη γιορτή».

Και κάπου εκεί, παίρνει τα δάχτυλά του από το πληκτρολόγιό του και ξεκινά να απαθανατίζει τις στιγμές που ζει, για λογαριασμό του gazzetta.gr.

Σας αφήνουμε στην τρέλα των Ισλανδών με τον Αντώνη αν δίνει το σύνθημα: «áfram ísland»! Δηλαδή, «πάμε Ισλανδία».

 

EURO Τελευταία Νέα