«Ελληνες, ακούστε μας...»

«Ελληνες, ακούστε μας...»

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
«Ελληνες, ακούστε μας...»

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει από το Παρίσι για τα όσα έγιναν στην γενική απεργία των Γάλλων ενόψει και της συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Ενα εκατομμύριο. Το ξαναγράφουμε για να καταλάβετε το μέγεθος της γενικής απεργίας που έγινε στο Παρίσι την Τρίτη το μεσημέρι. Ενα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στην «πόλη του φωτός» για να διαδηλώσουν κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. Από όλες τις πόλεις της Γαλλίας ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα για την μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων μηνών!

Κατά την διάρκεια του Euro οι Γάλλοι πολίτες δεν έκαναν πίσω. Τι τους νοιάζει κιόλας αν υπάρχει Euro και εάν βρίσκονται στην χώρα τους χιλιάδες φίλαθλοι αλλά και τουρίστες. Εδώ πάνε να χάσουν δικαιώματα που τα θεωρούσαν αυτονόητα για δεκαετίες. Χέστηκαν (με το μπαρντόν που λένε και οι Γάλλοι) και για τους φιλάθλους και για το Euro. Εάν περάσει ο εργατικός νόμος, ξέρουν ότι θα είναι η αρχή του τέλους για πολλά πράγματα στο εργατικό κομμάτι.

Κοτζάμ Πύργος του Αϊφελ ήταν κλειστός χθες για τους τουρίστες ή για όποιον ήθελε τελοσπάντων να βρεθεί στην κορυφή του. «Το μνημείο θα παραμείνει κλειστό λόγω της απεργίας. Σας ζητούμε συγνώμη και ελπίζουμε στην κατανόησή σας», έγραφε η ταμπέλα. Μπροστά στα (εργατικά τους) δικαιώματα δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο. Δεν τους νοιάζει εάν υπάρχει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τους νοιάζει να διατηρήσουν τις παροχές τους.

Μπορεί η εικόνα να ήταν λίγο αντιθετική. Από την μία η διαδήλωση από την άλλη φίλαθλοι να πίνουν μπύρες και να βγάζουν selfie. Βεβαίως όπως έγραψε και ο Θάνος νωρίτερα ο κόσμος ήρθε στη Γαλλία για το Euro και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες το περιβάλλουν, δεν δείχνει να χάνει το κέφι του. Το είπε, άλλωστε και ο Φιλίπ Μαρτίνες του συνδικάτου CGT. «Το να περνάς και καλά και το να συμμετέχεις σε ένα κοινωνικό κίνημα δεν είναι αντιθετικά. Μπορούν να συμβούν την ίδια στιγμή!»

Στο προηγούμενο blog που αφορούσε (πάλι) τις κινητοποιήσεις εδώ στο Παρίσι είχαμε γράψει για τις αντιθέσεις ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ελληνες. Μπαίνοντας μέσα στην διαδήλωση την Τρίτη το απόγευμα ρωτήσαμε αρκετούς Γάλλους για να πάρουμε κλίμα. Και όταν τους ενημερώναμε ότι ήμασταν από Ελλάδα οι περισσότεροι έστελναν το ίδιο μήνυμα. «Δείτε μας. Ακούστε μας. Μην αφήνετε κανέναν να σας παίρνει τα δικαιώματα τα οποία με κόπους κατακτήσατε. Διεκδικήστε όλα όσα χάσατε».

Το θλιβερό ήταν όταν μας ρώταγαν οι Γάλλοι για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση πλέον. Εγώ και ο Θάνος δεν είχαμε μια συγκεκριμένη απάντηση. «Παραίτηση», τους είπαμε. Οχι ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης με το hashtag #παραιτηθείτε, αλλά στο σύνολο του ο ελληνικός λαός. Μια παραίτηση του ελληνικού λαού για όλους και για όλα...

Συμφωνήσαμε και οι δύο πως αυτή ήταν η κατάλληλη λέξη για να περιγράψουμε την κατάσταση στην Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης