Παγιέ, ένα όχι και τόσο απροσδόκητο καλό

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Παγιέ, ένα όχι και τόσο απροσδόκητο καλό

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει από τη Γαλλία για τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις τάξεις των τρικολόρ για τον Ντιμιτρι Παγιέ και για την επιστροφή του στη Μασσαλία, όπου ο Μπιέλσα απογείωσε το παιχνίδι του.

«Παγιέ, ένα απροσδόκητο καλό». Με αυτό τον τρόπο το France Football υποδέχθηκε στο πρωτοσέλιδό του τον νέο ήρωα των «Μπλε». Ο Ντιμίτρι Παγιέ έσωσε τους Γάλλους από γκέλα στην πρεμιέρα και επιστρέφει στη Μασσαλία για τη δεύτερη αναμέτρηση της Γαλλίας στο Euro 2016, με προφανή σκοπό να δοξαστεί ακόμα περισσότερο, στο γήπεδο που εκτίναξε τις μετοχές του. Το όλο του στόρι, η πορεία από την απόρριψη και την πώληση ρούχων μέχρι το υψηλότερο επίπεδο, βοηθάει στο να γεννήσει ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό.

Ξεκινώντας την περιπέτεια του Euro στο Παρίσι, ο παίκτης με την μεγαλύτερη αύρα, από όσα αφουγκραζόμασταν από τους Γάλλους συναδέλφους και τον κόσμο, δεν ήταν άλλος από τον Πολ Πογκμπά. Σε μια Γαλλία, για την οποία αρκετοί έλεγαν ότι έχει καλό υλικό, αλλά πάσχει από ηγέτη, ο χαρισματικός μέσος της Γιουβέντους έδειχνε ότι μέσω του συγκεκριμένου τουρνουά μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Άλλοι, βέβαια, τον περίμεναν στη γωνία, θεωρώντας πως παίκτες όπως ο Γκριζμάν ή ο Ματουιντί μπορούν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Κανείς δεν είχε αναφέρει τον Παγιέ.

Το νέο σημείο αναφοράς της Εθνικής Γαλλίας έχει προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμό στον κόσμο, δείχνοντας να συνεχίζει ακριβώς από όπου σταμάτησε στη Γουέστ Χαμ. Ή, μάλλον, από εκεί που ξεκίνησε με τη Μαρσέιγ. Προερχόμενος από μια μαγική σεζόν με 17 ασίστ στους Μασσαλούς, όντας πρώτος στη Γαλλία και τέταρτος σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή, πριν πάρει μεταγραφή για το Νησί.

Ο Μπιέλσα ήταν εκείνος που απογείωσε το παιχνίδι του, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φετινή σούπερ χρονιά στην Premier League με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ. Toν βρήκε το καλοκαίρι του 2014, σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, με τον Βαλμπουενά να φεύγει από τη Μαρσέιγ και τον ίδιο να σκέφτεται το μέλλον του. «Πέρασα μόνο μια χρονιά μαζί του, αλλά έμαθα πάρα πολλά. Αισθάνομαι σαν να έμαθα αρκετά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση για να δουλέψεις μαζί του, δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Αλλά παρότι θέλει σκληρή δουλειά, όταν κάνεις κτήμα σου αυτά που σου δίνει, τότε γίνεται εύκολο να τα βγάλεις στον αγωνιστικό χώρο. Γίνεται φυσικά».

Ο Γιαν φαν Bίνκελ, βοηθός του loco, αναγνωρίζει τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στο παιχνίδι του Γάλλου. «Ο Μπιέλσα ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ότι ο Ντιμίτρι είναι playmaker και όχι εξτρέμ. Ο Ντίμι είναι πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, μαζί με τον Αντρές Ινιέστα, όταν έχει πλάτη προς το τέρμα. Είναι επίσης τεχνικά προικισμένος και ευκίνητος, τόσο που είναι σχεδόν αδύνατον να του πάρεις τη μπάλα. Δεν είναι σύμπτωση που ο Ντίμι σκόραρε με τη Ρουμανία όταν έπαιξε σε κεντρικό ρόλο». Οι αλλαγές και το 4-2-3-1 έφεραν τον Παγιέ σε ρόλο playmaker για τα τελευταία λεπτά της πρεμιέρα τους Euro. Φάνηκε αμέσως, μέσα από το γήπεδο, η μεγαλύτερη άνεση που είχε. Στο να γυρίζει πίσω, να κινείται χωρίς τη μπάλα, να ζητάει, να δημιουργεί. Και φυσικά με τη φωτοβολίδα που τον έβαλε για τα καλά στις καρδιές των Γάλλων.

Ήδη από τον Οκτώβριο ο Ντιντέ Ντεσάν, ο οποίος τον κάλεσε ξανά στην Εθνική έλεγε: «Παίζει σε έναν διαφορετικό ρόλο, είναι playmaker στον άξονα και επηρεάζει πολύ το παιχνίδι. Είναι πολύ επαρκής και αποτελεσματικός όσον αφορά τα γκολ και τις ασίστ». Όμως πριν από περίπου χρόνο, όταν ο Παγιέ έγινε αλλαγή στη φιλική ήττα από την Αλβανία, για ένα διάστημα «ξεχάστηκε» από την Εθνική. Για πολλούς ήταν... προκλητικός. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δεν γινόταν να μην του δώσει άλλη ευκαιρία μετά τη χρονιά που έκανε στην Αγγλία. Απέναντι στην ίδια ομάδα, μπορεί να κάνει την εθνική του την πρώτη ομάδα που περνάει στην επόμενη φάση του Euro.

Ο Παγιέ βγάζει εκπληκτική αυτοπεποίθηση, η οποία απορρέει τόσο από την σεζόν του σε συλλογικό επίπεδο, όσο και από τις εμφανίσεις του με το εθνόσημο πριν την έναρξη του τουρνουά. Απευθείας φάουλ με τη Ρωσία και το Καμερούν, νικητήρια γκολάρα με τη Ρουμανία. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα πόδια του και γενικότερα στον εαυτό του, φαίνεται από τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο. Κι όμως. Όπως μας ενημέρωσαν Γάλλοι συνάδελφοι ο Ντεσάν μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε αμφιβολίες για το αν θα ξεκινήσει τον 29χρονο ή τον Μαρσιάλ. H μοίρα όμως τον είχε σημαδέψει γι' αυτό το ματς.

Στις τάξεις των τρικολόρ επικρατεί φρενίτιδα και τη ζούμε καθημερινά, εδώ στη Γαλλία. Είναι όμως μικρό το δείγμα για να χαρακτηρίσει κάποιος τον Παγιέ ηγέτη αυτής της ομάδας. Σίγουρα είναι μια μονάδα με τεράστια ποιότητα που μπορεί να κρίνει ένα ματς. Κρίνοντας δε από τη σεζόν του, το... καλό δεν είναι και τόσο απροσδόκητο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.