Μια ωραία ατμόσφαιρα! (pics)

Θάνος Σαρρής
Μια ωραία ατμόσφαιρα! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr μεταφέρει από το Παρίσι τις αντιφατικές εικόνες που γεννά ένα Euro εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΘΑΝΟΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΟΥΛHΣ.

Η εικόνα ήταν από το πρωί διαφορετική. Συνεχώς σειρήνες στους δρόμους, ελικόπτερα στον αέρα, μια περίεργη κινητικότητα στους πολύβουους δρόμους του Παρισιού. Η μεγάλη πορεία των συνδικάτων για το ασφαλιστικό, πρωτίστως, και το φορολογικό είχε προκαλέσει... συναγερμό στις αρχές, αλλά και στους διοργανωτές του Euro. Η αστυνομία, σε πολύ μεγαλύτερη ένταση μετά την επίθεση του τζιχαντιστή και τη δολοφονία Γάλλου αστυνομικού και της συζύγου του. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών συνδικάτων δήλωσαν ότι μετά την επίθεση στον αξιωματικό από τον μαχητή του ISIS, θα επιτρέπεται να οπλοφορούν εντός και εκτός βάρδιας και μετά τη λήξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο κόσμος που βγήκε για να διαδηλώσει στο Παρίσι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 80.000 κόσμο! Η απόκλιση των στοιχείων που δημοσιοποίησαν δείχνει και την πρόθεση, που υπάρχει και σε ένα σημαντικό μέρος των γαλλικών Media, να περιοριστεί το μέγεθος των αντιδράσεων. Η κατάσταση ξέφυγε. Έσπασαν τζάμια σε νοσοκομείο παιδιών, κάηκε λεωφορείο. Υπήρχαν τραυματίες και συλλήψεις.

Η στάση της γαλλικής αστυνομίας έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Αν κάποιος συλλαμβανόταν σε επεισόδια, μπορούσε να μπλέξει για αρκετό καιρό, όμως η τακτική τους δεν ήταν τόσο επεμβατική. Πλέον, έχοντας κρατήσει το... στοιχείο του μπλεξίματος, εμπλέκονται απευθείας με τους διαδηλωτές, κάνουν περισσότερη χρήση βίας και χρησιμοποιούν χημικά.

Μπορούσε κανείς, κατεβαίνοντας τη λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων στο ύψος της πλατείας Κονκόρντ, να μυρίσει τα χημικά, να δει πλήθος να επιστρέφει λαβωμένο, να ακούσει τις σειρήνες και τα ελικόπτερα που δεν σταματούσαν να πετούν στον ουρανό του Παρισιού. Το ESPN αναγκάστηκε να καθυστερήσει προγραμματισμένη εκπομπή του, καθώς στο background του χώρου που είχε επιλέξει για να στήσει το σκηνικό, γινόντουσαν μάχες!

H κυβέρνηση κατηγόρησε τους επικεφαλής του CGT για αδυναμία ελέγχου του κόσμου που «κατέβασαν» στην πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της Γαλλίας. Το βράδυ, ξέσπασε μια αυθόρμητη κινητοποίηση στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα καμένο όχημα. Τα ΜΑΤ έμειναν με το όπλο εκτόξευσης των δακρυγόνων ανά χείρας μέχρι αργά.

Θα περίμενε κανείς ότι η εικόνα της σύγκρουσης θα κυριαρχούσε στο Παρίσι. Όμως λίγα μόλις μέτρα από σημεία που είχε περάσει η πορεία, περνούσαν στη συνέχεια ξένοιαστοι οπαδοί ομάδων που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν... sightseeing. Έφταναν στον Πύργο του Άιφελ και απογοητευμένοι έβλεπαν ότι λόγω απεργίας του προσωπικού δεν μπορούσαν να ανέβουν. Κρεμούσαν σημαίες στο Τροκαντερό, φωτογραφίζονταν με κασκόλ τεντωμένα μπροστά από τον Πύργο, έψαχναν τρόπο να περάσουν για να φτάσουν στη fan zone που βρίσκεται ακριβώς πίσω του.

Το πράσινο της Ιρλανδίας ήταν... σχεδόν παντού, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν να πλησιάσουν την πορεία, για να δουν με τα μάτια τους τι γίνεται. Τους απέτρεπαν όμως οι περίεργοι ήχοι που έρχονταν από το πεδίο ή η αδυναμία συνεννόησης με την αστυνομία που είχε μπλοκάρει συγκεκριμένα περάσματα. Έτσι, επέστρεφαν στις... φίλαθλες δραστηριότητές τους. Εικόνες τελείως αντιφατικές, σε πολύ κοντινά σημεία, αλλά και στα συνηθισμένα μέρη που βγαίνουν το βράδυ. Το κλίμα των απεργιών και των κινητοποιήσεων δηλαδή δεν επηρέασε τα πολυσύχναστα μπαράκια στη Βαστίλη.

Ο κόσμος ήρθε στη Γαλλία για το Euro και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες το περιβάλλουν, δεν δείχνει να χάνει το κέφι του. Το είπε, άλλωστε και ο Φιλίπ Μαρτίνες του συνδικάτου CGT. «Το να περνάς και καλά και το να συμμετέχεις σε ένα κοινωνικό κίνημα δεν είναι αντιθετικά. Μπορούν να συμβούν την ίδια στιγμή!»

 

EURO Τελευταία Νέα