Μόντριτς: Ο καλύτερος χαφ στον κόσμο

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Μόντριτς: Ο καλύτερος χαφ στον κόσμο

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για τον Λούκα Μόντριτς και την απόλαυση να τον παρακολουθείς μέσα από το γήπεδο και όχι από την τηλεόραση.

Μου το είχε πει ένας παλαιότερος συνάδελφος στα πρώτα μου βήματα. «Βλέπεις διαφορετικά το ποδόσφαιρο από το γήπεδο σε σχέση με την τηλεόραση. Αυτοί βλέπουν μόνο την μπάλα, εσύ βλέπεις τα πάντα». Προφανώς και δεν ανακάλυψε την Αμερική αλλά προσπαθούσε να μου εξηγήσει ότι είναι η διαφορετική η ανάλυση-κριτική από κάποιον που είναι στο γήπεδο, σε σχέση με αυτόν που το βλέπει από την τηλεόραση.

ΟΚ, δεν γίνεται οι δημοσιογράφοι να δίνουμε το παρών σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο νιώθω ευλογημένος που είδα τον Λούκα Μόντριτς live από το Parc des Princes. Είχα την άποψη πως αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος χαφ στον κόσμο. Μετά το ματς έτριβα τα μάτια μου για την παράσταση που είδα από τον κοντοπίθαρο της Κροατίας.

Δεν είναι το γκολ. Σπάνια ανεβάζω στην εκτίμησή μου κάποιον επειδή πέτυχε ένα κρίσιμο-ωραίο γκολ. Τέτοια τέρματα είναι περισσότερο το αστραφτερό βεγγαλικό που σε κάνει να τον θυμάσαι παρά η αναγνώριση του (οποιουδήποτε) ποδοσφαιριστή. Ο Κροάτης μέσος έχοντας παίξει μόλις 45 λεπτά μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν πρώτος στις σωστές πάσες και τρίτος στα τρεξίματα στο παιχνίδι με τους Τούρκους! Φυσικά αναδείχθηκε και πολυτιμότερος.

Αλλά αυτά μπορείς να τα συναντήσεις και σε άλλους χαφ στον κόσμο αυτή την στιγμή. Αυτό που δεν συναντάς είναι η μόνιμη κίνηση που έχει. Ζητάει πρώτη μπάλα, δίνει στήριγμα σε όλους τους συμπαίκτες του, βλέπει την τρύπα (ανασταλτικά ή δημιουργικά) και την κλείνει. Το ποδοσφαιρικό IQ του αυτή τη στιγμή ξεπερνάει οποιοδήποτε άλλο στο κόσμο όσον αφορά την θέση του και φυσικά το κορμί του να υπακούει τις εντολές του εγκεφάλου.

Πλέον λειτουργεί αυτόματα. Οταν ο Τσόρλουκα βγήκε στο πρώτο ημίχρονο για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες, ο Μόντριτς βρέθηκε στην θέση του. Αυτόματα. Στο ματς με την Τουρκία τα έκανε όλα (σωστά). Επαιξε στόπερ, αμυντικό χαφ, εσωτερικός μέσος έκανε το 10αρι και εν τέλει σκόραρε. Ολα μαζί στο (μικρό) πακέτο του ενός. Επεφτε για τάκλιν έκοβε τις κάθετες (ο Αρντά του έδωσε το χέρι σε μια κάθετη που πήγε να περάσει, αλλά σταμάτησε στον Μόντριτς), πίεζε στο 93' το αντίπαλο στόπερ.

Ρύθμιζε το τέμπο του αγώνα, καταλάβαινε πότε έπρεπε ν' ανεβάσει την Κροατία, γνώριζε πότε πρέπει να δώσει μέτρα στην Τουρκία. Πράγματα που δεν φαίνονται στην τηλεόραση αλλά τα καταλαβαίνεις στο γήπεδο. Εάν πίστευα πριν το παιχνίδι ότι είναι ο καλύτερος στον κόσμο, μετά από αυτό πιστεύω πως ο δεύτερος στην ίδια κατηγορία είναι πολύ μακριά του (σ.σ. Τόνι Κρόος).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης