Από επίπληξη μέχρι... αποκλεισμό!

Από επίπληξη μέχρι... αποκλεισμό!

Από απλή επίπληξη και προειδοποίηση μέχρι και αποκλεισμό από διεθνείς διοργανώσεις περιλαμβάνει η... γκάμα των τιμωριών για τους Αλβανούς.

Η οργανωτική επιτροπή του Euro με το άρθρο 47 για τα περί κανονισμού διεξαγωγής αγώνων παραπέμπει στον Πειθαρχικό Κώδικα της UEFA και στο άρθρο 16. Bάσει αυτού σύλλογοι και Ομοσπονδίες ευθύνονται για ότι κάνουν μέλη τους και οι οπαδοί τους. Συγκεκριμένα μπορούν να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν και για χειρονομίες, φράσεις, αντικείμενα ή άλλα μέσα τα οποία μεταδίδουν μηνύματα που δεν έχουν σχέση με αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα μηνύματα πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού περιεχομένου ή τα οποία είναι προσβλητικά ή προκλητικά με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Οι ποινές που θα επιβληθούν από την Πειθαρχική Επιτροπή μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε συμβάντος. Παίζει ξεχωριστό ρόλο το εάν υπάρχει προκλητικό πολιτικό μήνυμα και επίσης εάν αντιδράει άμεσα ή όχι η Ομοσπονδία. Σε σχέση με τις ποινές είναι ουκ ολίγες. Υπάρχει σχετική κλίμακα: από προειδοποίηση, επίσημη επίπληξη και πρόστιμο, μετά ακύρωση αποτελέσματος και αφαίρεση βαθμών και διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των Θυρών και φτάνουν οι ποινές μέχρι και αποκλεισμός γηπέδων, επιστροφή τίτλων και βραβείων και αποκλεισμός από διοργανώσεις που είτε παίζονται είτε πρόκειται να γίνουν. Οι Αλβανοί πάντως είναι υπότροποι μετά τα όσα είχαν γίνει στον αγώνα με την Σερβία.