«Καλά, δεν φοβάσαι;»

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
«Καλά, δεν φοβάσαι;»

bet365

Ο Θάνος Σαρρής πέταξε για Παρίσι και μοιράζεται τις πρώτες του σκέψεις για το Euro 2016.

Είναι η ερώτηση που ακούμε περισσότερο τις τελευταίες μέρες, όσο η σέντρα του Euro πλησιάζει. Φαντάζομαι, όλοι όσοι έκαναν ή θα κάνουν το ταξίδι για τη Γαλλία έχουν ακούσει αρκετούς να τους ρωτούν το ίδιο πράγμα. «Δεν φοβάσαι;»

Οι εικόνες με τις δυνάμεις της αστυνομίας ή του στρατού, καθώς και των ανδρών από τις ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι θα έχουν φτάσει στις οθόνες σας. Θα δείτε, φαντάζομαι, αρκετές και από εμάς, στη διπλή αποστολή του gazzetta.gr για το Euro 2016.

Η Γαλλία επέκτεινε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ το State Department εξέδωσε οδηγία για πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Πάνω από 100.000 δυνάμεις ασφαλείας μόνο από τη Γαλλία θα χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση-ασφάλεια του Euro. Όπως αποδείχθηκε με την σύλληψη του 25χρονου Γάλλου στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, το ISIS δεν είναι ο μοναδικός φόβος. Ο ακδροδεξιός Μοτό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών που ακολουθούσαν τα βήματά του, συνελήφθη με 125 κιλά TNT και αρκετά όπλα, έχοντας στόχο να χτυπήσει 15 στόχους.

Παράλληλα, υπάρχει και ο μπελάς του να μείνουν στα σύνορα των χωρών τους οι σεσημασμένοι χούλιγκαν, κυρίως ομάδων με παράδοση στις βίαιες συγκρούσεις. Ο αραβικός πληθυσμός της Μασσαλίας έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Άγγλους από το Μουντιάλ του 1998. Η πόλη φιλοξενεί τα «τρία λιοντάρια» στην πρεμιέρα τους στο τουρνουά, με αντίπαλο τους Ρώσους, οι σκληροπυρηνικοί νεοναζί των οποίων έχουν στείλει με τη σειρά τους απειλητικά μηνύματα προς τους Άγγλους!

Όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες Γάλλων ορθώνουν ανάστημα στις ασφαλιστικές (κυρίως) και φορολογικές επιβαρύνσεις της κυβέρνησης και που οι πλημμύρες έφτασαν τη στάθμη του Σηκουάνα σε ιστορικό υψηλό. Τουλάχιστον, αργά αλλά σταθερά υποχωρεί. Μας μετέφεραν συζήτηση, στην οποία Παριζιάνοι εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους κατά πόσο ο κατά πολύ βελτιωμένος καιρός είναι φυσικό φαινόμενο και όχι απόρροια έξωθεν παρεμβάσεων λόγω Euro! Ψεκασμένοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, αρκετές οι μη ποδοσφαιρικές εξελίξεις που δίνουν στο Euro 2016 ένα διαφορετικό τόνο. Μια άγρια ομορφιά για κάποιους, μια κατάσταση κινδύνου για άλλους. Κρατάμε την πρώτη προσέγγιση. Τουλάχιστον για εμάς και για πολλούς από τους ανθρώπους που από 23 ακόμα γωνιές της Ευρώπης θα κάνουν το ταξίδι για να σταθούν στο πλευρό των ομάδων τους, ο «βομβαρδισμός» μη αθλητικών ειδήσεων σχετικά με το Euro και η τρομολαγνεία που κυριαρχεί στην επικαιρότητα αρκετών ΜΜΕ, δεν αποτελούν αιτία απώλειας του ενθουσιασμού.

Περιμένουμε με αγωνία να δούμε αν η χαρισματική οικοδέσποινα Γαλλία θα ανταπεξέλθει στην πρόκληση, αν η Γερμανία θα παρουσιαστεί όπως στο Μουντιάλ, αν η ανανεωμένη Αγγλία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν η μετάβαση στην Ισπανία είναι όντως ομαλή, αν η Ιταλία θα αναδυθεί παρότι λίγοι την περιμένουν, πού θα φτάσει η Πορτογαλία του Σάντος.

Ανυπομονούμε να δούμε σταρ όπως ο Ζλάταν και ο Πογκμπά, να συναντήσουμε παλιούς γνωστούς όπως ο Ρόι Κάρολ και ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Να ταξιδέψουμε μαζί με τους πρωτάρηδες, όπως η Αλβανία, η Βόρειος Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ουαλία στο πρώτο μας Εuro. Αναμένουμε ματσάρες, σόου στις εξέδρες, κόσμο να δίνει χρώμα και παλμό σε κάθε πόλη που φιλοξενεί αγώνα. Και ελπίζουμε οι εικόνες που θα σας μεταφέρουμε να είναι ανάλογες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.