Το ντόμινο που... έρχεται

Το ντόμινο που... έρχεται

Το ντόμινο που... έρχεται

bet365

Ο Διονύσης Δελλής σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta.gr την επικείμενη άφιξη του Τάσου Μπακασέτα στον Ολυμπιακό, την ανάγκη των «ερυθρολεύκων» να μεγαλώσουν την «ελληνική» βάση τους και τις αντικειμενικές δυσκολίες σε ένα εγχείρημα που μοιάζει να βρίσκει εφαρμογή μόνο στην... θεωρία.

Δεν είναι της παρούσης τα μεταγραφικά, στον Ολυμπιακό. Σε καμία περίπτωση. Πόσο μάλλον όσο πλησιάζουμε προς τον τελικό. Καμία φορά όμως η μια σκέψη είναι που γεννά την επόμενη. Και κάπως έτσι το πράγμα... μπλέκει. Σε πάει μόνο του, εκεί που δεν θέλεις.
Παράδειγμα: Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών για τον Τάσο Μπακασέτα που όπως φαίνεται πιάνει λιμάνι, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις καταπληκτικές του εμφανίσεις φέτος με την φανέλα του Πανιωνίου. Δίκαιο και φυσιολογικό μοιάζει αυτό που έρχεται.

Αν οι Κυανέρυθροι ήταν φέτος κάτι σαν τη δική μας Λέστερ, ο 23άχρονος μέσοεπιθετικός ήταν ο… Μαχρέζ τους. Ο Μπακασέτας είχε 11 γκολ και 6 ασίστ στα 33 που συνολικά πέτυχε ο Πανιώνιος. Τεράστια η συμμετοχή του, η σημασία του, για την λειτουργιά ολόκληρης της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ένας από τους αληθινούς υποψήφιους MVP της φετινής Σούπερ Λιγκ σε μια σεζόν που το σολάρισμα του Φορτούνη δεν επέτρεψε ιδιαίτερο ανταγωνισμό σε αυτό το επίπεδο. Όπως και να έχει: Μαζί με τον καταπληκτικό Μανώλη Σιώπη οι καλύτεροι Έλληνες της πλατείας φέτος.

Τον Σιώπη ο Ολυμπιακός τον είχε δικό του, αλλά δεν τον πίστεψε. Προτίμησε τον Ζντιέλαρ και ίσως όχι άδικα καθώς ο Σέρβος μπορεί να έχει μεγαλύτερο ταβάνι. Επέλεξε λοιπόν να τον αφήσει ελεύθερο. Τον Μπακασέτα πάει να τον πάρει σκεπτόμενος ουσιαστικά δύο βασικούς «κανόνες» στο παιχνίδι των μεταγραφών. Πρώτον ότι θέλει τους καλύτερους Έλληνες. Και δεύτερον ότι αν κάνει εκείνος κίνηση, δεν μπορούν να κάνουν... οι απέναντι. Κατανοητά, και απολύτως θεμιτά και τα δύο.

Μια χρονιά όμως ανάλογη του Μπακασέτα έκανε πέρσι στην Πλατεία και ο Δημήτρης Κολοβός. Και εκείνος της τάξης του ΄93 όπως ο Κορίνθιος μέσο-επιθετικός. Με παρόμοια αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Στην ίδια «ταχύτητα». Ο Μπακασέτας έκανε 11γκολ-6ασίστ σε 29 ματς, ο Κολοβός πέρσι ακριβώς στα ίδια παιχνίδια είχε 11 γκολ-3 ασίστ. Τι κατάφερε ο Κολοβός στον Ολυμπιακό; Τίποτα. Πήγαν 23 στο Βελιγράδι την περασμένη Κυριακή για το φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα, και ο Σίλβα χρησιμοποίησε τους 22. Το ποιος έμεινε... στον πάγκο μέχρι τέλους, μπορείτε να το υποθέσετε, αν δεν το θυμάστε.

Αδικείται ο Κολοβός στο λιμάνι; Πιθανότατα όχι. Είναι άδικο ότι φεύγει; Επίσης όχι. Όταν για την τριάδα των μεσο-επιθετικών υπάρχουν Φορτούνης, Τσόρι, Φουστέρ, Ντουρμάζ και ο προπονητής φέρνει και τους Πάρντο, Ερνάνι, Σεμπα τότε είναι λογικό κάποιοι να περισσέψουν. Εδώ έφυγε ο Ντοσεβί τέλη Αυγούστου για να προκύψει χώρος στο ρόστερ και στο Βέλγιο ήταν φέτος ο καλύτερος «δημιουργός» της Λίγκας. Ο κλήρος λοιπόν έπεσε στους Έλληνες. Στον Κολοβό που έμεινε ως το τέλος στο ρόστερ, και στον Γιαννιώτα που ευτυχώς για εκείνον πήγε τον Γενάρη στο ΑΠΟΕΛ και δεν άφησε τη σεζόν να χαθεί.

Είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής ο Μπακασέτας από τους δύο τους; Θα βρει χώρο στον Ολυμπιακό, όταν υπάρχει Φορτούνης για τη θέση πίσω από τον φορ; Όταν ο Τσόρι έχει συμβόλαιο, και πιθανότατα θα ανανεώσει και ο Φουστέρ; Κανείς δεν ξέρει. Ποιος περίμενε ας πούμε φέτος το «μπαμ» του Φορτούνη; Πόσους τέτοιους ποδοσφαιριστές όμως έχει βγάλει και η Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια;

Από την άλλη: Αν ο τελικός γίνονταν το περασμένο Σάββατο οι Ερυθρόλευκοι πιθανότατα θα έγραφαν ιστορία. Διότι όπως και πέρσι με την Ξάνθη (Σιόβας) έτσι και φέτος με την ΑΕΚ, θα εμφάνιζαν 11άδα με μόλις έναν Έλληνα (Φορτούνης). Την Τρίτη μπορεί να είναι δύο μιας και το πρόβλημα του Μποτία έχει ενισχύσει τις πιθανότητες του Σιόβα. Είναι φυσιολογικό μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό να έχει μόλις 1 Έλληνα στην 11άδα του;

Μπορεί όμως να πάρει τον Παπασταθόπουλο; Μπορεί να πάρει έστω τον Μάριο Οικονόμου; Θα μπορούσε να φέρει πίσω τον Τοροσίδη, τον Μανωλά ή τον Μήτρογλου; Προφανώς όχι. Πρέπει οι Ερυθρόλευκοι για να μεγαλώσουν την ελληνική βάση τους να αποκτήσουν ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές Σούπερ Λιγκ. Ότι έγινε με τον Φορτούνη, ή ακόμη και με τον Καπίνο δεν συμβαίνει κάθε μέρα.

Λογικό λοιπόν να θέλει να αποκτήσει ο Ολυμπιακός τον Μπακασέτα. Πιθανότατα όμως όχι με πολλές πιθανότητες να αποτελέσει ο 23άχρονος... εξαίρεση στον κανόνα των περισσότερων Ελλήνων που έπιασαν λιμάνι τα τελευταία χρόνια. Για να έχουν αντίκρισμα τέτοιες κινήσεις οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να είναι διατεθειμένοι να δώσουν ευκαιρίες. Θα πρέπει να έχουν υπομονή. Ακόμη και να «θυσιάσουν» τρόπον τινά ένα μέρος της αγωνιστικής τους δυναμικής. Κάτι που προφανώς δεν το θέλουν. Πόσο μάλλον σε καλοκαίρι με προκριματικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι περίπλοκο λοιπόν. Και θα γίνει ακόμη περισσότερο από την Τετάρτη. Όταν θα τρέξει πλέον στον σκληρό δίσκο, ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Όταν θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για τους 40+ ποδοσφαιριστές που ανήκουν στην ομάδα. Σε συνδυασμό με τις μεταγραφικές ανάγκες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής