Για να γίνει πρωταγωνιστής, ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει σύντομα τον προπονητή του

Για να γίνει πρωταγωνιστής, ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει σύντομα τον προπονητή του

Για να γίνει πρωταγωνιστής, ο ΠΑΟΚ πρέπει να μάθει σύντομα τον προπονητή του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις ρεαλιστικές πιθανότητες του ΠΑΟΚ για τον Σάντος, και για την ανάγκη του συλλόγου να μην επαναλάβει τα περσινά λάθη του.

Μια σύντομη έρευνα στα όσα έχουν κουβεντιάσει τον τελευταίο καιρό η πορτογαλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου με τον Φερνάντο Σάντος, πάνω στο ζήτημα της επέκτασης του συμβολαίου του Πορτογάλου προπονητή, ενίσχυσε περισσότερο την αίσθησή μου ότι για ακόμη μια φορά ο ΠΑΟΚ θα χάσει τον χρόνο του, εκτός και αν στο ίδιο διάστημα προχωρά μια έρευνα αγοράς προκειμένου να αντιληφθεί τις εναλλακτικές του.

Δίχως συζήτηση, ο Σάντος θα ήταν μια παραπάνω από καλή και ενδεδειγμένη λύση για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. Θα του παρέδιδε τα κλειδιά της διεύθυνσης του ποδοσφαιρικού τμήματος, θα του έδινε και έναν συνεργάτη με ρόλο και αρμοδιότητες τεχνικού διευθυντή και, εφόσον ο Σάντος εξασφάλιζε μια σχετική άνεση χρόνου και ανοχή από την πορτογαλική ομοσπονδία σαν αυτή που έχει εξασφαλίσει ο Αντόνιο Κόντε από την ιταλική προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη έκδοση της Τσέλσι, το τέλος του καλοκαιριού θα έβρισκε τον ΠΑΟΚ αγωνιστικά ώριμο για να εκκινήσει τη σεζόν, και με προδιαγραφές να είναι πρωταγωνιστής. Δεν χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει στη δουλειά του Σάντος για να αντιλαμβάνεσαι ότι εφόσον έβρισκε μπάτζετ για να καλύψει με έτοιμους παίκτες τα κενά ενδεκάδας που έχει το σημερινό ρόστερ του ΠΑΟΚ θα παρουσίαζε μια έτοιμη ομάδα στην έναρξη του πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα όμως οι Πορτογάλοι φτάνουν να θεωρούν δεδομένη την παραμονή του Σάντος στην Εθνική ανεξάρτητα από την πορεία της στην τελική φάση του Euro 2016. Ο πρόεδρος Φερνάντο Γκόμες, που είναι ο μόνος υποψήφιος στις εκλογές της πορτογαλικής ομοσπονδίας τον επόμενο μήνα, είναι παραπάνω από ευτυχισμένος με τον Σάντος και έχει προαναγγείλει την προσπάθεια για την επέκταση του συμβολαίου του. Και αυτή είναι μια εκφρασμένη επιθυμία των ποδοσφαιριστών, η οποία ταυτίζεται με την γενική αίσθηση στην ποδοσφαιρική κοινωνία της Πορτογαλίας, αφού όλοι είναι παραπάνω από ευχαριστημένοι από αυτά που πέτυχε ο Σάντος στην προκριματική φάση του Euro. Κι ο προπονητής έχει δημόσια δηλώσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι δίνει στην Πορτογαλία τον πρώτο λόγο, και όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους αλλά και επειδή αναγνωρίζει ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Γκόμες πήρε το ρίσκο να προσλάβει έναν προπονητή που κουβαλούσε ποινή απουσίας από τον πάγκο για 8 αγώνες.

Υπάρχει λόγος για να επιμείνει ο ΠΑΟΚ να προσπαθεί για τον Σάντος; Αν υπάρχει, πιθανόν κρύβεται στο ύψος της προσφοράς που μπορεί να του κάνει, δηλαδή στο πορτοφόλι του Ιβάν Σαββίδη. Οι ετήσιες “καθαρές” αποδοχές του Σάντος από την Εθνική δεν ξεπερνούν τα 600 χιλιάδες ευρώ, αν και το μπόνους για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro ήταν υψηλό (δεν ανακοινώθηκε ποτέ). Οσο σημαντική και αν είναι η αύξηση που θα προβλέπει η νέα προσφορά που θα δεχθεί από τους Πορτογάλους, ο Σαββίδης έχει την άνεση να την καλύψει. Κι αν του προσφερθεί ένα συμβόλαιο με 1+ εκατ. ευρώ ανά έτος και διάρκεια τριών χρόνων, ο Σάντος φυσιολογικά θα προβληματιστεί, υπέρ του ΠΑΟΚ.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ θα είναι να αναγκαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση των αγώνων της Πορτογαλίας στο Euro για να πάρει απάντηση από τον Σάντος. Αν του συμβεί αυτό, θα πάρει μεγάλο ρίσκο. Διότι την εποχή που θα απαντά ο Σάντος δεν θα υπάρχουν όσοι προπονητές κυκλοφορούν σήμερα διαθέσιμοι στην αγορά. Συνεπώς αν η απάντηση είναι αρνητική, ο ΠΑΟΚ θα τρέχει, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χτίσιμο της ομάδας.

Στη σημερινή στιγμή ο ΠΑΟΚ δεν έχει να καυχιέται ότι προόδευσε αγωνιστικά στη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώνεται. Εχει όμως να λέει στον εαυτό του ότι απέκτησε ή ανέδειξε ποδοσφαιριστές που αποτελούν μια ικανοποιητική βάση για τη δημιουργία ενός κορμού ενδεκάδας ικανής να σηκώσει στην πλάτη την απαίτηση για πρωταθλητισμό. Χάρη σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές και στην καλή διαχείριση από τον Βλάνταν Ιβιτς ο ΠΑΟΚ έδωσε χθες το σήμα ομάδας ικανής να τερματίσει πρώτη στα playoffs. Ανεξάρτητα από την θέση που θα καταλάβει σε αυτή τη διαδικασία και από το είδος του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, ο ΠΑΟΚ που γυρεύει από τον εαυτό του να είναι πρωταγωνιστής της επόμενης σεζόν χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον αυτό που δεν έκανε πέρσι: σχεδιασμό εγκαίρως. Συνεπώς του χρειάζεται να ξέρει το συντομότερο το όνομα του δημιουργού της επόμενης έκδοσής του και μαζί το όνομα αυτού που θα αναλάβει την ευθύνη να συνεργαστεί με τον προπονητή στην συναρμολόγηση του ρόστερ, αν αυτός δεν πρόκειται να είναι ο Λούμπος Μίχελ, που σήμερα λειτουργεί ως τεχνικός διευθυντής. Για να τους δώσει – τώρα – χρόνο να μελετήσουν την σημερινή ομάδα, ώστε να μην την πατήσει ο ΠΑΟΚ όπως την πάτησε με τον Αρνεσεν και τον Τούντορ που έτρεχαν στα τέλη Ιουνίου να καταλάβουν τι σόι ομάδα πήραν στα χέρια τους με συνέπεια να κάνουν πολύ καθυστερημένα τις βασικές μεταγραφές.

Το ρεπορτάζ θέλει τον ΠΑΟΚ να έχει σε εξέλιξη την προσπάθειά του να βρει προπονητή. Η πραγματικότητα απαιτεί από τον ΠΑΟΚ να ξέρει αυτός το συντομότερο το όνομα του νέου προπονητή του. Διαφορετικά δεν πρόκειται να αυξήσει τις πιθανότητές του για να μην ζήσει του χρόνου μια επανάληψη της φετινής σεζόν.

Και μια υποσημείωση, σχετική με τον Βλάνταν Ιβιτς. Είχα για εκείνον την αίσθηση ότι μπορεί να κρύβει προπονητή μέσα του από τον καιρό που τον παρατηρούσα ως ποδοσφαιριστή. Κοντά σε αυτή την αίσθηση έβαζα τα τελευταία χρόνια τα όσα άκουγα από ανθρώπους που παρατήρησαν την πρόοδό του στον καιρό του στην Κ20 του ΠΑΟΚ. Το άθροισμα των παραπάνω και της πρώτης εντύπωσης που δίνει ο Ιβιτς στα βήματά του ως διαχειριστής της σημερινής κατάστασης στην πρώτη ομάδα οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο ΠΑΟΚ έχει στον σύλλογο έναν 39χρονο υποσχόμενο προπονητή. Εκανε καλά που δεν εκβίασε την κατάσταση, παρουσιάζοντάς τον τον περασμένο Μάρτιο ως “μόνιμο” και φτιάχνοντάς του ένα πρόχειρο συμβόλαιο που θα τον έδειχνε ως μόνιμη λύση, διότι η σημερινή συνθήκη του επιτρέπει να δοκιμαστεί χωρίς να καεί. Το ίδιο προσεκτικό όμως θα πρέπει να είναι και το επόμενο βήμα που θα κάνει με τον Ιβιτς ο ΠΑΟΚ. Αν θέλει να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να τον “κάψει”, θα πρέπει να τον κρίνει δίχως την παρόρμηση που θα δημιουργήσει η στιγμή του τερματισμού στα playoffs. Δηλαδή να μην τον κάνει “Ζιντάν” μόνο επειδή θα τερματίσει πρώτος, ούτε να τον “ακυρώσει” μόνο επειδή θα τερματίσει 3ος ή 4ος. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί με κρύο κεφάλι και να είναι συνειδητή. Διαφορετικά ο ΠΑΟΚ θα ρισκάρει να κάψει ένα από τα πιο αξιόλογα και πιο ψαγμένα μυαλά της νεότερης γενιάς της προπονητικής στην Ελλάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.