Μποροβήλος στο gazzetta.gr: «Το φετινό πάθημα να μας γίνει μάθημα»

Μποροβήλος στο gazzetta.gr: «Το φετινό πάθημα να μας γίνει μάθημα»

bet365

Ο Αστέρας ετοιμάζεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη Super League κι ο Γιώργος Μποροβήλος κάνει τον απολογισμό της... 9ετίας στο gazzetta.gr. Τα δευτερόλεπτα που ήταν... αιώνας, το μυστικό της επιτυχίας κι η φετινή χρονιά που πρέπει να λειτουργήσει παιδευτικά.

Είναι από τους ανθρώπους που έζησαν τον Αστέρα Τρίπολης να χτίζεται τούβλο - τούβλο. Από τα θεμέλια μέχρι το... ρετιρέ, κάθε «όροφος» της ομάδας της Αρκαδίας έχει την υπογραφή του. Ο πρόεδρος του Αστέρα, Γιώργος Μποροβήλος, γυρίζει τον χρόνο πίσω στο gazzetta.gr, θυμάται το πως δημιουργήθηκε μέσα σε εννιά χρόνια μια ομάδα που ήδη μετρά τέσσερις παρουσίες στο Europa League, 2 παρουσίες σε ημιτελικά Κυπέλλου και φυσικά έναν τελικό!

Στέκεται στις λεπτομέρειες που στέρησαν από την ομάδα την 5η σερί παρουσία της στην Ευρώπη και τονίζει τη σημασία να αποτελέσει η φετινή σεζόν μάθημα για όλους. Παράλληλα, ως πρόεδρος της Super League, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι το ποδόσφαιρό μας έχει μείνει πολύ πίσω και προτείνει λύσεις για να κάνουμε βήματα προόδου.

Η συνέντευξη του Γιώργου Μποροβήλου στο gazzetta.gr:

Εννιά χρόνια πριν, όταν κι ο Αστέρας ξεκίνησε το ταξίδι του στη Super League φανταζόσασταν ότι σήμερα η ομάδα θα έχει βρεθεί 4 φορές στο Europa League και θα έχει παίξει σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας;

«Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, λέει ψέματα σίγουρα. Ξεκινώντας την πορεία του ο Αστέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ελλάδας, τη Super League, βασικός στόχος ήταν -κάτι που δεν πίστευε ο πολύς κόσμος- η καθιέρωση στην κορυφαία κατηγορία. Πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν ένας διάττων αστέρας. Εμείς πιστεύαμε από την αρχή ότι η ομάδα μας θα καθιερωθεί στην κορυφαία κατηγορία της χώρας και σιγά-σιγά θα αρχίσει να διεκδικεί πράγματα. Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα, στα εννέα χρόνια που συμπλήρωσε ο Αστέρας στη Super League, μας εξέπληξε ευχάριστα ότι η ομάδα μετά μία συμμετοχή σε έναν τελικό, δύο σε ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας και φυσικά το ότι έπαιξε για τέσσερις χρονιές στην Ευρώπη. Από κάποιες λεπτομέρειες χάσαμε την 5η σερί παρουσία μας στο Europa League, γεγονός που μας λύπησε αφάνταστα. Ελπίζουμε όμως ότι θα λειτουργήσει αυτό ευεργετικά για το μέλλον».

Τελικά, είναι επιτυχία ότι θεωρείται αποτυχία πως η ομάδα δεν συμμετέχει και φέτος στα πλέι οφ;

«Το γεγονός ότι ο Αστέρας δεν συμμετέχει στα πλέι οφ και ότι πολλοί μιλάνε για μια μίνι έκπληξη, πράγματι μας κάνει χαρούμενος αφενός και αφετέρου μας δείχνει ότι έχει βαρύνει η φανέλα. Πολλοί, με την έναρξη της σεζόν θεωρούσαν ότι το πιθανότερο - αν όχι το σίγουρο για να μην είμαι υπερβολικός - είναι πως ο Αστέρας θα βρίσκεται στην πρώτη 5άδα. Φυσικά, αυτό ήταν και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον Αστέρα. Υπό αυτή την έννοια, λέμε ότι μας λύπησε το γεγονός ότι δεν θα συμμετέχουμε τελικά, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό το "πάθημα" θα μας γίνει μάθημα».

Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά φέτος και τελικά δεν επετεύχθη ο στόχος;

«Είμαι της άποψης και πάγια θέση μου είναι ότι όταν κάτι δεν πάει καλά δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα σε έναν άνθρωπο. Όπως στις επιτυχίες θέλουμε να φαινόμαστε όλοι, έτσι πρέπει να παραδεχτούμε ότι και στις αποτυχίες αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης σε όλους. Ανεξάρτητα από το τι κάνει ο καθένας στην ομάδα, του αναλογεί το αντίστοιχο μερίδιο. Από τη στιγμή που ο στόχος ήταν η είσοδος στα πλέι οφ και αυτός δεν επετεύχθη, όλοι είμαστε προβληματισμένοι. Σίγουρα υπάρχουν πόστα και άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν ή να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα το βρούμε, έτσι ώστε τη νέα χρονιά η ομάδα να μην έχει τις ίδιες παθογένειες και η ομάδα να παρουσιαστεί καλύτερη και να αποδώσει, κυρίως, το ποδόσφαιρο που είχε συνηθίσει ο Έλληνας φίλαθλος από τον Αστέρα. Μας έκανε περήφανους που ο κόσμος δεν μιλούσε μόνο για τις επιτυχίες της ομάδας αλλά κυρίως στεκόταν στον τρόπο που έπαιζε ο Αστέρας».

Ποιο είναι πιο δύσκολο κομμάτι που έπρεπε να διαχειριστείτε όλα αυτά τα χρόνια;

«Όταν ένας οργανισμός μεγαλώνει απότομα θα έχει και κάποιες παιδικές ασθένειες. Αυτό το λέει και η λογική. Η κατακόρυφη άνοδος του Αστέρα και η είσοδός της ομάδας τόσο στις μεγάλες ομάδες της Super League όσο και στους εκπροσώπους στην Ευρώπη, έγινε σε χρόνο ρεκόρ και αυτό απαιτούσε κάποιες αλλαγές που δεν ήταν φυσιολογικές. Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να πω ότι όταν ο Αστέρας θα έπρεπε να έχει μια ομάδα υψηλού επιπέδου και ένα ανταγωνιστικό ρόστερ, αναγκαζόταν να μην έχει σωστό προγραμματισμό, να μην στηριχτεί σε παιδιά της Ακαδημίας και να μην δοθεί η δυνατότητα σε ποδοσφαιριστές που είχαν πολύ καλή προσφορά να συνεχίσουν στην ομάδα, στη λογική ότι έπρεπε να έρθουν κάποιοι άλλοι που θα μπορέσουν να ανεβάσουν περισσότερο τον πήχη.

Αυτό, λοιπόν, λειτούργησε εις βάρος της ομοιογένειας, εις βάρος του προγραμματισμού και πολλές φορές όταν αναγκάζεσαι κάθε χρόνο να κάνεις έναν σχεδιασμό, που αλλάζει πολλά στο τεχνικό ρόστερ (προπονητές, ποδοσφαιριστές, πρόσωπα υπεύθυνα για την επικοινωνία, στο εμπορικό, στις δημόσιες σχέσεις). Αυτές οι αλλαγές σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν ευεργετικά, προφανώς γιατί η ομάδα ανέβασε τα στάνταρ της, όμως και σε πολλές άλλες δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει πιο σωστό χτίσιμο».

«Αιώνας τα τελευταία δευτερόλεπτα στην Κύπρο»

Ποιες στιγμές, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες, δεν θα ξεχάσετε;

«Σε όλη αυτή την πορεία του Αστέρα, αυτό που μου έχει μείνει είναι η πρώτη χρονιά που ήρθε η είσοδος στους ομίλους του Europa League, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν άλλα έξι ευρωπαϊκά ματς με πάρα πολύ δυνατές ομάδες όπως ήταν η Μάιντς και η πρωταθλήτρια Ισραήλ Μακάμπι, που στο διάβα της ό,τι ελληνικό είχε βρει το είχε νικήσει. Τα τελευταία λεπτά στην Κύπρο, που ένα γκολ θα μπορούσε να μας πάρει το όνειρο, είναι βαθιά χαραγμένα στο μυαλό μου και όσο ζω θα τα θυμάμαι, διότι εκεί μια τεράστια επιτυχία ήταν στο νήμα από το να σβήσει ή να λάμψει. Αυτά τα δευτερόλεπτα, για εμάς ήταν ένας αιώνας.

Από εκεί και πέρα η χρονιά η οποία μόλις έληξε, μας άφησε μια πίκρα, ίσως γιατί βλέποντας την πορεία του Αστέρα μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ήταν "δεδομένη" η παρουσία στα πλέι οφ. Μεγάλο λάθος. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν δεδομένα - ειδικά για μια ομάδα, που όπως είπα, είναι καινούργια στο χώρο και που τώρα χτίζει όνομα. Παρόλα αυτά στη φετινή χρονιά μας είχε δοθεί, κακώς, σε όλους μας η αίσθηση ότι η ομάδα είτε έτσι είτε αλλιώς για 5η χρονιά θα είναι στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι δεν τα καταφέραμε, μας έχει προβληματίσει και πικράνει αφάνταστα αλλά ελπίζουμε ότι θα μας δώσει πολλά μαθήματα για τις επόμενες χρονιές».

Το πρόσημο είναι θετικό σε όλη αυτή την πορεία σας. Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας;

«Όποιος ισχυρίζεται ότι ο Αστέρας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει θετικό πρόσημο, νομίζω ότι μόνο κακόβουλος μπορεί να είναι. Το συστατικό της επιτυχίας ακούει στα δύο ονόματα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, οι οποίοι οραματίστηκαν ένα μεγάλο Αστέρα, που κανείς δεν πίστεψε, ουδείς εξαιρουμένου και του εαυτού μου ότι αυτή η ομάδα θα έχει κάνει όσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Στο μέλλον ουδείς γνωρίζει τι άλλο μπορεί να πετύχει. Αυτό το όραμα το έκαναν πράξη και έδειξαν ότι δεν είναι άνθρωποι των λόγων αλλά των έργων. Το παράδειγμα τους είναι διδακτικό για την Ελλάδα. Η πίστη αυτών των ανθρώπων μας έδειξε ότι με σκληρή δουλειά και όραμα όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Εκεί είναι το μυστικό, ότι ο Αστέρας έχει για καθοδηγητές δύο ανθρώπους με όραμα, με όρεξη, πάρα πολύ σοβαρούς που αρέσκονται στο να κάνουν πράξεις και να λένε λίγα».

«Το ποδόσφαιρό μας έχει μείνει πολύ πίσω»

Όντας και πρόεδρος της Λίγκας, θεωρείτε ότι το ποδόσφαιρό μας έχει πιάσει πάτο;

«Σίγουρα διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, τόσο για το ποδόσφαιρο μας όσο και για την ελληνική κοινωνία. Δεν θα μπορούσε το ποδόσφαιρο να λειτουργεί άψογα σε μια κοινωνία που έχει τόσα προβλήματα - και το ποδόσφαιρό μας είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το γεγονός ότι η χώρα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση δεν μπορεί να το αφήσει ανεπηρέαστο. Οι χορηγίες μοιραία είναι περιορισμένες και αυτό επηρεάζει τα μπάτζετ των ομάδων και τον προγραμματισμό τους. Κι ας μην κρυβόμαστε, τα περισσότερα πράγματα στη ζωή έχουν άμεση και έμμεση συνάρτηση με τα οικονομικά. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορείς να φτιάξεις γήπεδα, δεν μπορείς να έχει καλό ρόστερ, δεν μπορείς να προγραμματίσεις πράγματα.

Βλέπουμε ότι τα γήπεδά μας έχουν μείνει πολύ πίσω συγκριτικά με αυτά που υπάρχουν σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία ακόμη και η γειτονική Τουρκία εγκαινιάζει γήπεδα στολίδια. Η Πορτογαλία, επίσης, είχε το Euro και το εκμεταλλεύτηκαν άριστα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μείνει πολύ πίσω, ας μην κρυβόμαστε. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει μάθημα σε όλους τους εμπλεκόμενους, με όποια ιδιότητα, γιατί δεν είναι μόνο η Λίγκα, η ΕΠΟ, οι ομάδες. Είναι και οι πολιτικοί. Ακόμη και το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός σε πολλά πράγματα που έχει κάνει το ποδόσφαιρο για να εισρεύσουν χρήματα και με αυτά τα λεφτά να ανέβει τόσο η ποιότητα στα ρόστερ, όσο και να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες των γηπέδων, ώστε να μπορέσει σιγά-σιγά να προσελκύσει και χορηγίες και θεατές».

Είναι οριστικό ότι δεν θα συνεχίσετε στην προεδρία της Σούπερ Λιγκ;

«Η θητεία μου λήγει 30 Ιουνίου και δεν προτίθεμαι να συνεχίσω. Νομίζω αρκετά ασχολήθηκα και με την Λίγκα και με την ΕΠΟ. Εξάλλου, έχουμε πολλή δουλειά στον Αστέρα».

Κάνοντας τον απολογισμό σας, ως πρόεδρος της Λίγκας τι πιστεύετε ότι πετύχατε και τι θα θέλατε να πετύχετε;

«Πετύχαμε μία σοβαρή αλλαγή των κανονισμών, όπως να σταματήσουν, να μην ορίζονται αγώνες όταν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες αλλά να αντιμετωπίζονται πιο ήπια αυτές οι καταστάσεις. Πετύχαμε τροποποίηση στο σύστημα διαιτησίας έτσι ώστε οι τρεις τελευταίοι διαιτητές να μην έχουν δικαίωμα επαναξιολόγησης, αλλάξαμε επίσης τα γραφεία μας, και πήγαμε σε πιο σύγχρονα με καλύτερους οικονομικούς όρους. Πιστεύω ότι η χρονιά είχε πολλές αλλαγές στους κανονισμούς τους οποίους στηρίξαμε ως Λίγκα όπως ήταν η τοποθέτηση τακτικών δικαστών για να επανδρώσουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα αλλά και το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, ήταν πιστεύω καινοτομία για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Από την άλλη δεν πετύχαμε να έχουμε χορηγούς, κυρίως κεντρικό, που θα μας επέτρεπε να κάνουμε περισσότερα πράγματα».

«Σταθερά στην Ευρώπη ο Αστέρας»

Για το θέμα με τη δικαιοσύνη έχετε αποκαλέσει τον εαυτό σας "ποινικό όμηρο".

«Πάνω σ' αυτό το θέμα έχω να πω ότι εγώ ως πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ αλλά και ως άνθρωπος που εμπλέκεται άμεσα με το ποδόσφαιρο, επισκέφτηκα τον Υπουργό Δικαιοσύνης προσωπικά και του ζήτησα αυτό το θέμα να τελειώνει. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι έχουν περάσει 5 χρόνια και στα 5,5 έχει οριστεί το πρώτο δικαστήριο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν. Ενα πλημμέλημα λοιπόν, το οποίο έχει τραβήξει τόσο πολύ και που σε καμία χώρα τον κόσμο δεν θα υπήρχε ένας άνθρωπος να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, όχι μόνο εγώ. Και κάνω μια πολύ απλή τοποθέτηση: Αν ένας από αυτούς που εμπλέκονται στην υπόθεση (και δεν μιλάω για τον εαυτό μου), αθωωθεί στο τέλος, γιατί να έχει κάνει μια τόσο μεγάλη ποινή για τόσα πολλά χρόνια;

Και ποιος μπορεί να του αναπληρώσει αυτό το βάρος και αυτόν τον σταυρό που σηκώνει για τόσα χρόνια; Νομίζω ότι όποιος αναφέρεται σε αυτό το πράγμα μόνο κακόβουλος μπορεί να χαρακτηριστεί και ότι έχει την απόλυτη σκοπιμότητα. Επιπρόσθετα, δε, για την υπόθεση αυτή σε τρία δικαστήρια με αποκορύφωμα το εφετείο, αθωώθηκα με πρόεδρο τον σημερινό αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, κύριο Λεοντή. Δηλαδή τα αθλητικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί για αυτή την υπόθεση και έχω αθωωθεί. Απλά υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα με το δικαστήριο που μόνο ο Θεός ξέρει το πότε θα γίνει».

Πως οραματίζεστε τον Αστέρα τα επόμενα χρόνια αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Θα ήθελα το ελληνικό ποδόσφαιρο να στηριχτεί στον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Δεν είναι εύκολο αυτό, ούτε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όμως, εμείς τόσο ως Σούπερ Λιγκ με τις ομάδες Κ-17 και Κ-20, αλλά και η πολιτική των ομάδων τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στην ενίσχυση των ακαδημιών. Ελπίζω λοιπόν στην πιο έντονη παρουσία του Ελληνα ποδοσφαιριστή που θα εκπροσωπήσει και την Εθνική στα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί με σωστό προγραμματισμό να μας προσφέρει καλύτερες μέρες και για τον Αστέρα πιστεύω ότι με μάθημα τη φετινή χρονιά να μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή για να μπορεί σταθερά να είναι στις ομάδες που θα εκπροσωπεί την χώρα μας στην Ευρώπη».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα