Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο

Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο

Gazzetta team
Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο

bet365

Το πιο ξεχωριστό φιλικό του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα διεξήχθη το 1994 στο Βελιγράδι.
Μοιράζονται τα χρώματα. Μοιράζονται το πάθος. Μοιράζονται και την ίδια «δίψα» για διακρίσεις και τίτλους. Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας έχουν αρκετά κοινά γονίδια. Είναι δύο σύλλογοι με μεγάλη και λαμπρή ιστορία. Δύο σύλλογοι που έχουν πάρα πολλά κοινά που τους ενώνουν. Δύο σύλλογοι που ξέρουν σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας να δίνουν και το καλό παράδειγμα.
Όπως συνέβη στις 12 Νοέμβρη του 1994 όταν ο Ολυμπιακός αποτέλεσε τον αντίπαλο του Ερυθρού Αστέρα στο πρώτο διεθνές παιχνίδι (έστω και φιλικό) μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Βελιγράδι, ουσιαστικά, εν καιρώ πολέμου και σε περίοδο που η πρώην, πια, Ενωμένη Γιουγκοσλαβία προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της.
«Τα σπορ ενώνουν τους ανθρώπους. Ειρήνη στα Βαλκάνια», ήταν το πανό που κρατούσαν οι παίκτες των δύο ομάδων πριν από τη σέντρα στέλνοντας το μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Ήταν τέτοια η απήχηση εκείνου του φιλικού, το οποίο διεξήχθη μάλιστα παρουσία περίπου 40.000 θεατών, που χαρακτηρίστηκε ως το άνοιγμα της πόρτας ευρωπαϊκής πόρτας για τους Σέρβους. Και αυτό αποδείχθηκε καθώς μερικούς μήνες μετά ο Ερυθρός Αστέρας έδινε, ξανά, επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Πέρα από το σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, ο Ολυμπιακός βοήθησε και ουσιαστικά τον σέρβικο λαό. Η τότε διοίκηση επισκέφτηκε τραυματίες του πολέμου, μοίρασε συμβολικά δώρα και τις επόμενες μέρες εστάλη ιατροφαρμακευτική βοήθεια από την Αθήνα στο Βελιγράδι.
Για την ιστορία και μόνο, ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε 4-1. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 11' με τον Τσαλουχίδη για ν' ακολουθήσουν γκολ από τους Πέροβιτς (24', 65'), Πέτκοβιτς (28') και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς (50'). Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με τους: Τοχούρογλου, Χαντζίδη (75' Τρούπκο), Μπαλμπόα (67' Παχατουρίδη), Καραταΐδη, Καλαντζή, Τσαλουχίδη, Αμανατίδη, Αλεξανδρή, Μαρινάκη (75' Καραπιάλη), Εστάι (46' Γκώνια), Ίβιτς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα