Κυριάκος: «Ο ΠΑΟΚ δε θα κατέβει στο επόμενο πρωτάθλημα, αν…»

Κυριάκος: «Ο ΠΑΟΚ δε θα κατέβει στο επόμενο πρωτάθλημα, αν…»

Κυριάκος: «Ο ΠΑΟΚ δε θα κατέβει στο επόμενο πρωτάθλημα, αν…»

Ακόμη δεν έχει σταματήσει ο θόρυβος από την απόφαση του ΠΑΟΚ να μην κατέβει στη ρεβάνς του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Σκέψεις και για τη νέα σεζόν.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Δικεφάλου στο επόμενο πρωτάθλημα αν η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραμείνει ως έχει σήμερα.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή του PAOK24 στον Libero107.4.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απόφαση του ΠΑΟΚ να μην κατέβει στον ημιτελικό:

«Το είχαμε πει από την αρχή και το κάναμε πράξη, δεν ήταν έκπληξη αυτή η απόφαση. Ο Ιβάν Σαββίδης εξέφρασε την πρόθεση του μετά από το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Πριν ακόμη από εκείνη τη δήλωση του, είχε ενημερωθεί για το τι σημαίνει νομικά αυτή η απόφαση. Ήταν μία απόφαση που πάρθηκε πολύ πριν ο Υφυπουργός αποφασίσει να διακόψει το Κύπελλο και πριν το... αυτογκόλ της ΕΠΟ. Νομίζω ότι γενικά, όλη αυτή η στάση του ΠΑΟΚ έφερε ένα ντόμινο εξελίξεων. Και συμβολικά και επικοινωνιακά και ουσιαστικά ήταν μία σημαντική απόφαση και ο ΠΑΟΚ γύρισε την πλάτη σε μία διοργάνωση της ΕΠΟ. Μίας ΕΠΟ, που είναι η πηγή της διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η στάση αυτή του ΠΑΟΚ, συντέλεσε στο να τρέξουν οι εξελίξεις και να διεθνοποιηθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις και αλλαγές:

«Θεωρώ ότι ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες, τις οποίες εμείς αλλά και άλλες ομάδες έχουμε στην κορυφή της ατζέντας μας τα τελευταία 2-3 χρόνια. Από μόνη της αυτή η απειλή του ΠΑΟΚ, ξεκίνησε ένα ντόμινο εξελίξεων που είναι βέβαια ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η πολιτεία, ή η FIFA και η UEFA θα κάνουν πίσω τώρα και θα αφήσουν την ΕΠΟ να δρα μόνη της. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Πιστεύω ότι μετά από μία σειρά ενεργειών που έγιναν και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει μία αισιοδοξία ότι κάτι θα αλλάξει.

Προφανώς χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα όλα αυτά για να γίνουν πράξη. Οι διαδικασίες είναι αργές και το έχουμε επισημάνει και εμείς αυτό. Αν πριν ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα δεν έχει προχωρήσει τίποτα, θα έδινα ένα μεγάλο ποσοστό στο να μη συμμετάσχει σε αυτό η ομάδα μας. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος για να πιέσουμε και να δούμε αλλαγές. Θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι εξελίξεις. Ο ΠΑΟΚ αισθάνεται ηγέτης, δεν είναι μόνος, ακολουθούν κι άλλες ομάδες. Εγώ δε θα μπω στη διαδικασία να ξεχωρίσω ομάδες, ο ΠΑΟΚ έχει συγκεκριμένες θέσεις και έχει κάθε διάθεση να συζητήσει μαζί τους. Όπως δείξαμε στην τελευταία συνεδρίαση για παράδειγμα, όταν ζητήσαμε να μοιραστούν εξίσου τα έσοδα σε όλες τις ομάδες. Δε θεωρούμε ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι μόνος του, αλλά να ορίζει τις αρχές του. Δεν μπορεί ξαφνικά να γίνουμε συστημικοί ούτε να πηγαίνουμε με το σεις και με το σας».

Για το διάστημα που προηγήθηκε και το λόγο που δυσκόλεψε τόσο πολύ τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ η τελική απόφαση:

«Πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είπε στην αρχή ότι η ομάδα δε θα κατέβει και μετά ότι υπάρχουν απόψεις που λένε ότι πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Υπήρχαν διάφορες σκέψεις και απόψεις που έλεγαν ότι οι επιπτώσεις δεν είναι αυτές που γνωρίζουμε. Τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν όντως ίσχυε αυτό θα έπρεπε να γίνει μία συζήτηση συνολικά με την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι άνθρωπος που θα έπαιρνε μία απόφαση που θα πήγαινε στράφι όλη την επόμενη χρονιά. Ελπίζουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι τελείως διαφορετική. Ζυγίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε να μην γίνει υποχώρηση. Η απόφαση ήταν αυτή εξαρχής, ήμασταν όλοι υπέρ και εγώ από την πλευρά μου ήμουν υπέρ του να μην κατέβουμε να αγωνιστούμε. Να συμβολίσουμε την αντίθεση μας, ειδικά μετά τον ορισμό του Καλογερόπουλου. Πέφτοντας αυτοί οι άνθρωποι, θα προσπαθήσουν να κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν, εκδικητικά. Πραγματικά αν αγαπούσαν το ποδόσφαιρο έστω ένας από αυτούς θα έλεγε "είμαι αθώος, δε δέχομαι αυτά που με κατηγορείται, αλλά επιλέγω να κάνω στην άκρη". Δεν μπορούν να αφήσουν την καρέκλα. Είναι ντροπή να μην έχει κουνηθεί τίποτα στην ΕΠΟ. Μία ένοχη σιωπή παντού».

Για τους χαρακτηρισμούς του Ολυμπιακού:

«Θεωρώ ότι η διοίκηση μίας ομάδας οφείλει να σέβεται το μέγεθος της ομάδας που υπηρετεί. Αν δεν ντρέπονται οι Ολυμπιακοί για τον τρόπο που επικοινωνεί η διοίκηση τους ή ένας άνθρωπος, γιατί κρύβονται πίσω από διαρροές, τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι άλλο να υπάρχει μία ενημέρωση για να είναι ενήμεροι οι δημοσιογράφοι και άλλο να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς και να κρύβεσαι πίσω από διαρροές. Οι Ολυμπιακοί νομίζω ντρέπονται για τον τρόπο που επικοινωνεί η διοίκηση τους την κόντρα με τον Ιβάν Σαββίδη και καλά κάνουν και τον φοβούνται, γιατί με την επιμονή του και τη γνώση, από εκείνον μόνο κινδυνεύουν να χάσουν τα προνόμια τους. Εγώ αν ήμουν υπεύθυνος για τέτοιου είδους διαρροές θα ντρεπόμουν να το κάνω αυτό».

Για τον αντίκτυπο που είχε η απόφαση του ΠΑΟΚ στον ξένο Τύπο:

«Η διεθνοποίηση του προβλήματος ήταν μονόδρομος από την αρχή, το να πιέσεις και επικοινωνιακά την UEFA να παραδεχτεί ότι στην Ελλάδα κάτι γίνεται, ήταν σημαντικό. Μπορεί να μην ήξεραν πολλές λεπτομέρειες, αλλά η UEFA είναι ένας οργανισμός που έχει πολύ καλή ενημέρωση. Θα μπορούσαν και στη FIFA και στην UEFA να κάνουν τα στραβά μάτια, αλλά όχι για πολύ. Ήρθε και το... αυτογκόλ της ΕΠΟ, η οποία τους έφερε εδώ ως μπαμπούλα της πολιτείας αλλά τελικά ζήτησαν να συμμορφωθεί σε απλά και αυτονόητα πράγματα».

Για την πρόσφατη ανακοίνωση των συνδέσμων:

«Δε συζητήθηκε εσωτερικά, οι σύνδεσμοι έχουν μία δική τους φωνή. Όλες οι φωνές ακούγονται, φτάνουν εδώ αλλά δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά».

Για την ομάδα:

«Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά. Δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ενέργειες μας. Η ομάδα κυνηγάει τον τελευταίο στόχο της χρονιάς. Είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα με καλούς παίκτες και πλέον έχουν μία σωστή καθοδήγηση από τον Βλάνταν Ίβιτς. Το βάρος μας είναι να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτής της ομάδας. Είναι άκομψο να συζητιούνται οι τυχόν επαφές με άλλους προπονητές. Υπάρχει τώρα στην ομάδα ένας προπονητής που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του συλλόγου και έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει και το δικό του μέλλον στην ομάδα. Γίνεται κουβέντα καμία φορά και θα θελα να το ξεκαθαρίσω, για τα πλάνα και το σχεδιασμό. Αυτά δεν αλλάζουν ανάλογα με τα πρόσωπα. Έχει επιλεχθεί ένας δρόμος, με τον οποίο θα οργανωθεί η ομάδα. Υπάρχει μία προίκα νέων και ταλαντούχων παικτών και ασφαλώς υπάρχουν και ελλείψεις. Η διαδικασία ωρίμανσης μίας ομάδας δεν έχει πάντα μία ομαλή πορεία. Μπορεί να υπάρξει ένα απότομο ξεπέταγμα ή μία πιο ομαλή πορεία. Μπορούμε να συζητάμε για το τι πήγε καλά και τι πήγε άσχημα, προφανώς δεν πήγαν τα πράγματα με τον ιδανικό τρόπο.

Πρέπει να δούμε ψύχραιμα τι καλό έχουμε και πάνω σε αυτό να χτίσουμε. Μπορεί εύκολα να χτιστεί κάτι πολύ πιο δυνατό πάνω στο υπάρχον υλικό. Αν δεν έχεις καλό υλικό κανείς προπονητής δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Οι σημερινοί μας παίκτες έχουν στις πλάτες τους δύο πάρα πολύ δύσκολες σεζόν και ο καθένας από τη δική του μεριά πρέπει να δει τα λάθη που έκανε. Εγώ πιστεύω στην έννοια ομάδα. Για μένα η λέξη ομάδα δεν είναι μόνο 30 παίκτες και ένας προπονητής. Ο καθένας από εμάς έχει ένα ρόλο. Είναι οι φίλαθλοι, οι οργανωμένοι οπαδοί... Ο καθένας στον τομέα του έχει μία ευθύνη και ο αντίκτυπος στην ομάδα φαίνεται. Αν το γραφείο επικοινωνίας πχ δεν κάνει καλά την δουλειά του, η πίεση που θα πέσει στην ομάδα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και να βγει στο γήπεδο. 'Όλοι μας έχουμε μία ευθύνη για το πόσο αφήνουμε την ομάδα να εξελιχθεί».

Best of internet