Αρι Χάαν: Μπαλαδόρος, καπνιστής και… ΠΑΟΚτσής

Αρι Χάαν: Μπαλαδόρος, καπνιστής και… ΠΑΟΚτσής

bet365

Ο Άρι Χάαν ακολουθώντας τις εντολές του γιατρού, αφήνει οριστικά τους πάγκους και το Gazzetta.gr σας θυμίζει τι πέτυχε προ εικοσαετίας στον ΠΑΟΚ…

Μανιώδης καπνιστής, όπως κι ο αξέχαστος συμπαίκτης του στον Άγιαξ Γιόχαν Κρόιφ, ο γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1948, στο Φινστερβόλντε, ένα προάστιο του Γκρόνινγκεν, το πήρε απόφαση και… κόβει τους πάγκους, τερματίζοντας την προπονητική του καριέρα, που ξεκίνησε το 1984 από το Βέλγιο και την Αντβερπ και τελείωσε στην Κίνα και την Τιεντζίν Τεντά.

«Η δουλειά του προπονητή είναι το δυσκολότερο επάγγελμα στον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μέσα στο γήπεδο. Ο γιατρός που τον επισκέφτηκα, μου είπε το στρες κάνει κακό στην καρδιά, όπως και το… κάπνισμα, άρα ήρθε η στιγμή για να αποχωρήσω», δήλωσε ο 67χρονος Ολλανδός, που άλλαξε 17 ομάδες περνώντας κι από τα λημέρια μας.

Ταξίδι στην Ουκρανία για τη Σεβίλλη που κυνηγά το… thee - peat! Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον αγώνα Σαχτάρ - Σεβίλλη, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

Ο Χάαν, με «σήμα κατατεθέν» το δυνατό και ευθύβολο σουτ, συμμετείχε στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, ενώ οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον έμαθαν καλά στο φιλικό παιχνίδι, που έγινε στην Τούμπα τον Φεβρουάριο του 1973. Ούτε ο ίδιος περίμενε 21 χρόνια μετά, να κληθεί από τον Θωμά Βουλινό να αναλάβει (για πρώτη φορά) την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου.

Ήταν η πρώτη από τις δύο περιόδους του Ολλανδού στον ασπρόμαυρο πάγκο. Ήρθε το καλοκαίρι του 1994, χωρίς πολύ θόρυβο, το ίδιο και το Φεβρουάριο του 1999, αλλά και οι δυο αποχωρήσεις προκάλεσαν… σαματά. Ειδικά, η δεύτερη, τον Νοέμβριο του ’99.

Η πρώτη περίοδος, 1994-’95, έμοιαζε ονειρεμένη για τον ίδιο, για τον ΠΑΟΚ, για τον κόσμο του. Ο Χάαν επέβαλε τη δική του λογική και ποδοσφαιρική φιλοσοφία, έκανε την ομάδα να παίζει γρήγορο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, ακριβώς μετά από μια περίοδο, όπου οι πολλές αλλαγές προπονητών και η έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου προς τη διοίκηση, είχαν φέρει τον Δικέφαλο στα όρια της ποδοσφαιρικής παρακμής.

Κι όμως, με μια δύο πινελιές, όπως την απόκτηση του συμπατριώτη του Φρανς Φαν Ρόι τον Δεκέμβριο, οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση και στο «σβήσιμο» της ποινής, που είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο ΠΑΟΚ του Χάαν πέτυχε σπουδαίες νίκες και το κυριότερο παίζοντας καλή μπάλα. Το 3-0 επί του Ολυμπιακού, το 0-4 επί του Άρη, άφησαν πίσω τον αποκλεισμό σε διπλούς αγώνες από τον Αγιο Νικόλαο στο κύπελλο. Εφυγε νωρίς, την επόμενη χρονιά, διαφωνώντας ανοικτά για τις μεταγραφικές επιλογές του Θωμά Βουλινού και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Αποχώρηση στο.. τσακίρ κέφι!

Ο Χάαν ξεκίνησε, με ήττα 2-0 από τον Άρη και τελείωσε με ισοπαλία 0-0 με τον Άρη στου Χαριλάου, τη δεύτερη περίοδο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Αποδέχθηκε την πρόταση του Νίκου Βεζυρτζή κι ενώ είχε λυθεί η συνεργασία με τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Με τον Χάαν ο ΠΑΟΚ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία του, το 0-7 επί της Ντιναμό Τυφλίδας, ενώ εφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει την Μπενφίκα μέσα στο «Ντα Λουζ» χάνοντας την πρόκριση στα πέναλτι. Όμως, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και η συμφωνία του με τον Μπατατούδη, ήταν η βασική αιτία του δεύτερου «διαζυγίου» με τον Δικέφαλο.

Δύο μέρες μετά το ισόπαλο (0-0) ντέρμπι στου Χαριλάου απολύθηκε από τον Γιώργο Μπατατούδη, ο οποίος αν και δήλωνε ότι δεν είχε κάνει καμία συνάντηση με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, έψαχνε αφορμή προκειμένου να λύσει το συμβόλαιο με τον Ολλανδό και να ανοίξει ο δρόμος για τον Σερβοέλληνα προπονητή.

Το παράξενο της όλης υπόθεσης ήταν ότι ο Χάαν κλήθηκε να μιλήσει με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας με αφορμή ένα γεγονός εκτός γηπέδων. Το ξενύχτι του «ιπτάμενου Ολλανδού», μετά το ντέρμπι στο νυχτερινό κέντρο «Ρόδον Live», έφτασε εύκολα και γρήγορα στα αφτιά του Μπατατούδη. Τι είναι άλλωστε η Θεσσαλονίκη; Ένα μικρό χωριό…! Σε μερίδα του Τύπου γράφεται ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ μέθυσε, ότι χόρευε πάνω στα τραπέζια και ότι ερωτοτροπούσε με τραγουδίστριες! Κι όλα αυτά με τον Δικέφαλο να μην έχει κερδίσει την ίδια μέρα τον αιώνιο αντίπαλο…

Ο Μπατατούδης, άλλο που δεν ήθελε, τερμάτισε γρήγορα την συνεργασία με τον Άρι Χάαν έστω κι αν οι άνθρωποι του νυχτερινού κέντρου διέψευδαν όσα γραφόταν στον Τύπο. Ηταν στη μέση και η αποζημίωση. Τελικά, στα τέλη Δεκεμβρίου και υπό την απειλή της προσφυγής στη ΦΙΦΑ, ο Ολλανδός εισπράττει από τον ΠΑΟΚ 40.000.000 δραχμές και κλείνει μια για πάντα την πόρτα της Τούμπας. Ο επόμενος που αποχώρησε ήταν ο Στράτος Γιδόπουλος, άλλωστε δε θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Μπάγεβιτς, που ερχόταν, παρά τις διαψεύσεις.

Ο πιστός στρατιώτης του Δικεφάλου, Σταύρος Σαράφης, ανέλαβε προσωρινά την τεχνική ηγεσία, στρώνοντας το δρόμο για τον «πρίγκιπα του Νερέτβα».

Ο απολογισμός του Χάαν στις δύο διαφορετικές παρουσίες στον ασπρόμαυρο πάγκο:

Αγώνες: 80

Νίκες: 45

Ισοπαλίες : 14

Ήττες: 21

Στην Ελλάδα ήρθε για μόλις ένδεκα αγώνες και κοουτσάρισε τον Πανηλειακό, ενώ κορυφαία στιγμή της προπονητικής καριέρας του ήταν η συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Στουτγάρδη το 1989 χάνοντας το τρόπαιο από τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα.

 

Τελευταία Νέα