«Ο Ζιντάν, το χαμένο πρωτάθλημα της Ρεάλ και ο ΠΑΟΚ»

«Ο Ζιντάν, το χαμένο πρωτάθλημα της Ρεάλ και ο ΠΑΟΚ»

«Ο Ζιντάν, το χαμένο πρωτάθλημα της Ρεάλ και ο ΠΑΟΚ»

bet365

Ο πρώην τεχνικός της Ρεάλ, Μπενίτο Φλόρο αποκαλύπτει στο gazzetta.gr το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον ΠΑΟΚ. Η τακτική ανάλυση της Ρεάλ με Ζιντάν, το χαμένο τρεμπλ με τους «μερένγκες» και η μέθοδος Ρανιέρι!

Ο Μπενίτο Φλόρο, θεωρείται ως ένας από τους προπονητές που έχουν ασκήσει επίδραση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε τομείς όπως η στρατηγική του παιχνιδιού, τα στημένα και διάφορες τεχνικές και αναλύσεις των παιχνιδιών.

Ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός του Καναδά, συγκαταλέγεται από τους συμπατριώτες του στους... πατέρες του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Χαρακτηρίζεται μετρ της τακτικής, αλλά και φιλόσοφος του ποδοσφαίρου κοουτσάροντας για σχεδόν 40 χρόνια! Έφτασε στο απόγειο της καριέρας του την διετία 1992/94 όταν είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «μερένγκες» διένυαν μία μεταβατική περίοδο, όμως ο Φλόρο κατάφερε να τους «αφυπνίσει» φτάνοντας μία ανάσα από την κατάκτηση του τρεμπλ.

Ο 63χρονος προπονητής μίλησε στο gazzetta.gr για τον τρόπο με τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης θα αναχαιτίσει την Μπαρτσελόνα, εστίασε στο πρέσινγκ του Ζιντάν, θυμήθηκε τις προ εξαετίας συνομιλίες του με τον Θοδωρή Ζαγοράκη για τον πάγκο του ΠΑΟΚ, αλλά και το ματς της τελευταίας αγωνιστικής την σεζόν 1992/93 κόντρα στην Τενερίφη, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε χάνοντας το πρωτάθλημα από την Μπαρτσελόνα.

Τοποθετώντας ένα στοίχημα στον αγώνα Στόουκ - Τότεναμ, αν κερδίσεις, η Vistabet πιστώνει έως 100€ στα κέρδη σου.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο Ρανιέρι στη Λέστερ, ενώ αναφέρθηκε στους Μέσι, Ρονάλντο σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα παίζοντας σε διαφορετικές θέσεις.

Ο πεπειραμένος τεχνικός είχε μόνο καλά λόγια να πει για τις πρώτες 100 μέρες του Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Ένα από τα πρώτα σχόλια που έκανε ο Ζιντάν στο ξεκίνημα του στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης αφορούσε το πρέσινγκ τονίζοντας πως θα έπρεπε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η δεύτερη καλή απόφαση που έλαβε ήταν να υιοθετήσει την πιο ισορροπημένη διάταξη για να αποδώσει η ομάδα καλύτερα. Τα υπόλοιπα έρχονται. Νομίζω πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο, γιατί και τα δύο πράγματα που προανέφερα είναι δύο από τους τρεις πυλώνες στην τακτική της ομάδας.

Η Ρεάλ Μαδρίτης χρειάστηκε δεκαετίες όπου αγωνιζόταν χωρίς ισορροπημένο σχηματισμό στην ενδεκάδα και δίχως να ασκεί ασφυκτικό πρέσινγκ. Μπορεί να έχει πολλούς παίκτες με εξαιρετικές ικανότητες με την μπάλα, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν δεν έχεις την μπάλα στην κατοχή σου».

Ο πρώην προπονητής της Βιγιαρεάλ θεωρεί πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σε θέση να κερδίσει όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν.

«Η Μπαρτσελόνα έχασε στα τελευταία ματς εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της από την τριπλέτα των επιθετικών της. Είναι και οι τρεις Λατινοαμερικάνοι και δείχνουν κουρασμένοι λόγω των πολλών διεθνών αναμετρήσεων που έχουν αγωνιστεί. Ο μόνο δρόμος για να να κατακτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης το πρωτάθλημα Ισπανίας αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ είναι να κερδίσει όλα τα ματς. Το θεωρώ πιθανό εάν οι παίκτες πιέσουν σωστά τόσο ατομικά, όσο και συνολικά».

Ο Φλόρο στην πρώτη του σεζόν στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης (1992/93) κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας αλλά και το Σούπερ Καπ, χάνοντας το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική για μόλις έναν βαθμό από την Μπαρτσελόνα. Οι Μαδριλένοι στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν ηττήθηκαν με 2-0 από την Τενερίφη. Ο Ισπανός τεχνικός τονίζει στο gazzetta.gr πως το παρελθόν ποτέ δεν τον στοιχειώνει κάνοντας λόγο για περίεργη διαιτησία σε εκείνη την αναμέτρηση.

«Στη δουλειά μας είναι σημαντικό να έχει θετική σκέψη και ρεαλισμό. Χρειάζεται να καταλαβαίνεις τι κάνεις σωστά και τι όχι. Ανέλαβα την Ρεάλ Μαδρίτης σε μία από τις χειρότερες στιγμές του συλλόγου. Δύο χρόνια χωρίς τίτλο, ενώ τα οικονομικά της ομάδας ήταν σε κακή κατάσταση.

Ήταν η μοναδική ομάδα με τρεις ξένους παίκτες. Έπρεπε να πουλήσουμε τον Χάτζι για να αποκτήσουμε τον Ζαμοράνο. Οι σχέσεις των παικτών στην ομάδα δεν ήταν ιδανικές, όμως πέρα από όλα αυτά δουλέψαμε σκληρά και μόνο μία περίεργη διαιτησία στην τελευταία αγωνιστική, απέτρεψε την Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει τρεις τίτλους στην Ισπανία στην ίδια σεζόν, ενώ εμπόδισε και μένα από τον κατακτήσω όλα τα πρωταθλήματα από την 6η κατηγορία μέχρι την πρώτη.

Οι έντιμοι άνθρωποι αναγνωρίζουν πως η παρουσία μου στην ομάδα ήταν θετική. Το παρελθόν ποτέ δεν με στοιχειώνει. Πάντα προσαρμόζω την ζωή μου στο παρόν και λίγο στο μέλλον».

Πριν από περίπου έξι χρόνια το όνομα του Φλόρο έπαιξε δυνατά για τον ΠΑΟΚ. Ο «φιλόσοφος» μάλιστα είχε συζητήσεις με τον Θόδωρο Ζαγοράκη αποκαλύπτοντας στο gazzetta.gr το περιεχόμενο τους.

«Δεν ξέρω τι συνέβη. Η συζήτηση μου με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ που ήταν ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας (Θόδωρος Ζαγοράκης) ήταν θετική.

Θυμάμαι ήταν λυπημένος γιατί είχε συνειδητοποιήσει πόσο διαφορετικά βλέπουν το ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές και οι μάνατζερ. Του εξήγησα πως αυτό συμβαίνει επειδή οι πρόεδροι και οι μάνατζερ θεωρούν πως πρέπει να δώσουν μεγαλύτεροι προσοχή στους παίκτες από ότι στους προπονητές.

Είχα μελετήσει τον ΠΑΟΚ από τακτικής άποψης. Είχε αρκετούς γνωστούς σε μένα παίκτες. Μίλησα σε δύο εξ αυτών και ήμουν πεπεισμένος πως υπήρχε πραγματικά η δυνατότητα να προχωρήσει η ομάδα.

Είπα στον πρόεδρο πως αν ήταν κοντά μου και δουλεύαμε μαζί προσθέτοντας της εμπειρία του ως Έλληνας αλλά και λόγω της αξίας του που είχε ως ποδοσφαιριστής σε συνδυασμό με την δική μου εμπειρία θα μπορούσαμε να χτίσουμε μία καλή ομάδα.

Δεν συζητήσαμε όμως για άλλα ζητήματα (οικονομικά, διάρκεια συνεργασίας)».

Ο Φλόρο, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι κάτοχος πτυχίου στην Ψυχολογία θεωρείται πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο κομμάτι στο ποδόσφαιρο.

«Αναμφισβήτητα η ανθρώπινη συμπεριφορά εξαρτάται πολύ από τα συναισθήματα. Το ποδόσφαιρο είναι είναι μία δημόσια δραστηριότητα, όπου υπάρχουν στο ίδιο επίπεδο καλά, αλλά και άσχημα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως θα ελέγξεις και τις δύο καταστάσεις».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ξεχωριστή προσέγγιση του στο κλασικό δίλημμα Ρονάλντο ή Μέσι.

«Δεν μου αρέσει να συγκρίνω τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές για το ποιος είναι καλύτερος , αφού πρόκειται για διαφορετικούς παίκτες. Προτιμώ να τους απολαμβάνω και τους δύο. Κατά την γνώμη μου αγωνίζονται στην δεύτερη πιο ταιριαστή θέση τους στον αγωνιστικό χώρο: Ο Ρονάλντο στα άκρα και ο Μέσι στο κέντρο. Νομίζω θα ήταν πιο επικίνδυνοι σε άλλη θέση».

Ο έμπειρος τεχνικός από το 1978, όπου ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του έχει εργαστεί σε 19 ομάδες με εκατοντάδες ποδοσφαιριστές. Ποιος όμως είναι ο αγαπημένος του;

«Είναι μία άβολη ερώτηση γιατί έχω κοουτσάρει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Κάποιοι από αυτούς είναι πασίγνωστοι και κάποιοι άλλοι δεν κατάφεραν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο επειδή δεν είχαν τύχη».

Τον Αύγουστο του 2013 ο Μπενίτο Φλόρο αποδέχθηκε μία ακόμη ιδιαίτερη πρόκληση στην καριέρα του αναλαμβάνοντας την Εθνική Καναδά. Παρά τις αντιξοότητες έχει καταφέρει ήδη να αφήσει το στίγμα του στους «κόκκινους».

«Ο Καναδάς δεν έχει την δική του λίγκα. Υπάρχουν τρεις καναδικοί σύλλογοι που αγωνίζονται στο MLS, όμως μετράμε με τα δάκτυλα του ενός χεριού τους Καναδούς που αγωνίζονται βασικοί. Οι υπόλοιποι παίζουν σε διάφορες χώρες, όχι όμως μεγάλα πρωτάθλημα, όπως επίσης δεν είναι βασικοί.

Έτσι, ο ανταγωνισμός δεν είναι μεγάλος. Παρόλα αυτά οι παίκτες έχουν ικανότητες, σωστή εκπαίδευση, καλό χαρακτήρα και επιθυμία να προχωρήσουν. Κατά την διάρκεια του αγώνα διατηρούν τον σχηματισμό τους στον αγωνιστικό, παλεύουν από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο, όμως το γεγονός πως δεν έχουν συνηθίσει να πρεσάρουν, αλλά και κάποιες επιθετικές κινήσεις, σε συνδυασμό πως δεν έχω την δυνατότητα να τους προπονώ πιο συχνά, δεν μας επιτρέπει να κερδίζουμε τα παιχνίδια πιο εύκολα».

Ο άλλοτε προπονητής αλλά και τεχνικός διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης, κάθε άλλα παρά θαύμα θεωρεί την φετινή πορεία της Λέστερ. Αντίθετα πιστώνει την μεγάλη επιτυχία των «αλεπούδων» στη μεθοδικότητα του Κλάουντιο Ρανιέρι.

«Δεν το θεωρώ θαύμα. Γνωρίζω τον Ρανιέρι από την παρουσία του στην Βαλένθια γιατί ζούσα εκεί. Είναι η επιβράβευση της ισορροπημένης δουλειάς με ξεκάθαρες θέσεις στην τακτική και καλών προπονήσεων με την μέθοδο του».

 

LA LIGA Τελευταία Νέα