Ο πιο καλός ο ΠΑΟΚτσής…

Ο πιο καλός ο ΠΑΟΚτσής…

Ο πιο καλός ο ΠΑΟΚτσής…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου εύχεται χρόνια πολλά στον ΠΑΟΚ και αφιερώνει το κείμενό του στον απλό φίλαθλο της ομάδας!

Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 90 του χρόνια και σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε ένα κείμενο στον απλό… ΠΑΟΚτσή.

Στον φίλαθλο αυτής της ομάδας, όπως τον έχουμε ζήσει εδώ και 40 χρόνια. Για την ακρίβεια 18 χρόνια από την μία πλευρά και άλλα 22 πιο δημοσιογραφικά, από μία άλλη σκοπιά που βοήθησε να γνωρίσουμε και να συναναστραφούμε πιο έντονα με ΠΑΟΚτσήδες άλλων πόλεων, άλλων περιοχών, άλλων χωρών και κυρίως άλλης νοοτροπίας…

Θα μείνουμε λίγο στην δεύτερη εικοσαετία (από το 1996 και μετά) όπου έχουμε την τύχη να καλύπτουμε μέσω αποστολών, αγώνες (και όχι μόνο) του ΠΑΟΚ εκτός Θεσσαλονίκης και εκτός Ελλάδας.

Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ΠΑΟΚτσήδες κάθε είδους… Γιατί άλλο ο Θεσσαλονικιός ΠΑΟΚτσής και άλλο ο οπαδός του ΠΑΟΚ στην Γερμανία! Άλλη σκέψη και άλλη νοοτροπία ο ΠΑΟΚτσής της Αθήνας και άλλο ο οπαδός της ομάδας στη Μυτιλήνη, στην Κέρκυρα ή στην Κρήτη…

Εδώ θα σταθούμε…

Από το 1996 και την πρώτη μου εκτός Ελλάδας αποστολή με ομάδα του ΠΑΟΚ (ήταν την 1/1/1996 σε αγώνα μπάσκετ Ζρίνιεβατς-ΠΑΟΚ, με τον Μπάνε Πρέλεβιτς να ηγείται της ομάδας ως παίκτης φυσικά) υπολογίζω ότι ταξίδεψα σε περίπου 25 χώρες, κάλυψα πάνω από 100 αγώνες ή άλλες δραστηριότητες στο εξωτερικό και φυσικά βρέθηκα σε εκατοντάδες αγώνες του ΠΑΟΚ (μπάσκετ και ποδόσφαιρο) σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός Θεσσαλονίκης.

Ποιος είναι λοιπόν ο ΠΑΟΚτσής που γνώρισα και όχι ΠΑΟΚτζής, όπως πολλοί γράφουν -κυρίως- στην Αθήνα…

Είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθόλου εύκολη για να την προσεγγίσεις. Θα κάνουμε μία προσπάθεια…

Στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚτσής είναι δύσκολος. Ζει πιο έντονα την καθημερινότητα του συλλόγου, έχει κουραστεί πιο πολύ από την αποτυχία να κατακτηθούν πολλοί τίτλοι και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο αυστηρός με την ομάδα του. Ο Θεσσαλονικιός ΠΑΟΚτσής είναι πλέον πιο επικριτικός και λιγότερο προστατευτικός με την ομάδα του.
Όλα αυτά έχουν μεγαλώσει και από τα χρόνια που ο οπαδός, μπήκε πιο μέσα στα κοινά του συλλόγου, τότε που πραγματικά με πολύ μεγάλες προσπάθειες βοήθησε την ομάδα του να σταθεί όρθια, αφού πρώτα έδιωξε μερικούς περίεργους που την βύθιζαν προς την καταστροφή. (Μαζί βέβαια απαξιώθηκαν και πάρα πολλοί καθαροί άνθρωποι που πλέον απομακρύνθηκαν και δεν βοηθούν τον σύλλογο).

Για να είμαστε πιο δίκαιοι βέβαια, οι ΠΑΟΚτσήδες της Θεσσαλονίκης χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες. Σε αυτούς που συμμετέχουν και ενημερώνονται και εκφράζονται πιο έντονα και στους άλλους που απλά παρακολουθούν. Η δεύτερη ομάδα είναι σαφώς πιο μεγάλη, αλλά η πρώτη με τις παρεμβάσεις της είναι αυτή που κυρίως διαμορφώνει το κλίμα στην πόλη.

Ο ΠΑΟΚτσής της Θεσσαλονίκης λοιπόν παρουσιάζεται ως πιο «ψαγμένος» και πιο «επιφυλακτικός» σε ότι αφορά την ομάδα του. Είναι πιστός οπαδός, είναι πολύ δεμένος με την ομάδα και φυσικά «μιλάμε» για οπαδό των άκρων, με μεγάλες εκρήξεις χαράς και έντονες στιγμές απογοήτευσης.

Έχουμε και τον ΠΑΟΚτσή της Αθήνας. Άλλη περίπτωση αυτός... Ένας πιο προσγειωμένος οπαδός, που βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει κοινά στοιχεία με τον Θεσσαλονικιό ΠΑΟΚτσή ο οποίος δεν εκφράζεται τόσο και είναι πιο ψύχραιμος στην αντιμετώπιση κάθε κατάστασης και κάθε αποτελέσματος.
Ο Αθηναίος ΠΑΟΚτσής που βιώνει μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω και της συναναστροφής του με Παναθηναϊκούς, Ολυμπιακούς, ΑΕΚτσήδες, είναι σίγουρα πιο προστατευτικός απέναντι στην ομάδα. Επειδή πολλές φορές είναι σε θέση άμυνας απέναντι σε κόκκινους-πράσινους και άλλους, αυτός ο ΠΑΟΚτσής βγάζει συχνά ένα πιο θετικό συναίσθημα για την ομάδα.
Κι’ αυτός ξεσπάει και απογοητεύεται και έχει έντονες στιγμές. Αλλά πάντα προσέχει να μην εκθέτει την ομάδα του στους διπλανούς…

Είναι και ο ΠΑΟΚτσής των άλλων πόλεων. Όχι τόσο της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλλάδας που έχει κοινά με τον Θεσσαλονικιό, αλλά αυτός των πιο μακρινών περιοχών. Των νησιών Αιγαίου και Ιονίου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας.
Αγνός φίλαθλος. Οπαδός που «διψάει» για ΠΑΟΚ. Φίλαθλος με κριτική σκέψη, αλλά και αυτός που όποτε μπορεί (λίγες φορές λόγω απόστασης) βγάζει φοβερή αγάπη προς την ομάδα. Αυτούς τους ΠΑΟΚτσήδες χαίρεσαι να τους ακούς. Εκφράζονται τόσο θετικά, έντονα και δυνατά για τον σύλλογο που… νιώθεις ότι πραγματικά είναι μακριά σε νοοτροπία με όσους καθημερινά συναντάς στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί και πέρα είναι ο ομογενής ΠΑΟΚτσής. Κυρίως ο κάτοικος Γερμανίας. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ λατρεύεται! Οι συγκεκριμένοι είναι 100% οι πιο εκδηλωτικοί. Μιλάμε για ΠΑΘΟΣ! Προφανώς είναι και η ζωή στην ξενιτιά που παίζει μεγάλο ρόλο. Άλλο όμως να ζεις στη Σουηδία ή στη Γαλλία, στο Βέλγιο ή στην Αγγλία και άλλο στην Γερμανία. Γιατί εκεί ναι μεν είναι εξωτερικό, αλλά στη Γερμανία οι Έλληνες είναι πολλοί, βρίσκονται κάθε μέρα, ζουν μαζί και ο ΠΑΟΚ είναι καθημερινή αφορμή για να βρεθούν ακόμη πιο κοντά!

Υπάρχουν ΠΑΟΚτσήδες στη Γερμανία που δεν μιλούν Ελληνικά. Έγιναν ΠΑΟΚ από τους… ΠΑΟΚτσήδες. Είναι φανατικοί! Είναι αυτοί που κανονίζουν τις άδειές τους από την δουλειά, όχι για να έρθουν το καλοκαίρι στη θάλασσα, αλλά με βάση το πότε ο ΠΑΟΚ παίζει με τον Ολυμπιακό ή πότε είναι τα άλλα μεγάλα ντέρμπι. Τρέλα πραγματική…

Από εκεί και πέρα είναι και οι ΠΑΟΚτσήδες της υπόλοιπης Ευρώπης, που αγαπάνε, νοιάζονται, συμμετέχουν όσο μπορούν και μέσω διαδικτύου -κυρίως- ζουν όλα όσα αφορούν την ομάδα τους. Αυτούς τους βρίσκεις σε κάθε γήπεδο που παίζει ο ΠΑΟΚ ανά την Ευρώπη, γιατί έρχονται από παντού!

Μετά από όλα αυτά… ποιος τελικά είναι ο ΠΑΟΚτσής του 2016; Δεν είναι εύκολο να τον σκιαγραφήσουμε, η να συνθέσουμε όλα τα παραπάνω στοιχεία, με βάση το που ζει ο καθένας…

Γενικά ο ΠΑΟΚτσής είναι των άκρων… Πολύ συναισθηματικός στις αντιδράσεις του για την ομάδα και όχι μόνο.

Ο ΠΑΟΚτσής είναι σαφώς πιο ποδοσφαιρικός, αφού με τα άλλα αθλήματα ασχολείται κυρίως στις πολύ καλές ή πολύ κακές στιγμές.

Ο ΠΑΟΚτσής είναι και αρκετά συμμετοχικός. Όσοι είναι κοντά στα ΜΜΕ, ξέρουν ότι παρεμβαίνει, ψηφίζει, ασχολείται, επιδιώκει τον διάλογο και θέλει να είναι κοντά σε αυτό το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Είναι υπερήφανος ο ΠΑΟΚτσής, λατρεύει να μπαίνει στο λεωφορείο για να ταξιδεύει, θέλει να είναι παντού και γι’ αυτό έχει φοβερά χιλιομετρικά ρεκόρ (μέχρι και στην Αστάνα του Καζακστάν έφθασαν με αυτοκίνητο) και είναι οπαδός με φοβερό αυτοσαρκασμό.

Είναι 100% επιβεβαιωμένο ότι αυτός ο οπαδός έχει πολύ-πολύ περισσότερο χιούμορ σε σχέση με πολλούς άλλους… Γι’ αυτό και λατρεύεις να μιλάς με ΠΑΟΚτσή. Γιατί αυτός ΔΕΝ είναι κολλημένος, γιατί αυτός ξέρει να χάνει και φυσικά ξέρει τα λάθη και τις αδυναμίες του.

Όπως και να είναι, όσο και να διαφέρει ΠΑΟΚτσής με ΠΑΟΚτση, αυτός ο οπαδός, δικαιούται πιο πολλές χαρές… Το αξίζει! Γιατί ναι μεν ΠΑΟΚ γίνεσαι από τον κόσμο, αλλά… καλό είναι που και που, να βγαίνουν ΠΑΟΚτσάκια και μέσα από χαρές, από τίτλους και επιτυχίες…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον ΠΑΟΚ!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.