Ο Κοντονής δικαιώνει την αυτοδικία...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Κοντονής δικαιώνει την αυτοδικία...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την διακοπή του Κυπέλλου, αλλά και για την λογική ενός Υπουργού που είναι επικίνδυνος...

Η αλήθεια είναι ότι το ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό δεν το είδα γιατί ήμουν εκτός Ελλάδας. Ξέρω, δεν έχασα και τίποτα. Διάβασα αρκετά για ότι συνέβη σε αυτό και είδα και τα στιγμιότυπα μαζί με τις επίμαχες φάσεις, αλλά και όσα συνέβησαν μετά. Καμία απολύτως έκπληξη! Συνέβησαν τα αναμενόμενα, τα συνηθισμένα, τα προβλεπόμενα που λέγαμε και στον στρατό, που συμβαίνουν σε ένα ελληνικό ντέρμπι. Και κατά την διάρκειά του και μετά το τέλος του. Και σε ότι έχει να κάνει με την διαιτησία και σε ότι έχει να κάνει με ότι ακολούθησε...

Αυτή την φορά όμως λέει ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Για την οικονομία της συζήτησης που λένε, δεν θα διαφωνήσω. Εφτασε ο κόμπος στο χτένι και η συντεταγμένη πολιτεία αποφάσισε να πάρει λέει την κατάσταση στα χέρια της. Πρώτη γελοιότητα. Καμία πολιτεία και κανένας Υπουργός δεν πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Οπως και κανένας Σαββίδης δεν πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Την απόφαση την πήραν αποκλειστικά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Αυτοί αποφάσισαν και την διακοπή του ματς και την διακοπή του Κυπέλλου. Ούτε ο Υπουργός, ούτε η διοίκηση του ΠΑΟΚ, ούτε ο ανεκδιήγητος διαιτητής που δεν βλέπει ούτε τα πέναλτι, ούτε τους λόγους διακοπής ενός αγώνα, ούτε ο Ολυμπιακός. Για την διοίκηση του ΠΑΟΚ , τον διαιτητή και τον Ολυμπιακό νομίζω ότι αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Ολοι μαζί σε μία συνωμοσία σιωπής και αυτοπροστασίας, βγήκαν μετά τα όσα είχαν συμβεί για να ολοκληρώσουν κανονικά το ματς έχοντας συμφωνήσει ότι θα παίξουν ένα λεπτό για τα μάτια του κόσμου και μετά το ματς θα τελείωνε κανονικά και χωρίς διακοπή, για να μην είναι εξοντωτική η τιμωρία.

Γιατί να το κάνει αυτό ο διαιτητής που δεν άφησε να ξεκινήσει καν το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού; Καμία, μα καμία απάντηση δεν μπορεί να δοθεί στο ρητορικό ερώτημα.

Γιατί να συναινέσει ο Ολυμπιακός σε κάτι τέτοιο, όταν έχει συμβεί ότι έχει συμβεί στην Τούμπα; Είχε κάποιο λόγο να αισθάνεται ενοχές; Καμία απάντηση και σε αυτό το ρητορικό ερώτημα.

Γιατί να το κάνει ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης; Ο επαναστάτης εκ του ασφαλούς Ιβάν, δέκα λεπτά αργότερα μας έλεγε ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν θα κατέβει στη ρεβάνς, ότι θα γυρίσει τον κόσμο ανάποδα... Και δέκα λεπτά νωρίτερα προσπαθούσε να πείσει Ολυμπιακό και διαιτητή να ολοκληρωθεί το ματς για να μην τιμωρηθεί με εξόντωση ο ΠΑΟΚ. Τι μεσολάβησε και από το παρακαλετό να τελειώσει το ματς στην Τούμπα, έφτασε ο Ιβάν στο “δεν θα κατέβουμε στη ρεβάνς;”. Καμία απάντηση και σε αυτό το ρητορικό ερώτημα.

ΛΑΘΟΣ, εδώ υπάρχει απάντηση!

Μεσολάβησε η αντίδραση του όχλου. Το “φύγετε, φύγετε” που φώναζε ρυθμικά ο κόσμος μόλις επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες των δύο ομάδων και ο διαιτητής για να ολοκληρώσουν από κοινού την παρωδία της σιωπής! Ακολούθησε και η μπούκα των ολίγων (πάντα ολίγοι είναι...) και η σεμνή τελετή της ντροπής δεν έλαβε τέλος.

Μετά ο Σαββίδης έγινε μάγκας και επαναστάτης. “Ως εδώ, δεν θα πάμε στην Αθήνα, μπλα, μπλα...” και άλλα ωραία και επαναστατικά, τα οποία δέκα λεπτά νωρίτερα τα είχε ξεχάσει στέλνοντας την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο για να μην είναι βαριά η τιμωρία. Μόλις όμως το σχέδιο απέτυχε, κοινώς μόλις το σπίτι του είχε πάρει φωτιά που δεν μπορούσε πλέον να την σβήσει, τότε λειτούργησε η λογική ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται και ο Ιβάν έγινε επαναστάτης...

Ναι, αλλά κάποιοι θα μου θυμίσουν σε αυτό το σημείο, ότι καλά όλα αυτά που λες, αλλά είναι λεπτομέρειες μπροστά στην ουσία. Και η ουσία παραμένει μία. Γιατί γίνονται όλα αυτά;

Αφού επαναλάβω για χιλιοστή φορά ότι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαφθορά και η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών των φαινομένων βίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα όσα συμβαίνουν με ΕΠΟ, διαιτησία, ατιμωρησία, ανομία, λογικές “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, σκάνδαλα, κ.τ.λ.π επιστρέφω στην κατά την δική μου εκτίμηση, ουσία του πράγματος. Και η ουσία δεν είναι ότι ανακαλύψαμε ότι ο ασθενής έχει καρκίνο. Το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πάσχει από καρκίνο. Το θέμα είναι πως θα θεραπεύσουμε την ασθένεια, αν θεραπεύεται και όχι να φωνάζουμε για όλα φταίει ο καρκίνος ή να σκοτώσουμε τον ασθενή για να πάψει να εξαπλώνεται ο καρκίνος.

Και εδώ έρχεται η διαφωνία μου με τον Κοντονή! Καταρχάς με εξαίρεση ίσως τον κακομοίρη τον Ατρόμητο που πλήρωσε τη νύφη, δεν νομίζω ότι θα λείψει σε κανέναν από όλους τους υπόλοιπους το Κύπελλο και η... γιορτή του θεσμού. Συνεπώς το πρόβλημα με την διακοπή της διοργάνωσης δεν είναι στην ουσία, αλλά στον συμβολισμό και στο μήνυμα που στέλνει αυτή η απόφαση. Εγώ λέω ότι οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να διακόψει το Κύπελλο ο Υπουργός, ισχύουν όλοι. Εχει δίκιο σε όλα μα όλα τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο, την ΕΠΟ, την διαιτησία, το καθεστώς ατιμωρησίας, την βία, τους χουλιγκάνος, τα πάντα όλα. Γιατί λοιπόν διακόπτει το Κύπελλο και όχι και το πρωτάθλημα; Ολοι αυτοί οι λόγοι για τους οποίους έκλεισε το “μαγαζί” του Κυπέλλου δεν ισχύουν και στο πρωτάθλημα; Εκεί δεν υπάρχει ανομία, δεν υπάρχει ΕΠΟ που ορίζει διαιτητές, δεν υπάρχει βία, δεν υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας; Γιατί λοιπόν δεν διακόπτει οριστικά και το πρωτάθλημα;

Η απάντηση και σε αυτό το ρητορικό ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί φυσικά από κανέναν Κοντονή, διότι την αληθινή απάντηση δεν μπορεί να την δώσει ο ίδιος. Τι να απαντήσει δηλαδή; “ Πήρα αυτή την απόφαση, επειδή είμαι τόσο ρηχός στη σκέψη, που αν υπήρχαν βραβεία ηλιθιότητας θα τα είχα σαρώσει...” ή μήπως να απαντήσει “επειδή έρχονταν μπροστά μας πιθανόν ένας τελικός Ολυμπιακός – ΑΕΚ με οπαδούς και των δύο ομάδων δεν θα μπορούσαμε ως Κράτος να τον διοργανώσουμε και είπαμε να κλείσουμε το μαγαζί...”.

Η Κυβέρνηση που δεσμεύεται ότι θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το μεταναστεύτικο πρόβλημα της Ευρώπης δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου. Δεν είναι αστείο, είναι θλιβερό, είναι ολοκληρωτική παραδοχή οριστικής διάλυσης ενός κράτους και αδυναμίας να προσφέρει στον πολίτη τα απολύτως βασικά.

Ακόμη θυμάμαι στα αυτιά μου τον Κοντονή να κάνει την επανάσταση του... ποπολάρου πριν περίπου ένα χρόνο. Να υποστηρίζει ότι δεν μασάει, ότι θα τα βάλει με Θεούς και δαίμονες, με UEFA, FIFA και δεν θα αρχίσει κανένα πρωτάθλημα αν δεν μπει ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες και μπλα μπλα μπλα. Ας μου πει σήμερα ο κύριος Κοντονής τι έδειξε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η κάμερα για αυτόν που πέταξε το μπουκάλι στην Τούμπα στον Μάρκο Σίλβα, για αυτούς που μπήκαν μέσα, τα ονόματά τους, που κάθονταν; Ας μου πει το όνομα αυτού που πέταξε το αναπτήρα στα Χανιά στον Κουλιμπαλί, ας μου δείξει τις φωτογραφίες τους από τις κάμερες. Δεν μπορεί να μου δείξει τίποτα από όλα αυτά ο Υπουργός, συνεπώς δεν μπορεί και να μου εξηγήσει ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;

Πρόκειται για τον άνθρωπο που καμαρώνει δεξιά και αριστερά ότι είναι αδέκαστος, ο πρώτος που τα έβαλε με το σύστημα και το πολεμάει, επειδή έκλεισε τη Θύρα 13! Εδώ η ηλιθιότητα χτυπάει κόκκινο, διότι δεν τα λέει απλώς, αλλά τα πιστεύει κιόλας. Το πρόβλημα για τον Κοντονή προφανώς δεν είναι όσοι πήγαιναν στην Θύρα 13 ή στις άλλες θύρες των ελληνικών γηπέδων από τις οποίες ξεκινούν πάντα τα επεισόδια, αλλά τα τσιμέντα και οι πόρτες. Τα έβαλε με το σύστημα επειδή έκλεισε την 13 και όσοι πήγαιναν εκεί τώρα εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Λεωφόρο, απλά πηγαίνουν στην απέναντι Θύρα, στην Θύρα 7! Είναι ικανός ο κύριος Υπουργός να θριαμβολογήσει και για αυτό. Να πει ότι ένωσε την 13 με την 7! Μην γελάτε, είναι σοβαρό αυτό που γράφω, τόσο του κόβει. Αν του πούνε ότι τώρα οι φανατικοί της 13 πάνε στην 7, εύκολα μπορεί να πει ότι χάρη στις δικές του ενέργειες και παρεμβάσεις, οφείλεται η συνύπαρξη των οπαδών που πήγαιναν στην 13 με αυτούς που πηγαίνουν στην 7!

Περισσότερο όμως και από ένα λίγο και ανόητο Υπουργό (μήπως είναι ο πρώτος άλλωστε), περισσότερο από γκάνκστερ, διεφθαρμένους παράγοντες ποδοσφαίρου (μήπως είναι οι πρώτοι άλλωστε), περισσότερο και από τους ανίκανους ή στημένους διαιτητές (μήπως είναι οι πρώτοι άλλωστε) με ενοχλεί η λογική επιβράβευσης της ζούγκλας, του όχλου, του “παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου και προχωρώ σε αυτοδικία για να βρω το δίκιο μου...”

Αν ως ελληνική κοινωνία δεν έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο και είμαστε ένα βήμα πριν από αυτό, οφείλεται σε γενικές γραμμές στο ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην αυτοδικία. Αν αυτό το κράτος με Υπουργούς σαν τον Κοντονή στείλουν το μήνυμα “μπείτε μέσα, κάντε τα πουτάνα, επειδή πραγματικά σας αδικούν...” τότε όχι δεν θα ξαναγίνει θεσμός του Κυπέλλου στην Ελλάδα ή ποδοσφαιρική διοργάνωση γενικά, αλλά πλησιάζει η ώρα που θα μπαίνει ο κόσμος με την καραμπίνα στην Εφορία και θα παίρνει μαζί του καμιά δεκαριά πριν πατήσει τη σκανδάλη και στο ανοικτό στόμα του.

Διότι αν το μήνυμα του κράτους μέσω ενός Υπουργού του είναι “κάθε ένας που θα τον αδικούν, μία λύση έχει, να μπουκάρει μέσα και να τα κάνει λίμπα...”, τότε ο όχλος θα το πάρει πολύ εύκολα αυτό το μήνυμα και δεν θα το επεξεργαστεί και καθόλου. Θα το εφαρμόσει άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο επόμενο εξόφθαλμο πέναλτι που δεν θα δοθεί σε γηπεδούχο, και θα υπάρξει πολύ σύντομα τέτοιο, στο διεφθαρμένο από την κορυφή ως τα νύχια ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κόσμος είναι βέβαιο ότι θα μπουκάρει μέσα με την ελπίδα ότι θα βρει το δίκιο του, όπως πιστεύει ότι συνέβη και με τον κόσμο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Κι αν οι οπαδοί ζητούν πίσω τις Κυριακές τους που τους στέρησαν, η πλειοψηφία των πολιτών ζητάει πίσω τη ζωή τους που την στέρησαν. Αν συνεπώς ο όχλος μπαίνει μέσα για τις Κυριακές που του στέρησαν και επιβραβεύεται, ο πολίτης για την ζωή που του στέρησαν για την δουλειά που του πήραν τι ακριβώς πρέπει να κάνει; Ο επόμενος που θα αδικηθεί κατάφωρα από την εφορία, κάτι που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί, όπως θα συμβεί και με το πέναλτι σε αυτή την χώρα που ζούμε και σε αυτό το ποδόσφαιρο που έχουμε, θα μπουκάρει μέσα στο κτίριο της Εφορίας με την καραμπίνα ανά χείρας και όποιον πάρει ο χάρος...

Τότε είναι που θα έχουμε πιάσει οριστικά και αμετάκλητα πάτο ως ποδόσφαιρο κι ως κοινωνία...

Κι αν κάποιος πιστεύει ότι είμαι υπερβολικός ας διαβάσει στα σχόλια πόσοι είναι της άποψης ότι η επανάσταση για να πέσει το διεφθαρμένο κατεστημένο ή ή “Χούντα” δεν μπορεί να είναι αναίμακτη! Πόσοι πιστεύουν ότι η μπούκα των οπαδών του ΠΑΟΚ δεν είναι η αρχή του καλού και ότι τώρα τα πράγματα θα καλυτερέψουν!

Κι' ας μου πει ο κύριος Υπουργός αν είναι διαφορετικής άποψης όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη, και όταν λέω πράξη, εννοώ τις αποφάσεις που παίρνει.

Και τονίζω εκ νέου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι απολύτως διεφθαρμένο από την κορυφή ως τα νύχια.

Η διαφωνία έγκειται στο αν αυτό το ποδόσφαιρο θα το αντιμετωπίσουμε μέσω της δικαιοσύνης και των θεσμών ή αν θα το αντιμετωπίσουμε με αίμα, μπούκες, τραμπουκισμούς και κάθε λογής φαινόμενα αυτοδικίας τα οποία θα δικαιολογούμε ή θα τα επιβραβεύουμε κιόλας, όπως κάνει ο Κοντονής, στο πλαίσιο της λογικής ότι “η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο...”

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.