«Η στάση της UEFA με Ολυμπιακό ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια»

«Η στάση της UEFA με Ολυμπιακό ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια»

Gazzetta team
«Η στάση της UEFA με Ολυμπιακό ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια»

bet365

Ο Ματ Σκοτ γράφει στο Insideworldfootball για τα... επικίνδυνα μονοπάτια που ανοίγονται με τη στάση που κράτησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο θέμα του Ολυμπιακού.

Ο Ματ Σκοτ, αρθρογράφος της εφημερίδας «The Guardian» γράφει στο «Insideworldfootball» για τις έρευνες της UEFA για τον Ολυμπιακό, τις καταγγελίες που υπάρχουν περί «εγκληματικής οργάνωσης», τις ερωτήσεις του στον Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά και τις απαντήσεις που πήρε. Αναλυτικά:

«Οι πολιτικές ελευθερίες που κερδήθηκαν στην δεύτερη χιλιετία, σταδιακά διαβρώνονται στην τρίτη. Είναι θλιβερό να ασχολούμαστε γι αυτό το ζήτημα στο πόδοσφαιρο. . . Πρόσφατα έγραψα εδώ για την ακαταλληλότητα του Τζιάνι Ινφαντίνο για τη θέση του προέδρου της FIFA. Tην περασμένη Παρασκευή κέρδισε την εκλογή του τίμια και ηθικά, χάρη σε μια πολύ αποτελεσματική και εντυπωσιακή καμπάνια.

Τη νύχτα πριν από την εκλογή του ανέβασα μια υπενθύμιση στα social media προς τους ψηφοφόρους της FIFA, πως ο Ολυμπιακός, ελληνικός σύλλογος συμμετέχει σε δυο ξεχωριστές έρευνες ποινικής διαφθοράς στο ελληνικό δικαστικό σύστημα, παρ' όλα αυτά ο Τζιάνι Ινφαντίνο του επέτρεψε να πάρει μέρος στις διοργανώσεις της UEFA.

Σε μια από τις ποινικές έρευνες, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του συλλόγου, Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται πως είναι το αφεντικό του «οργανωμένου εγκλήματος», γνωστό ως «Το σύστημα», το οποίος φέρεται να «φτιάχνει» αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να διασφαλιστεί πως ο Ολυμπιακός θα κερδίσει. Μάλιστα, κατηγορείται πως διέταξε την ανατίναξη της επιχείρησης ενός Ελληνα διαιτητή μέλους της FIFA. O τελευταίος είχε αρνηθεί να κάνει ό,τι το σύστημα του είχε πει να κάνει.

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 17 από τα τελευταία 19 πρωταθλήματα και σήμερα βρίσκεται στο +18 από τον δεύτερο, έχοντας χάσει μόλις πέντε βαθμούς από τα 24 ματς που έχει δώσει. Οταν ανάρτησα το tweet μου προς τους ψηφοφόρους της FIFA, ακόμα και γω δεν μπορούσα να προβλέψω τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με την Αντερλεχτ για το Europa League στον Πειραιά.

Στη διάρκεια του 90λεπτου υπήρχαν τόσε αμφησβητήσιμες αποφάσεις του διαιτητή που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό, μάλιστα ο σχολιαστής του RTL Sport αισθάνθηκε υποχρεωμένος να αμφισβητήσει την ακεραιότητά του διαιτητή και των βοηθών. Την επόμενη μέρα ρωτήθηκε αν πίστευε πως η διαιτησία ήταν σκοπίμως πονηρή «Στην αρχή όχι, ειλικρινά, δεν το πίστεψα. Οι πρώτες αποφάσεις ήταν δύσκολες» τόνισε ο Ντελίρε και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια όμως όλα πήγαν με τον ίδιο τρόπο ... Κι αυτό έγινε υποψία και μετά η υποψία μετατράπηκε σε '' Εντάξει, τίποτα δεν είναι σωστό''. Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει προηγούμενο που αφορά τον Ολυμπιακό, φαινόμενα διαφθοράς, με ισχυρισμούς πως έχει αγοράσει τέσσερις ελληνικούς τίτλους... Αυτή η διαιτησία ήταν πολύ, πολύ αμφίβολη».

Το «Insideworldfootball» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Βορειοιρλανδό διαιτητή, Αρνολντ Χάντερ, να του θέσει αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τι έχει να κάνει αυτό με τον νέο πρόεδρο της FIFA; Λοιπόν, όχι πολλά... Ο Ινφαντίνο ήταν ο γενικός γραμματέας της UEFA, όταν ο Ολυμπιακός συμμετείχε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της φετινής σεζόν. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως οι έρευνες των πειθαρχικών διαδικασιών της UEFA ελέγχονται μέσα από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα!

Και οι έρευνες για τα στημένα ματς του Ολυμπιακού ήταν βιαστικές. Αποτελούνταν από μια επιστολή προς την ΕΠΟ, αρκετοί από τους υπαλλήλους της βρίσκονται στο επίκεντρο ποινικών ερευνων ενώπιον των δικαστηρίων της Αθήνας, και πίσω από την επιστολή υπήρχε «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ...».

Αντί να συνεχίσει το θέμα πιο δυναμικά, η UEFA επέλεξε να μη δει τίποτα... Ρώτησα τον Ινφαντίνο γι αυτό στην έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας στο Γουέμπλεϊ. Ρώτησα πως θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με μια έρευνα τόσο ασαφής και πως ο κόσμος θα μπορούσε να έχει πίστη στις μεταρρυθμίσεις της FIFA, όταν στη δική του Ενωση είχε τόσο κακές επιδόσεις σχετικά με τη δεοντολογία. Η απάντησή του ήταν, επίσης, τρομερά ασαφής...

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια έρευνα σχετικά με τον πρόεδρο του συλλόγου. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμία καταδίκη, καμία απόφαση...» είπε ο Ινφαντίνο. Το γεγονός του θέματος είναι πως για να συμβεί κάτι πρέπει να υπάρξει ποινική καταδίκη.

Ο Ινφαντίνο έχει πτυχίο νομικής, και φυσικά ξέρει το καταστατικό. Αυτό που είπε ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανειλικρινής και σκόπιμα παραπλανητική. Αν η UEFA δει τις συνθήκες και τα στοιχεία και συμπεράνει αυτά που πρέπει τότε θα πρέπει αυτή η ομάδα να μη μετέχει στις διοργανώσεις της.

Η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης απόφασης υπογραμμίστηκε από ό,τι συνέβη πριν το ματς της Αντερλεχτ με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά. Δυο ώρες πριν τη σέντρα, περίπου 200 οπαδοί του Ολυμπιακού με μοτοσικλέτες εμπόδισαν το πούλμαν της βελγικής ομάδας πριν φτάσει στο Καραϊσκάκη. Στη συνέχεια, 2000 από αυτούς πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και ξύλα στο πούλμαν! Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί αν η επίθεση αυτή είχε επιτραπεί να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό...Εντεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν και τα περιστατικά είναι ακόμα αντικείμενο εξέτασης από τους εισαγγελείς.

Ισως ο Ινφαντίνο μπορεί να σκεφτεί αυτά τα θέματα, αφού τώρα δεν είναι γενικός Γραμματέας της UEFA, αλλά πρόεδρος της FIFA. Αυτός που μπήκε στη θέση του είναι ο Θεοδωρίδης, πρώην διευθυντής δημοσίων σχέσεων, είναι άκρως δικτυωμένος και ήταν υπεύθυνος για την εκλογή του την προηγούμενη σεζόν.

Ο Θεοδωρίδης είναι πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΠΟ. Επίσης, ο νέος γενικός γραμματέας της UEFA είναι ο γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, αντιπροέδρου του Ολυμπιακού

Η ανταλλαγή απόψεων που είχα με τον Ινφαντίνο στο συνέδριο της FIFA και στην press conference της 1ης Φεβρουαρίου

Ενδιαφέρομαι να μάθω ότι έπειτα από επτά χρόνια ως Γενικός Γραμματέας της UEFA, το τμήμα ηθικής, δεν είναι ανεξάρτητο από την UEFA, αλλά στο τμήμα σας. Τώρα, μια από τις έρευνες που η UEFA δεν ασχολήθηκε στον βαθμό που έπρεπε σχετικά με τις καταγγελίες για στημένα ματς του Ολυμπιακού, όταν ο πατέρας του αναπληρωτή γενικού γραμματέα σας είναι αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου συλλόγου. Πως μπορούμε να έχουμε πίστη στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, όταν αυτό είναι μέρος της κληρονομιάς της UEFA;

«Επιτρέψτε μου να πω ευθύς εξαρχής πως η ηθική και η πειθαρχική επιτροπή της UEFA είναι ανεξάρτητη, δεν είναι τμήμα της UEFA. H επιτροπή είναι ανεξάρτητη και έχουμε σεβαστούς δικηγόρους και δικαστούς είναι μέρος της. Νομίζω πως σε γενικές γραμμές καμία Ενωση στον κόσμο δεν είχε ένα τέτοιο ρεκόρ εναντίον των στημένων αγώνων όπως η UEFA. Καμία Ενωση στον κόσμο! Εχουμε δημιουργήσει από το 2009 ένα σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης. Εχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο για τη χρηματοδότηση 54 αξιωματούχων σε όλη την Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ακεραιότητα και κάθε χώρα να συνεργάζεται με την αστυνομία για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων.

Εχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας εισαγγελέων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε στημένα ματς. Τα πειθαρχικά μας όργανα έχουν ασοληθεί με ομάδες, παίκτες και διαιτητές, όχι η UEFA, όχι εγώ. Εχω δεχθεί απειλές εναντίον μου, εναντίον της οικογένειάς μου, γιατί η UEFA δρούσε κατά των στημένων αγώνων. Δεν ήταν δική μου απόφαση, έπρεπε να έχω αστυνομική συνοδεία στα παιδιά μου, λόγω των ενεργειών της UEFA ενάνττια στα στημένα ματς. Η περίπτωση του Ολυμπιακού όταν εγώ -ως γενικός γραμματέας της UEFA- παρέλαβα την υπόθεση, την έδωσα στο πειθαρχικό όργανο Ηθικής. Εξέτασαν το θέμα και αποφάσισαν πως δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία».

Είστε ικανοποιημένος για την έρευνα, επειδή έχω διαβάσει...

Είναι ανεξάρτητοι, περιμέναμε το CAS. Το CAS, το αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση. Λένε προσωρινά, προς το παρόν και αυτό είναι διαφορετικό από τις τουρκικές υποθέσεις. Στην Τουρκία άνθρωποι πήγαν φυλακή. Στην Ελλάδα υπάρχει μια έρευνα σχετικά με τον πρόεδρο του συλλόγου. Αυτά. Δεν υπάρχει καμία καταδίκη, καμία απόφαση. Οι θεσμοί της UEFA σέβονται το Διαιτητικό Δικαστήριο για την απόφαση που πήρε στην περίπτωση της Μπεσίκτας. Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε ένα χρόνο. Προκρίθηκε στα ημιτελικά του Europa League τη σεζόν 2011-12 και μετά τιμωρήθηκε. Αυτές οι έρευνες παιρνουν χρόνο. Δεν είναι όπως το ντόπινγκ, όπου μπορείς να πεις κάτι με σιγουριά. Εάν και όταν υπάρξει απόδειξη, όλοι οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο στήσιμο αγώνων θα τιμωρηθούν, όπως συνέβαινε πάντα».

 

Τελευταία Νέα