Ακόμη και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών...

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ακόμη και στο μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών...

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταδεικνύει με στοιχεία μέσα από το blog του στο Gazzetta την πιο σημαντική αλήθεια για την διαιτησία του Καλογερόπουλου στο ΟΑΚΑ.

Βεβαίως και υπάρχουν ιστορικά σε ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό η, την ΑΕΚ, πολλές διαιτητικές αποφάσεις, που αμφισβητήθηκαν κι ήταν άλλοτε υπέρ κι άλλοτε εις βάρος του Ολυμπιακού. Άλλοτε τον ευνόησαν, άλλοτε τον αδίκησαν.

Μόνο στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός του περασμένου Σαββάτου έγινε κάτι που ιστορικά δεν είχε ξανασυμβεί! Ποτέ! Να υπάρξουν τρεις τόσο καθοριστικές αποφάσεις, όπως δύο αποβολές, μία στο 46΄και μία στο 76’, αλλά κι ένα πέναλτι όλα εις βάρος της μίας ομάδας, είτε του Ολυμπιακού, είτε της άλλης και δη με το αποτέλεσμα ισόπαλο.

Μπορεί κι άλλες ομάδες να έχουν να λένε.

Να έχει να λέει ο Παναθηναϊκός ότι το 1997-98 στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1, με το σκορ στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού, αποβλήθηκαν τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού από το 59’ ως το 68’. Με τη διαφορά ότι τότε ο Παναθηναϊκός στο 15’ είχε πάρει ένα πέναλτι. Αν το έχασε, είναι άλλο θέμα. Αλλά του δόθηκε πέναλτι κι η ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Να έχει να λέει η ΑΕΚ ότι το 2000-01 στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 για το Κύπελλο αποβλήθηκαν δύο παίκτες της στο 52’ και στο 53’, ενώ κέρδιζε 1-0 (ισοφάρισε ο Ολυμπιακός και μετά διακόπηκε το παιχνίδι).

Και το 1996-97 στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 επίσης για το Κύπελλο είχαν αποβληθεί δύο παίκτες της ΑΕΚ ο ένας στο 34’ στο 0-0 κι ο άλλος στο 85’ στο 2-0. ¨όπως είχε αποβληθεί κι ένας του Ολυμπιακού στο 78’, μετά το 2-0.

Το 1993-94 σε ένα Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 είχαν αποβληθεί δύο παίκτες του Ολυμπιακού ένας στο 70’ κι ένας στο 77’ (με το σκορ 2-0). Όπως είχε αποβληθεί κι ένας παίκτης της ΑΕΚ στο 64’ (με το σκορ 1-0).

Το 1988-89 στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1 που έκρινε το πρωτάθλημα, υπήρχαν πέντε αποβολές! Οι τέσσερις στο 0-0! Στο 60’ του Ολυμπιακού, στο 69’ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και στο 74΄της ΑΕΚ. Και μετά το γκολ (83’) αποβλήθηκε και τρίτος παίκτης της ΑΕΚ στο 89’.

Βλέπετε πως παραθέτω όλα τα στοιχεία που έχω επί επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα (1980) κι όχι μονόπλευρα.

Και δεν πάω σε μία μεμονωμένη φάση ενός ντέρμπι (π.χ. ακύρωση γκολ Κατσουράνη το 2010-11 η, πέναλτι Ίβιτς το 1996-97 η, οφσάϊντ και μετά πέναλτι Σισέ το 2010-11). Πάω σε παιχνίδια που υπήρχαν πολλές, από δύο και πάνω, καθοριστικές φάσεις. Και δεν εξετάζω καν το δίκαιο η, το άδικο. Γιατί στα ντέρμπι οι περισσότερες φάσεις είναι και δεν είναι και τις βλέπουμε όλοι κάτω από το δικό του πρίσμα ο καθένας.

Εδώ μιλάμε, όμως, με δεδομένα. Τόσες αποβολές, τόσα πέναλτι κλπ, κλπ.

Που θέλω να καταλήξω: απολύτως δικαιολογημένα έχει γίνει θέμα μεγάλο για τη διαιτησία του συγκεκριμένου αγώνα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΠΟΤΕ άλλοτε δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα: σε ντέρμπι που «παίζεται» (με το αποτέλεσμα ισόπαλο) να έχει κάνει τέτοιο πράγμα διαιτητής, να δώσει δύο αποβολές και ένα πέναλτι όλα εις βάρος της μίας ομάδας. Και το έκανε ο Καλογερόπουλος. Αυτή είναι η πιο σημαντική αλήθεια για τη διαιτησία του ντέρμπι.

Ούτε καν στο μεγαλύτερο διαιτητικό σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ελλάδα, το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 για το Κύπελλο το 1982, με τρία πέναλτι (!!!) υπέρ του Παναθηναϊκού κι ακύρωση γκολ του Μητρόπουλου δεν ήταν όλες οι καθοριστικές αποφάσεις υπέρ του Παναθηναϊκού. Είχε αποβληθεί ένας παίκτης του πριν την παράταση, στο 86’. Βεβαίως δεν συγκρίνω εκείνο το παιχνίδι με του Σαββάτου. Εκείνο πραγματικά "δεν υπάρχει"!

Αλλά είναι μεγάλο λάθος η εκτίμηση ότι στο ντέρμπι του Σαββάτου δεν παίζονταν τίποτα. Παίζονταν ένα (πιθανό) αήττητο πρωτάθλημα μίας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός. Θα το έγραφε η ιστορία. Τώρα, η ιστορία λέει ότι επί Α΄ Εθνικής παραμένει μόνο ο Παναθηναϊκός να το έχει πάρει αήττητος-όπως είχε πάρει πολλά πρωταθλήματα αήττητος ο Ολυμπιακός, αλλά προ Α΄Εθνικής.

Και μάλιστα ο Ολυμπιακός δικαιούνταν απολύτως να ήταν αυτή την στιγμή αήττητος. Καμία ομάδα σε κανένα φετινό παιχνίδι δεν άξιζε να τον κερδίσει. Ούτε σε ένα παιχνίδι δεν άξιζε να χάσει ο Ολυμπιακός-κι ας βρει κάποιο ένας. Κι ασφαλώς δεν ήταν καλύτερή του η ΑΕΚ το Σάββατο. Ήταν καλή, δυνατή η ΑΕΚ, αλλά σίγουρα όχι καλύτερη του Ολυμπιακού, που κυριαρχούσε ως το 30’ κι έλεγχε το παιχνίδι ακόμη και με δέκα παίκτες από το 46’.

Κάτι τελευταίο: η κατακύρωση του γκολ του Χάρα πέρσι στο 90’ στο ίδιο γήπεδο, δεν έγινε από τον Καλογερόπουλο. Έγινε με σύμφωνη γνώμη Καλογερόπουλου-επόπτη Μερκενίδη. Είπε ο επόπτης, «δεν βλέπω χέρι» και συμφώνησε ο διαιτητής. Δεν την είχε πάρει πάνω του τη φάση δηλαδή ο διαιτητής.

Έτσι για την ιστορία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.