Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ολες οι νίκες του ΠΑΟΚ (pics &vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Ολες οι νίκες του ΠΑΟΚ (pics &vids)

bet365

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: «Ερυθρόλευκοι» και «ασπρόμαυροι» θρίαμβοι, γκολάρες, αποχωρήσεις, φωνές για διαιτητικές «σφαγές» κι άλλα πολλά. Το Gazzetta.gr θυμάται...

Υπάρχουν όντως πολλές φανερές και κρυμμένες ιστορίες. Άλλες με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, αυτόν που για χάρη του η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο, σε Βόρειους και Νότιους.

Για τον οπαδό του ΠΑΟΚ τα εννιά «διπλά», δεν τα λες και πολλά σε 57 αγώνες, δεν είναι απλές νίκες, τρεις ή δύο βαθμοί. Είναι εννιά παλικαρίσια «διπλά», που παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη του, συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις ποδοσφαιρικές κουβέντες του.

Οι παλιοί ΠΑΟΚτσήδες δεν ξεχνούν την αποχώρηση της ομάδας τους, το Νοέμβριο του 1963, αλλά και το… ρεσιτάλ του Νίκο Φακή, ένα παγωμένο μεσημέρι Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου 1973, που από εκείνο το ματς και μετά ο συγκεκριμένος διαιτητής δεν πρέπει να ξαναπάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη.

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ έχουν συμβεί τα πάντα. Μέχρι και καμιά 20.000 «αόρατοι» θεατές, σε μια άκρως περίεργη ιστορία με πρωταγωνίστρια, εν αγνοία της φυσικά, την διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, Τίνα Τάρνερ.

Εννιά νίκες και μια… σφαγή, συμπεριλαμβάνονται στο Top-10 των ασπρόμαυρων στιγμών, ως φιλοξενούμενοι, κόντρα στον Ολυμπιακό

Η Vistabet σου προσφέρει τη δυνατότητα να στοιχηματίσεις μέσω τάμπλετ και κινητού στον αγώνα Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

1959-’60: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2

Με το «καλημέρα» της Α’ Εθνικής ο «Δικέφαλος» έφυγε από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με τους βαθμούς της νίκης. Για την 20η αγωνιστική, του πρώτου στην ιστορία πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, επικράτησε 2-1. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 32’ με γκολ του Κώστα Πολυχρονίου, αλλά οι ασπρόμαυροι μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου «απάντησαν» με δυο γκολ και πήραν τη νίκη. Το γκολ της ισοφάρισης σημειώθηκε στο 39ο λεπτό από τον Λέανδρο, που με ένα καταπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα στο «Γ» της εστίας του Σάββα Θεοδωρίδη, ενώ στο 43’ ο Λέανδρος δημιούργησε το γκολ, που πέτυχε με καρφωτή κεφαλιά ο Χαβανίδης.

1967-’68: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1

Η κόντρα των δύο συλλόγων εξαιτίας της υπόθεσης του Γιώργου Κούδα ήταν στο φόρτε της και η δεύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού περιείχε για πολλούς το στοιχείο της «εκδίκησης», ενώ όπως επισημαίνεται στις εφημερίδες της εποχής στις κερκίδες του φαληρικού σταδίου ήταν και ο πατέρας του Κούδα, Γιάννης, ο οποίος «προπηλακίστηκε στο τέλος του αγώνα από οπαδούς των ηττημένων».

Στη Θεσσαλονίκη η νίκη του «Δικεφάλου» έφερε 2.000 κόσμο στο αεροδρόμιο, ενώ η διοίκηση της ομάδας επιβράβευσε τους ποδοσφαιριστές της με πριμ 12.000 δραχμών!

Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Αφεντουλίδη με σουτ στο 33’, με τον Ολυμπιακό να τελειώνει το ματς με 10 ποδοσφαιριστές, λόγω της αποβολής του Γιούτσου, ο οποίος εξύβρισε τον διαιτητή Μίχα. Ο τελευταίος, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, του έδειξε το δρόμο προς τα αποδυτήρια.

1972-’73: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στον Πειραιά πρωτοπόρος και αήττητος. Δέκα μέρες πριν είχε κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει στο φιλικό κόντρα στον σπουδαίο Άγιαξ της εποχής. Η ομάδα του Σάνον, κακά τα ψέματα, έμοιαζε ακαταμάχητη, ήταν στο συν τρία από τους «ερυθρόλευκους», ακόμη και η ισοπαλία έμοιαζε με ήττα για τους Πειραιώτες. Για κακή του τύχη ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω στον Φακή.

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη το ντέρμπι της 25ης Φεβρουαρίου 1973 έμεινε στην ιστορία για τα σκληρά έως αντιαθλητικά χτυπήματα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» να χάσει δύο ποδοσφαιριστές στα πρώτα 23 λεπτά. Αρχικά αποχώρησε με εξάρθρωση ωμοπλάτης ο Κώστας Ιωησφίδης, που έπαιξε 6-7 λεπτά με βγαλμένη την ωμοπλάτη, ακολούθησε ο Αχιλλέας Ασλανίδης, ενώ είχαν ήδη δεχθεί σκληρά «προειδοποιητικά» μαρκαρίσματα οι Σαράφης και Αποστολίδης και ακολούθησαν πάνω σε Κούδα και Τερζανίδη.

Σ’ όλα αυτά ο Φακής «έκλεισε τα μάτια», ο Ολυμπιακός συνέχισε με ένδεκα ποδοσφαιριστές, για να φτάσουμε στο 75ο λεπτό όταν ο Λοσάντα με δυνατό σουτ σκόραρε και χάρισε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους». Ο διαιτητής, με το σκορ στο 1-0, για να τα λέμε όλα, δεν είδε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων στο 81’ σε ανατροπή του Γκαϊτατζή από τον Χατζηαντωνίου.

1975-’76: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-4

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ο Χρήστος Τερζανίδης δεν σημάδευε το δοκάρι, έχοντας ντριμπλάρει και τον Κελεσίδη, μετά το 4-0 και ο διαιτητής Βαμβακόπουλος, νωρίτερα, δεν σταματούσε τους παίκτες του «Δικεφάλου» με (ανύπαρκτα) οφ σάιντ…

Για την ιστορία ο Χρήστος Τερζανίδης στο 24’ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, που εκείνη την Κυριακή είχαν πάνω από 7.000 φίλους στο πλευρό τους.

Ο Γιώργος Κούδας πέτυχε δύο γκολ (52’ – 59’) και στο 74’ ο Νέτο Γκουερίνο, που είχε περάσει μόλις τέσσερα λεπτά νωρίτερα στη θέση του Αγγελου Αναστασιάδη, διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

1988-’89, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1

Μία νίκη μπροστά σε 55-60.000 κόσμο, που όμως στα χαρτιά και στην επίσημη καταμέτρηση των εισιτηρίων ήταν πάνω από 74.000! Για την ακρίβεια 74.232… Η ιστορία έχει ως εξής: λόγω της συναυλίας που ήταν να δώσει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ, η εταιρία που είχε αναλάβει την συναυλία υποχρεώθηκε να αγοράσει όλα τα εισιτήρια από το ένα πέταλο του γηπέδου, το οποίο παρέμεινε κλειστό για λόγους ασφαλείας, καθώς είχαν ξεκινήσει τα έργα για την τοποθέτηση της εξέδρας.

Σ’ εκείνο μπροστά το πέταλο σκόραρε με «βολ πλανέ» σουτ ο Στέφανος Μπορμπόκης στο 56ο λεπτό και ο ΠΑΟΚ, αν και τελείωσε το ματς με 9 ποδοσφαιριστές μετά τις αποβολές των Λαγωνίδη (στο 40’ μαζί με τον Φούνες του Ολυμπιακού) και Καραγεωργίου (81’).

2003-’04: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2

Στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει νικητής, μετά από 15 χρόνια χωρίς νίκη απέναντι στην ομάδα του Πειραιά. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τον Καστίγιο να σκοράρει στο 66’ για τους «ερυθρόλευκους», απάντησε πρώτα με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη (68’) και στη συνέχεια με τον Σλάτζαν Σπάσιτς να δίνει την χαριστική βολή τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

2005-’06: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2

Ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που υποχρέωσε σε ήττα τον Ολυμπιακό μέσα στο νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μέχρι το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2005 οι Πειραιώτες μετρούσαν 15 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 17 αγώνες πρωταθλήματος, έχοντας ηττηθεί στο νέο τους «σπίτι» μόνον από την Νιουκάστλ και την Ρόζενμποργκ σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

Πάντως, αυτή την πρώτη εντός έδρας ήττα δεν την είδαν ζωντανά παρά ελάχιστοι φίλαθλοι, καθώς ο αγώνας έγινε χωρίς κόσμο, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού, που προηγήθηκε στο 59’ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιάγια Τουρέ. Ο ΠΑΟΚ, με τον Αιγύπτιο Σικαμπάλα, που έγινε σύνθημα στα χείλη των ΠΑΟΚτσήδων («μάθε στο Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα…»), «χτύπησε» στην αντεπίθεση και με σκόρερ τον Παντελή Κωνσταντινίδη (66’ και 71’) γύρισε για δεύτερη φορά εις βάρος του σκορ και έφυγε νικητής απέναντι στον Ολυμπιακό.

2009-’10: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1

Ο Εντίνιο Αρνάλδο Έντι Λόπες ντα Σίλβα είχε υπογράψει στις 15 Ιανουαρίου στον ΠΑΟΚ και στις 24 Ιανουαρίου έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Φερνάντο Σάντος τον ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, καθώς ο Μουσλίμοβιτς δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί, και μόλις στο 20ο λεπτό, ύστερα από την ασίστ του Βλάνταν Ιβιτς, «εκτέλεσε» τον Αντώνη Νικοπολίδη χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ ένα πολύτιμο τρίποντο. Ο «Δικέφαλος» με εκείνο το «διπλό» μπήκε για τα καλά σε τροχιά τίτλου και τον Μάιο στα πλέι οφ θα επιβεβαίωνε την ανωτερότητα του απέναντι στους «ερυθρόλευκους».

2009-’10: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1 (πλέι οφ)

Παράσταση για έναν ρόλο με τον ΠΑΟΚ να σφραγίζει την πρωτιά στα πλέι οφ της σεζόν και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τρίτη νίκη επί του Ολυπιακού μέσα στην ίδια σεζόν!

Το χρυσό γκολ για τον «Δικέφαλο» σημείωσε ο Βλάνταν Ιβιτς σε μια αντεπίθεση – ποίημα, που ξεκίνησε από τα πόδια του Σέρβου μέσου, με τον Ολιβιέ Σορλέν να πασάρει την κατάλληλη στιγμή και τον Ιβιτς να σκοράρει «παγώνοντας», αν και ήταν μήνας Μάιος, τους φίλους του Ολυμπιακού.

2014-15: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2

Η νίκη που έφερε τον ΠΑΟΚ στο συν 5 από τον Ολυμπιακό, αλλά και προκάλεσε στην συνέχεια τόσα δεινά και τριγμούς στο εσωτερικό της ομάδας του Αγγελου Αναστασιάδη.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης συνέχισε μια μικρή παράδοση σκοράροντας εις βάρος των «ερυθρόλευκων» για να ακολουθήσουν δύο γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αρχικά, ο Φουστέρ ισοφάρισε για τον Ολυμπιακό, αλλά το εκπληκτικό σε έμπνευση και εκτέλεση γκολ του Φακούντο Περέιρα χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ, που τελείωσε το ντέρμπι με δεξί μπακ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και αμυντικό χαφ τον Δημήτρη Παπαδόπουλο!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα