Την ηλικία την δείχνει το... γήπεδο

Την ηλικία την δείχνει το... γήπεδο

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Την ηλικία την δείχνει το... γήπεδο

bet365

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για τον Σάσα Ζντιέλαρ που δεν είναι μια τυπική περίπτωση 20χρονου ποδοσφαιριστή. Και η απάντηση σε αυτό κρύβεται στο «διαβατήριο» του.

Ο ίδιος ο Μάρκο Σίλβα τον ανακήρυξε MVP του χθεσινού ματς. Και όταν ένας τόσο απαιτητικός κόουτς, όσο ο Πορτογάλος, το λέει αυτό αβίαστα, προφανώς το νοιώθει και στο 100%. Άρα λοιπόν ο Σάσα Ζντιέλαρ στο ντεμπούτο του στην Σούπερ Λιγκ, τις πέρασε τις εξετάσεις με τον καλύτερο τρόπο. Και μάλιστα με την επιβράβευση του πιο... δύσκολου κριτή. Του ίδιου του προπονητή του.

Εννοείτε πως είχε απόλυτο δίκιο ο τεχνικός του Ολυμπιακού έστω και αν τυπικά ο τίτλος του MVP του ματς μέσω της ψηφοφορίας των δημοσιογράφων, πήγε στον σκόρερ Άλαν Πουλίδο. Διότι σε σύνολο 90 λεπτών ο νεαρός αμυντικός χαφ ήταν μακράν ο κορυφαίος απέναντι στην Ξάνθη. Αν δεν το ήξερες μάλιστα και παρακολουθούσες την αναμέτρηση, δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι αυτή ήταν μόλις η... πρώτη φορά του, στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Και μάλιστα σε ματς που κάθε άλλο παρά εύκολο αποδείχθηκε. Και που η διάθεση για rotation έφερε 6 αλλαγές προσώπων στην 11άδα σε σχέση με τον Πλατανιά (και 7 σε αλλαγές θέσεων).

O Ζντιέλαρ όμως το αντιμετώπισε λες και έπαιζε με τους φίλους του, στο πάρκο της γειτονιάς του. Με τόση άνεση. Με τόση ηρεμία και καθαρό μυαλό. Στις πάσες του. Στα τρεξίματα του. Στον τρόπο που έκλεινε τον χώρο. Στα έξυπνα φάουλ. Στις τοποθετήσεις του. Στο πόσο σημαντικός έγινε για τους συμπαίκτες του στο χορτάρι. Ένα μικρό «κομπιούτερ». «Είναι μόλις 20 ετών αλλά έχει τεράστια ικανότητα και συμπεριφορά που δεν του φαίνεται βάση της ηλικίας του και της εμπειρίας που έχει» παραδέχθηκε ο Σίλβα. Για να προσθέσει με ειλικρίνεια πως «Συνήθως όταν μιλάμε για τόσο μικρούς σε ηλικία παίκτες χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και προσοχή. Όμως στην περίπτωση του Σάσα δείχνει τόσο επαγγελματίας και τόσο αφοσιωμένος και αποφασισμένος στο τι θέλει να κάνει».

Μεταξύ μας; Δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη αυτό που συνέβη, χθες βράδυ στο Φάληρο. Για εκείνους που γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Ρέντη. Για εκείνους που παρακολουθούν την πρόοδο του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή όλους αυτούς τους μήνες προσαρμογής. Ναι, το διαβατήριο του μιλά για έναν «άγουρο» νεαρό μόλις 20ετών. Λέει όμως και κάτι ακόμη. Γράφει Σέρβος. Και αυτό εξηγεί πολλά στην περίπτωση του Σάσα Ζντιέλαρ. Διότι δεν είναι μόνο το ταλέντο του. Είναι και τα ευεργετήματα της σχολής που εκπροσωπεί. Εξήντα μια συμμετοχές στο πρωτάθλημα της χώρας του, στο οποίο μάλιστα έκανε ντεμπούτο 16 χρονών. Αρκετές παρουσίες και στο Κύπελλο. Και καμία τριανταριά παρουσίες σε όλες τις μικρές εθνικές, ανάμεσα τους μάλιστα σε εκείνη την «φουρνιά» που το καλοκαίρι κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας.

Ποιος 20χρονος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αντίστοιχη προϋπηρεσία; Χθες βράδυ για παράδειγμα στο Καραϊσκάκη «έβγαλε μάτια» ένα ακόμη νεαρός. Ο Πέτρος Ορφανίδης της Ξάνθης. Ακριβώς έναν χρόνο μικρότερος του Ζντιέλαρ. Γεννημένος Μάρτη του ΄96. Κοιτάζεις το δικό του βιογραφικό και διαπιστώνεις ότι αυτή ήταν μόλις η 5 του συμμετοχή στην Σούπερ Λιγκ. Και είναι τυχερός ο Ορφανίδης. Γιατί ανήκει στη Σκόντα. Σε μια ομάδα που πραγματικά προσφέρει στην παραγωγική διαδικασία. Που έχει αναδείξει δεκάδες ποδοσφαιριστές τα τελευταία 25 χρόνια. Αν βρίσκονταν αλλού, μπορεί ακόμη να αγωνίζονταν στην Κ21.

Είναι βαριά η φανέλα του Ολυμπιακού. Μεγάλη η πίεση του πρωταθλητισμού. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι ευκαιρίες. Πρέπει όταν εμφανισθούν λοιπόν, να είσαι έτοιμος. Ανεξάρτητα με τις προϋποθέσεις. Είσαι υποχρεωμένος να είσαι έτοιμος. Και αγωνιστικά και πνευματικά. Για να σου συμβεί αυτό λοιπόν χρειάζεσαι πολλά και διάφορα. Το ταλέντο; Σημαντικό ξαναλέμε. Αλλά δεν φτάνει μόνο του. Για να βρεθείς σε ένα ρόστερ επιπέδου Ολυμπιακού προφανώς και το διαθέτεις. Όπως και όλοι οι άλλοι.

Χρειάζεσαι ποδόσφαιρο. Να έχεις παίξει. Να έχεις παραστάσεις. Να έχεις γράψει χιλιόμετρα στο κοντέρ σου. Ο Ζντιέλαρ λοιπόν έχει ήδη παίξει. Η προηγούμενη 3ετία τον βρήκε βασικό στην OFK Μπέογκραντ. Ποιοι σχετικά νεαροί έπιασαν στο μεγάλο λιμάνι τα τελευταία χρόνια; O Μανωλάς. Είχε ήδη καμιά 70αρία ματς με την ΑΕΚ, συν την αφετηρία του στον Θρασύβουλο. Ο Μαζουακού. Ήρθε με 30 ματς σεζόν από το Σαμπιονά, έστω με τη Βαλενσιέν. Πότε έκανε το μπαμ ο Μήτρογλου; Όταν γύρισε έπειτα από ενάμιση χρόνο δανεισμού σε Πανιώνιο και Ατρόμητο που του προσέφεραν πάνω από 50 σερί εμφανίσεις.

Το ποδόσφαιρο σε ετοιμάζει να αρπάξεις την ευκαιρία. Οι παραστάσεις. Δεν είναι λοιπόν ο Ζντιέλαρ «συνομήλικος» με τον Πραξιτέλη Βούρο και ας έχουν δύο μήνες διαφορά. Όταν ο πρώτος έχει αγωνιστεί σε 100 ματς, και ο δεύτερος μετρά μόλις 2 συμμετοχές σαν αλλαγή σε ματς πρωταθλήματος την τελευταία 3ετία. Δεν είναι συνομήλικοι διότι η ποδοσφαιρική σχολή που «εκπροσωπεί» έχει φροντίσει να είναι έτοιμος καιρό τώρα. Πριν καν ο Ολυμπιακός αποφασίσει το περασμένο καλοκαίρι να τον καλέσει στο ρόστερ του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής