Οι γραμμές του ΠΑΟΚ

Οι γραμμές του ΠΑΟΚ

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου κάνει τον απολογισμό του πρώτου γύρου και... εντοπίζει τις ανάγκες στο ρόστερ του «Δικεφάλου του Βορρά»

Οι γραμμές του ΠΑΟΚ

Χρόνια πολλά! Είναι ωραίες οι ημέρες! Ξεχωριστές-οικογενειακές και… ημι-ανοιξιάτικες!Μια χαρά!
 
Αθλητικά κάνουμε τους πρώτους απολογισμούς και κοιτάμε μπροστά κάνοντας υπολογισμούς…
 
Στο ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ τελείωσε το πρώτο μισό με μερικές καλές στιγμές και άλλες τόσες κακές. Και παρά τις υποσχέσεις του κοινού, του Τύπου και του μεγαλομετόχου για υπομονή και στήριξη στο πλάνο, με τις πρώτες γκέλες του Νοεμβρίου, άρχισε το έντονο ξεφωνητό και η αμφισβήτηση.
 
Φυσικά και ο ΠΑΟΚ έχει κενά, έχει προβλήματα, αδυναμίες και επειδή έπιασε νωρίς (από Αύγουστο- Σεπτέμβριο) καλή απόδοση, έχοντας και μερικά καλά αποτελέσματα, η περεταίρω πορεία του ΔΕΝ φανέρωσε την βελτίωση και την εξέλιξη που όλοι περίμεναν. 
 
Αν επιδιώξουμε να το δούμε λίγο ποδοσφαιρικά, θα κάνουμε έναν απολογισμό με βάση τις τρεις γραμμές της ομάδας του ΠΑΟΚ. Κάπως έτσι (χωρίς βέβαια να διαχωρίζουμε την λειτουργία της ομάδας, μια και η μία γραμμή εξαρτάται από την άλλη) θα κρίνουμε παίκτες και θα καταμετρήσουμε ανάγκες που προκύπτουν… 
 
Η ΑΜΥΝΑ
 
Στο τέρμα ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να αποκτήσει τον Όλσεν, αλλά το πρώτο κομμάτι της παρουσίας του δεν ήταν ικανοποιητικό. Ο Σουηδός δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Στα μισά (περίπου) και αφού στέρησε από τον ΠΑΟΚ βαθμούς, πήρε θέση ο Γλύκος. Μετά από μερικές ικανοποιητικές εμφανίσεις και την τεράστια βραδιά του Ντόρτμουντ, ο Έλληνας διεθνής τραυματίστηκε και έτσι επέστρεψε ο Όλσεν.
Υπάρχει η αίσθηση (κάτι πολύ φυσιολογικό για μια μεταγραφή) ότι ο Σουηδός στη δεύτερη παρουσία του και αφού… τα είδε όλα και τα έζησε από μία απόσταση (γιατί είχε μπει πάρα πολύ απότομα στην ομάδα) τώρα θα ανεβάσει τα στάνταρ του.(Άσε που έχει και Euro μπροστά του...). 
 
Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ παίζει με τρία στόπερ. Η ομάδα ξεκίνησε και έπαιζε σχεδόν μόνιμα με Κόστα-Βίτορ-Τζαβέλλα.
Στο πρώτο διάστημα και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (όπου τραυματίστηκαν οι Πορτογάλοι) η ομάδα πλήρωσε ατομικά λάθη και γενικά το πολύ επιθετικό της πνεύμα.
Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά ο Μαλεζάς πήρε τη θέση αντί του Κόστα, ο Τζαβέλλας έχει φοβερά ανοδική πορεία και στα δεξιά η τρίτη επιλογή αλλάζει, μια και ο Τούντορ δεν εμπιστεύεται απόλυτα τον Σκόνδρα.
Από εκείνο το σημείο και μετά, ο ΠΑΟΚ πρόσεξε περισσότερο την αμυντική του λειτουργία ως σύνολο, ο τερματοφύλακας δεν έκανε τόσα λάθη και η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια κρατάει πολύ συχνά το μηδέν στα μετόπισθεν, ενώ δεν δέχεται και πολλές φάσεις από τους αντιπάλους.  Το 3-4-2-1 έγινε 3-5-2 με τρία κεντρικά χαφ και πιο ισορροπημένα φουλ μπακ.
 
Σε αυτή την γραμμή ο Τζαβέλλας αποτελεί εγγύηση (εκτός όλων των άλλων, είναι και ο τέταρτος πασέρ του πρωταθλήματος!) ο Μαλεζάς έχει προσδώσει σιγουριά (χωρίς να δίνει φάουλ-δώρα όπως οι Πορτογάλοι) ενώ και η παρουσία Γλύκου συνδυάστηκε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη της ομάδας.
 
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
 
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι υπολογίζουμε και τα φουλ μπακ που έχουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία παιχνιδιού, ενώ αποτελούν και τα πλάγια μπακ σε φάση άμυνας.
 
Το τρικ Τούντορ με τον Ροντρίγκεζ (ήρθε ως εξτρέμ και από το ματς της Σλοβακίας με την Τρνάβα παίζει ως φουλ μπακ) έπιασε 100%. Ο ταχύς παίκτης από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα, ενώ χαρακτηρίζεται ως ο πιο δημιουργικός παίκτης όλης της ομάδας! Τώρα που θα λείψει γι’ ακόμη ένα μήνα, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. (Τους μετράτε τους τραυματισμούς που αναφέραμε ήδη και πόσο επηρεάζουν;)
 
Από εκεί και πέρα άτυχοι στάθηκαν Κίτσιου (εκπληκτικό ξεκίνημα) και ο Κωνσταντινίδης, λόγω τραυματισμών. (Νάτοι πάλι οι τραυματισμοί και η αλλαγή πλάνων…). Ο Λέοβατς έχει δώσει ελάχιστα στον ΠΑΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας. Αν είναι δυνατόν…
Ο Μυστακίδης έχει εξάρσεις, ενώ μία έκπληξη μπορεί να προέλθει και από τον Ζάιρο (Άλλος ένας από τους πάμπολλους τραυματίες…).
 
Πάμε και στον άξονα, όπου μέσα στη χρονιά αποδείχθηκε το μεγάλο λάθος του καλοκαιρινού σχεδιασμού, το οποίο όμως μπορεί και να διορθωθεί. (Αν είναι δυνατόν να μην δοθεί δεύτερη ευκαιρία…)
 
Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά ανασταλτικά χαφ και υστερεί δημιουργικά, όπου το ταλέντο το έχει μόνο ο Πέλκας, που πολύ φυσιολογικά δεν μπορεί (ακόμη) να έχει την μεγάλη διάρκεια.
 
Κατά τα άλλα ο Τζιόλης έκανε ένα καταπληκτικό τρίμηνο, ο Κάτσε για πρώτη φορά βλέπει και τον πάγκο, ο Χαρίσης κατάφερε με λίγες εμφανίσεις να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει, κάτι που θα καταφέρει αν αποφύγει τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς.(Κι’ αυτός!)
Ο Σάμπο (ακριβώς όπως και ο Όλσεν) μπήκε απότομα στην ομάδα και δεν ανταπεξήλθε, αλλά έχει στιγμές που φανερώνει ότι στο μέλλον θα προσφέρει αρκετά. Ο Τσίμιροτ κατάφερε να δείξει το ταλέντο του από τον Δεκέμβριο και μετά (καθόλου παράλογο για μία μεταγραφή νεαρού παίκτη). Κάπου εκεί και ο Γκολάσα, ο οποίος δίνει πράγματα με την κινητικότητά του, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει ούτε γκολ, ούτε ασίστ.
 
Από εδώ και πέρα ο Τούντορ πρέπει να βρει τη χημεία. Ποια είναι η καλύτερη τριάδα; Ένα εξάρι και δύο οκτάρια ή μήπως δύο αμυντικοί μέσοι (σε 3-4-2-1); Ποιος ως εξάρι, ποιοι στα οκτάρια;
Το τελευταίο διάστημα πάντως προτιμάει τα τρία κεντρικά χαφ, μια και με αυτή τη διιάταξη, ο ΠΑΟΚ έχει καλύτερη αμυντική λειτουργία.   
 
Η ΕΠΙΘΕΣΗ
 
Παράξενη κατάσταση… Ο ΠΑΟΚ που δεν σηκώνει εύκολα τη μπάλα, δεν μπορεί να «ταΐσει» τα φορ του. Αντιθέτως από το καλοκαίρι τα ψευτοεννιάρια τύπου Λούκας και Μακ, καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν.
Ο Μπερμπάτοφ ακόμη ψάχνεται και η δική του –συμμετοχή-παρουσία-συνεισφορά αποτελεί το πιο μεγάλο άγχος του ρόστερ.
Και αριθμητικά πάντως εδώ (πέρα από χημεία-φόρμα) κάτι δεν πάει καλά…
 
 
Συμπεράσματα:
 
1)  Αν ο ΠΑΟΚ δεν μειώσει τους τραυματισμούς του (είδατε πόσα άλλαξαν στις γραμμές του μέσα στην περίοδο εξαιτίας αυτών) ΔΕΝ έχει καμία απολύτως ελπίδα να πετύχει το οτιδήποτε. Ούτε κορμό θα βρει, ούτε ρυθμό, ούτε διάρκεια και φυσικά δεν θα παίρνει αποτελέσματα, ότι άλλο και να αλλάξει.
 
2) Μεταγγραφικά ο ΠΑΟΚ "πήρε" πολλά από Ροντρίγκεζ και Μαλεζά, Τσίμιροτ και Χαρίσης έπαιξαν λίγο, αλλά κατάφεραν να δείξουν ότι έχουν προοπτικές. Όλσεν και Σάμπο έκαναν κακό ξεκίνημα, είχαν μέτρια προσαρμογή, αφήνοντας όμως να φανούν κάποια σημάδια ότι με το χρόνο, θα προσφέρουν πολλά περισσότερα. 
Λέοβατς και Ζάιρο αποτυγχάνουν -προς το παρόν- Κοροβέσης και Αντώνης είναι αρκετά νεαροί και δεν έχουν παίξει πολύ, ενώ αναζητείται ποιος φταίει περισσότερο για την μέχρι στιγμής φτωχή παρουσία του Μπερμπάτοφ...   

3) Ο ΠΑΟΚ έχει ΠΟΛΥ μεγάλη ανάγκη απόκτησης δημιουργικού χαφ. Παίκτη με ατομική ενέργεια, με κάθετη πάσα, με ασίστ αλλά και γκολ. Επειδή του λείπουν και οι προσωπικότητες, οι παίκτες δηλαδή που δεν θα επηρεάζονται από την πίεση που ασκείται και θα «τραβήξουν» και τους πιο νεαρούς, αυτή η συγκεκριμένη κίνηση (στα μεσοεπιθετικά της ομάδας) προφανώς θα αφορά έναν πιο έμπειρο παίκτη και όχι έναν  φιλόδοξο, όπως η πλειοψηφία αυτών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι… 
 
Σε γενικές γραμμές…
 
Ο ΠΑΟΚ πέρασε το πρώτο δύσκολο εξάμηνο της νέας κατάστασης, είδε-έπαθε-έμαθε (ως ομάδα και οι παίκτες ως μονάδες) και τώρα μετά από μία σημαντική διακοπή για ξεκούραση, τώρα που δεν θα έχει Ευρώπη, μπορεί (αφού διορθώσει κάποια λάθη του) να βρει μία καλύτερη χημεία…
 
Σε 40-50 μέρες η εικόνα της ομάδας και το… που πάει, θα είναι πιο ξεκάθαρη. Έτσι πρέπει… Αυτό είναι πιο δίκαιο και σε επίπεδο κρίσης... 

Best of internet