Μάρκο Τούντορ ή Ιγκόρ Σίλβα;

Αντώνης Σαούλης
Μάρκο Τούντορ ή Ιγκόρ Σίλβα;

bet365

Πριν κριθεί το παιχνίδι εντός των τεσσάρων γραμμών οι δυο τους θα προσπαθήσουν να διαβάσουν τον αντίπαλο. Δύο προπονητές με ίδια ηλικία, ίδιους τίτλους αλλά διαφορετική νοοτροπία...

Γεννήθηκαν με διαφορά 278 ημερών. Πρώτος ο Σίλβα το καλοκαίρι του 1977 (12 Ιουλίου). Ακολούθησε ο Τούντορ τον Απρίλη του ΄78 (στις 16 του μήνα). 38 χρόνια μετά, αμφότεροι προπονητές. Από την πορτογαλική σχολή ο μεν, από την ιταλική (αν και Κροάτης) ο δε.

Συγκρούονται το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα (για πρώτη φορά) στο μεγαλύτερο παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη. Ο Σίλβα προέρχεται από τη νίκη στο Λονδίνο και με μόλις μία ήττα σε επτά παιχνίδια φέτος (αυτή από τη Μπάγερν). Ο Τούντορ περιμένει στη Θεσσαλονίκη μετά από την ισοπαλία με τη Ντόρτμουντ κι έχοντας παίξει ήδη 13 παιχνίδια (6 νίκες, 5 ισοπαλίες, 2 ήττες). Σχεδόν τα διπλάσια δηλαδή από τον αντίπαλό του.

Η Sportingbet σου επιστρέφει τα χρήματα σου σε περίπτωση που καταλογιστεί πέναλτι στο ντέρμπι της Τούμπας.

Προφανώς έχουν διαφορετικά project να υλοποιήσουν. Ο Πορτογάλος έχει ως στόχο το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και πρόκριση στην Ευρώπη. Ο Κροάτης καλείται να... χτίσει σ' έναν νέο ΠΑΟΚ. Να του φτιάξει νοοτροπία, πλάνο για τις επόμενες σεζόν. Στόχος τίτλου δεν έχει οριοθετηθεί. Αν υπάρξει θα είναι επιτυχία. Διαφορετικά το έργο του θα κριθεί στο τέλος της σεζόν.

ΑΠΟ... ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Μάρκο Σίλβα ουδέποτε υπήρξε μεγάλος ποδοσφαίριστης. Ως δεξί μπακάκι έβγαζε το ψωμί του στην Εστορίλ. Το παραδέχεται και ο ίδιος πως από ταλέντο... δεν. Αλλά από μυαλό ξυράφι. Από 28 ετών και ενώ ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής σκεφτόταν ως προπονητής. Το είχε πει σε συνέντευξή του όταν έκανε θαύματα με την Εστορίλ.

Οταν είχε βρεθεί μέσα σ' ένα βράδυ από τεχνικός διευθυντής, προπονητής στην ομάδα. Και την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία (πήρε και τον τίτλο του καλύτερου προπονητή στην δεύτερη κατηγορία). Και την έβγαλε κι Ευρώπη. Στην δεύτερη του σεζόν την έβγαλε Ευρώπη και το επανέλαβε την επόμενη.

Στη συνέχεια ήρθε η Σπόρτινγκ. Τον πήρε και αυτός της χάρισε τίτλο (Κύπελλο Πορτογαλίας) μετά από επτά χρόνια... φαγούρας. Ομως οι σχέσεις που είχε με την διοίκηση δεν ήταν οι καλύτερες. Το συμβόλαιό του λύθηκε (αν και χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες) για να τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός

ΤΟ 4-2-3-1 Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ
Το πλάνο του είναι το ίδιο. Ο Μάρκο Σίλβα το δουλεύει από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας. Πρέσινγκ παντού, σωστή αλληλοκάλυψη, ο κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένο ρόλο. Σε άμυνα και επίθεση. Προφανώς δεν είναι στο 100%. Θέλει καθημερινή δουλειά και βελτίωση.

Ομως το 4-2-3-1 παραμένει σταθερό. Είτε παίζει με τον ΠΑΣ εντός έδρας, είτε παίζει με την Αρσεναλ στο Λονδίνο. Μοναδική φορά που... αναγκάστηκε να το αλλάξει ήταν κόντρα στην Μπάγερν. Για ευνόητους λόγους.

Οπότε και κόντρα στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα δεν θ' αλλάξει κάτι. Κλασικό 4-2-3-1 από τον Σίλβα με το ίδιο πλάνο. Πίεση ψηλά, γρήγορο transition και κατοχή μπάλας. Αυτό θέλει ο Σίλβα ο οποίος δίνει και το πρώτο του μεγάλο παιχνίδι στην Σούπερ Λίγκα.

Η ΓΙΟΥΒΕ, Ο ΚΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Ως παίκτης υπήρξε μεγάλος. Στόπερ από τα λίγα. Που έβγαλε το ψωμί του στο Καμπιονάτο και την Γιουβέντους. Και μόνιμα διεθνής με την Εθνική Κροατίας. Η προπονητική προέκυψε στην πορεία. Οταν και πήγε στις ακαδημίες της Χάιντουκ Σπλιτ.

Εχοντας και τα κονέ με την Ιταλία και την «Μεγάλη Κυρία» ο Τούντορ πήγε για... εκπαίδευση στην Γιουβέντους και στον Αντόνιο Κόντε με τον οποίο ήταν συμπαίκτες. Εκεί... ξεπατίκωσε το 3-5-2 το οποίο το εφάρμοσε στις ακαδημίες της Χάιντουκ και όταν ήρθε η ώρα ν' αναλάβει την πρώτη ομάδα το συνέχισε. Πήρε κι αυτός Κύπελλο στην πατρίδα του μέχρι ν' αποχωρήσει από την ομάδα.

Ο Αρνεσεν του εμπιστεύτηκε το project του ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία. Και μέχρι στιγμής δείχνει να τα πηγαίνει καλά έχοντας βάλει την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (όντας πέμπτος πέρσι ο Δικέφαλος του Βορρά), έχοντας κάνει δύο σημαντικές ανατροπές (με ΑΕΚ στην Τούμπα και με Ατρόμητο στο Περιστέρι). Μοναδικές... μουτζουριές; Η ισοπαλία με την Ξάνθη και η ήττα στα Γιάννινα.

ΤΟ 3-5-2 ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Ηταν ένα θέμα το νέο σύστημα. Εκτός του ότι θέλει πολύ δουλειά να το περάσεις και ταυτόχρονα να λειτουργήσει. Και αν μη τι άλλο ο ΠΑΟΚ σε κάθε παιχνίδι δείχνει καλύτερος και πιο... προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα.

Προφανώς και ο Δικέφαλος του Βορρά θα θέλει να κάνει το δικό του παιχνίδι κόντρα και στον Ολυμπιακό στο δυσκολότερό του τεστ στην Ελλάδα. Το προσπάθησε και κόντρα στην Ντόρτμουντ. Το θέμα είναι πως δεν θα βρει απέναντί του μια ομάδα που θα θελήσει ν' αμυνθεί αλλά έναν Ολυμπιακό που θα προσπαθήσει να κάνει το δικό του παιχνίδι.

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Θα έχει ενδιαφέρον και αυτο το... ματς. Η μονομαχία των δύο. Πως θ' ανταποκριθούν και πως θ' αντιδράσουν κατά την διάρκεια του αγώνα. Οταν θα στραβώσει για κάποιον από τους δύο το αρχικό τους πλάνο.

Ειδικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα παίξουν μπάλα κι αυτοί. Και μέχρι στιγμής έχουν πάρει καλό βαθμό. Ωρα ν' αναμετρηθούν μεταξύ τους...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα