Η μάχη Βενγκέρ-Μάρκο και το παιχνίδι των πιθανοτήτων!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η μάχη Βενγκέρ-Μάρκο και το παιχνίδι των πιθανοτήτων!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta το πώς βλέπει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ από "τεχνικής" πλευράς, κι όχι μόνο.

Θεωρητικά το αποψινό παιχνίδι είναι από αυτά που λες ότι το πιο εύκολο είναι να το χάσει ο Ολυμπιακός.

Η Άρσεναλ είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και έχει μόνο νίκες κάθε χρόνο στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της για το Τσάμπιονς Λιγκ, μετά το 2003 (0-3 από Ίντερ)! Επί 12 χρόνια το ίδιο πράγμα, το κερδίζει το πρώτο ματς στο Λονδίνο, είτε το δίνει πρώτη, είτε δεύτερη αγωνιστική. Και μέσα στις 12 νίκες, οι τρεις ήταν επί του…Ολυμπιακού.

Κι ο Ολυμπιακός έχει πάρει αποτέλεσμα παντού στην Ευρώπη στην ιστορία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκτός από την Αγγλία, παρότι την έχει επισκεφθεί 12 φορές, τις περισσότερες μέσα στην τελευταία 15ετία, δηλαδή πιο πρόσφατα κι όχι στο μακρινό παρελθόν. Και προέρχεται κι από έξι σερί ήττες στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του.

Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να πάρει αποτέλεσμα, βάζοντας την Άρσεναλ για πρώτη φορά σε τόσο σοβαρό κίνδυνο να αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων, ενώ έχει 15 σερί σεζόν (!) προκρίσεις στα νοκ άουτ της διοργάνωσης;

Σίγουρα το να εκμεταλλευθεί την πίεση που θα αισθάνεται η Άρσεναλ, λόγω της ήττας της στην Κροατία από την Ντινάμο και ξέροντας ότι μετά τον Ολυμπιακό έχει τα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν. Να αποτρέψει αγωνιστικά, δηλαδή, το να λειτουργήσει θετικά αυτή η πίεση για τους Άγγλους, που είναι υποχρεωμένοι να κερδίσουν, αφού για το σύλλογό τους θα είναι καταστροφή αν δεν περάσει φέτος από τη φάση των ομίλων.

Σίγουρα το να αξιοποιήσει ότι έχει ξαναπαίξει μέσα στα έξι προηγούμενα χρόνια τρεις φορές με την Άρσεναλ στο Λονδίνο, άρα δεν πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός αυτό το δέος που πάντα συνοδεύει την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι μίας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας.

Και σίγουρα να «παίξει» με τις πιθανότητές του, αφού και μαθηματικά κάποια στιγμή θα το σπάσει αυτό το πράγμα με τις σερί ήττες στην Αγγλία! Ήδη ο Ολυμπιακός έχει παλέψει πολύ κάποια παιχνίδια του εκεί. Ήταν μία φορά 1-1 στο Λίβερπουλ μέχρι το 80’…Ήταν άλλη φορά 0-0 στο Μάντσεστερ ως το 80’…Ήταν μία τρίτη φορά 0-0 στην Άρσεναλ ως το 78’…Κι αν κάποιος έχει προσέξει, αν μία αγγλική ομάδα έχει ζορίσει περισσότερο ο Ολυμπιακός (και στα τρία μεταξύ τους παιχνίδια στο Λονδίνο), αυτή είναι η Άρσεναλ, που να θυμίσω ότι στο παρελθόν έχει υποχρεωθεί σε δύο εντός έδρας 1-1 από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Μάλιστα κι ο Παναθηναϊκός είχε χάσει, αλλά κι αυτός μετά από μεγάλες μάχες, και τα τρία πρώτα παιχνίδια του εκεί και στο τέταρτο πήρε την ισοπαλία…

Πως θα παίξει ο Ολυμπιακός;

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μία «συνέχεια» του αγώνα με την Μπάγερν, δηλαδή με Καμπιάσο, Σαλίνο, Κασάμι και μπροστά Πάρντο, Ιντέγε και Φορτούνη, ουσιαστικά αντί Τσόρι. Έτσι, όμως, μήπως δημιουργηθεί ο κίνδυνος να απενεργοποιηθεί σε μικρότερο η, μεγαλύτερο βαθμό ο Φορτούνης, όπως είχε συμβεί και με τον Τσόρι κόντρα στους Γερμανούς; Βέβαια, ο Φορτούνης είναι σαφώς πιο εξοικειωμένος παίζοντας από αριστερά, όμως κακά τα ψέματα, άλλες δυνατότητες και χώρους σου δίνει η θέση του ελεύθερου επιθετικού-μεσοκυνηγού. Και δεν είναι και στα φόρτε του Έλληνα άσου να μαρκάρει τον αντίπαλο μπακ-η δε Άρσεναλ έχει τον πολύ επιθετικό και σφαιράτο Μπεγερίν από δεξιά, ενώ κι ο Ντεμπισί να παίξει είναι γρήγορος και φεύγει μπροστά.

Ο Μάρκο Σίλβα λοιπόν έχει δοκιμάσει και το κλασικό του 4-2-3-1, που ουσιαστικά είναι ένα 4-4-2, στη διάταξη του 4-4-1-1. Με τον Φορτούνη πίσω από τον Ιντέγε και τους Πάρντο, Σέμπα (η, εναλλακτικά Ερνάνι) στα πλάγια. Με αυτό ενισχύεις τα άκρα σου, αλλά κάπου χάνεις στον άξονα. Αν η Άρσεναλ παίξει με 4-3-3, με εξτρέμ Τσάμπερλεϊν, Σάντσες και φορ τον Γουόλκοτ, υποτίθεται ότι μπορει πιο εύκολα να παίξει κι ο Ολυμπιακός το 4-2-3-1, αφού θα είναι Ράμσεϊ (η, Κοκλέν), Καθόρλα απέναντι σε Κασάμι και Καμπιάσο κι ο Οζίλ με το Φορτούνη σε ρόλους μεσοεπιθετικούς.

Αλλά είναι σε θέση ο Σέμπα να ανταποκριθεί σε τέτοιο ματς, έχοντας στα πόδια του μόλις ένα ματς βασικός στον Ολυμπιακό; Και θα μείνει έξω ο Σαλίνο, που είχε βγάλει μάτια με την Μπάγερν σαν κεντρικός χαφ και γενικά στο Τσάμπιονς Λιγκ πάντα τα πάει καλά; Μία ωραία, θεωρητικά, ιδέα θα ήταν να παίξει αριστερό μπακ ο Σαλίνο και μπροστά του αριστερό χαφ-εξτρέμ ο Μαζουάκου! Με το Φορτούνη κοντά στον Ιντέγε.

Από την άλλη, αν ο Βενγκέρ πάει σε αυτό που συνήθως κάνει τελευταία, με το Ράμσεϊ υποτίθεται δεξί εξτρέμ, αλλά ουσιαστικά τρίτο χαφ, δίπλα σε Κοκλέν, Καθόρλα, η Άρσεναλ αποκτάει υπεροπλία στον άξονα και τότε λογικά θα χρειαστεί ο Μάρκο Σίλβα και το Σαλίνο στα χαφ. Για να δούμε.

Άλλωστε, πάνω απ΄ όλα άλλα θα μετρήσουν. Η αποφασιστικότητα, η συγκέντρωση, η τύχη, ο...Ρομπέρτο, που μας χρωστάει ένα καλό ματς μετά την Μπάγερν, αλλά ασφαλώς κι η διαιτησία. Και η…λεπτομέρεια να μπορέσει ο Ολυμπιακός να αποφύγει να φάει πρώτος γκολ, κάτι που δυστυχώς δεν το συνηθίζει στην Ευρώπη, μακριά από το Καραϊσκάκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.