Oι 754 μέρες του Πιέρ Ισά (poll)

Oι 754 μέρες του Πιέρ Ισά (poll)

Αντώνης Σαούλης
Oι 754 μέρες του Πιέρ Ισά (poll)

bet365

Ολυμπιακός και Ισά σταμάτησαν την συνεργασία τους και το gazzetta.gr θυμάται τα έργα του πρώην αθλητικού διευθυντή των «ερυθρολεύκων». Οι μεταγραφές, οι απολύσεις και τ' αποδυτήρια.

Οσο αναμενόμενο ήταν το αντίο του Πιέρ Ισά στον Ολυμπιακό, τόσο μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το όνομά του όταν έγινε γνωστό από τους «ερυθρόλευκους» ότι θ' αναλάβει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα! Οχι, ότι ήταν άγνωστος στο ρεπορτάζ. Ο Πιέρ Ισά ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έκανε δουλειά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό (σ.σ. Μοντέστο). Και η δική του πρόσληψη ανακοινώθηκε μαζί με αυτήν του Κριστιάν Καρεμπέ ως σύμβουλο στρατηγικής.

Ομως ο Κριστιάν παραμένει στον Ολυμπιακό. Ο Πιέρ όμως όχι. Από τις 5 Ιουνίου του 2013 έως και τις 29 του ίδιου μηνός το 2015 ο Ισά έκανε αρκετά στους «ερυθρόλευκους». Οχι πάρα πολλά, αλλά πολλά. Καλά κι άσχημα. Το έργο του κρίθηκε από την διοίκηση αλλά και από τους φιλάθλους. Αλλωστε οι αρμοδιότητές του δεν ήταν αποκλειστικά στο μεταγραφικό κομμάτι. Ο Ισά ήταν ο νούμερο 2 στον σύλλογο μετά τον Γιάννη Βρέντζο μέχρι τις 29 Ιουνίου. Το κοντέρ έγραψε 754 μέρες... Η αλήθεια είναι πως βρισκόταν κοντά στον Ολυμπιακό περισσότερες.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Πριν ακόμα γίνει αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, ο Πιέρ Ισά ήταν ατζέντης (πιθανότατα να επιστρέψει σε αυτόν τον ρόλο). Και ο Νοτιοαφρικανός είχε αρχίσει τις δουλειές με τους «ερυθρόλευκους» από το πρώτο καλοκαίρι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και η αλήθεια είναι ότι ο Φρανσουά Μοντέστο αποδείχθηκε μια εξαιρετική μεταγραφή.

Οι επόμενες προτάσεις του όμως δεν ήταν το ίδιο πετυχημένες. Και ο Ντιακιτέ δεν έπιασε ποτέ και ο Πίνο ο οποίος έπαιξε μισό ημίχρονο ουσιαστικά. Οσο για τον Ντιελνά; Μία προετοιμασία έβγαλε (αυτή με τον Ζαρντίμ) και μετά την έβγαζε δανεικός. Και μετά τις δουλειές που είχε ως ατζέντης έσκασε η παρουσίασή του ως αθλητικός διευθυντής στον Ολυμπιακό.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ο Πιέρ Ισά πήρε ουσιαστικά την θέση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Για να είμαστε ακριβείς πήρε την θέση του Σέρβου και μάλιστα αναβαθμισμένη. Ηταν υπεύθυνος μεταγραφών αλλά και υπεύθυνος της ομάδας. Ο Νοτιοαφρικανός λοιπόν βρήκε στην ομάδα τον Μίτσελ (άρα δεν αποφάσισε για τεχνικό) και βρήκε και τον Χουάνχο Λορένθο ο οποίος επίσης είχε (και έχει) ρόλο στα μεταγραφικά.

Ηδη ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2013 είχε κλείσει τον Σαλίνο (από τον Γενάρη μάλιστα) και ο Ντάρκο είχε προχωρήσει την μεταγραφή του Βάις μέσω του Ραϊόλα (την οποία τελείωσε ο Ισά). Εκείνο το καλοκαίρι ο Μίτσελ πήρε πάνω του την μεταγραφή του Ρομπέρτο (έχουν τον ίδιο ατζέντη τον Μαριάνο Αγκιλάρ), αυτή του Μιγκέλ Τόρες και του Τσόρι Ντομίνγκες (μετά το «όχι» του Βερδού). Προφανώς είχε συμμετοχή στον δανεισμό του Τζοέλ Κάμπελ αλλά και γι' αυτήν υπόθεση υπήρχε η φημολογία ότι την βρήκε και την προχώρησε ο Καρεμπέ.

Ποιοι είχαν απομείνει εκείνο το καλοκαίρι; Ο Καρλ Μετζανί ο οποίος άλλαξε... ξενοδοχεία στο Ζέεφελντ κι από αυτό της Μονακό πήγε σε αυτό του Ολυμπιακού, ο Ντελβίν Ντινγκά επίσης από τη Μονακό, ο Μπονγκ από την Βαλανσιέν (1 εκατ. ευρώ) και ο Γιαταμπαρέ από την Μπαστία (2,2 εκατ. ευρώ).

Υπήρχαν και οι προσθήκες των Σκέποβιτς (3,5 εκατ. ευρώ) και Ζντέλαρ αλλά ουσιαστικά εκεί ήταν οι υποθέσεις του Ραμαντάνι και του Ντάμιανατς. Οι Σέρβοι μάνατζερ είχαν αρχίσει τις δουλειές με τον Ολυμπιακό μέσω του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Η εμπλοκή του Ισά ήταν μικρή. Βεβαίως υπήρξαν και οι πωλήσεις. Ομως τα 4,5 εκατ. ευρώ του Φέιρα πήγαν στον Ολυμπιακό από τον Ραμαντάνι (τον πήγε στην Μπενφίκα) για τον Φετφατζίδη στην Τζένοα ήρθαν μόνοι τους οι Ιταλοί (4 εκατ. ευρώ) και ουσιαστικά προχώρησε μόνο τις υποθέσεις των Τζεμπούρ και Αμπντούν στη Νότιγχαμ (1,5 εκατ. και 2,2 αντίστοιχα).

Ο ΠΑΝΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΓΕΝΑΡΗΣ
Τον Γενάρη ο Ολυμπιακός χάνει τον Βάις (5,3 εκατ. ευρώ από την Λεκβίγια) με τον Ραϊόλα να κάνει το deal και τον Μήτρογλου (15 εκατ. ευρώ) σ' ένα deal επίσης δεν είχε μεγάλη συμμετοχή. Οι επιλογές ήταν ξεκάθαρα του Μίτσελ τον Γενάρη. Ο Πέρες από την Ισπανία, ο Βαλντές από το Κατάρ (μάλιστα ο Μίτσελ έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον Μπερμπάτοφ) αλλά και τον Μαρκάνο.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μπορεί το πρώτο του καλοκαίρι να μην μπορούσε να κριθεί μιας και ήταν σε μεταβατικό στάδιο ο ίδιος. Ωστόσο στο δεύτερο δεν είχε δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός έψαχνε για επιθετικό από τον Γενάρη και κατέληξε με τον Μήτρογλου τέλη Αυγούστου! Κι αν μη τι άλλο η ευθύνη του Ισά. Οπως ευθύνη ήταν του Ισά και οι ανακαλύψεις των Μασουακού και Ομαρ.

Ο Ολυμπιακός πέρσι απέκτησε και τους Ντοσεβί, Αμπιντάλ, Αφελάι, Γκαζαριάν, Αφελάι, Ντουρμάζ, Μποτία (επιλογή Μίτσελ όπως και ο Ρομπέρτο), Κασάμι, Μπενίτες και Μιλιβόγεβιτς σε ένα μεταγραφικό καλοκαίρι που οι «ερυθρόλευκοι» πούλησαν Μανωλά (13 εκατ. ευρώ), Σάμαρη (10 εκατ. ευρώ), Μασάδο (1,8 εκατ. ευρώ) και Χολέμπας (1 εκατ. ευρώ).

Για τις εντός συνόρων μεταγραφές πέρσι και πρόπερσι ουσιαστικά δεν μπορούμε να σταθούμε πολύ στο έργο του Ισά. Δεν είναι δηλαδή... ανακαλύψεις του Νοτιοαφρικανού ούτε χρειάστηκαν οι διαπραγματευτικές του αρετές για να τις κλείσει.

Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤ' ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ
Είπαμε όμως πως ο ρόλος του ήταν πολυσύνθετος. Ο Ισά ήταν και ο άνθρωπος των αποδυτηρίων. Προσπαθούσε να κρατάει τις ισορροπίες ακολουθούσε την ομάδα παντού και φυσικά έβγαινε μπροστά. Σε βαθμό που αναγκάστηκε να παίξει μέχρι και μπουνιές μέσα στην Τούμπα (!!!!!!) για να προστατεύσει τους παίκτες και τους ανθρώπους της ομάδας.

Αν μη τι άλλο ο Πιέρ Ισά σε αυτές τις 754 μέρες στον Ολυμπιακό ήταν κύριος. Με τα καλά του και τα κακά του. Με τις επιτυχίες του και τις αποτυχίες του. Ξόδεψε λιγότερα, πήγε στην ΠΑΕ περισσότερα. Κι ένας τεχνικός διευθυντής κρίνεται και από αυτό. Κι από το γεγονός βεβαίως πως ο Ολυμπιακός πήρε ένα νταμπλ κι ένα ακόμα πρωτάθλημα. Προκρίθηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πρόπερσι και φέτος έφτασε μια ανάσα από το δεύτερο συνεχόμενο θαύμα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα