Ο τρόπος της παραίτησης Μπλάτερ δείχνει στην Ελλάδα τι πρέπει να γίνει

Ο τρόπος της παραίτησης Μπλάτερ δείχνει στην Ελλάδα τι πρέπει να γίνει

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον θρίαμβο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας στη FIFA και οδηγείται στο συμπέρασμα περί του τι πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο.

Όλοι εμείς, το παγκόσμιο ακροατήριο του ποδοσφαίρου δεχθήκαμε το ίδιο, της ίδιας έντασης σοκ το απόγευμα της Τρίτης παρακολουθώντας στην live streaming μετάδοση από το fifa.com τον Σεπ Μπλάτερ να ανακοινώνει την απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία της FIFA προτού συμπληρωθούν τέσσερα 24ωρα από την επανεκλογή του. Το διαπίστωνες άλλωστε και από τα tweets των δημοσιογράφων - insiders του ποδοσφαίρου από όλο τον πλανήτη ότι ουδείς είχε προετοιμαστεί για αυτό. Ήταν κυρίως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οι δύο αναβολές (συνολικής διάρκειας 45’ λεπτών), η εξαφάνιση της καρτέλας με το ονοματεπώνυμο “Σεπ Μπλάτερ” από τις καρέκλες των ομιλητών που πρόδωσαν ότι κάτι συνέβαινε και τράβηξαν την προσοχή της παγκόσμιας κοινωνίας των παρατηρητών των όσων συμβαίνουν στην FIFA. Διαφορετικά ο πλανήτης ποδόσφαιρο θα το είχε πληροφορηθεί εκ των υστέρων, διαβάζοντας την γραπτή διατύπωση της απόφασης που ανακοίνωσε ο Μπλάτερ. Και θα ήταν κρίμα, γιατί θα είχαμε χάσει την ευκαιρία να δούμε τον πάπα της διαφθοράς του ποδοσφαίρου να ανακοινώνει ότι αποφάσισε ή αναγκάστηκε να αποφασίσει να ξεγαντζώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από τα νύχια του.

Ουδείς έχει καταφέρει να μάθει, μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, όσα μεσολάβησαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα και ανάγκασαν τον 79χρονο Ελβετό να το πάρει απόφαση ότι πρέπει να παραιτηθεί. Γι’ αυτό και ουδείς γνωρίζει αν η σημερινή εξέλιξη ισοδυναμεί με την πτώση της χούντας Μπλάτερ. Συνεπώς είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν η επόμενη θα είναι μια καλύτερη ημέρα από αυτές της τελευταίας 17ετίας για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δεν είναι πολύ εύκολη αυτή η εκτίμηση, ούτε υπάρχει ένας παράγοντας με παγκόσμιο έρεισμα, ο οποίος να πείθει ότι έχει τα οράματα και τη δύναμη για να οδηγήσει την FIFA στην εποχή της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και του εκδημοκρατισμού. Υπάρχει όμως ήδη ένα σπουδαίο συμπέρασμα, στο οποίο χωράει και ελληνική αναγωγή.

Ποιος έριξε τον Μπλάτερ; Αυτό που δεν πέτυχε η Δύση, ο “ανεπτυγμένος κόσμος” του ποδοσφαίρου, οι χορηγοί, τα παγκόσμια επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πιο ισχυρές κυβερνήσεις του πλανήτη, οι οποίες στην πλειονότητά τους είχαν βάλει στο μάτι στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας τον πρώην τραγουδιστή γάμων, το πέτυχε η δικαστική έρευνα με την αστυνομική συνδρομή. Όσα δεν πέτυχαν όλοι οι άλλοι μαζί, δηλαδή το ευρωπαϊκό μέρος του σώματος του ποδοσφαίρου και οι ΗΠΑ το πέτυχαν το FBI και οι ελβετικές δικαστικές και ερευνητικές αρχές.

Είναι πασιφανές ότι ο Μπλάτερ αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω του αντικτύπου που έχει η έρευνα του FBI που οδήγησε στην σύλληψη επτά “πρώτων βιολιών” της διοίκησης του Ελβετού στη FIFA και η εν εξελίξει έρευνα της ελβετικής Εισαγγελίας για τα έργα και τις ημέρες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι πασιφανές ότι η FIFA αναγκάστηκε να παύσει από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα μια ντουζίνα υψηλά στελέχη της μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, να αποδοθούν οι κατηγορίες και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για όλους αυτούς επειδή η έρευνα του FBI και η δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν της άφηναν κανένα περιθώριο να συνεχίσει να κάνει το κορόιδο και να εκμεταλλεύεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο προς όφελος των στελεχών της και του μικρόκοσμου που τα υποστήριζε για να κάνει μπίζνες μαζί τους.

Όλο αυτό που συμβαίνει τούτες τις μέρες με την FIFA φωνάζει και το τι χρειάζεται να συμβεί στην Ελλάδα με την ΕΠΟ. Γι’ αυτό και η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η μόνη και τελευταία ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να καθαρίσει. Βεβαίως εδώ, στην Ελλάδα της Κρίσης, οι δικαστικές έρευνες και τα στοιχεία που αυτές αποκαλύπτουν και θα αποκαλύψουν ενδεχομένως να μην αποδειχθούν αρκετά. Διότι στην Ελλάδα της Κρίσης οι αποκαλύψεις πνίγονται ή/και εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Το καλό στην υπόθεση που συζητάμε όμως είναι ότι πλέον οι υποθέσεις διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή όλης της προηγμένης Ευρώπης. Και είναι βέβαιο, περίπου νομοτελειακό ότι τα διεθνή media θα κάνουν την φασαρία που θα αναγκάσει την UEFA να ασχοληθεί με την διαφθορά της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου και να επιβάλει ποινές. Διότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Ηθικής της UEFA να μην κάνει το ελάχιστο, αυτό που έκανε και αυτή της FIFA, δηλαδή να πάψει όλους τους κατηγορούμενους που είναι διοικητικά στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Και τότε η αντίστροφη μέτρηση για την διοίκηση της ΕΠΟ θα έχει αρχίσει. Μέχρι την ημέρα που, σε live streaming ή όχι, ο πρόεδρός της θα ανακοινώσει αυτό που θα έχει αναγκαστεί, από την γενική κατακραυγή, να πράξει ώστε να μπει η ΕΠΟ στην επόμενη εποχή.

ΥΓ. Τα αγγλικά media προβλέπουν ότι ήρθε η στιγμή να γλιτώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από τον εφιάλτη ενός Μουντιάλ στο Κατάρ. Ας κρατήσουμε όμως μικρό καλάθι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.