Η αποφυγή του GREXIT και οι αλλαγές του Κοντονή

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η αποφυγή του GREXIT και οι αλλαγές του Κοντονή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αποκαλύπτει το περιεχόμενο των τελικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού, την ΕΠΟ και την UEFA και τις ενδείξεις αποφυγής της αποβολής από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Υπό το βάρος όλης αυτής της πίεσης που ασκείται μπροστά στο ενδεχόμενο του ποδοσφαιρικού GREXIT φαίνεται ότι κάθε μια εκ των εμπλεκόμενων πλευρών διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες με συνείδηση της ευθύνης και διάθεση μιας αποδεκτής από όλα τα μέρη λύση η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιχειρήσει αλλαγές και τομές στο ποδόσφαιρό της δίχως να αποβληθεί από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Την αρχή έκανε η UEFA με το άνοιγμα που επιχείρησε στις ... καθυστερήσεις, δηλαδή πάνω στη στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, με την συνέντευξη του Τζιάνι Ινφαντίνο στο gazzetta και το σαφές μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση, το “κρατήστε στο νομοσχέδιο και φωνάξτε μας στην Ελλάδα για να βρούμε μια λύση και να προχωρήσουμε μαζί από άλλο δρόμο για τις αλλαγές”.

Η συνέχεια ανήκε στον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος αφενός προσκάλεσε τον Γενικό Γραμματέα της UEFA στην Αθήνα και αφετέρου μπήκε σε μια νέα σειρά διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με καθαρή διάθεση να δείξει ότι δεν καταργεί το αυτοδιοίκητο αλλά και σαφέστατη γραμμή να μην παραδώσει στο ποδόσφαιρο το αυτόνομο.

Την πάσα πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος έγινε διαλλακτικός, προφανώς μετά από την σύσταση που πήρε από τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, και συνεργάστηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού πάνω στην επεξεργασία του νομοσχεδίου. Ο κοινός στόχος έγινε η δημιουργία ενός τελικού νομοσχεδίου, με αλλαγή στις διατυπώσεις, προκειμένου αυτό να ικανοποιεί την κυβέρνηση αλλά και τις UEFA&FIFA. Ο Γκιρτζίκης συμφώνησε με τον Κοντονή για αλλαγές στην επιλογή των δικαστών που θα στελεχώνουν τις πειθαρχικές επιτροπές του ποδοσφαίρου, με διατύπωση που θα γίνεται αποδεκτή και από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Ο Υφυπουργός συμφώνησε να συνεργάζεται με την ΕΠΟ κάθε φορά που κρίνει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι και ισχυρές ενδείξεις διαφθοράς για την αναβολή ενός αγώνα δίχως να την αποφασίζει μόνος. Ο Κοντονής έστειλε το μήνυμα της διάθεσής του να αφήσει στην ΕΠΟ και συνεπώς στο ποδόσφαιρο την τελική απόφαση για την αποβολή μιας ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Και η ΕΠΟ έδειξε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη να έχει ο Υφυπουργός το δικαίωμα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα. Κάπως έτσι φαίνεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκουν σημεία σύγκλισης και διαμορφώνουν ένα νομοσχέδιο που θα φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στα θέματα που θίγει, αλλά δίχως να παραβιάζει το αυτοδιοίκητο.

Η UEFA, η οποία παρατηρεί στενά τις εξελίξεις, με διαρκή ενημέρωση από την ΕΠΟ για την πρόοδο του νέου κύκλου συνεργασίας με τον Υφυπουργό, τονίζει ότι έρχεται στην Αθήνα (εκπροσωπώντας και την FIFA) με διάθεση να βοηθήσει τον Σταύρο Κοντονή και όχι να τον αδειάσει και πρόθεση να δηλώσει ακόμη και στην Βουλή δια στόματος Ινφαντίνο ότι εμπιστεύεται τις προθέσεις του και είναι έτοιμη να του παρέχει υποστήριξη προκειμένου να φτιάξει τον επόμενο νόμο, αυτόν που θα αγγίζει τα θέματα της διαφθοράς, των εκλογών και του στοιχηματισμού. Τα ηγετικά στελέχη της UEFA διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις και δεν σπεύδουν να προβλέψουν ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος του GREXIT. Η δική τους διάθεση όμως και η συμπεριφορά που δείχνουν τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ο υφυπουργός Αθλητισμού οδηγούν στην εκτίμηση ότι σήμερα η αποφυγή του GREXIT είναι πιο πιθανή από ποτέ. Αρκεί να μην υπάρξουν νέες κυβιστήσεις.

Ο Κοντονής, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχει φέρει το παιχνίδι στο γήπεδό του και ότι έχει, χάρη στην τακτική του μέχρι σήμερα, μια πραγματική ευκαιρία να βάλει την UEFA να αναλάβει τις ευθύνες της για τη σημερινή άθλια κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι “εγώ δεν θα γίνω Ορφανός και ο Τσίπρας δεν θα γίνει Καραμανλής” προς την ΕΠΟ και την UEFA. Γι' αυτό και σήμερα δημιουργείται για πρώτη φορά η προοπτική να αναγκαστεί η UEFA να δείξει στην ελληνική κυβέρνηση τον δρόμο για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο κάνοντας την αρχή της κάθαρσης μέσα από την ΕΠΟ, της οποίας η εικόνα είναι πιο διεφθαρμένη από όσο υπήρξε ποτέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.