Γιατί αναδείχθηκε κορυφαίος ο Αζάρ στην Αγγλία

Γιατί αναδείχθηκε κορυφαίος ο Αζάρ στην Αγγλία

Κώστας Ζάλιαρης
Γιατί αναδείχθηκε κορυφαίος ο Αζάρ στην Αγγλία

bet365

Το gazzetta.gr εξηγεί γιατί ήταν... αναμενόμενη και πανεύκολη η ανάδειξη του Εντέν Αζάρ στον κορυφαίο της φετινής Πρέμιερ Λιγκ από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.

Ο Βέλγος σούπερ σταρ της Τσέλσι, έναν χρόνο μετά το βραβείο για τον καλύτερο νεαρό παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα, κατέκτησε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, το τρόπαιο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, βάσει της επιλογής που έκαναν οι συνάδελφοί του στην Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.

«Αντίπαλοί» του για το βραβείο ήταν οι Ντιέγκο Κόστα, Αλέξις Σάντσες, Φιλίπε Κουτίνιο, Νταβίντ Ντε Χέα και Χάρι Κέιν. Ακόμα κι αν υπήρχαν σίγουρα λόγοι που ενίσχυαν την υποψηφιότητα των υπόλοιπων, η ανάδειξη του Εντέν Αζάρ στον καλύτερο της φετινής αγωνιστικής περιόδου, ήταν κάτι που έμοιαζε και αποδείχθηκε τελικά εύκολο...

Όλη η Τσέλσι, τα δικά του πόδια

Το κομμάτι των ασίστ μπορεί να το έχει αφήσει περισσότερο πάνω στον Σεσκ Φάμπρεγας για φέτος, όμως, όταν όλο το παιχνίδι της Τσέλσι περνάει από τα πόδια του Εντέν Αζάρ κι εκείνος δείχνει απόλυτα ήρεμος και σίγουρος σε κάθε του κίνηση ακόμα κι όταν έχει ελάχιστα εκατοστά χώρου για να κινηθεί, δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δήλωσε πως «θα πρέπει να ξέρει ότι όταν κατακτήσουμε και μαθηματικά τον τίτλο, θα έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία αυτή γιατί είναι παιδί που πορεύεται συνεχώς με ισχυρό κίνητρο για επιτυχία, δουλεύει και πραγματικά οι τίτλοι είναι κάτι το οποίο του αξίζει. Του αξίζει να είναι Πρωταθλητής και να κατακτήσει όλα». Με κινήσεις κυρίως στην αριστερή πλευρά λόγω και της – ελάχιστα – καλύτερης επαφής με τη μπάλα στο αριστερό πόδι, αλλά με ντρίμπλες, προσποιήσεις, ταχύτητα, οξυδέρκεια και... απλότητα, ο Αζάρ έχοντας σκοράρει και 18 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, είναι σκέτη ποιότητα.

Σταματάει μόνο αν τον ρίξεις

Το γεγονός πως του έχουν κάνει 100 φάουλ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, τα λέει όλα. Είναι ο ποδοσφαιριστής που δεν μπορεί κανείς να σταματήσει δίχως να τον ρίξει κάτω, να τον τραβήξει απ' τη φανέλα για να σταματήσει και να κάνει οτιδήποτε άλλο για το οποίο όμως θα σφυρίξει ο διαιτητής για να σταματήσει το παιχνίδι. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, είναι πρώτος σε δημιουργία ευκαιριών, πρώτος στις ντρίμπλες, πρώτος στις επιτυχημένες προσπάθειες να ξεπεράσει τους αντιπάλους του, έχει κερδίσει πολλές κόντρες αφού πάντα όταν χάνει τη μπάλα τρέχει πίσω για να διορθώσει το λάθος του, ενώ, κρατώντας τη μπάλα για να ηρεμήσει το παιχνίδι της Τσέλσι και να ψάξει χώρους, πολλές φορές αποκτά σουβενίρ... κλωτσιές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει εκφράσει τη φοβία του για την «μακροημέρευσή» του στο ποδόσφαιρο, αφού κατά διαστήματα δέχεται πολύ άσχημα μαρκαρίσματα, όμως είναι τέτοια η παρουσία του στο γήπεδο και ο τρόπος που αγωνίζεται που δεν αφήνει περιθώρια στον άνθρωπο που θα κληθεί να του πάρει τη μπάλα.

Τα γκολ του πάντα κάτι σημαίνουν

Δεν είναι ότι απλά σκοράρει και βάζει... το κεράσακι στην τούρτα. Είναι ότι τα γκολ του πάντα έχουν κάτι να πουν και σημαίνουν πάρα πολλά για την Τσέλσι. Είναι γκολ που δίνουν βαθμούς, αφού, όταν οι άλλοι δεν έβγαζαν σωστά το... μεροκάματο, ο Αζάρ το έπαιρνε πάνω του για να φτιάξει τα πράγματα και να μην υπάρξουν απώλειες στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου. Δείτε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τα γκολ που έχει πετύχει στη φετινή Πρέμιερ.

ΗμερομηνίαΠαιχνίδιΣκορΕντέν Αζάρ
23/8/2014Τσέλσι - Λέστερ2-0Στο 77' διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του αγώνα διώχνοντας το άγχος
5/10/2014Τσέλσι - Άρσεναλ2-0Στο 27' είχε ανοίξει το δρόμο προς τη νίκη, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι
1/11/2014Τσέλσι - ΚΠΡ2-1Στο 75' χαρίζει στην Τσέλσι τη νίκη από την άσπρη βούλα
22/11/2014Τσέλσι - Γουέστ Μπρομ2-0Τελειώνει το παιχνίδι από το 25ο λεπτό με το προβάδισμα δύο τερμάτων
3/12/2014Τσέλσι - Τότεναμ3-0Πετυχαίνει το πρώτο γκολ για τους «μπλε» και δίνει τη φόρα για την κατάκτηση των βαθμών
13/12/2014Τσέλσι - Χαλ2-0Πάλι ανοίγει το σκορ στο 7ο λεπτό, για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα ο Ντιέγκο Κόστα
28/12/2014Σαουθάμπτον - Τσέλσι1-1Ο Αζάρ σώζει τον βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους
1/1/2015Τότεναμ - Τσέλσι5-3Γκολ - το μοναδικό - δίχως αντίκρισμα, αφού απλά είχε μειώσει σε 4-2
7/2/2015Άστον Βίλα - Τσέλσι1-2Πέτυχε το πρώτο γκολ στο 8ο λεπτό σε μια πολύ δύσκολη νίκη για τους «μπλε»
4/3/2015Γουέστ Χαμ - Τσέλσι0-1Η κεφαλιά του στο 22' χαρίζει «τρίποντο»
22/3/2015Χαλ - Τσέλσι2-3Άνοιξε το σκορ στο 2ο λεπτό με «κεραυνό»
4/4/2015Τσέλσι - Στόουκ2-1Στο 39' έβαλε μπροστά τους Λονδρέζους με χτύπημα πέναλτι
18/4/2015Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ1-0Σκόραρε στο 38' με ωραίο αριστερό πλασέ, ενώ είχε και δοκάρι στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου

Ο παίκτης που κάθε αντίπαλος έχει φτάσει να... λατρεύει

Η νοοτροπία του και γενικότερα ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που μέσα στα γήπεδα, ο Εντέν Αζάρ δεν έχει εχθρούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε τον παρακολουθούν από την τηλεόραση, είτε παίζουν μαζί του μέσα στο γήπεδο και αναρωτιούνται πως γίνεται να μην εκνευρίζεται από τα μαρκαρίσματα των αντιπάλων του και σε ποτέ να μη φωνάζει/γκρινιάζει/διαμαρτύρεται/τσιτώνει κλπ... Είναι παιδί με αρχές, ήθος και πάνω απ' όλα, βλέπει το ποδόσφαιρο έτσι ακριβώς όπως είναι. Ένα άθλημα που προσφέρει χαρά και στιγμές. Δεν θα καθίσει να μανουριάσει με τον καθένα, δεν θα προσπαθήσει να πάρει ένα φάουλ ή ένα πέναλτι, δεν θα μείνει για πολλή ώρα κάτω αν δεχθεί ένα σκληρό τάκλιν. «Σήκω και συνέχισε... » του λέει η φωνή μέσα στο κεφάλι του και αυτό κάνει ο εξαιρετικός αυτός Βέλγος. Δεν έχει ακούσει ποτέ κανείς από αντίπαλο να παραπονεθεί για τη συμπεριφορά του Αζάρ, για πιθανές... βουτιές, για ύβρεις μέσα στο παιχνίδι, για οτιδήποτε...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα