Ελλάδα όπως... Ινδονησία, Ζιμπάμπουε και Πακιστάν!

Ελλάδα όπως... Ινδονησία, Ζιμπάμπουε και Πακιστάν!

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τις τρεις υποθέσεις όπου οι κυβερνήσεις Ινδονησίας, Ζιμπάμπουε και Πακιστάν παρενέβησαν στο ποδόσφαιρο προκαλώντας την οργή της FIFA. Γιατί η Ελλάδα παραλληλίζεται με Νιγηρία, Μπελίζ και Κένυα.

Ο κίνδυνος Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς αναμένεται άμεσα η σχετική επιστολή της UEFA.

H ΕΠΟ ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής και περιέχει το άρθρο 29 που καταργεί το αυτοδιοίκητο της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται υπό την απειλή αποκλεισμού των συλλόγων της χώρας, της Εθνικής ομάδας από κάθε διεθνή διοργάνωση αλλά και ότι άλλο συνεπάγεται με αυτή την απόφαση.

Ινδονησία, Ζιμπάμπουε και Πακιστάν βρίσκονται στο στόχαστρο της FIFΑ αυτή την εποχή. Είναι οι τρεις χώρες που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr.

Τι ισχύει στην Ινδονησία

Το πρωτάθλημα Ινδονησίας ανεστάλη για τουλάχιστον μία εβδομάδα έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης της χώρας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε την οργή της FIFA που απειλεί με βαριές κυρώσεις από την στιγμή που παραβιάζεται το άρθρο 29 και σε αυτή την περίπτωση.

Ουσιαστικά, το αρμόδιο υπουργείο της χώρας (BOPI) απειλεί με αποβολή από το πρωτάθλημα δύο από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας.

Πρόκειται για τις Περσέμπαγια Σουραμπάγια και Αρέμα λόγω του οικονομικών εκκρεμοτήτων του συλλόγου με συνέπεια οι οπαδοί τους να βγουν στους δρόμους.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο,ωστόσο η κυβέρνηση παρεμβαίνει και κατεβάζει τα ρολά του πρωταθλήματος για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFA, Τζερόμ Βάλκε με επιστολή του στον Υπουργό Αθλητισμού της Ινδονησίας, Ιμάμ Ναχραουί ζήτησε από τους αξιωματούχους της χώρας να σεβαστούν την ανεξαρτησία της ποδοσφαιρικής αρχής καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κλείσουν τα... ποδοσφαιρικά σύνορα της χώρας.

Οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ομοσπονδίας έχει οδηγηθεί στα άκρα με το υπουργείο της χώρας να επιδιώκει τον αντικατάσταση των στελεχών της ομοσπονδίας!

Τι ισχύει στη Ζιμπάμπουε

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ζιμπάμπουε, η FIFA πρόσφατα απέκλεισε την εθνική ομάδα της αφρικανικής χώρας από κάθε διοργάνωση, λόγω των οφειλών της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό των «Πολεμιστών», Βαλίνιος.

Άμεση συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η Ζιμπάμπουε να μείνει εκτός προκριματικών για το Μουντιάλ 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2012, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ζιμπάμπουε αποφάσισε να αφανίσει την εθνική ομάδα της χώρας λόγω των αλλεπάλληλων σκανδάλων με στημένα παιχνίδια!

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κάθμπερτ Ντουμπέ είχε κάνει λόγο για ύποπτη συμπεριφορά των διεθνών της Ζιμπάμπουε στο ματς με την Αγκόλα (ήττα 2-0) που σήμανε τον αποκλεισμό από την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Το 2009, 15 ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν με ισόβιο αποκλεισμό καθώς έστησαν αγώνες της Ζιμπάμπουε σε περιοδεία της στην Ασία!

Η περίπτωση του Πακιστάν

Στο Πακιστάν, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της ασιατικής χώρας εξελέγη ο Σαρντάρ Ναβέντ Χαϊντέρ σε μία επεισοδιακή εκλογική διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της FIFA.

Ο Χαϊντέρ είχε καταγγείλει πως ήταν παγιδευμένο το τηλέφωνο του, ενώ δεχόταν απειλές προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητα του προς όφελος του εκλεκτού της κυβέρνησης.

Η FIFA παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Πακιστάν με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κάνει πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πακιστανική κυβέρνηση είχε παρέμβει και στην ολυμπιακή επιτροπή της χώρας με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προβαίνει σε ανάλογα μέτρα.

Η UEFA στο παρελθόν είχε κάνει αυστηρές συστάσεις σε Αλβανία, Σκόπια, Πολωνία αναφορικά με παρεμβάσεις των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων χωρών στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες τους, ενώ η FIFA τιμώρησε με αποκλεισμό τις Νιγηρία, Μπελίζ και Κένυα!

 

Τελευταία Νέα