Παναθηναϊκός: Με... ψίχουλα δεν κάνεις υπέρβαση!

Παναθηναϊκός: Με... ψίχουλα δεν κάνεις υπέρβαση!

Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Με... ψίχουλα δεν κάνεις υπέρβαση!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την υπόσχεση ενίσχυσης του Γιάννη Αλαφούζου που δεν έγινε πράξη και καταγράφει μικρά και μεγάλα της τραγικής εικόνας του Παναθηναϊκού από τον αποκλεισμό.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία χρονικά συνέλευση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Εκεί, μεταξύ... συγγενών και φίλων, ο Γιάννης Αλαφούζος ξεκαθάριζε πως στόχος του Παναθηναϊκού είναι το πρωτάθλημα και ότι η ομάδα θα ενισχυθεί την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Τότε, το «τριφύλλι» ήταν μέσα στους στόχους του, κοντά στην κορυφή και διεκδικούσε την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου. Τώρα, ενάμιση μήνα μετά, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο -8 από την κορυφή και εκτός θεσμού από την Σκόντα Ξάνθη.

Μετά την… σφαλιάρα στα «Πηγάδια» και το 4-2 γράφαμε ότι εάν ο Παναθηναϊκός θέλει να «χτυπήσει» το πρωτάθλημα πρέπει να κάνει υπέρβαση. Γράφαμε πως για να κρατηθεί ζωντανός και να τζογάρει με καλές πιθανότητες, κάτι που στην Ελλάδα του γνωστού άθλιου συστήματος και κατεστημένου μοιάζει απίθανο αν δεν είσαι στα… πράγματα, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά. Όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην μεσαία γραμμή, κάτι που πλέον αποτελεί προτεραιότητα. Για το… καλοκαίρι, όμως! Τα λάθη που έγιναν πέρυσι και κόστισαν, δεν διορθώθηκαν.

Στις πιθανότητες που είχε για να κοντράρει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μέχρι την στιγμή που θα τους υποδεχθεί στην Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός «απάντησε» μοναχά με την προσθήκη του Στάθη Ταυλαρίδη, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ ενισχυόταν με Νομπόα, Ρικάρντο Κόστα και... ψάχνεται για ακόμη μια κίνηση από το πάνω ράφι. Ένας κούκος, λοιπόν, ποτέ δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Το «τριφύλλι» δεν ενισχύθηκε σημαντικά, δεν φρόντισε να αλλάξει τις ισορροπίες, δεν προσέθεσε ποιότητα στο ρόστερ του και μέσα σε έναν μήνα… πέταξε το πουλάκι. «Έριξε» στην αγορά όλα και όλα πενήντα χιλιάρικα για την μεταγραφή του Έλληνα στόπερ από τον Ατρόμητο και αυτό ήταν. Έτσι, όμως, δεν πας για πρωτάθλημα, δεν μπορείς να προχωρήσεις στο κάτι παραπάνω. Θα μπορούσε να πει κάποιος «καλά ρε φίλε, τι υπέρβαση ζητάς, δεν ξέρεις τα οικονομικά της ομάδας»;

Γνωστά είναι αυτά. Σχεδόν… άπειρες φορές έχουμε αναφερθεί στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για εξυγίανση, στα χρήματα που βάζει από την τσέπη του ο Αλαφούζος και δεν το διαφημίζει, από την στιγμή που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην λαϊκή βάση με εξαίρεση 8.000 άτομα και την Θύρα 13, σε όλα αυτά που γίνονται την τελευταία τριετία. Όπως ο πόλεμος απέναντι στο «σύστημα», το ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο, η επιστροφή και οι ενέργειες παραμονής στην Λεωφόρο. Μια στιγμή, όμως, διότι μιλάμε για τον Παναθηναϊκό. Την λέξη πρωτάθλημα την είπε, ο ίδιος του ο πρόεδρος. Όταν το λες, λοιπόν, πρέπει να το δείχνεις κιόλας, πόσο το θες. Να είσαι έτοιμος να… ματώσεις για να το παλέψεις μέχρι το τέλος.

Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» απέδειξε και μαγκιά του, πως έσωσε τον Παναθηναϊκό και μέσα σε μία τριετία, από την απόλυτη καταστροφή τον έφερε κοντά στα επίπεδα του παρελθόντος, να είναι βιώσιμος και όχι στο χείλος του γκρέμου. Πλέον, ο πήχης ανέβηκε, έφτασε η ώρα να δείξει αν μπορεί να κάνει τον σύλλογο πρωταγωνιστή και φυσικά πρωταθλητή. Αυτό του ζητάει ο κόσμος, αυτό είναι στο dna του Παναθηναϊκού και παρά τα όσα έχει τραβήξει τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει...

Σημειώσεις για τον αποκλεισμό

«Λυγίζει» στην πίεση

*Σε ακόμη ένα παιχνίδι «do or die» ο Παναθηναϊκός... επέλεξε με την αποδοσή του το δεύτερο! Όταν υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων. Μοναχά στην Τούμπα έφυγε με το «διπλό», σε ένα ματς όπου όλοι τον είχαν... τελειωμένο! Η ευθύνη του Έλληνα τεχνικού είναι μεγάλη πάνω σε αυτό το κομμάτι. Το πρόβλημα νοοτροπίας που αναφέρει τον τελευταίο καιρό είναι πρωτίστως δική του αποτυχία διαχείρισης των αγώνων και της ψυχολογίας των παικτών του.

Φυσικά, το να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις κάτω από πίεση είναι και χαρακτηριστικό ποδοσφαιριστών που δεν αντέχουν το βάρος της συγκεκριμένης φανέλας, δεν έχουν το μέταλλο εκείνο που θα «μιλήσει» στα δύσκολα. Ζήτημα αν υπάρχουν 3-4 παίκτες σε αυτό το ρόστερ που μπορούν να «κουβαλήσουν» τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα.

Δεν κάνει διαφορά ο Μέντες

*Ο Νταβίντ Μέντες είναι ο πιο ποιοτικός μέσος του Παναθηναϊκού. Όταν είναι υγιής, όταν έχει αγωνιστικό ρυθμό, όταν δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Φέτος είναι «φάντασμα» του καλού του εαυτού. Δείχνει εδώ και περίπου δύο μήνες πως δεν έχει επανέλθει, χθες «κρέμασε» την ομάδα του με λάθος ερασιτέχνη. Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» δεν κινήθηκαν για την απόκτηση αμυντικού μέσου και... έστειλαν τις εξελίξεις για το καλοκαίρι.

Πολύ soft

*Ο Παναθηναϊκός πρέπει να γίνει περισσότερο μαχητικός μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ soft η εικόνα που παρουσιάζει, με εξαίρεση έναν δύο ποδοσφαιριστές. Αποτελεί πραγματικά τεράστιο μάθημα αυτό που γίνεται στο φινάλε του ματς. Ο Ομπόντο κάνει χειρονομίες στην κερκίδα και ο μόνος που βρίσκεται εκεί για να του βάλει «χέρι» είναι ο Χρήστος Δώνης! Ένα 20χρονο παιδί. Οι υπόλοιποι κοιτάνε, παίκτες της Ξάνθης πέφτουν πάνω στον μικρό και μετά από κανένα λεπτό «ξυπνούν» και οι υπόλοιποι του Παναθηναϊκού.

*Η σεζόν έχει δρόμο

Όπως σωστά υπογράμμισε και ο Βόκολος στους παίκτες «η χρονιά δεν τελείωσε, υπάρχει το πρωτάθλημα». Ο Παναθηναϊκός έχει εντός έδρας τον Πλατανιά, τον Παναιτωλικό, θα πάρει χωρίς αγώνα το «τρίποντο» με την Νίκη Βόλου και πάει στο Ηράκλειο να παίξει με τον ΟΦΗ. Αν θα υπάρχει μέχρι τότε η κρητική ομάδα. Όλα αυτά πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που έχει Βέροια, Τούμπα, Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη. Η διαφορά του -8 στην Ελλάδα του 2015 δεν γυρίζει, παρά μόνο με ποδοσφαιρικό θαύμα. Παρόλα αυτά το «τριφύλλι» έχει υποχρέωση προς την φανέλα και τον κόσμο του, να πάρει το απόλυτο μέχρι τότε και να συνεχίσει μαθηματικά να έχει αυτές τις απειροελάχιστες ελπίδες, ώστε να υπάρχει και βαθμολογικό κίνητρο στο ματς με τους «ερυθρολεύκους».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα