«Δική του η μπάλα, δεν είναι Μουρίνιο!»

«Δική του η μπάλα, δεν είναι Μουρίνιο!»

Gazzetta team
«Δική του η μπάλα, δεν είναι Μουρίνιο!»

bet365

Ο Σέρτζιο Κριθίνας αρθρογραφεί στο gazzetta.gr για τον Βίτορ Περέιρα, μιλά για τη διατριβή του στην dream team του Κρόιφ και τονίζει πως μπορεί να μην είναι Μουρίνιο, αλλά έχει το δικό του μοναδικό στυλ.

Πήρε δυο τίτλους, έκανε απίστευτο ρεκόρ με την Πόρτο, αλλά έφυγε... παρεξηγημένος. Για κάποιους το ποδόσφαιρο των Δράκων ήταν... βαρετό, όπως άσχημες εντυπώσεις άφησε και η παρουσία του στην Αλ Αχλί! Ο Σέρτζιο Κριθίνας, συντάκτης της Record αρθρογραφεί στο gazzetta.gr και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Βίτορ Περέιρα.

Οταν ο Αντρέ Βίλας Μπόας άφηνε την Πόρτο έπειτα από μια τέλεια σεζόν (2010-2011), ο πρόεδρος Πίντο Ντα Κόστα δεν χρειάστηκε παρά λίγες ώρες για να παρουσιάσει τον νέο προπονητή. Βίτορ Περέιρα, άγνωστος στους περισσότερους στην Πορτογαλία, βοηθός του Βίλας Μπόας. «Ο ένας με κόκκινα μαλλιά, ο άλλος με σκούρα. Εκτός από αυτό δεν θα υπάρχουν διαφορές στην προπόνηση. Και το ξέρω αυτό γιατί ο Βίτορ Περέιρα έκανε τις προπονήσεις» εξήγησε ο πρόεδρος με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τα επόμενα δυο χρόνια ο Περέιρα κέρδισε δυο τίτλους και έχασε μόλις ένα ματς στα 60 που έδωσε. Ωστόσο, ποτέ δεν έπεισε τους οπαδούς της Πόρτο και ποτέ δεν πήρε τα εύσημα για το σχεδόν τέλειο εγχώριο ρεκόρ! Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Πόρτο το αποκάλεσαν «εξαιρετικά βαρετό» από κάποιους με βάση την κατοχή και τον έλεγχο...


Βρέθηκε κοντά στην Εβερτον, αλλά τα κακά του αγγλικά τον έκαναν να χάσει την θέση από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ετσι, έφυγε για την Αλ Αχλί και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που άλλαξε την εικόνα που είχαν σχηματίσει γι αυτόν οι Πορτογάλοι. Στην επιστροφή του ασχολήθηκαν αρκετοί με τις... αστείες συνεντεύξεις Τύπου. Εγινε μέλος σε πάνελ του τηλεοπτικού καναλιού RTP. Εκεί έδειξε πραγματικά ποιος είναι, ένας εθισμένος στο ποδόσφαιρο, με σαφείς απαντήσεις και βαθιά γνώση του παιχνιδιού. Προκάλεσε αίσθηση ο τρόπος που εξέφρασε τις ιδέες του «Ισως πολλοί άνθρωποι κατάλαβαν γιατί αυτός ο άνθρωπος κέρδιζε διαρκώς. Ρώτησε με για το ποδόσφαιρο και θα με καταλάβεις» εξήγησε πρόσφατα.

Μεγάλος οπαδός του Γκουαρδιόλα, έκανε την πανεπιστημιακή διατριβή του το 1992 πάνω στη Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Μάλιστα πέρασε εκεί μία βδομάδα μελετώντας τις μεθόδους και το αγωνιστικό στιλ της ομάδας. «Φυσικά και έχω επιρροές ως προπονητής, καθώς ανέπτυξα τη φιλοσοφία μου μέσα από άλλους προπονητές», έχει εξηγήσει. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο ότι του αρέσει η ομάδα του να έχει εκείνη τη μπάλα. «Ορισμένοι προπονητές προτιμούν το στιλ... επιτίθεμαι εγώ και μετά επιτίθεσαι εσύ, αλλά για μένα αυτό σημαίνει ένα ματς εκτός ελέγχου. Προτιμώ να έχω τα πάντα υπό τον έλεγχο μου. Θέλω να περνάω στις ομάδες μου τη δική μου λογική για το παιχνίδι. Εάν μπορείς να το πετύχεις αυτό, τότε προκαλείς φόβο στον αντίπαλο και τον υποχρεώνεις να κυνηγάει τη μπάλα. Αλλωστε σε κάθε παίκτη αρέσει να έχει τη μπάλα. Ολοι οι κορυφαίοι αυτό θέλουν... », προσθέτει.

Κατά συνέπεια δεν είναι Μουρίνιο. Για την ακρίβεια, απέχει πολύ από το να είναι Μουρίνιο. Δεν είναι καθόλου καλός στο να χρησιμοποιεί τον Τύπο για mind games, να προκαλεί πίεση στους αντιπάλους και να παίρνει ακόμα περισσότερα από τους δικούς του παίκτες. Πρόκειται πιο πολύ για έναν ποδοσφαιράνθρωπο που είναι πολύ δυνατός στη δουλειά μέσα στο γήπεδο, που δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες και που είναι πολύ δύσκολο να τον νικήσεις. Είναι όμως αυτά αρκετά για τον Ολυμπιακό; Θα πρέπει να είναι. Ειδικά εάν έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση του Περέιρα, θα είναι το πως θα διαχειριστεί τον Τύπο και τον πως θα αποτανθεί στους οπαδούς.

Εάν καταφέρει να δείξει έστω ένα μέρος από τον τρόπο με τον οποίο έχει μιλήσει κατά καιρούς για ποδόσφαιρο στην πορτογαλική τηλεόραση, τότε τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για εκείνον. Ο κόσμος θα κατανοήσει τις αποφάσεις και τις επιλογές του. Μην περιμένετε τα ματς να τελειώνουν με σκορ 3-2, 4-3 ή κάτι τέτοιο και φυσικά μην περιμένετε να υπάρχουν αγώνες θρίλερ κάθε βδομάδα. Περισσότερο να αναμένετε τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό σε κάθε αναμέτρηση και μερικές φορές να δυσκολεύεται να σκοράρει. Ωστόσο, ακόμα και όταν δεν θα υπάρχει θέαμα, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει, ότι κάποιος που γνώρισε μόλις μία ήττα σε 60 αγώνες του πορτογαλικού πρωταθλήματος, είναι αναμφίβολα ένας σπουδαίος προπονητής!

*Ο Σέρτζιο Κριθίνας είναι αρθρογράφος στην Record.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα