Πολωνία – Γερμανία 2-0

Γιώργος Καραμάνος
Πολωνία – Γερμανία 2-0

bet365

Η Πολωνία νίκησε (2-0) για πρώτη φορά στην ιστορία της τα Πάντσερ και έβαλε τέλος στα απίθανα σερί τους στα προκριματικά (33 ματς αήττητα).

Η πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 1933. Τότε είχε νικήσει η Γερμανία με 1-0. Εκτοτε, μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου, οι Πολωνοί είχαν 18 φορές σε επίσημα ή φιλικά την ευκαιρία να πανηγυρίσουν κόντρα στους γείτονες τους (σ.σ.: ως Δυτική ή Ενωμένη Γερμανία). Δεν το είχαν καταφέρει, μετρώντας 12 ήττες και έξι ισοπαλίες. Αυτή τη φορά όμως θα ερχόταν το τέλος της «κατάρας» και επιτέλους θα μπορούσαν να το γιορτάσουν. Η λαβωμένη από τις απουσίες παγκόσμια πρωταθλήτρια υποτάχθηκε με 2-0.

Για τους ηττημένους όμως δεν ήταν μόνο αυτό το σερί που θα ολοκληρωνόταν. Από το 1998 δεν είχαν χάσει εκτός έδρας σε προκριματική φάση EURO ή Μουντιαλ (1-0 στην Τουρκία), ενώ ανεξαρτήτου έδρας δεν είχαν χάσει σε προκριματικά από τον Οκτώβριο του 2007 (0-3 από την Τσεχία), τρέχοντας ένα απίθανο επίτευγμα 33 αγώνων.

Τα Πάντσερ μπορούν να επικαλεστούν ως δικαιολογία τις πολλές και σημαντικές απουσίες. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα τους ήταν η αστοχία μπροστά και η έλλειψη συγκέντρωσης πίσω. Ενδεικτικό είναι ότι είχαν 29 προσπάθειες για γκολ (9 στο στόχο) και κατοχή μπάλας 67%. Δίχτυα όμως δεν έβρισκαν. Ειδικά οι Μπελαράμπι (28') και Μίλερ (39') σπατάλησαν σπουδαίες ευκαιρίες, ενώ ο Σέζνι σταμάτησε τον Σίρλε (55') και το οριζόντιο δοκάρι το εντυπωσιακό βολ πλανέ του Ποντόλσκι (81').

Αντιθέτως, οι Πολωνοί αποδείχτηκαν απολύτως εύστοχοι και σκόραραν ουσιαστικά στις δύο καλές στιγμές που τους χάρισαν οι αντίπαλοι τους. Στο 51' μετά τη σέντρα του Πίστσεκ, ο Νόιερ έκανε τον... τροχονόμο, ενώ συγκρούστηκε στον αέρα και με τον Μπόατενγκ, αφήνοντας τον Μιλίκ να κάνει μόνος του την κεφαλιά για το 1-0. Στο 88' και με τους Γερμανούς να πιέζουν, μετά από πλάγιο, η άμυνα των φιλοξενούμενων κοιμήθηκε, ο Λεβαντόφσκι έδωσε πάρε βάλε στον Μίλα που είχε μπει στην θέση του άλλου σκόρερ και δεν ο οποίος δεν αστόχησε, πλασάροντας στην κίνηση. Πλέον οι νικητές έκαναν το δύο στα δύο και ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση.

 

EURO Τελευταία Νέα