Η αδιανόητη στάση του “αμίλητου” προέδρου της ΕΠΟ!

Η αδιανόητη στάση του “αμίλητου” προέδρου της ΕΠΟ!

bet365

Τρία 24ωρα μετά τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας του Εισαγγελέα Κορέα ο Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν η ΕΠΟ να μην έχει ζητήσει τα στοιχεία για να κρίνει αν πρέπει να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις.

Συμπληρώθηκαν τρία 24ωρα από τη στιγμή που το skai.gr δημοσιοποίησε το δικαστικό έγγραφο που παρουσιάζει τη δράση του Αθλητικού Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα στην έρευνά του για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Τρία 24ωρα από την στιγμή που διέρρευσαν δικαστικά έγγραφα τα οποία καταγράφουν ηχογραφημένες από τον κοριό της ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες πρωταγωνιστούν παράγοντες και υπάλληλοι της ΕΠΟ. Τρία 24ωρα από τη στιγμή που διέρρευσαν πιστοποιημένες ηχογραφημένες συνομιλίες, την χρήση των οποίων, ως στοιχεία δικογραφίας, επέτρεψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στον Εισαγγελέα. Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο οποίος έχει κληθεί από τον Εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις, τηρεί μια στάση δημόσιας σιωπής η οποία ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Προσέξτε: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διαβάζει δικαστικά έγγραφα με πιστοποιημένες ηχογραφημένες συνομιλίες, τα οποία πιθανότατα έχει εδώ και μέρες στα χέρια του, όπως κάθε ένας εξ αυτών που καλούνται από τον Εισαγγελέα για να δώσουν εξηγήσεις, καταλαβαίνει ότι αυτά τα έγγραφα, δηλαδή οι καταγγελίες και – ειδικά – οι ηχογραφημένες συνομιλίες δημιουργούν στην ελληνική κοινωνία των ποδοσφαιρόφιλων ένα σωρό – το λιγότερο - αρνητικές εντυπώσεις για την δράση και την στάση της ΕΠΟ και παρ' όλα αυτά δεν βρίσκει λόγο μιας δημόσιας τοποθέτησης. Πολύ χειρότερα, δεν βρίσκει λόγο να ζητήσει από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ να κάνει το ελάχιστο, δηλαδή αυτό που είχαν κάνει οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς τις προηγούμενες φορές στις υποθέσεις διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή να έρθει σε επαφή με τον Αθλητικό Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα και να ζητήσει όλα τα στοιχεία της έρευνάς του προκειμένου να τα μελετήσει και να φτάσει σε συμπέρασμα σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις.

Προσέξτε, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καρράς βρήκε προ περίπου 25 ημερών νόημα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στον Ολυμπιακό Βόλου για μια ανακοίνωση που εξέδωσε την ημέρα του μπαράζ με την Ξάνθη, και σήμερα κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του, σερφάρει και διαβάζει ένα σωρό από δικαστικά έγγραφα που περιέχουν ηχογραφημένες από τον κοριό συνομιλίες που εμπλέκουν στελέχη της ΕΠΟ και δεν βρίσκει κανένα νόημα να επικοινωνήσει με τον Αθλητικό Εισαγγελέα για να του ζητήσει μια συνάντηση για να παραλάβει τα στοιχεία. Διότι μέχρι τη στιγμή που συντάσσω το κείμενο έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι ουδείς από την διοίκηση του ποδοσφαίρου και τα πειθαρχικά του όργανα έχει επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα για να του ζητήσει τα στοιχεία!

Η στάση σιωπής του προέδρου της ΕΠΟ μπροστά σε αυτή την υπόθεση ξεπερνά τα όρια του ανήκουστου, του αδιανόητου, του ιστορικού. Δεν έχει ξανασυμβεί ΠΟΤΕ πρόεδρος της ΕΠΟ να μην αντιδρά δημοσίως μετά από 3 ημέρες από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε μια υπόθεση τέτοιας σοβαρότητας που εμπλέκει την Ομοσπονδία. Δεν το έχει κάνει ούτε για το θεαθήναι, για να πει ότι η ΕΠΟ παρακολουθεί την υπόθεση και θα κάνει τη δική της έρευνα, όπως έκανε σε όλες τις υποθέσεις από το 2011 μέχρι σήμερα, έστω για τα μάτια του κόσμου. Και δεν εμφανίζεται δημοσίως ούτε για να δηλώσει ότι η διοίκηση της ΕΠΟ και ο ίδιος δεν έχουν σχέση με την υπόθεση.

Θα καταλήξω με το αυτονόητο: σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο μαθαίνει επισήμως ότι ένας Εισαγγελέας ερευνά μια υπόθεση δράσης εγκληματικής οργάνωσης και η ΕΠΟ δεν κάνει ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να δηλώσει ότι θα παρέχει κάθε βοήθεια στον Εισαγγελέα για να ολοκληρώσει την έρευνά του και να ισχυριστεί ότι η ίδια, δηλαδή η διοίκηση, ούτε γνωρίζει ούτε έχει συνεργαστεί με εγκληματική οργάνωση, η σιωπή της είναι ένοχη. Εκτός και αν ο Γιώργος Σαρρής δεν υπολήπτεται τον Εισαγγελέα και απαξιεί να απαντήσει, δηλαδή τον αντιμετωπίζει όπως θα αντιμετώπιζε έναν μικροπαράγοντα του ποδοσφαίρου ή ένα Μέσο Ενημέρωσης μικρής απήχησης και αμφιβόλου προέλευσης, ή έναν “γραφικό” και φαντασιόπληκτο που παρουσιάζει στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών μια έρευνα αδειανή από στοιχεία.

Είναι η στιγμή που η διοίκηση του ποδοσφαίρου ξεπερνά κάθε όριο με τη συμπεριφορά της. Η στιγμή που δίνει την εντύπωση με τη συμπεριφορά της, και κυρίως την εξοργιστική σιωπή της, ότι δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της ζημιάς που κάνει στην εικόνα και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μια υπόθεση σαν αυτή. Η στιγμή που ο ποδοσφαιρόφιλος καταλαβαίνει ότι η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ έχει χάσει τη λαλιά της είτε επειδή είναι ένοχη, είτε επειδή δεν έχει τίποτα να πει είτε επειδή είναι ανίκανη να αντιδράσει και να προστατεύσει το ποδόσφαιρο. Ελπίζω ο Γιώργος Σαρρής να εμφανιστεί σύντομα δημοσίως και να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Εστω και αργά. Και εύχομαι ο Ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας και τα λοιπά πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου να θυμηθούν ότι υπάρχουν για να λειτουργούν και να προστατεύουν το ποδόσφαιρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.