Ο Γιάννης Αναστασίου αποκλειστικά στο gazzetta.gr!

Ο Γιάννης Αναστασίου αποκλειστικά στο gazzetta.gr!

Νίκος Αθανασίου
Ο Γιάννης Αναστασίου αποκλειστικά στο gazzetta.gr!

bet365

Σε μια συνέντευξη... ποταμό στο gazzetta.gr, ο Γιάννης Αναστασίου μιλά για τα πάντα! Τον νέο Παναθηναϊκό, το περυσινό... μυστικό, τις μεταγραφές, τον Καραγκούνη, την διαιτησία, την Εθνική και τον Ομπράντοβιτς!

O Παναθηναϊκός αποτέλεσε την... ευκαιρία της ζωής του! Την έπιασε από τα μαλλιά και δικαίωσε όσους τον εμπιστεύθηκαν για την ηλεκτρική καρέκλα του συλλόγου. Ο Γιάννης Αναστασίου δημιούργησε μια ομάδα που θαύμασε όλη η Ελλάδα, ένα σύνολο με παρόν και μέλλον ενώ οδήγησε τους «πράσινους» μετά το 2010, στην κατάκτηση ενός τροπαίου και φυσικά στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής του «τριφυλλιού», ο κορυφαίος Έλληνας τεχνικός την περυσινή περίοδο, άνοιξε τα χαρτιά του αποκλειστικά στο gazzetta.gr ενόψει της νέας σεζόν! Μίλησε για όσα έφεραν την επιτυχία, τους στόχους, την πρόκληση της Ευρώπης αλλά και τις μεταγραφές.

Ο 40χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο ντέρμπι του Φαλήρου, στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο Παναθηναϊκός και τα... περίεργα του ελληνικού πρωταθλήματος, στην ενδεχόμενη επιστροφή Καραγκούνη, στο θέμα Πράνιτς αλλά και στην επιρροή που του άσκησε η παρουσία του στις προπονήσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον «Εξάστερο».

Παράλληλα πήρε θέση για την πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ, την διαφορετικότητα της Ολλανδίας ενώ δεν δίστασε να πει και για τις χειρότερες του στιγμές στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

«ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΞΤΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑ»

Ένα χρόνο μετά την πρόσληψη σου στον Παναθηναϊκό και η ομάδα βρίσκεται στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει κατακτήσει το Κύπελλο ενώ έπαιξε κατά γενική ομολογία εξαιρετικό ποδόσφαιρο...

«Ξεκινήσαμε την χρονιά, με προβλήματα, με ποδοσφαιριστές που δεν ήταν έτοιμοι να σταθούν σε αυτό το επίπεδο και σε συνδυασμό με τα οικονομικά θέματα που είχε η ομάδα και την μετακόμιση στο Απήλιον που στην αρχή δεν βοήθησε. Η δική μου αίσθηση ήταν ότι η ομάδα και ξέροντας το ελληνικό πρωτάθλημα και πόσο σημαντικό είναι να μπαίνεις στο γήπεδο ως Παναθηναϊκός, θα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα.

Αυτή ήταν η αίσθηση μου. Στο Κύπελλο ήταν θέμα κλήρωσης. Είχαμε αρκετά δύσκολο αντίπαλο στην αρχή, τον Εργοτέλη. Δεν ήμασταν έτοιμοι τότε, όσο περίεργο και αν φαντάζει αυτό. Δείξαμε χαρακτήρα και νοοτροπία και αυτό βοήθησε πολύ την ομάδα. Ήταν εφικτός ο στόχος του Κυπέλλου.

Πάντα θέλω να είμαι αισιόδοξος. Πρέπει να ξεπερνάμε ότι αρνητικό συμβαίνει και να προχωράμε παρακάτω. Αυτό ήθελα να περάσω στην αρχή στα παιδιά. Αν έγινε κάποιο λάθος, μαθαίνουμε από αυτό και συνεχίζουμε. Αυτό μας βοήθησε όλους».

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά, όσον αφορά τα αποτέλεσματα, αν και υπήρχαν σημάδια καλής δουλειάς μέσα στο γήπεδο. Τι άλλαξε;

«Ήταν θέμα ρυθμού. Ο Μπεργκ ήρθε τραυματίας και ήθελε τον χρόνο του, ο Πράνιτς ανέβηκε πάρα πολύ και ήταν αποτελεσματικός στην λειτουργία της ομάδας. Ο Μέντες ήταν σταθερός από ένα σημείο και μετά, ο Αμπέντ ήρθε σε χάλια επίπεδο φυσικής κατάστασης και έφτασε στα έξι κιλά μείον και πέντε κιλά λίπος. Τότε έδειξε τι μπορεί να κάνει. Από κει και πέρα, οι νέοι που ήρθαν ο Καρέλης και ο Κλωναρίδης με πολύ προσπάθεια βοήθησαν αρκετά. Ο Κουτρουμπής, ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Νάνο όταν άρχισε να μαθαίνει ελληνικά, αγγλικά και να επικοινωνεί καλύτερα με τους συμπαίκτες του. Η αυτοπεποίθηση της ομάδος μεγάλωνε παιχνίδι με το παιχνίδι.

Στην αρχή χάσαμε αρκετούς πόντους, δεν την αξίζαμε αυτή την συγκομιδή. Δεν ήμασταν χειρότεροι αλλά είχαμε έλλειψη εμπειρίας και μας κόστισε αρκετά στην αρχή. Αν ήμασταν δεμένοι θα είχαμε πάρει περισσότερους πόντους».

Είδαμε αρκετούς ποδοσφαιριστές να βελτιώνονται, κάτι που είχες... υποσχεθεί στις προγραμματικές σου δηλώσεις και το τήρησες...

«Σε αυτό το επίπεδο παίζει ρόλο η λεπτομέρεια. Το πιο σημαντικό για εμάς ήταν να πείσουμε αυτά τα παιδιά πως μπορούν να κάνουν αυτά που ζητάμε. Είναι ένα επίπονο κομμάτι. Είχαν άλλη νοοτροπία. Είχαμε όμως την διάθεση και τον ζήλο μαζί με τους συνεργάτες μου να είμαστε πάνω από την ομάδα. Πάντα υπήρχε η κατεύθυνση πως σήμερα θα δουλέψουμε με τους αμυντικούς, αύριο με τους χαφ και πάει λέγοντας. Ζητούμενο, φυσικά, η βελτίωση. Ήταν δύσκολο μέχρι να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Εμείς κάναμε αυτό που λέμε στα ελληνικά... τσίγκλισμα. Τα παιδιά σε πολύ μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκαν. Τους λέγαμε πως πάνω από όλα πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Αν θέλουν να είναι στον Παναθηναϊκό, πάνω από όλα έπρεπε να έχουν την εξέλιξη τους. Κάθε μέρα τα λέγαμε με τα παιδιά, τους λέγαμε τι θέλουμε από τον καθένα. Τα παιδιά είδαν την διαφορά, το πόσο καλύτεροι γίνονταν και ζητούσαν από μόνοι τους έξτρα δουλειά».

Νομίζω δεν πρέπει να υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Μάρκους Μπεργκ, έτσι δεν είναι;

«Ο Μάρκους είναι υπόδειγμα. Δεν θέλω να μιλάω για τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ο καθένας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Είναι παράδειγμα για πολλούς νέους και είναι σημαντικό να τον έχουμε στα αποδυτήρια. Μόνο καλύτεροι γίνονται οι νέοι».

«ΚΟΙΤΑΜΕ ΨΗΛΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ»

Φυσικά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχεις στην διάθεση σου ένα έτοιμο σύνολο, η ομάδα έχει δουλέψει μαζί έναν χρόνο. Άρα είναι φυσιολογικό να περιμένει κανείς μία πολύ καλύτερη εκκίνηση στο πρωτάθλημα...

«Πέρυσι ήταν μια πειραματική σεζόν για όλους μας. Από την στιγμή που είσαι στον Παναθηναϊκό πρέπει να είσαι έτοιμος από την αρχή. Φέτος από τα παιχνίδια της Ευρώπης. Ο καθένας το ξέρει. Τα παιδιά είναι επαγγελματίες, το έχουν καταλάβει και το έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο. Από το πως γύρισαν στην Αθήνα, έχοντας ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων. Ήρθαν σε πολύ καλό επίπεδο. Φέτος θα είμαστε έτοιμοι από την αρχή αλλά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Πέρυσι δεν μας περίμεναν έτσι και εμείς, όμως, αποκτήσαμε εμπειρία, ξέρουμε να παίρνουμε τα παιχνίδια. Θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε τις περυσινές απώλειες και το κυριότερο είναι πως έχουμε μια ταυτότητα. Θέλουμε να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι».

Είχες αποφύγει να θέσεις στόχους πέρυσι. Μιλούσες για παιχνίδι σε παιχνίδι, βήμα προς βήμα. Φέτος;

«Το πιο εύκολο είναι να πούμε αυτό, ότι πάμε για το πρωτάθλημα. Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό είσαι υποχρεωμένος να κοιτάζεις ψηλά, να κερδίσεις κάτι. Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε συγκεντρωμένοι. Έχουμε δυνατότητες ως ομάδα. Ο καθένας πρέπει να δώσει το καλύτερό του, υπάρχει και η Ευρώπη φέτος. Για εμάς ο στόχος είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, να το ευχαριστιόμαστε εμείς οι ίδιοι, να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τους ποδοσφαιριστές .

Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που μπορούμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα θα το κάνουμε. Σίγουρα, όμως, αυτή η διαφορά με τον Ολυμπιακό, αυτή την ψαλίδα στόχος μας είναι να την περιορίσουμε στο ελάχιστο. Στο πόσο ακριβώς δεν μπορώ να το πω γιατί στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν και εξωαγωνιστικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Εμείς θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν παίξουμε το ίδιο καλά, έχουμε τον ίδιο ζήλο και κάνουμε την ίδια προσπάθεια, έχουμε δυνατότητες.

Είμαι σίγουρος πως μέσα στο γήπεδο θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Στον Παναθηναϊκό είναι γνωστές οι απαιτήσεις. Αν κερδίζουμε κάθε παιχνίδι, αν κάνεις συνέχεια νίκες, λογικά θα βγεις πρώτος. Από κει και πέρα, βήμα-βήμα.

Παράλληλα, όμως, ελπίζω πως θα έχουμε σωστή αντιμετώπιση και σεβασμό. Κάπου έχω καταλάβει ότι το βλέπουν λάθος αυτό που λέμε. Δεν έχουμε παράπονο αλλά θέλω το 50-50. Δεν θέλω την εύνοια. Να υπάρχει αμερόληπτη κρίση. Αν είναι κάτι σε βάρος μας να σφυριχτεί. Λάθη γίνονται. Άνθρωποι είμαστε. Δεν μου αρέσει το επαναλαμβανόμενο λάθος σε συγκεκριμένες ομάδες. Αυτό το βίωσα ένα χρόνο στο τιμόνι του Παναθηναϊκού. Θέλουμε η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση να είναι ανάλογη του σεβασμού που δείχνουμε. Είδα πολλά πράγματα πέρυσι που δεν ταιριάζαν σε κάποια παιχνίδια. Υπάρχουν αρμόδια όργανα και πρέπει να κάνουν την δουλειά τους. Στην Ελλάδα γίνονται τα πάντα».

Όπως για παράδειγμα το ζήτημα με τα φάουλ σε κάθε παιχνίδι, στο οποίο αναφερθήκατε πολλές φορές;

«Είχα πει πως δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Αυτό ισχύει και φέτος. Όσο είμαι εγώ στον Παναθηναϊκό. Να μας αφήσουν να παίξουμε ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι πως γίνονται λάθη αλλά δεν γίνεται να είναι μονόπλευρα».

«ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ»

Ο ευρωπαϊκός στόχος; Όμιλοι Γιουρόπα και... βλέπουμε;

«Το πιο ρεαλιστικό είναι να μπεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή την στιγμή, βλέποντας τους αντιπάλους σίγουρα θα πρέπει να υπερβάλλεις εαυτό. Έχουμε δείξει μέσα στο γήπεδο ότι μπορούμε τα πάντα. Στόχος μας είναι να περάσουμε τον πρώτο γύρο».

Υπάρχει προτίμηση;

«Προτίμηση, τώρα δεν νομίζω. Για παράδειγμα η Ζενίτ έχει αρκετούς διεθνείς αλλά αυτό αν είναι καλό ή κακό δεν το ξέρω. Είναι πέντε δυνατές ομάδες, έχουν καλά και κακά. Αν φτάσουμε στο σημείο να ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος θα το δούμε αλλιώς. Ήδη έχουμε τσεκάρει δύο από τις πέντε ομάδες. Έχουμε κάνει την προεργασία μας. Όταν γίνει η κλήρωση τότε θα κάνουμε πιο συγκεκριμένη την κατασκοπεία μας».

Η... ΚΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Πέρυσι δεν υπήρχαν προσδοκίες. Φέτος η... προίκα είναι μεγάλη, ο πήχης των απαιτήσεων ψηλά. Αυτή η πίεση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά;

«Για εμένα προσωπικά, επειδή αγωνίστηκα σε υψηλό επίπεδο, θεωρώ πως μέσα από την πίεση μπορείς να γίνεσαι καλύτερος αν ξέρεις ποιος είσαι. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, να συνεχίσουμε να είμαστε το αφεντικό και αν είναι ο αντίπαλος είναι καλύτερος ας μας κερδίσει».

Τι να περιμένουμε από τον φετινό Παναθηναϊκό; Είδαμε μια ομάδα να πρεσάρει... σκυλίσια, να παίζει γρήγορο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο, να έχει αδυναμίες στα στημένα αλλά και να βελτιώνεται στην συνέχεια...

«Πάντα υπάρχουν στοιχεία να προσθέσεις. Για εμάς ήταν σημαντικά τα στοιχεία που ανέφερες και μας χαρακτήριζαν σαν ομάδα. Θέλουμε να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα. Υπήρχαν στιγμές που δεν τα κάναμε καλά αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν μας κόστισε. Στην Ευρώπη, όμως, είναι αλλιώς. Θα τα πληρώσεις τα λάθη».

Αν είχες ένα μαγικό... κουμπί και μπορούσες να βελτιώσεις κάτι στο τέλειο. Τι θα ήταν αυτό; Το... σκότωμα του αντιπάλου, δηλαδή την αξιοποίηση των ευκαιρίων;

«Για εμάς είναι σημαντικό πως από ένα σημείο και μετά βελτιώσαμε την αμυντική μας λειτουργία. Επιθετικά ενώ φτιάχνουμε φάσεις , δεν τις τελειώναμε όπως έπρεπε. Στον τομέα της αυτοσυγκέντρωσης θέλουμε δουλειά. Δεν είναι θέμα ποιότητας. Έχουμε ποιότητα. Επειδή έχουμε αρκετούς νέους παίκτες που εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας μας κάνει να δείχνουμε κακοί σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί. Συγκέντρωση θέλουμε και στην άμυνα γιατί ο αντίπαλος έκανε μια φάση σε όλο το ματς και δεχόμασταν γκολ. Εκεί θα θέλαμε βελτιώση. Είναι θέμα και επικοινωνίας αλλά και αποφασιστικότητας όταν κάνεις άμυνα.

Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε την ταχύτητα σαν κυρίαρχο στοιχείο, το πρέσινγκ, την κυκλοφορία της μπάλας, την αλλαγή θέσεων, τον πλουραρισμό στο σκοράρισμα, να σκοράρουμε περισσότερο από τις στημένες φάσεις και να έχουμε πολύ καλό αμυντικό τρανζίσιον αλλά να είμαστε και δυνατοί στο ένας εναντίον ενός».


«ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΔΙΨΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ»

Τελικά ο Γιάννης Αναστασίου δεν είναι... κολλημένος με το 4-3-3. Είδαμε να αλλάζει η διάταξη αν και για να λέμε την αλήθεια μόνο στην Ελλάδα δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στο σύστημα και όχι στην στρατηγική, την τακτική κατά την διάρκεια του ματς ή σε διάφορα τρικ...

«Το εύκολο είναι να μιλάμε για το σύστημα. Οι συνθήκες και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει για τον κάθε ποδοσφαιριστή σε κάθε θέση του γηπέδου. Εμείς θέλουμε από τον κάθε παίκτη να ξέρει μέσα στο γήπεδο τι πρέπει να κάνει ακριβώς, τι πρέπει να κάνει ο συμπαίκτης είτε έχει είτε δεν έχει την μπάλα. Πάντα ο κόσμος έχει την άποψή του. Από κει και πέρα εμείς μένουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε σαν φιλοσοφία χωρίς να σημαίνει πως είμαστε δογματικοί. Αν δούμε πως δεν προχωράει κάτι, θα το αλλάξουμε. Όταν είσαι προπονητής μπορεί να θέλεις την ασφάλεια ενός συστήματος που ξέρεις. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια, είδα πολλές προπονήσεις ξένων ομάδων, αρκετά συστήματα. Κάθε χώρα έχει την δική της κουλτούρα αλλά οι παίκτες είναι αυτοί που κάνουν τον τρόπο παιχνιδιού».

Μίλησες για τις εμπειρίες σου. Είναι γνωστό πως βρέθηκες για ένα διάστημα κοντά στον μπασκετικό Παναθηναϊκό επί Ομπράντοβιτς. Τι σου έμαθε η παρουσία σου στην πιο επιτυχημένη ομάδα του ελληνικού αθλητισμού;

«Ο λόγος που επέλεξα να πάω εκεί ήταν ο Ομπράντοβιτς. Ένας προπονητής ξένος, σε μία ξένη χώρα και είδε πόσο σκληροί είμαστε εδώ στην κριτική και πόσο δύσκολο είναι να αποδεχθούμε κάποιον για την ποιότητα του. Ο λόγος ήταν εμφανής. Ήθελα να δω πως καταφέρνει να τους έχει... πεινασμένους για τρόπαια. Παίκτες που κάθε χρόνο βρίσκονταν στην κορυφή.Ήταν εκπληκτικό πως τους διατηρούσε σε κατάσταση να διψούν συνέχεια για νίκες.

Βλέποντας την φιλοσοφία, πως μιλούσε στους παίκτες, πως ήταν δομημένο το τμήμα ήταν για σεμινάριο. Μίλησα μαζί του μερικές φορές αλλά ήταν εμφανές και μπορείς να καταλάβεις την διαφορά. Μόνο που ήσουν εκεί, καταλάβαινες πολλά. Πως γίνεται να είσαι επιτυχημένος και πως δημιουργείς μια ομάδα κορυφής. Ήταν φοβερός ο σεβασμός, το πως εκτελούσαν τις εντολές του ακριβώς. Είτε κάνεις ποδόσφαιρο, είτε πόλο, είτε μπάσκετ, είναι τα ίδια τα συστατικά της επιτυχίας. Είναι σημαντικό επίσης να έχεις καλούς συνεργάτες. Όπως είχε τον κ. Ιτούδη που πήγε στην ΤΣΣΚΑ. Έχουμε μια συχνή επικοινωνία και ήμουν από τους πρώτους που του έδωσα συγχαρητήρια».

Ποιος προπονητής από όσους ήρθες σε επαφή, σε... σημάδεψε;

«Εγώ ήθελα από κάθε προπονητή να παίρνω κάτι. Για εμένα ήταν μεγάλος δάσκαλος ο Ευγένιος Γκέραρντ. Στο εξωτερικό είδα την διαφορετικότητα στον τρόπο σκέψης. Στο Βέλγιο περνώντας από την Άντερλεχτ οι προπονητές που συνεργάστηκα με βοήθησαν να ψάχνω το μάξιμουμ. Στην Ολλανδία δουλεύοντας με τον Σεφ Βεργκόζε στην Ρόντα ήταν εκπληκτικός άνθρωπος και προπονητής. Έμαθα πολλά στον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στον Άγιαξ ήταν μεγάλη συνεισφορά του Κούμαν και του Φαν Χαάλ στο τακτικό κομμάτι. Οι Ολλανδοί είναι πολύ καλοί σε αυτόν τον τομέα. Βλέποντας την στρατηγική σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια, τα τρικ ήταν εκπληκτικά.

Μετά πηγαίνοντας στην Μπαρτσελόνα και βλέποντας τον Γκουαρδιόλα πως εφάρμοζε τον τρόπο δουλειάς του ήταν φανταστικό. Ήμουν δίπλα στην ομάδα. Μαζί με τους φίλους μου τον Ζλάταν και τον Μάξγουελ. Είχα άμεση πληροφόρηση από το πως οι παίκτες έβλεπαν τις οδηγίες του προπονητή».

Θα μπορούσε ο Γιάννης Αναστασίου να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής που θα αναλάβει ομάδα σε προηγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Υπάρχει σαν μελλοντική σκέψη στο μυαλό σου;

«Από την στιγμή που ξεκίνησα είχα στόχο να έχω πλάνο σε ότι κάνω. Δεν το ξέρεις ποτέ τι σου φέρνει η μοίρα. Από την στιγμή που υπέγραψα στον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια αυτά που θέλαμε ήταν να περάσουμε την φιλοσοφια μας, να παίξουμε το ποδόσφαιρο που θέλαμε. Βήμα-βήμα και βλέποντας την πρόοδο της ομάδας, αισθάνεσαι μια ευχαρίστηση για την δουλειά σου και την δουλειά όλων στην ομάδα. Δεν το σκέφτομαι, όμως. Το μυαλό μου είναι εδώ. Στον Παναθηναϊκό. Αν είναι κάτι να γίνει, θα γίνει».

«ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ»

Ποδοσφαιρικά είσαι... ξένος. Επέστρεψες σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Πόσα χρόνια παραμένουμε πίσω από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πολίτισμο; Πως ένιωσες όταν δέχθηκες ένα ποτήρι στο μάτι και τις επόμενες μέρες έγραφαν πως έκανες και θέατρο;

«Γυρίζοντας στο ελληνικό πρωτάθλημα ένιωσα πως ο χρόνος γυρίζει προς τα πίσω. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό αυτό που έγινε, εντάξει να πούμε πως ο Έλληνας οπαδός είναι πιο παθιασμένος. Αυτό που με πείραξε, όμως, είναι πως κανένας από την διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ζήτησε μια συγγνώμη. Έστω τυπικά.

Θα πω και κάτι πάνω σε αυτό. Δεν το ξέρουν πολλοί. Στο πρώτο ματς στην Λεωφόρο χάσαμε. Με έναν τρόπο που μας πόνεσε γιατί παίξαμε καλύτερα. Στο τέλος του ματς, λοιπόν, κάλεσα στο γραφείο μου τον κ. Βρέντζο, τον κ. Δουρέκα και τον κ. Θεοδωρίδη γιατί ήταν στους διαδρόμους και θα μπορούσε να συμβεί τίποτα. Δεν έφταιγαν σε τίποτα και πρέπει να κρατάμε ένα επίπεδο. Δείξαμε ένα ήθος και ένα επίπεδο. Τους κάλεσα στο γραφείο μου για να είναι σε ασφαλές περιβάλλον και ήρεμοι.

Στο δεύτερο ματς στο Καραϊσκάκη η συμπεριφορά δεν ήταν αυτή που έπρεπε, δεν ζήτησαν ένα συγγνώμη. Μόνο ο κ. Δουρέκας με ρώτησε αν είμαι καλά. Ότι έγινε έγινε αλλά η νοοτροπία μας έχει γυρίσει χρόνια πίσω.

Αν δούμε και όσο έγιναν στην Λεωφόρο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Η συμπεριφορά των φιλοξενούμενων οπαδών αλλά και κάποιων δικών μας δεν ήταν σωστή. Εμείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν βοηθάει την ομάδα. Ένας οπαδός πέταξε για παράδειγμα ένα ποτήρι στον Σκόνδρα. Δεν είναι ωραία αυτά. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν νεκροί, να βγει κανένα μάτι; Θέλουμε οπαδούς να ευχαριστιούντε το ποδόσφαιρο».

«ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΝΤΑΜΠΙΖΑ»

Μαζί με τον Νίκο Νταμπίζα αποτελείτε ένα δίδυμο Ελλήνων ανθρώπων του ποδοσφαίρου με εξαιρετικό πρώτο δείγμα γραφής...

«Είμαστε δύο άνθρωποι που παίξαμε στο εξωτερικό. Έχουμε κοινό τρόπο σκέψης, τα βλέπουμε πιο σφαιρικά, είμαστε μακριά από το ελληνικό στοιχείο. Ο καθένας σέβεται τον ρόλο του άλλου και έχουμε επικοινωνία για τα πάντα που αφορούν τον σύλλογο».

Το περυσινό ποσοστό επιτυχημένων μεταγραφών δεν αποτέλεσε έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία;

«Σίγουρα αλλά σε μια μεταγραφή πάντα παίζουν αρκετά πράγματα ρόλο. Τα χαρακτηριστικά του παίκτη. Όταν έρχεται στην ομάδα και μπαίνει στο γήπεδο, εκεί είναι ο ρόλος του προπονητή που πρέπει να πάρει το καλύτερο από εκείνον. Πρέπει το κλαμπ να λειτουργεί όπως πρέπει, ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή να του δώσει να καταλάβει που έχει έρθει, ποιες ευθύνες έχει. Υπάρχει πολύ καλή λειτουργία σε αυτό το κομμάτι. Και ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Γιάννης Σαμαράς είναι ένα γκρουπ ανθρώπων για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό που παίρνουν τις αποφάσεις με βάσει μια συγκεκριμένη λογική.
Όταν κάτι είναι καλό για την ομάδα είναι καλό για όλους μας. Τα βάζουμε σε μια σειρά με τα μιτινγκ που κάνουμε με στόχο να γινόμαστε όλοι καλύτεροι».


«ΘΕΛΩ ΣΙΦΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΝΤ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ»

Μλάντεν Πέτριτς και Εμίρ Μπαϊράμι. Είναι οι δύο πρώτες εσωτερικές μεταγραφές για τον Παναθηναϊκό;

«Είναι δύο παίκτες με τρομερή ποιότητα και πέρυσι μας έλειψαν. Φέτος θέλω να πιστεύω θα είναι εκεί που θέλουμε. Θα μας βοηθήσουν πολύ στην Ευρώπη. Ο Πέτριτς είναι έτοιμος, ο Εμίρ θέλει λίγο χρόνο ακόμα. Όλα έχουν να κάνουν με την λειτουργία της ομάδας. Θέλεις και την ποιότητα και την εμπειρία στην Ευρώπη για να τραβήξουν τους νέους. Οι δύο αυτοί παίκτες έχω την πεποίθηση πως θα βοηθήσουν».

Τι γίνεται με Αμπέντ και Σίλντενφελντ και πόσο σημαντική είναι για εσένα η παραμονή τους;

«Σαν άνθρωπος πιστεύω πως οι αλλαγές δεν βοηθάνε. Έχουμε έναν κορμό. Είχα πει από πέρυσι πως στόχος είναι κάθε καλοκαίρι να κάνουμε δύο-τρεις προσθήκες, ώστε η ομάδα να αυτοσυντηρείται αλλά και να παράγει. Πέρυσι είχα πει πως δεν προτιμώ δανεικούς, καθώς αν έχεις παίκτες που ανήκουν στην ομάδα σε βοηθούν να προγραμματίζεις καλύτερο το μέλλον. Τα οικονομικά μας, όμως, δεν ήταν καλά και προχωρήσαμε δανεισμό του Γκόρντον και του Μεχντί.

Προσέφεραν πάρα πολλά και ο στόχος είναι να τους κρατήσουμε. Με τον Γκόρντον είναι λίγο δύσκολα. Αυτός κάνει ότι μπορεί, όπως και ο Μεχντί. Είναι εξελίξεις που επηρεάζουν τις κινήσεις μας γιατί ήταν σημαντικοί, είχαν την χημεία. Πιστεύουμε πως έχουν δυνατότητες και περιμέναμε. Χάσαμε χρόνο αλλά γενικά τις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις. Αυτό που θέλω εγώ είναι να τους έχω γρήγορα κοντά, αν έρθουν και οι δύο ξέρουν ποιος είναι ο Παναθηναϊκός, θα είμαστε πιο έτοιμοι.

Αυτό που ζήτησα από τον κ. Νταμπίζα είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να δούμε που βρισκόμαστε. Αν θα χρειαστεί να κάνουμε μια άλλη προσθήκη. Υπάρχουν επιλογές, είμαστε σε καλό στάδιο. Απλά περιμένουμε και θα δούμε».

«ΕΝΑ ΣΤΟΠΕΡ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΣΙΦΟ, ΕΝΑ ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ, ΕΝΑ ΧΑΦ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΞΤΡΕΜ»

Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση ο Παναθηναϊκός και τι πλάνο έχετε για το ρόστερ της νέας σεζόν, όσον αφορά τον αριθμό των παικτών;

«Πέρυσι είχαμε 20 παίκτες και 3 πορτιέρο συν τους μικρούς από την ακαδημία. Φέτος επειδή έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις έχω ζητήσει 22 παίκτες και 3 τερματοφύλακες. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι μικροί που ανάλογα με την εξέλιξη του πρωταθλήματος να πάρουν παιχνίδια. Για αυτό φέραμε και τον κύριο Χέρντεν για να έχουμε και την λεπτομέρεια στην ακαδημία. Να έρθουν πιο γρήγορα παίκτες στην πρώτη ομάδα, ανάλογα με την πορεία τους.

Η εισήγηση μου για μεταγραφές ήταν να αποκτηθεί ένα δεξί μπακ(σ.σ εννοεί τον Μπούρμπο αλλά αν δεν ανακοινωθεί... απαγορεύονται τα δημόσια σχόλια). Από κει και πέρα ένα στόπερ αν δεν μείνει ο Γκόρντον, για να έχουμε τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς. Τον Κουτρουμπή, τον Τριανταφυλλόπουλο, τον Ρισβάνη και μην ξεχνάτε έχουμε και τον Μέντες που μπορεί να παίξει εκεί με επιτυχία».

Αν μείνει για παράδειγμα ο Σίλντενφελντ, δεν θα αποκτηθεί και άλλος στόπερ;

«Το πιθανότερο είναι πως όχι. Δεν θέλω να φορτώσουμε θέσεις με πολλούς παίκτες».

Από κει και πέρα;

«Χαφ σίγουρα. Θα εξαρτηθεί φυσικά και από το αν μείνει ο Αμπέντ. Σίγουρα θα πάρουμε έναν παίκτη στο κέντρο, που θα έχει το τρέξιμο και την ενέργεια αλλά και την δυνατότητα να έχει δημιουργία στο παιχνίδι του. Έχουμε ανοιχτά μέτωπα και όπως είπα πριν, τις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις. Ανάλογα με τα οικονομικά μας ίσως να κινηθούμε και για έναν εξτρέμ, ώστε όταν έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να παίξουμε με ''καθαρούς'' ακραίους. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες για να λέμε ότι απλά πήραμε παίκτες».

Οπότε να περιμένουμε νέα πρόσωπα στην Πολωνία;

«Νομίζω πως ναι».


«Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ»

Ο Καραγκούνης είναι κοντά στην επιστροφή;

«Νομίζω αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο ή την διοίκηση».

Τι μπορεί να δώσει ο Καραγκούνης;

«Είναι ένας σημαντικός παίκτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό. Έχει εμπειρία, το πάθος του μπορεί να σε παρασύρει. Έχει πολύ καλά στημένα ενώ ξέρει πως να διαχειριστεί ένα παιχνίδι. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν πρώτα, να μιλήσει ο ίδιος με την διοίκηση.

Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά των παικτών που ψάχνεται για την ενίσχυση της ομάδας;

«Πρώτα από όλα ο χαρακτήρας. Να σέβονται τους πάντες. Όλους. Από κει και πέρα, έχοντας τον χαρακτήρα και την ταχύτητα, που είναι προτεραιότητα για εμάς. Πάντα μπορείς να γίνεις καλύτερος. Αυτοί που θα μπούνε, θα μπούνε και θα έχουν την ίδια συμπεριφορά όπως όλοι».

Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την παραμονή του Πράνιτς. Εσύ πως βλέπεις το μέλλον του Κροάτη στην ομάδα;

«Μιλήσαμε στο τέλος της χρονιάς και ήταν πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που δούλεψε στην ομάδα. Μετά το Μουντιάλ ρώτησε και έμαθε πότε πρέπει να είναι πίσω και τον περιμένω. Για εμένα όταν μιλάω με κάποιον θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Νομίζω ήμασταν ξεκάθαροι και οι δύο. Τώρα και επειδή μιλάμε για επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αν έχει μια καλύτερη πρόταση εμείς δεν μπορούμε να του κόψουμε τον δρόμο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι, τον περιμένουμε 10 Ιουλίου ξεκινάει προπονήσεις και συνεχίζουμε».

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ, ΤΟ 3-4-3 ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ποιο είναι το χειρότερο κοουτσάρισμα σου στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

«Στο ματς με τον Πανθρακικό, μετά τα έβαλα με τον εαυτό μου. Δεν παίξαμε άσχημα αλλά εγώ δεν διαχειρίστηκα όπως έπρεπε την ομάδα. Αντί να έχουμε καθαρό μυαλό, εγώ να την έχω, ήμασταν τελείως απείθαρχοι. Αντί να ηρεμήσω τους παίκτες και εγώ επαναπαύτηκα και ήταν πολύ μεγάλο λάθος.

Από κει και πέρα το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Μετά την διακοπή δεν παρουσιαστήκαμε καθόλου. Δεν ρίσκαρα από το ημίχρονο που ήθελα να το γυρίσω σε 3-4-3, σκέφτηκα την διακοπή, δεν το είχαμε δουλέψει κιόλας με τα παιδιά. Επιθετικά θέλαμε το κάτι παραπάνω, πίστευα με τα τρία στόπερ πως θα έχουμε καλύτερη λειτουργία. Άργησα να το κάνω. Παίξαμε δίχως κανένα πρόβλημα αλλά μετά δείξαμε πως αν το κάναμε πιο νωρίς θα είχαμε πετύχει κάποιο γκολ. Το φοβήθηκα».

Θα δουλευτεί φέτος;

«Ναι θα δουλευτεί, όπως και πολλά άλλα. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Τα ματς που σου βγήκαν όλα;

«Είναι τρία ματς. Πολύ σημαντικό το ματς με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Στο 2-1. Υπήρχε πριν μεγάλη απογοήτευση. Ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει 5-0 τον ΟΦΗ. Κάνοντας την άναλυση και ήμουν τόσο σίγουρος πως αν κάνουμε αυτά που πρέπει, θα νικήσουμε. Ήταν πολύ σημαντικό.

Στο Φάληρο κάναμε ότι είχαμε σχεδιάσει και η τακτική προσέγγιση μαζί με την συγκέντρωση των παικτών ήταν εκπληκτική. Βλέποντας τη νίκη τους επί της Μάντσεστερ ήμουν απόλυτα σίγουρος πως αν κάνουμε ό,τι πρέπει θα τους νικήσουμε. Κι έγινε.

Στον τελικό του Κυπέλλου τώρα, τον ξέραμε τον ΠΑΟΚ. Δουλέψαμε κάποια πράγματα. Δουλέψαμε στην αδυναμία τους στα στημένα και τα πρώτα τρία γκολ ήρθαν από εκεί. Είναι σημαντικό να βγάζεις μέσα στο γήπεδο, όσα κάνεις στην προπόνηση».

«ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΑΝΤΟΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ''ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ'' Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

Το ταξίδι της Εθνικής ολοκληρώθηκε. Νομίζω χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία αλλά η πρόκριση στους 16 ήταν μεγάλη υπόθεση. Πιστεύεις πως θα μπορούσαν να είναι στην αποστολή περισσότεροι παίκτες από τον Παναθηναϊκό;

«Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε χωράφια άλλων και ειδικά συναδέλφων. Ο Σάντος το γνωρίζει καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά νομίζω πως ένας ή δύο παίκτες θα μπορούσαν να είναι στην αποστολή για την Βραζιλία. Λογικά ήθελε να επιβραβεύσει όσους έφεραν την ομάδα στην τελική φάση. Αυτός κάνει τις επιλογές και αυτός είναι υπεύθυνος για τα αποτέλεσματα. Η πορεία ήταν κάτι που τον δικαίωσε. Είναι καμία φορά και δύσκολα όταν ξέρεις ότι θα φύγεις μετά το Μουντιάλ. Μπορεί να χάνεις την αυτοσυγκέντρωση του. Μόνο θετική εικόνα είχαμε στην Βραζιλία ως Ελλάδα. Μακάρι αυτή η ομάδα να φτιάξει ένα πυρήνα και να είναι η Εθνική παρούσα και στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις».

Παρακολουθούμε ένα από τα καλύτερα Μουντιάλ, έχει ξεχωρίσει και η Ολλανδία με αυτό το 5-3-2 του Φαν Χάαλ. Το περίμενες;

«Έπεσα έξω στις προβλέψεις μου. Δεν περίμενα να προχωρήσει. Ο Φαν Χάαλ είναι ένας πολύ μεγάλος προπονητής. Άλλαξε το σύστημα και επειδή δεν είχαν ξαναπαίξει έτσι, είχαν αρκετούς νεαρούς παίκτες, δεν τους περίμενα τόσο δυνατούς. Και, όμως. Βλέπουμε ότι η Ολλανδία πάει μακριά και ο στόχος του προπονητή από την ομοσπονδία να φτάσει στα ημιτελικά, είναι πολύ κοντά.

Η αλλαγή του συστήματος έχει εξήγηση. Δεν είχε παίκτες να υποστηρίξει το 4-3-3. Το είπε και ο ίδιος ο Φαν Χάαλ. Δεν με νοιάζει πως, αλλά με νοιάζει να φτάσω μακριά. Και το κάνει, με την Ολλανδία να έχει πολύ καλή εικόνα.Είναι ένα Μουντιάλ με καμία ομάδα να μην κάνει διαφορά. Είναι αρκετές στο ίδιο επίπεδο. Όσοι το άξιζαν προχώρησαν, όσοι δεν το άξιζαν επέστρεψαν στις χώρες τους».

Έχεις ξεχωρίσει κάποιον ποδοσφαιριστή αν και σε γενικές γραμμές λίγες είναι οι ομάδες που έχουν την σφραγίδα ενός ηγέτη...

«Αυτή την στιγμή είναι πιο πολύ ομάδες. Ισως ο Τζέιμς της Κολομβίας, είναι ένας παίκτης που κάνει την διαφορά. Είναι ένα Μουντιάλ που το σύνολο είναι αυτό που υπερισχύει. Ο Ρονάλντο απέτυχε, ο Ρούνι, ο Μπαλοτέλι, η Ισπανία με τον Ντιέγκο Κόστα, δεν έκαναν τίποτα. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και το σύνολο έχει τον μεγαλύτερο ρόλο».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα