Βραζιλία – Χιλή 1-1 (3-2 πέναλτι)

Βραζιλία – Χιλή 1-1 (3-2 πέναλτι)

bet365

Το δοκάρι (δις) και ο Ζούλιο Σέζαρ έσωσαν τους Βραζιλιάνους από ένα νέο «Μαρακανάσο», με τη Χιλή να τους βγάζει την ψυχή μέχρι τη διαδικασία των πέναλτι (3-2 και 1-1 κανονική διάρκεια και παράταση).

Καθώς το ρολόι στο «Μινεϊράο» κυλούσε αγχωτικά, άπαντες σκέφτονταν το παρελθόν και το «Μαρακανάσο», τον χαμένο τελικό του 1950. Τα... φαντάσματα και οι μαζικές αυτοκτονίες απειλούσαν να εμφανιστούν ξανά. Αυτή τη φορά δεν ήταν η Ουρουγουάη, αλλά η Χιλή που έβγαζε την ψυχή στους Βραζιλιάνους. Μετά από 120' υπερπροσπάθειας με φάσεις, τρεξίματα, πολλές κλωτσιές και από ένα γκολ για την κάθε μία ομάδα (1-1), το πρώτο νοκ άουτ αυτού του Μουντιάλ θα έπρεπε να κριθεί στα πέναλτι. Εκεί, ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές της Σελεσάο και έστειλε τη μπάλα στο σίδερο. Οχι μόνο στο τελευταίο πέναλτι, αλλά και στο προτελευταίο σουτ της παράτασης. Ας είναι καλά βέβαια και ο Ζούλιο Σέζαρ που με τις δύο αποκρούσεις του από την άσπρη βούλα, συνέβαλε τα μέγιστα για αυτό το 3-2 στις εκτελέσεις.

Γενικότερα ήταν ένα πολύ δυνατό ματς που σε κρατούσε σε υψηλή ένταση. Η Βραζιλία είχε το ταλέντο, αλλά η Χιλή το πλάνο και το πάθος. Ο Σαμπάολι εγκλώβισε με το γεμάτο κέντρο του τη Σελεσάο και δεν της επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι της. Οι Βραζιλιάνοι ξεκίνησαν όπως αναμενόταν πιο καλά και στο 18' άνοιξαν το σκορ. Μετά το κόρνερ του Νεϊμάρ και την πρώτη κεφαλιά του Τιάγκο Σίλβα, ο Νταβίντ Λουίζ έκανε την κοντινή προβολή (σ.σ.: η FIFA δίνει εκείνον σκόρερ, αλλά είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για αυτογκόλ του Χάρα).

Ωστόσο, η χαρά τους δεν θα κρατούσε για πολύ. Στο 32' ο Χουλκ έκανε το λάθος στην άμυνα, ο Βιδάλ έκλεψε τη μπάλα, πάσαρε στον Αλέξις Σάντσες που από πλάγια δεξιά πλάσαρε στην απέναντι γωνία για το 1-1. Στο 35' η κεφαλιά του Νεϊμάρ αντί για τα δίχτυα, χτύπησε στην πλάτη του Σίλβα και εξοστρακίστηκε. Σειρά θα έπαιρνε ο Φρεντ. Οχι όμως για κάτι θετικό, αλλά για χαμένα πλασέ από καλή θέση, πεσίματα λίγο πριν πάρει τη μπάλα, κοντρόλ στα 10 μέτρα και κάθε λογής... αμπαλοσύνη, που έκανε τον κάθε φίλο της Βραζιλίας να θέλει να κλάψει με το γεγονός ότι αυτός είναι πλέον ο βασικός επιθετικός αυτής της ιστορικής Εθνικής.

Αντιθέτως, στην απέναντι η εστία ο Ζούλιο Σέζαρ είχε πιάσει δουλειά, καθώς ανέβαιναν οι Χιλιανοί. Ειδικά η εξ επαφής επέμβαση του στο πλασέ του Αράνγκις (45') ήταν φοβερή. Στην επανάληψη ο Χουλκ (55') σκόραρε, αλλά σωστά ακυρώθηκε το γκολ ως χέρι στο κοντρόλ. Κάπου εκεί η Χιλή ανέλαβε τα ηνία και κυριάρχησε σε τρεξίματα σε όλο το γήπεδο, με τα αστέρια της Σελεσάο να είναι εξαφανισμένα και τον Χουλκ να παλεύει μόνος του να δημιουργήσει. Η αλλαγή του Φρεντ με τον Ζο μάλλον περισσότερο γέλιο προσέφερε παρά κάτι ουσιαστικό (ήταν και ο Ζο τραγικός).

Στο 64' Ισλα και Βιδάλ έκρυψαν το τόπι, αλλά ο αποδέκτης Αράνγκις νικήθηκε και πάλι εντυπωσιακά από τον σωτήρα Ζούλιο Σέζαρ. Η απάντηση των Βραζιλιάνων ήρθε με τρομερή ενέργεια του Χουλκ και ακόμα πιο τεράστια απόκρουση του Μπράβο. Η πρόκριση θα παιζόταν στην παράταση. Εκεί δηλαδή που οι Χιλιανοί βρέθηκαν για πρώτη φορά στη μουντιαλική ιστορία τους και οι Βραζιλιάνοι για έβδομη (1 πρόκριση, 6 φορές στα πέναλτι). Στο 103' ο Μπράβο είπε ξανά όχι στον Χουλκ και στο 120' η ψυχή των Βραζιλιάνων βρέθηκε στον Αδη και επανήλθε, καθώς η βολίδα του Πινίγια τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Ούτε η παράταση μπόρεσε να λύσει τις διαφορές και φτάσαμε στα πέναλτι.

Εκεί μίλησε η εμπειρία της Σελεσάο και ο Ζούλιο Σέζαρ που απέκρουσε τις δύο πρώτες εκτελέσεις, αντισταθμίζοντας τα χαμένα των Γουίλιαν, Χουλκ. Ας όψεται λοιπόν ο Χάρα που στο τελευταίο πέναλτι σημάδεψε το δοκάρι και με το 3-2 έστειλε τη Βραζιλία στα προημιτελικά!

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ
1-0 Νταβίντ Λουίζ
1-0 Πινίγια (απόκρουση Ζούλιο Σέζαρ)
1-0 Γουίλιαν (άουτ)
1-0 Αλέξις Σάντσες (απόκρουση Ζούλιο Σέζαρ)
2-0 Μαρσέλο
2-1 Αράνγκις
2-1 Χουλκ (απόκρουση Μπράβο)
2-2 Ντίας
3-2 Νεϊμάρ
3-2 Χάρα (δοκάρι)

MVP: Αν και ο Γκάρι Μεδέλ ήταν εκπληκτικός και 1ος σε επιτυχημένες μεταβιβάσεις, τάκλιν και κοψίματα, δεν γίνεται να μην μπει εδώ ο Ζούλιο Σέζαρ. Οδεύοντας προς τα 35, ο πορτιέρο της Σελεσάο έκανε εξαιρετικό ματς, είχε δύο σωτήρια τετ α τετ και έπιασε και δύο πέναλτι. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται και κάτι ακόμα για να χαρακτηριστεί κάποιος πολυτιμότερος παίκτης ενός αγώνα!

POINT: Γκολ και φύγαμε για τελικό! Ή κάπως έτσι τέλος πάντως. Αυτό θα σήμαινε εάν η βολίδα του Πινίγια στο 120' αντί για το οριζόντιο δοκάρι, αναπαυόταν στα δίχτυα. Δεν θα υπήρχε περιθώριο αντίδρασης και στα ρεπορτάζ από τη χώρα του Μουντιάλ δεν θα σταματούσαμε να μετράμε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

STAT ATTACK: 41 αγώνες αήττητη εντός συνόρων συμπλήρωσε η Βραζιλία που ηττήθηκε τελευταία φορά από την Παραγουάη σε φιλικό (0-1) το 2002.

ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Ηταν ένα παιχνίδι μεγάλων συγκινήσεων. Φανταστείτε να είστε από τη μία ή την άλλη χώρα πως θα το βιώνατε. Η Χιλή νίκησε τακτικά και πήρε τις εντυπώσεις. Η Βραζιλία όμως έκλεψε την πρόκριση που πραγματικά ήταν στο 50-50. Το ίδιο και η διαιτησία που άπαντες πίστευαν ότι θα σπρώξει τους οικοδεσπότες. Μακάρι να έχουν τόσα συναισθήματα και ένταση όλα τα ματς των «16». Ωραία αρχίσαμε πάντως...

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Βραζιλία (Λουίς Φιλίπε Σκολάρι)
: Ζούλιο Σέζαρ, Νταβίντ Λουίζ, Τιάγκο Σίλβα, Ντάνι Αλβες, Μαρσέλο, Φερναντίνιο (72' Ραμίρες), Λουίζ Γκουστάβο, Οσκαρ (106' Γουίλιαν), Νεϊμάρ, Χουλκ, Φρεντ (63' Ζο)

Χιλή (Χόρχε Σαμπάολι): Μπράβο, Μεδέλ (106' Ρόχας), Χάρα, Σίλβα, Μένα, Ισλα, Αράνγκις, Ντίας, Βιδάλ (87' Πινίγια), Αλέξις Σάντσες, Βάργας (57' Γκουτιέρες)

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Χαίρε Ιούλιε Καίσαρα

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ: «Ξυστά μας πέρασε το εγκεφαλικό»


* Ο Λουίζ Γκουστάβο χάνει τα προημιτελικά εξαιτίας καρτών!

 

Τελευταία Νέα