Mundial 2014: Η παρουσία της Ελλάδας στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα

Νίκος Ρόλλας
Mundial 2014: Η παρουσία της Ελλάδας στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα

bet365

Από τον εφιάλτη του 1994 στις ΗΠΑ, στην μεγάλη βελτίωση και στην μάχη για την μεγάλη έκπληξη στην Αφρική το 2010.

Την πρώτη φορά... πάθαμε και την δεύτερη... μάθαμε. Πλέον η Εθνική ομάδα, καλείται στην 3η συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να επιβεβαιώσει πως πλέον βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών του κόσμου, στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Το πως φτάσαμε ως εδώ, θα το δούμε παρακάτω, με έναν μίνι απολογισμό των αγώνων, με videos από τις 6 αναμετρήσεις και με την κρυφή ελπίδα η παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην Βραζιλία να προσθέσει ακόμη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της χώρας μας.

Με σύστημα 4-4-2
Το πρώτο παιχνίδι της Ελλάδας σε Μουντιάλ αποτέλεσε την αρχή ενός εφιάλτη που κράτησε 9 ημέρες. Άλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κανείς η παρουσία της Εθνικής στα γήπεδα των ΗΠΑ, από τη στιγμή που όχι απλά νίκη δεν κατάφερε να σταυρώσει, αλλά ούτε την χαρά του να στείλει την μπάλα στο πλεχτό.

Η αρχή έγινε στην Βοστόνη κόντρα στην Αργεντινή του σεληνιασμένου Μπατιστούτα που πέτυχε 3 γκολ και του ντοπαρισμένου, όπως αποδείχθηκε αργότερα Μαραντόνα που τον συμπλήρωσε στον πίνακα των σκόρερ. Η συνέχεια; Μία από τα ίδια, με την Βουλγαρία του Στόιτσκοφ (που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά) να επωφελείται από την τραγική εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και να αυξάνει το παθητικό της Ελλάδας στα 8.

Ο στόχος στο 3ο παιχνίδι της σειράς κόντρα στην Νιγηρία, δεν ήταν άλλος από την επίτευξη ενός γκολ. Αυτό όμως ουδέποτε ήρθε, με τον συγχωρεμένο Αλκέτα Παναγούλια να ξεσπά στα αποδυτήρια, ζητώντας από τους διεθνείς να αφήσουν τις ντρίμπλες και να σουτάρουν.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΕΛΛΑΔΑ 4-0 (2', 44', 90' Μπατιστούτα, 60' Μαραντόνα)
ΘΕΑΤΕΣ: 54,456
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Λουίς Ίσλας, Χοσέ Τσαμότ, Ρομπέρτο Σενσίνι, Φερνάντο Ρεδόντο, Όσκαρ Ρουτζέρι, Κλαούντιο Κανίτζα, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ντιέγο Μαραδόνα (83' Αριέλ Ορτέγα), Φερνάντο Κάσερες, Ντιέγο Σιμεόνε, Αμπέλ Μπάλμπο (80' Αλεχάνδρο Μανκούσο)
ΕΛΛΑΔΑ: Μήνου, Αποστολάκης, Κολιτσιδάκης, Μανωλάς, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Νιόπλιας, Μαχλάς (59' Μητρόπουλος), Τσιαντάκης (45' Μαραγκός), Κωφίδης.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 4-0 (5' 55' Στόιτσκοφ, 65' Λέτσκοφ, 90' Μποριμίροφ)
ΘΕΑΤΕΣ: 63,160
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μπόρισλαβ Μιχαΐλοφ, Εμίλ Κρεμενλίεφ, Τρίφον Ιβάνοφ, Τσάνκο Τσβετάνοφ (77' Ίλιαν Κιριάκοφ), Πέταρ Χούμπτσεφ, Ζλάτκο Γιάνκοφ, Εμίλ Κοσταντίνοφ (82' Ντάνιελ Μποριμίροφ), Χρίστο Στόιτσκοφ, Ίορνταν Λέτσκοφ, Νάσκο Σιράκοφ, Κράσιμιρ Μπαλάκοφ
ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Νιόπλιας, Μαχλάς, Μαραγκός, Καραγιάννης, Αλεξούδης (58' Δημητριάδης), Χαντζίδης (48' Μητρόπουλος), Καραταΐδης, Κωφίδης.

ΕΛΛΑΔΑ-ΝΙΓΗΡΙΑ 0-2 (45' Τζορτζ, 90' Αμοκάτσι)
ΘΕΑΤΕΣ: 53,001
ΕΛΛΑΔΑ: Καρκαμάνης, Καλιτζάκης, Τσαλουχίδης, Νιόπλιας, Μαχλάς (80' Δημητριάδης), Μητρόπουλος (72' Τσιαντάκης), Καραγιάννης, Χατζίδης, Κωφίδης, Αλεξανδρής, Αλεξίου.
Νιγηρία: Πίτερ Ρουφάι, Στίβεν Κέσι, Ούτσε Οκετσούκβου, Τσίντι Νβάνου, Φίνιντι Τζορτζ (84' Μούτιου Αντεπότζου), Ρασίντ Γεκινί (69' Τζέι Τζέι Οκότσα), Εμάνουελ Αμουνίκε, Σάμσον Σιάσια, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Σάντεϊ Ολίσε, Μάικλ Εμενάλο

Το... πάθημα, έγινε μάθημα
16 χρόνια μετά το πάθημα της Αμερικής, άπαντες είχαν πάρει το μάθημά τους... Έχοντας βέβαια στην πλάτη τους την κατάκτηση του Euro 2004 και την συμμετοχή σε αυτό του 2008, το Μουντιάλ του 1994 αποτέλεσε το παράδειγμα προς αποφυγή. Ο όμιλος, με εξαίρεση την Αργεντινή φαινόταν οτι μπορεί να παιχτεί για την πρόκριση, όμως η Κορέα με το καλημέρα έκοψε κάθε ελπίδα. Η χαμένη ευκαιρία του Τοροσίδη στο 2' και το γκολ μετά από 5 λεπτά του Λι Γιουνγκ Σου, έκοψαν τα... πόδια των διεθνών που δεν κατάφεραν να απειλήσουν στην συνέχεια, δεχόμενοι το τελειωτικό χτύπημα από τον Παρκ στο 52'.

Με δεδομένο οτι το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων ήταν κόντρα στην Αργεντινή του Μέσι, του Βερόν και του Αγκουέρο, ο στόχος κόντρα στη Νιγηρία ήταν διπλός. Παρθενική γκολ στην διοργάνωση και παρθενική νίκη... Το γκολ του Ούτσε όμως στο 16' και η μέτρια εμφάνιση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μέχρι εκείνο το σημείο, άρχισε να ξυπνάει... εφιάλτες. Ευτυχώς όμως ο Καιτά με μία ανόητη, αλλά δίκαιη αποβολή, έδωσε στην Ελλάδα την ώθηση που έψαχνε. Ο Ότο Ρεχάγκελ σχεδόν αμέσως περνάει τον Σαμαρά στην θέση του Παπαστόπουλου, καθώς τα τρία στόπερ από τη στιγμή που υπήρχε αριθμητικό πλεονέκτημα, ήταν υπερβολή και όλα πλέον είχαν πάρει τον δρόμο τους. Ο Σαλπιγγίδης σπάει το... ρόδι σε τελική φάση και ο Τοροσίδης στο 71' ολοκληρώνει την ιστορική νίκη.

Κόντρα στην Αργεντινή, όλοι θεωρούσαν την Ελλάδα τελειωμένη... Η σφιχτή αμυντική διάταξη, με τον Παπασταθόπουλο κολλημένο πάνω στον Μέσι, μπλόκαρε την ομάδα του Μαραντόνα και άρχισε να δημιουργεί ελπίδες για έκπληξη... Η ευκαιρία του Σαμαρά στο 48 έδειξε πως τα πάντα μπορούν να γίνουν, όμως η τύχη είχε διαφορετική άποψη... Τοροσίδης, Νίνης, Κατσουράνης βγαίνουν νοκ άουτ με τραυματισμούς, ενώ στο 77' ο Ντεμικέλις εκμεταλλευόμενος τις κόντρες και την στιγμιαία αδράνεια της άμυνας, ανοίγει το σκορ για την Αργεντινή, κόβοντας τα... πόδια των Ελλήνων. Το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Παλέρμο στο 89'...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-ΕΛΛΑΔΑ 2-0 (7' Σου, 52' Παρκ)
ΘΕΑΤΕΣ: 31,513
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χου Γιουνγκ-Μο): Γιουνγκ Σουνγκ-Ριονγκ, Τσα Ντου Ρι, Λι Γιουνγκ-Πιου, Τσο Γιονγκ-Χουνγκ, Λι Τσουνγκ-Σου, Λι Τσονγκ-Γιουνγκ (90΄+ Κιμ Ζάε-Σουνγκ), Παρκ Γι-Σουνγκ, Κιμ Γιουνγκ-Βου, Κι Σουνγκ-Βενγκ (74΄ Κιμ Ναμ), Παρκ Τσου-Γιονγκ (87΄ Λι Σουνγκ-Γιουλ), Γιομ Κι-Χουν.
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46΄ Πατσατζόγλου), Χαριστέας (61΄ Καπετάνος), Γκέκας, Σαμαράς (59΄ Σαλπιγγίδης).

ΕΛΛΑΔΑ-ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1 (44' Σαλπιγγίδης, 71' Τοροσίδης/16' Ούτσε)
ΘΕΑΤΕΣ: 31,593
ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Αβρ. Παπαδόπουλος, Βύντρα, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79' Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενγεάμα, Γιόμπο, Ταϊγουό (56' Ετσιεζίλε, 77' Αφολάμπι), Σίτου, Όντια, Ετούχου, Καϊτά, Χαρούνα, Ούτσε, Οντεμβίνγκι (46' Ομπάσι), Γιακούμπου.

ΕΛΛΑΔΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-2 (77' Ντεμικέλις, 89' Παλέρμο)
ΘΕΑΤΕΣ: 38,891
ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Μόρας, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Τοροσίδης (54’ Πατσατζόγλου), Κατσουράνης (54’ Νίνης), Τζιόλης, Καραγκούνης (46’ Σπυρόπουλος), Σαμαράς.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομέρο, Οταμένδι, Μπουρντίσο, Ντεμικέλις, Κλ. Ροντρίγκες, Μάξι Ροντρίγκες (63’ Ντι Μαρία), Βερόν, Μπολάτι, Μέσι, Αγκουέρο (76’ Παστόρε), Μιλίτο (80’ Παλέρμο).

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και η Εθνική οφείλει να αποδείξει πως συνεχίζει τα βήματα μπροστά. Ο όμιλος σε μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ανοιχτός για όλες τις ομάδες, αλλά κάτι τέτοιες συνθήκες είναι που κρύβουν τις μεγάλες παγίδες... Η Ελλάδα όμως έχει αποδείξει οτι έχει όχι απλά την εμπειρία, αλλά και τον χαρακτήρα για να τις διαχειριστεί...

 

Τελευταία Νέα