Προπονητολογία, γκρίνια, Δέλλας και αλήθειες!

Προπονητολογία, γκρίνια, Δέλλας και αλήθειες!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Προπονητολογία, γκρίνια, Δέλλας και αλήθειες!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το θέμα κόουτς στην ΑΕΚ και τις διαρροές (για το ρόστερ) που δεν βοήθησαν την ομάδα...

Στην ΑΕΚ δείχνουν μία σοβαρή και ουσιαστική οργάνωση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδα και το... αύριο αυτής στην Β' κατηγορία. Η ενίσχυση του ρόστερ αποδεικνύει και επιβεβαιώνει τον πρόλογό μου. Δεν είναι λίγο άλλωστε να έχουν γίνει τουλάχιστον 6 έως 8 κινήσεις ουσίας προτού καν μπει το 2014!

Η συνέχεια ήταν ανάλογη... Με δυο λόγια η Ενωση έχει φτάσει ήδη στις 10 προσθήκες στο ρόστερ της και όλες οι επιλογές (αν τις συγκρίνουμε με τις υπάρχουσες λύσεις) για βασική 11άδα. Κάτι απόλυτα σωστό, λογικό και δικαιολογημένο απ' όσα είδαμε να γίνονται -πιο σωστά να ΜΗΝ γίνονται- στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια της φετινής σεζόν...

Βέβαια όλο αυτό το... νταραβέρι αναζήτησης και απόκτησης παικτών, αλλά και το γεγονός πως εκ των έσω διέρρεαν πληροφορίες (από την ΑΕΚ κοινώς) για ενίσχυση την επόμενη σεζόν με 12 έως και 15 (το λιγότερο) ποδοσφαιριστές, δημιουργούσε προβληματισμό και εκνευρισμό μεταξύ των παικτών που βρίσκονταν ήδη στα αποδυτήρια της Ενωσης.

Γεγονός πάντως που (κακώς) δεν απασχόλησε τους ανθρώπους της ΑΕΚ, ότι δηλαδή είχαν επί της ουσίας οι ίδιοι με διαρροές που έκαναν κακό στην ομάδα απαξιώσει το ρόστερ, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκνευρισμός και προβληματισμός σε αυτό. Μόνο ο Νίκος Λυμπερόπουλος κατάλαβε το λάθος και... θυσιάστηκε να εκτεθεί κάνοντας μία δήλωση διάψευσης για όλα τα σενάρια μεταγραφικών υποθέσεων που σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα επιβεβαιώθηκαν όλα (ή έστω σχεδόν όλα). Εννοείται πως η επιχείρηση ενίσχυση του ρόστερ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποκτηθούν ακόμη από 5 έως 8 παίκτες!

Κι ενώ στην ΑΕΚ δεν ενοχλήθηκαν που ΟΛΟΙ έγραφαν καθημερινά για τους παίκτες που θα αποκτηθούν και όχι μόνο, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε δεξιά κι αριστερά, εκνευρίστηκαν από την προπονητολογία και το γεγονός ότι διέρρευσαν τα ονόματα των Ρικάρντο Σα Πίντο και Χουάν Κάρλος Γκαρίδο!

Αυτό φυσικά που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν είχε προκύψει ανάλογος εκνευρισμός και γκρίνια όταν ξεκίνησε επί της ουσίας η προπονητολογία με τις περιπτώσεις των Σάκη Τσιώλη και Γιάννη Χριστόπουλου... Καμία απολύτως αντίδραση δεν υπήρξε και κανείς δεν εξέφρασε ενόχληση, ή γκρίνια. Και είναι να απορεί κανείς πραγματικά αν όντως ισχύουν όσα γράφονται περί γκρίνιας και αν αυτή αφορά μόνο όταν πρόκειται για αναφορές σε ξένους προπονητές.

Κάτι δεν ισχύει, κάπου μπάζει όλο αυτό! Δεν μπορεί να έχει ξεκινήσει μήνες η κουβέντα για τη διαδοχή του Δέλλα και να προκύπτουν ονόματα όπως του Τσιώλη και του Χριστόπουλου και ξαφνικά να προκύπτει εκνευρισμός και γκρίνια για τις περιπτώσεις των Σα Πίντο και Γκαρίδο...


Ας πούμε αλήθειες λοιπόν... Από τη στιγμή που προκύπτει προπονητολογία (όχι από το μυαλό κάποιων δημοσιογράφων) δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει – προκύψει και ονοματολογία. Αν οι περιπτώσεις που γράφονταν αφορούσαν πρόσωπα που δεν απασχολούν αντιλαμβάνομαι ότι έπρεπε να εκνευριστούν. Ομως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ!

Τα ερωτήματα που τίθενται αυτόματα είναι απλά: Κρίθηκε ανεπαρκής ο Τραϊανός Δέλλας; Προφανώς για να ξεκινήσει η προπονητολογία με ονόματα υποψήφιων διάδοχων αυτό ισχύει. Το ζήτημα είναι πώς κρίνεται ο «Τράι». Για να είμαι σωστός απέναντι σε όλους εσάς που με ρωτάτε εκτιμώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει απογοήτευση για τον Ελληνα προπονητή. Κι αυτό διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς του ζητήθηκε να κάνει πράξη. Εγώ (και έχω τσακωθεί με αρκετούς φίλους μου γι' αυτό) θεωρώ πως ο Δέλλας πρέπει να συνεχίσει.

Ομως αν στην ΑΕΚ θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει επειδή εκτιμούν ότι δεν έχει αναδείξει ποδοσφαιριστές (και δεν εξέλιξε κάποιους από αυτούς), η ομάδα δεν έχει αγωνιστική ταυτότητα και λόγω μέτριας έως κακής απόδοσής της σε αρκετά από τα ματς της κατηγορίας μπορώ να το καταλάβω, να το δεχθώ, όμως σε καμία περίπτωση να συμφωνήσω.

Σε κάθε νόμισμα υπάρχουν δυο όψεις. Μπορεί και από την πλευρά του Δέλλα να ειπωθεί (δεν το γνωρίζω διότι δεν του έχω μιλήσει όσο κι αν κάποιοι επειδή τον στηρίζω θεωρούν ότι το κάνω γι' αυτόν τον λόγο) ότι βγάζει τον Τσεβά, έχει εξελίξει τον Τζανετόπουλο, τον Πεταυράκη και τον Γροντή και σε αρκετά ματς η ομάδα του έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, έβαλε πολλά γκολ και έβγαλε δουλειά από τις προπονήσεις.

Για μένα κριτήριο είναι ότι βλέπω. Και έχω δει τον απόλυτα σωστό τρόπο που δούλεψε ο Δέλλας στην προετοιμασία (άλλωστε στις προπονήσεις δεν γνωρίζουμε τι και πώς δουλεύει αφού στα Σπάτα το προπονητικό κέντρο είναι... άβατο και αρκούμαστε αποκλειστικά σε μαρτυρίες) σε συνδυασμό με άλλες προετοιμασίες που έχω παρακολουθήσει. Τότε, λίγους μήνες πριν ντε, όλοι όσοι βρισκόμασταν στο Πήλιο σημειώναμε με... μανία τον προβληματισμό μας για το ρόστερ που υπήρχε προ των μεταγραφών των Πόποβιτς, Πλατέλλα, Ντακόλ και Τσιρίλο...

Από τους παραπάνω 4 ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν μόνο ο Πλατέλλας έκανε τη διαφορά. Αρα επί της ουσίας ο Δέλλας προχώρησε με το ίδιο προβληματικό (για όλους εμάς που είδαμε την προετοιμασία) ρόστερ που είχε στο Πήλιο! Ο Πόποβιτς ακόμη αναζητείται, ο Ντακόλ έκανε ελάχιστα καλά ματς και ο Τσιρίλο αγωνίστηκε λίγο, μα το πρόβλημα ανάπτυξης και δημιουργίας δεν μπορεί να αποτελεί δική του ευθύνη. Στην πορεία δε προέκυψε και η απαξίωση του ρόστερ. Οι παίκτες διάβαζαν ποιους παίρνει η ομάδα και οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι δεν θα έχουν θέση στην ΑΕΚ της επόμενης σεζόν γεγονός που τους έκανε είτε να εκνευριστούν είτε να χάσουν το όποιο κίνητρο (αν και επαγγελματίες και αυτό είναι το δικό τους λάθος, έως έγκλημα)!

Στο δια ταύτα λοιπόν η ευθύνη του Δέλλα που γίνεται και εξελίσσεται σαν προπονητής κι αυτός στην ΑΕΚ είναι ανάλογη -και για μένα μικρότερη- με τους επίσης και κυρίως υπεύθυνους για τον αγωνιστικό σχεδιασμό αφού τόσο ο εκτελεστικός όσο και ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα είναι πάνω (στο οργανόγραμμα) από τον εκάστοτε προπονητή. Αρα στο... κάδρο στα πρόσωπα που λόγω της εικόνα της ΑΕΚ έχουν απογοητεύσει θα έπρεπε να βρίσκονται και οι Μπάγεβιτς και Λυμπερόπουλος πλην του Δέλλα! Κάτι που έως τώρα δεν φαίνεται να ισχύει...

Για να είμαι ξεκάθαρος: Προσωπικά δεν θεωρώ κανέναν τους υπεύθυνο. Διότι αναμενόμενο είναι το αγωνιστικό αποτέλεσμα για μένα. Είχαν λίγο χρόνο για να δημιουργήσουν ομάδα και ίσως θα μπορούσαν να είχαν κάτι καλύτερο σε κάποιες περιπτώσεις παικτών, όμως ο σκοπός επετεύχθη... Η εύκολη και αβίαστη άνοδος της ΑΕΚ. Και στην τελική δεν μπορείς να περιμένεις ότι ο Ρόβας θα εξαφανιστεί όλη τη σεζόν, το ίδιο και ο Πόποβιτς, ότι ο ψυχωμένος Σταθάκης θα είναι τόσο ασταθής και οι δυο τερματοφύλακες μαζί δεν θα καταφέρουν να κάνουν έναν! Ούτε ότι ο Ανάκογλου θα έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Μπάγεβιτς, Λυμπερόπουλος και Δέλλας επί της ουσίας δουλεύουν όλοι για πρώτη φορά από το πόστο στο οποίο βρίσκονται. Πώς να κριθούν με βεβαιότητα αν κάνουν, ή όχι; Ομως αν το κάνεις για τον έναν, οφείλεις να το κάνεις και για τους τρεις. Μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε δηλαδή... Δεν έδωσε λίστα με συγκεκριμένα ονόματα παικτών προς απόκτηση ο «Τράι» για να του τα χρεώνουν όλα.

Από την άλλη η ομάδα έχει αφεντικό, πανίσχυρη διοίκηση και θα κρίνει αν πρέπει να αντικατασταθεί ο προπονητής και μόνο αυτός. Και ποιος ακούει τι γράφει ο κάθε Τσακίρης, σιγά μην επηρεαστεί κανείς αν έχει αποφασίσει. Αλλωστε εκείνος ξέρει που έχει το καρπούζι και το μαχαίρι, εγώ όπως όλοι οι υπόλοιποι έχουμε απλά άποψη, λέω για παράδειγμα ότι θεωρώ ότι πρέπει να μείνει ο Δέλλας γιατί μπορεί και το 'χει, άλλοι, ίσως πιο πολλοί να θεωρούν ότι δεν κάνει, απόψεις: όλοι έχουν από μία...

Αν έχεις αποφασίσει λοιπόν να προχωρήσεις σε αντικατάσταση του τεχνικού πώς μπορεί να παίζει ρόλο αν βγήκε το όνομα, αν διέρρευσαν λεπτομέρειες και γιατί έγινε αυτό; Το 2014 και ενώ το ξέρουν περισσότεροι από ένας δεν είναι δυνατόν να μείνει μυστικό το μαντάτο όποιο κι αν είναι αυτό. Ομως αν και εφόσον σου κάνει η περίπτωση με την οποία ασχολείσαι δεν μπορεί να στέκεσαι σε τόσο αστείες λεπτομέρειες.

Υγ: Η ιστορία με το χαρτόσημο καλά κρατεί και μάλιστα δυστυχώς τρέχει σαν υπόθεση σε βάρος της ΑΕΚ. Αυτό θα είναι το επόμενο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε τούτο εδώ το χώρο. Να δούμε ποιος πρέπει να πληρώσει και γιατί...!!!

Υγ2: Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι επειδή υπάρχει ένα θέμα άνευ ουσίας αλλά μεγάλης αξίας. Οτι γράφω σε ρεπορτάζ ή μη το υπογράφω πάντα... Πάντα όμως!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...