Ο... 40άρης, ο Μίτσελ και η ευρωπαϊκή καθιέρωση (vids)

Ο... 40άρης, ο Μίτσελ και η ευρωπαϊκή καθιέρωση (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ο... 40άρης, ο Μίτσελ και η ευρωπαϊκή καθιέρωση (vids)

bet365

Το 2013 ήταν «κόκκινο»! Ο Ολυμπιακός έφτασε 40 τίτλους, πήρε Σαβιόλα, έσπασε ρεκόρ, ανέδειξε κόουτς (Μίτσελ), γκολτζή (Μήτρογλου) και πορτιέρο (Ρομπέρτο) και πήγε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο 40ός τίτλος, το νταμπλ, η ευρωπαϊκή πρόκριση και οι πρωταγωνιστές

Δέκα μήνες πριν οι ερυθρόλευκοι περνούσαν από χίλια μύρια κύματα και μπόλικη αμφισβήτηση και... ενστάσεις ακόμα και από τον κόσμο τους για το ποδόσφαιρο που έπαιζαν. Η εικόνα τους δεν ήταν και τόσο πειστική στον αγωνιστικό χώρο ενώ οι ήττες και ο αρκετά ηχηρός αποκλεισμός στο Γιουρόπα Λιγκ από την Λεβάντε με τον Μίτσελ στον ερυθρόλευκο πάγκο μάλλον δεν βοήθησαν και τόσο. Η συνέχεια όμως αποζημίωσε μέχρι και τον πιο απαισιόδοξο οπαδό. Ο Ολυμπιακός έκλεισε την χρονιά με νταμπλ (σ.σ. με την διαιτησία του τελικού του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης βέβαια να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό). Πήρε πρωτάθλημα και κέρδισε το Κύπελλο με 3-1 με τον Αστέρα σε ένα ματς με ένταση, 2 κόκκινες και 10 κίτρινες αλλά και την επίμαχη φάση του Μανιάτη ενώ το ματς ήταν στο 1-1. Στην συνέχεια έβαλε... πλώρη για νέες επιτυχίες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Στην Ελλάδα τερμάτισε πρώτος με 77 βαθμούς σε 30 αγώνες με τον δεύτερο ΠΑΟΚ να έχει μόλις 62, παίρνοντας το 40ό του πρωτάθλημα και γράφοντας ιστορία και ενώ η φιέστα του προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Συνέχισε με μεγάλες μεταγραφικές υπερβάσεις, όπως εκείνη του Χαβιέρ Σαβιόλα αλλά και σπουδαίες προσθήκες, όπως εκείνη του Ρομπέρτο, ενισχύθηκε γενικότερα αισθητά με ουκ ολίγες νέες προσθήκες αν και έφυγαν παίκτες-κλειδιά της περσινής σεζόν όπως ο Ραφίκ Τζιμπούρ και ο Τζαμέλ Αμπντούν, «κλείδωσε» άμεσα τον επόμενο τίτλο από την στιγμή που βρήκε ρυθμό, τα απαιτούμενα αγωνιστικά πατήματα αλλά και τις καλές εμφανίσεις, καταρρίποντας ότι ρεκόρ υπήρχε και σε οποιοδήποτε επίπεδο, κέρδισε στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, προχώρησε στο Κύπελλο (όπου θα βρει ξανά ως αντίπαλο σε διπλούς αγώνες τον Αστέρα) και το πιο βασικό: πέρασε από την φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σε έναν όμιλο με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός νίκησε 2 φορές την Άντερλεχτ με τον Μήτρογλου να κάνει χατ τρικ στο πρώτο ματς και 1 την Μπενφίκα. Έφερε 1 ισοπαλία με τους Πορτογάλους και και στα 2 παιχνίδια με τους Γάλλους με την γκολάρα του Βάις στο Φάληρο να μένει πάντως αξέχαστη. Συγκέντρωσε συνολικά 10 πόντους σε 6 αναμετρήσεις, στέλνοντας την Μπενφίκα στο Γιουρόπα Λιγκ και αφήνοντας τελείως εκτός Ευρώπης την ομάδα της Άντερλεχτ.

Μία επιτυχία που αν μη τι άλλο ήταν πολύ σημαντική και για τον ίδιο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι είναι στις κορυφαίες 16 ομάδες του θεσμού και κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Την ίδια ώρα πέραν των κορυφαίων του αμυντικών και επιθετικών επιδόσεων μετά από 17 αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα απολαμβάνει την κορυφή με 49 πόντους με τον δεύτερο ΠΑΟΚ (σ.σ. που γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από τους ερυθρόλευκους στο γήπεδο Καραϊσκάκη) να είναι δέκα βαθμούς πίσω. Όσο για την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη η προσθήκη της ομάδας ήταν ο Πελέ από τον Εργοτέλη.

Τι κρατάει: Το νταμπλ και την πρόκριση στην φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από έναν άκρως περιπετειώδη αγώνα με την Άντερλεχτ (3-1) όπου έχασε δύο πέναλτι με τους Βέλγους να τελειώνουν το ματς με 8 παίκτες λόγω 3 αποβολών. Κυρίως όμως το δεύτερο. Πρόκειται για μία σπουδαία επιτυχία για τον Ολυμπιακό, την οποία είχε μεγάλη ανάγκη και εκείνος και συνολικά το ποδόσφαιρό μας σε αυτήν την χρονική συγκυρία. Επίσης κρατάει τον φετινό Μίτσελ, με τον Ισπανό τεχνικό να έχει... μεταμορφωθεί πλήρως και προς το καλύτερο και να έχει μετατρέψει τους ερυθρόλευκους σε μία ομάδα που αποδίδει θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο και η οποία κυνηγά όλα τα ματς και μέχρι τέλους. Οι Πειραιώτες κέρδισαν έναν προπονητή που βαδίζει στα... χνάρια του Ερνέστο Βαλβέρδε και δείχνει πως ήρθε για να μείνει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα. Επιπλέον κρατάει τα ρεκόρ που έσπασε, που δεν ήταν λίγα και αφορούσαν αήττητο ομάδας, σκοράρισμα, άμυνα και πολλά άλλα.

Τι αφήνει: Κανείς στον Ολυμπιακό δεν ξεχνά τις δύο ήττες από την Λεβάντε και τον αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ. Παρότι στο πρώτο ματς που οι Πειραιώτες έχασαν 3-0 η διαιτησία έκανε λάθη σε βάρος τους (σ.σ. με την αποβολή του Αμπντούν και υποδείξεις 2 πέναλτι) και ενώ είχαν και 2 δοκάρια, το συνολικό 4-0 και στους δύο αγώνες και η αμφισβήτηση από τον κόσμο μαζί με τις όποιες αποδοκιμασίες δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Μία αμφισβήτηση που έκανε την εμφάνισή της και μετά τον τελικό Κυπέλλου με τον Αστέρα.

Παίκτες που ξεχώρισαν: Σε αυτήν την κατηγορία μπορούν να μπουν αρκετοί παίκτες. Το Νο1 όμως είναι ο Κώστας Μήτρογλου με ένα... δαιμονιώδες εξάμηνο γεμάτο γκολ με τον Ολυμπιακό σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και τέρματα με την Εθνική μας ομάδα, τα οποία την έστειλαν στο Μουντιάλ. Ο πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα με 14 τέρματα συζητιέται ακόμα και τώρα που είναι τραυματίας, έχοντας σημειώσει τέσσερα χατ τρικ και ενώ έγινε ο πρώτος Έλληνας που σκόραρε τρία τέρματα σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ (κόντρα στην Άντερλεχτ στο Βέλγιο). Από κοντά του ο εξαιρετικός γκολκίπερ Ρομπέρτο με καίριες επεμβάσεις ιδίως στην Ευρώπη, ο Χαβιέρ Σαβιόλα με κρίσιμα τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τσόρι Ντομίνγκες, ο Τζόελ Κάμπελ και ο ανερχόμενος Ανδρέας Σάμαρης.

Καλύτερη στιγμή: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μία ομάδα που εδώ και χρόνια κάθε σεζόν βρισκόταν μία... ανάσα από την πρόκρισή της από τους ομίλους, το να καταφέρνει να τους περνάει. Η ευρωπαϊκή καθιέρωση του Ολυμπιακού ήρθε φέτος καθώς μπήκε στην... ελίτ των 16 ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ καλή στιγμή για τους Πειραιώτες ήταν και η φιέστα της 21ης Απριλίου του 2013, όπου συμπλήρωσε τα τέσσερα αστέρια στην φανέλα του και το γιόρτασε μετά το νικηφόρο ματς με τον Πανιώνιο στο Φάληρο με εκλεκτούς προσκεκλημένους, αναδρομή στις παλιές δεκαετίες των τίτλων (σ.σ. με ένα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι στον χρόνο) και φόρο τιμής στον Δημήτρη Μητροπάνο. Οι Ζιοβάνι και Καρεμπέ έδωσαν μαγικό τόνο στην φιέστα για το 40ο πρωτάθλημα. Όλη η ιστορία του Ολυμπιακού ήταν... απλωμένη στο χορτάρι του γηπέδου Καραϊσκάκη. Ογδόντα οκτώ ιστορίας... παρέλασαν στο Φάληρο, σε μία εξαιρετική φιέστα. Ο Ολυμπιακός τίμησε τους πρωταγωνιστές του, που δεν ήταν άλλοι απ' όσους δούλευαν νυχθημερόν για να έρθει αυτός ο τίτλος στο Λιμάνι, αλλά παράλληλα τίμησε και την ιστορία του. Ήταν μία ακόμα κορυφαία στιγμή της σεζόν, που σφραγίστηκε με άλλο ένα ερυθρόλευκο νταμπλ.

Χειρότερη στιγμή: Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο ήταν σίγουρα η απόπειρα βεβήλωσης του μνημείου της Θύρας 7 από μία ομάδα ανεγκέφαλων που επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ ανοησίας, προκαλώντας και ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο του Καραϊσκάκη. Μπορείτε να θυμηθείτε εδώ το τι είχε γράψει το Gazzetta. Στα αγωνιστικά ήταν σίγουρα οι δύο αναμετρήσεις με την Λεβάντε αλλά και εκείνες με την Παρί Σεν Ζερμέν. Από τους Ισπανούς ο Ολυμπιακός έχασε με σχεδόν κάτω τα χέρια ενώ στα δύο ματς με τους Γάλλους όσο και εάν πάλεψε ηττήθηκε με τον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη να λήγει 4-1 και τον δεύτερο με νέα ήττα με 2-1 και παρότι οι Παριζιάνοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο.

Οι δηλώσεις του 2013: Ο Μίτσελ έκλεβε με μοναδικό τρόπο την... παράσταση στις συνεντεύξεις Τύπου με τις ατάκες του και το χιούμορ του. Το έκανε και στις δηλώσεις του γενικότερα κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία. Το χάιλαιτ του όμως ανήκει στις τοποθετήσεις του μετά τον αγώνα με την Άντερλεχτ και την οριστικοποίηση της πρόκρισης της ομάδας μιλώντας τόσο για τους Πειραιώτες και την πορεία τους όσο και τις προτιμήσεις του για την κλήρωση και τον Ερνέστο Βαλβέρδε. «Σε αυτό το παιχνίδι έγιναν όλα. Ευτυχώς σχεδόν όλα ήταν καλά για εμάς. Δίχως καμία αμφιβολία αξίζαμε τη νίκη και την πρόκριση. Όμως σίγουρα δεν μας άξιζε να υποφέρουμε τόσο. Σίγουρα άξιζε τον κόπο. Καλοδεχούμενα όλα αυτά εάν είναι να είμαστε στους 16 καλύτερους. Εάν κοιτάξουμε σφαιρικά το τι έχει γίνει σε όλα τα ματς, αυτό που συνέβη ήταν εκείνο που έπρεπε να πάρουμε, δηλαδή η πρόκριση. Εάν οι παίκτες μου είχαν επιλέξει έναν τρόπο για να με κάνουν να γεράσω 10 χρόνια το έχουν καταφέρει.

Η στιγμή που θυμάμαι και που κατάλαβα πως έχουμε πολλές πιθανότητες πρόκρισης ήταν μετά το 1-1 στην Λισσαβώνα. Ήταν μία ισοπαλία αλλά μας φάνηκε ως νίκη έτσι όπως εμφανιστήκαμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από πολλά πράγματα που έχουμε πετύχει εδώ από την ημέρα που ήρθαμε εδώ. Έχουμε αλλάξει πολλά. Άλλα φαίνονται άλλα όχι. Θέλω να βάζω μπροστά τους παίκτες. Για εκείνους είναι η πιο μεγάλη δικαίωση. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό είπα πως είναι ένας μεγάλος σύλλογος στην Ελλάδα αλλά θέλαμε το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη.

Γι' αυτό νιώθω δικαιωμένος. Όσο για τον αντίπαλο που προτιμάω δεν έχω κάτι. Ίσως την Εθνική Κορέας (σ.σ. γέλια)... Νιώθω πως πάντα θα είμαι πίσω από τον Βαλβέρδε. Πάντα θα είμαι πίσω του. Πάντα είναι σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό. Είναι ένας καταπληκτικός τεχνικός και μία εκπληκτική προσωπικότητα και φυσιογνωμία. Πιστεύω πως όχι. Δεν τον έχω ξεπεράσει. Στην καρδιά των ανθρώπων του Ολυμπιακού ποτέ δεν θα τον ξεπεράσω», είχε τονίσει τότε μεταξύ άλλων.

Επίσης μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και για το τι είχε αναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά τον αγώνα με τους Βέλγους στο Φάληρο: «Μετά από αυτόν τον αγώνα σε όλη την Ελλάδα όλοι βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα. Είδαμε ότι στην Ευρώπη μπορεί να σε αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις. Να δουν 3 πέναλτι που είναι και να τα δώσουν όλα. Επίσης αποδείχθηκε ότι και ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει χωρίς να τα χρειάζεται!

Αξίζαμε την νίκη, καρδιοχτυπήσαμε αλλά από εκεί και πέρα να καταλάβουμε όλοι στην Ελλάδα ότι αν σήμερα ο Ολυμπιακός έπαιζε για το πρωτάθλημα και έπαιρνε 3 πέναλτι και 3 αποβολές τι θα γράφετε όλοι; Ο καλύτερος κερδίζει και δεν πρέπει να του πετάνε λάσπη αλλά να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Και στο ποδόσφαιρο και στην ζωή ο καλύτερος που δουλεύει και ξοδεύει κερδίζει και προχωράει στην δουλειά. Δεν θέλω να μιλήσω στους αντιπάλους που μιλάνε για κάθαρση γιατί το παρελθόν τους είναι διαφορετικό. ΚΑι εγώ και ο Ολυμπιακός τρώμε λάσπη αλλά αυτό μας κάνει πιο δυνατούς. Έχουμε δουλειά ακόμη τίποτα δεν κρίθηκε. Είπα στους παίκτες ότι σήμερα ξεκινάμε. Να πάρουμε το πρωτάθλημα και να πάμε μπροστά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιθυμία μου είναι οι παίκτες να δουλέψουν σκληρά μέχρι το επόμενο ματς. Όταν έχεις δύναμη και πίστη δεν φοβάσαι τίποτα. Ήταν μια μεγάλη βραδιά όχι μόνο για τον Ολυμπιακό αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακάρι να κερδίσει και ο ΠΑΟΚ και να πάει μπροστά η Ελλάδα στην Ευρώπη. Άσχετα από την καθημερινή μας αντιπαλότητα. Η Ελλάδα υποφέρει πρέπει να βοηθήσουμε».

* Δείτε παρακάτω βίντεο τόσο από το κανάλι του Ολυμπιακού όσο και από το Gazzetta.gr για την υποδοχή του Χαβιέρ Σαβιόλα, την φιέστα της ομάδας, γκολ του Κώστα Μήτρογλου, αποκρούσεις του Ρομπέρτο, το τέρμα του Βάις με την Παρί, το παιχνίδι με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη, δηλώσεις που έγιναν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κορεό των οπαδών, την εξαιρετική ερυθρόλευκη φιέστα και τον τελικό Κυπέλλου με τον Αστέρα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα