Το «κακομαθημένο» παράδειγμα της Ανζί

Ball Boys Ball Boys
Το «κακομαθημένο» παράδειγμα της Ανζί

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την απόφαση του Κερίμοβ να ρίξει το μπάτζετ της Ανζί σχεδόν στο 1/3.

«Έχοντας αναλύσει τα τελευταία αγωνιστικά επιτεύγματα του συλλόγου, η διοίκηση της Ανζί πήρε μία σημαντική απόφαση σχετικά με τη νέα μακροπρόθεσμη πολιτική. Το νέο πρότζεκτ στοχεύει στην κατάκτηση της κορυφής χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Οι αλλαγές στο μπάτζετ είναι επιβεβλημένες από τις απαιτήσεις της UEFA και του FFP και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στις δομές του συλλόγου. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με το ρόστερ θα παρθούν με μοναδικό γνώμονα το μακροπρόθεσμο πλάνο. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν προϋποθέτει την μαζική πώληση παικτών ή άλλων ενεργειών εναντίον τους, όπως μεταδόθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ. Ο σύλλογος θα σεβαστεί τα συμβόλαια όλων των παικτών.

Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι τα βήματα που έγιναν νωρίτερα και που στόχευαν στην άμεση ανάπτυξη της ομάδας και στα άμεσα αποτελέσματα με την απόκτηση ακριβών ποδοσφαιριστών δεν ήταν επιτυχημένα. Αυτό φάνηκε και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Η ομάδα από εδώ και πέρα θα χτιστεί βασισμένη σε μακροπρόθεσμο πλάνο, που επιβάλει μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ και στον σύλλογο γενικότερα.

Οι ακαδημίες της Ανζί θα αναπτυχθούν και θα στηριχθούν περαιτέρω οικονομικά, καθώς πλέον είναι η προτεραιότητα του συλλόγου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι οπαδοί μας θα σεβαστούν τις αποφάσεις της διοίκησης και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγαπημένη τους ομάδα».

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την απόφαση του Κερίμοβ να μειώσει το μπάτζετ της Ανζί. Οι νεόπλουτοι Νταγκεστανοί αλλάζουν σελίδα, όμως σε καμία περίπτωση το πρότζεκτ δεν εγκαταλείπεται, όπως φαίνεται και από την παραπάνω ανακοίνωση. Τα «κακομαθημένα» αστέρια και η αδιαφορία τους έδωσαν το καλύτερο μάθημα στον Κερίμοβ και σε όσους προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν με αμέτρητα εκατομμύρια να χτίσουν αυτοκρατορίες.

Τι συνέβη, λοιπόν, στην Ανζί; Μόλις πριν από 6 μήνες ήταν από τα φαβορί για τον τίτλο στην επανέναρξη του πρωταθλήματος στην Ρωσία. Ο Γουίλιαν είχε αποκτηθεί, όλα έδειχναν ιδανικά, όμως με μόλις 11 βαθμούς σε 10 ματς έμεινε στην 3η θέση, την καλύτερη στην ιστορία της. Το Champions League δεν ήρθε, όμως στον τελικό του Κυπέλλου με την ΤΣΣΚΑ φάνηκαν κάποιες αχτίδες αισιοδοξίας. Οι Νταγκεστανοί ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια, τελικά έχασαν στα πέναλτι και ο Κερίμοβ αποφάσισε να στηρίξει την επένδυσή του.

Πριν λίγες εβδομάδες η Ανζί έκανε 3 εξαιρετικές μεταγραφές, που την έκαναν το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα, ενώ και ο Χίντινκ είχε ανανεώσει για έναν χρόνο. Ο Σάμπα επέστρεψε (για 13,5 εκατ. ευρώ από την ΚΠΡ), ενώ αποκτήθηκαν οι Ντενίσοβ (13 εκατ. ευρώ από την Ζενίτ) και Κοκόριν (19 εκατ. ευρώ από την Ντιναμό). Παρόλα αυτά, η Ανζί μετά τις 4 πρώτες αγωνιστικές βρίσκεται στην 13η θέση με μόλις 2 βαθμούς…

Ο Κερίμοβ στήριξε την επένδυσή του με κάθε τρόπο και παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι θα συνεχίσει να το κάνει. Προς το παρόν δεν αποχωρεί από την ομάδα και δεν αφήνει καμένη γη πίσω του. Το μπάτζετ από τα 135 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο στην Ρωσία) θα πέσει στα 38-52 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο Κονσταντίν Ριμτσούκοβ. Η διαφορά είναι μεγάλη, όμως το ίδιο μπάτζετ για παράδειγμα έχει και η νταμπλούχος ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Φτάνουν και περισσεύουν για να γίνει η δουλειά. Εκείνο που πραγματικά ανησυχεί είναι η επιλογή του Γκάτζι Γκατζίεβ, που επέστρεψε για την 5η θητεία του, στον πάγκο...

Ο Χίντινκ προσλήφθηκε, προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες. Τα κατάφερε μέχρι ένα σημείο, όμως όταν είδε ότι τα πράγματα ξεφεύγουν αποφάσισε να παραιτηθεί. Στη θέση του πήρε προαγωγή ο Ρενέ Μιούλενσεν, ο οποίος άφησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για λογαριασμό της Ανζί στο ξεκίνημα του καλοκαιριού και στην πρώτη του μεγάλη ευκαιρία σε πάγκο έμεινε μόλις για 16 ημέρες στη θέση του… Ο Κερίμοβ έχει πάρει την απόφαση να επιστρέψουν στην ομάδα όλοι εκείνοι με τους οποίους ξεκίνησε το πρότζεκτ.

Γιατί; Διότι ξόδεψε πολλά, αποτελέσματα δεν είδε και βαρέθηκε τη συμπεριφορά των ακριβοπληρωμένων νέων. Ο Ριμτσούκοβ σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο μεγαλομέτοχος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Ο Ρώσος, όμως, είναι γνωστός για το black humor του και ώρες αργότερα η εταιρεία του Κερίμοβ το διέψευσε με κάθε επισημότητα.

Άλλες φήμες θέλουν την απόφασή του να στηρίζεται στην κατρακύλα της τιμής της μετοχής της Uralkali. Η συμφωνία της με την Belarusian Potash Company στη Λευκορωσία έφτασε στο τέλος της και ο Κερίμοβ έχασε περίπου 280 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όμως, θα χαθούν μόνο σε περίπτωση που πουλήσει τις μετοχές, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Για έναν άνθρωπο με περιουσία 7 δισ. ευρώ το να την βλέπει να μειώνεται κατά 280 εκατ. ευρώ δεν λέει και πολλά, ειδικά αν πρόκειται για αξία μετοχών. Άλλωστε, ήδη η τιμή έχει πάρει την ανιούσα…

Όσο για την UEFA και το FFP, που αναφέρονται στην ανακοίνωση, είναι κάπως οξύμωρο να τα επικαλείται η Ανζί. Άλλωστε, πριν από λίγες εβδομάδες συνέχιζε να ξοδεύει τα εκατομμύρια με το τσουβάλι…

«Μη νομίζετε ότι αυτή η απόφαση σχετίζεται με τις οικονομικές απώλειες του Κερίμοβ. Αντιθέτως, τα περισσότερα χρήματα δεν δαπανήθηκαν αποτελεσματικά. Ο ανασχηματισμός και οι αλλαγές στην Ανζί θα έχουν θετική επίδραση στον σύλλογο», σχολίασε ο Μογκαμέντ Αχμέτοβ, εκπρόσωπος τύπου της Ομοσπονδίας του Νταγκεστάν, μετά την συνάντηση του μεγαλομετόχου της Ανζί με τον Ραμαζάν Αμπντουλατσιπόβ, τον εκτελούντα χρέη προέδρου της Ομοσπονδίας.

Η… καταστροφή
Εκείνο που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα ήταν η μεταγραφή του Ντενίσοβ, που αποδείχθηκε πέρα για πέρα καταστροφική. Ο παίκτης που πριν από περίπου έναν χρόνο είχε κάνει άνω-κάτω την Ζενίτ, αρνούμενος να προπονηθεί, αν δεν υπέγραφε νέο συμβόλαιο μετά τις μεταγραφές των Χουλκ και Βίτσελ, και είχε χωρίσει τα αποδυτήρια στα δύο, έκανε το… θαύμα του και στην Μαχατσκάλα. Μην ξεχνάμε ότι και με προπονητή τον Χίντινκ είχε αρνηθεί να ακολουθήσει την αποστολή της Ρωσίας για το Euro 2008, καθώς ο Ολλανδός τον είχε αφήσει αρχικά εκτός 23άδας…

Αφού έμεινε δύο φορές στον πάγκο (μία με τον ο Χίντινκ και μία με τον Μιούλενσεν), έμεινε εκτός αποστολής και για το παιχνίδι με την Ροστόβ. «Αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού», σχολίασε ο τελευταίος, όμως ο 29χρονος Ρώσος μέσος είχε ήδη προκαλέσει ζημιά και όπως αποκαλύφθηκε προπονούνταν μόνος του, προκειμένου να είναι έτοιμος για τα παιχνίδια της Ρωσίας.

Αφού βρίστηκε με τον Ντιαρά, τα πράγματα με τον Ετό, που ζήτησε από τους ξένους παίκτες να φύγουν από την προπόνηση, ξέφυγαν και ο Κερίμοβ κατάλαβε ότι εκτός από την εμφανή αδιαφορία αρκετών παικτών εντός αγωνιστικού χώρου, είχε να αντιμετωπίσει και συμπεριφορά… μικρών παιδιών. Εκείνος τους τα παρείχε όλα, όμως αυτό ήταν το ευχαριστώ.

Ο Καμερουνέζος μετά την αποχώρηση του Ρομπέρτο Κάρλος ήταν το «δεξί» χέρι του Κερίμοβ. Είχε άμεση επαφή μαζί του, όμως το παράκανε. Οι δυο τους ήταν υπεύθυνοι για την απόλυση του Κράσνοζαν, που δεν έκατσε στον πάγκο ούτε για ένα παιχνίδι, και τώρα τα αποδυτήρια πήραν «φωτιά».

Η «Ανζί Αρένα» - το νέο γήπεδο - έχει εγκαινιαστεί εδώ και κάποιους μήνες, οι ακαδημίες έχουν ανοίξει και λειτουργούν στο Νταγκεστάν, έχουν στελεχωθεί με ξένους προπονητές, ενώ αναμένεται και η επέκτασή τους και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Είναι δεδομένο, μάλιστα, ότι από την στιγμή που ο Κερίμοβ θέλει η ομάδα του να είναι πραγματικά του Νταγκεστάν, η κατασκευή της «Ανζί Σίτι», στην οποία θα είναι και οι νέες προπονητικές εγκαταστάσεις, δεν πρόκειται να εγκαταλειφτεί. Μην ξεχνάμε ότι οι παίκτες της Ανζί μένουν και προπονούνται στην Μόσχα.

Τα προβλήματα στον «παράδεισο» είναι πραγματικά και μένει να δούμε αν το νέο πρότζεκτ θα αποδειχθεί πιο επιτυχημένο. Καμία διάλυση, λοιπόν, όμως ένα είναι δεδομένο: τα χρήματα δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία και την επιτυχία…

ΥΓ1: Προς το παρόν δεν έχει πωληθεί κανένας, όμως είναι δεδομένο ότι «πωλητήριο» έχει μπει στους Ντιαρά, Γουίλιαν, Ντενίσοβ και Ζιρκόβ για αρχή.

ΥΓ2: «Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο Κερίμοβ, ο Ετό θα παραμείνει στην ομάδα», ήταν μία άλλη ατάκα του Αχμέτοβ, με τους Ρώσους, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι ο Καμερουνέζος έχει ήδη πληρωθεί προκαταβολικά μεγάλο μέρος του συμβολαίου του και δύσκολα θα φύγει.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys