The… American Dream! (pics)

Δημήτρης Βέργος
gazzetta default image fallback

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει την αθρόα «εισβολή» των Αμερικάνων στην Πρέμιερ Λιγκ που κατέχουν πλέον το ένα τρίτο των συλλόγων του ακριβότερου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Η πώληση της Φούλαμ από τον Αλ-Φαγέντ στον Καν προστέθηκε ως μια ακόμα εξαγορά συλλόγου της Πρέμιερ Λιγκ από ξένο επενδυτή και ειδικότερα Αμερικανό. Έντεκα από τους 20 συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν σε ξένα χέρια, τη στιγμή που το αμερικάνικο στοιχείο κυριαρχεί μιας και σχεδόν το ένα τρίτο των ιδιοκτητών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το gazzetta.gr παρουσιάζει το… American Dream των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ!

Οι Γκλέιζερς και οι αντιδράσεις

Την περίοδο μεταξύ 2003 και 2005 η οικογένεια Γκλέιζερς μπήκε δυναμικά στην αγορά της Πρέμιερ Λιγκ εξαγοράζοντας το πιο εμπορικό ίσως όνομα του πλανήτη. Τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η συμφωνία εκτίναξε την τιμή του συλλόγου στα 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το μεγάλο δάνεια (πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια) που πήραν οι Γκλέιζερς προκειμένου να προχωρήσουν το deal ήταν αυτό που εξόργισε τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι οπαδοί των «Κόκκινων Διαβόλων» κατάλαβαν πως ο σύλλογός τους είχε μπει σε έναν τεράστιο μελλοντικό κίνδυνο οικονομικής φύσεως με τις πορείες, τις διαμαρτυρίες και τα πανό με την επιγραφή «Glazers Out» και «Love United, Hate Glazer» να κάνουν την εμφάνισή τους εντός και εκτός του Ολντ Τράφορντ. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις οι Γκλέιζερς κατάφεραν να κρατήσουν την ομάδα το ίδιο ανταγωνιστική με τα προηγούμενα χρόνια, διατηρώντας παράλληλα και το επίπεδο marketing του συλλόγου.

Ο… αθόρυβος Ράντι Λέρνερ

Το 2006 ένας δικηγόρος από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με περιουσία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μπήκε αθόρυβα στην ιδιοκτησία της Άστον Βίλα μετά την αποχώρηση του θρυλικού Νταγκ Έλις. Ο Ράντι Λέρνερ με 63 εκατομμύρια λίρες προχώρησε στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των «Χωριατών», τοποθετώντας μάλιστα και τον εαυτό του στη θέση του προέδρου της ομάδας. Η παρουσία του στον σύλλογο όμως κρίνεται αθόρυβη. Οι οπαδοί της ομάδας δεν είδαν μεγάλη διάθεση για να μπουν λεφτά στον σύλλογο καθώς ο Λέρνερ με πολύ λίγα χρήματα προσπαθούσε κάθε καλοκαίρι να κρατήσει τον σύλλογο στο ίδιο επίπεδο. Ακόμα και μετά την πώληση σημαντικών παικτών και τη φυγή του Μάρτιν Ο’Νιλ, αυτό δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα η Βίλα να χάσει σημαντικά από τη δυναμική της και να κινδυνέψει ακόμη και με υποβιβασμό τη σεζόν που μας πέρασε.

Ο τρελο-Τεξανός Έλις Σορτ

Το 2008 ο Τεξανός επιχειρηματίας Έλις Σορτ με περιουσία 2 δισεκατομμύρια δολάρια μπήκε στο αγγλικό ποδόσφαιρο αγοράζοντας το 30% της Σάντερλαντ. Ένα χρόνο αργότερα θα ολοκλήρωνε την εξαγορά του συλλόγου. Η μεταμόρφωση όμως της ομάδας δεν ήρθε ποτέ καθώς όπως και ο Λέρνερ δεν δαπάνησε τεράστια ποσά για μεταγραφές ενώ ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του δεν άφησε προπονητή για προπονητή να στεριώσει στο Στάδιο του Φωτός. Φημολογείται πως ο Ρόι Κιν παραιτήθηκε όταν έμαθε την έλευση του Σορτ στον σύλλογο με τον Αμερικανό ιδιοκτήτη αργότερα να απολύει τόσο τον Μπρους όσο και τον Μάρτιν Ο’Νιλ και πρόσφατα να δίνει τις τύχες του συλλόγου στον Πάολο Ντι Κάνιο. Οι οπαδοί της Σάντερλαντ πάντως τον... πάνε με τα χίλια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εξασφάλιση της σωτηρίας τη φετινή σεζόν, ο Σορτ βγήκε στις παμπ του Σάντερλαντ να το γιορτάσει με τους οπαδούς της ομάδας!

Ο Τζον Χένρι ήρθε ως Μεσσίας

Το 2010 η υπομονή των οπαδών της Λίβερπουλ με τους Ζιλέτ και Χικς στο τιμόνι του συλλόγου είχε χαθεί. Η κακοδιαχείριση με τα χρέη και τις προστριβές ήταν τέτοια που η ομάδα είχε σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα. Οι οπαδοί των Ρεντς με πορείες σχεδόν σε κάθε παιχνίδι έξω από το Άνφιλντ δήλωναν την απέχθειά τους προς το πρόσωπο των Ζιλέτ και Χικς. Τον Οκτώβριο του 2010 ο Τζον Χένρι με την εταιρία του που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον αθλητισμό στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής συμφώνησε για την αγορά της Λίβερπουλ έναντι 300 εκατομμυρίων λιρών. Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε ως ο επενδυτής που θα δώσει έναν πακτωλό χρημάτων για μεταγραφές, αλλά τα τρία τελευταία χρόνια με συνετά έξοδα και ποδοσφαιρική λογική προσπαθεί να ξαναχτίσει τη Λίβερπουλ από την αρχή και οι οπαδοί της Λίβερπουλ δείχνουν να το κατανοούν.

Ο «αμίλητος Σταν»

Στην Αμερική έχει το προσωνύμιο «Sports Tycoon» μιας και ειδικεύεται σε επενδύσεις πάνω σε αθλητικούς συλλόγους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η είσοδός του Σταν Κρένκε στην Άρσεναλ έγινε με αργούς ρυθμούς. Το 2007, ο Κρένκε (που ειδικεύεται στις εταιρίες Real Estate στην Αμερική έχοντας περιουσία 4 δισεκατομμύρια δολάρια) αγόρασε το 10% του πακέτου των μετοχών της ομάδας. Με τα χρόνια αυτό άρχισε να μεγαλώνει καθώς αυτοί που ήθελαν να αντιταχθούν στον έτερο επενδυτή, τον Άλισερ Ουσμάνοφ, πουλούσαν τις μετοχές τους στον Κρένκε με αποτέλεσμα αυτός να δυναμώσει. Μέχρι σήμερα κατέχει το 66% των μετοχών, αλλά η συνεισφορά του στον σύλλογο είναι μηδενική. Στην Αγγλία το παρατσούκλι είναι ο «αμίλητος Σταν» καθώς δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ, ούτε στο γήπεδο, ούτε με κάποια σημαντική οικονομική επένδυση στον σύλλογο. Έχει κατηγορηθεί από μεγάλη μερίδα των οπαδών της Άρσεναλ για το γεγονός ότι πιθανότατα προσπαθεί να βγάλει χρήματα από την ομάδα, παρά να επενδύσει σημαντικά πάνω της, ενώ βασίζεται πολύ στο δεξί του χέρι και τον άνθρωπο που κόβει και ράβει μέσα στην Άρσεναλ, τον εκτελεστικό διευθυντή Ιβάν Γκαζίδη. Το ποσό που έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα στην ομάδα δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς έγινε αθόρυβα με την αγορά μετοχών σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται πως τη δεδομένη στιγμή η τιμή του συλλόγου έχει ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια λίρες.

Καν ο… έκτος

Ο Σαχίντ Καν με περιουσία 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο έκτος Αμερικανός επενδυτής που μπαίνει στο αγγλικό ποδόσφαιρο με την αγορά της Φούλαμ από τον Αλ-Φαγέντ σε ένα deal που κόστισε μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων λιρών. Ο πακιστανικής καταγωγής Αμερικανός ειδικεύεται στις επενδύσεις στη βιομηχανία και πριν χτίσει την περιουσία του, σε ηλικία 16 ετών όταν και μετακινήθηκε στην Αμερική, έπλενε πιάτα για 1,2 δολάρια την ώρα. Ο Καν δεν είναι καινούργιος στον αθλητισμό καθώς το 2011 αγόρασε τους Τζάκσονβαϊλ Τζάγκουαρς του NFL, ωστόσο δεν έχει δείξει διάθεση για να… σπρώξει χρήμα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί ούτε στη Φούλαμ.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα